Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Catastrofa morală

Darius Valcov la Antena 3

Anul 2018 este anul în care am ajuns, din punct de vedere moral, în cel mai de jos punct cu putință în istoria noastră recentă. Festivismul excesiv, gros și de prost gust precum machiajul femeii de carton, gândit de o mână de oameni și pus în aplicare de prea mulți alți oameni, a fost menit să tulbure și mai tare înțelesurile pe care ar trebui să le putem da cinstei, demnității, onoarei, dreptății și să ascundă sub imense decoruri tricolore haosul valorilor, invazia prostiei și triumful conformismului.

Dar catastrofa morală în care ne aflăm nu se întâmplă din cauză că la putere au ajuns niște hoți și mincinoși. Mai degrabă trebuie să spunem invers: oamenii i-au promovat, dintre ei, pe cei asemeni lor, doar că înzestrați cu mai mult tupeu. Nu oamenii cinstiți au ales hoți în fruntea țării, după cum nici de la niște hoți nu ne putem aștepta să se lepede de patima furtului și să lase locul de bunăvoie unor oameni cinstiți. Catastrofa aceasta morală este lucrarea la care am contribuit și contribuim cu toții, chiar dacă unii dintre noi (poate nici măcar o majoritate dintre noi) în mod pasiv, prin tăcere și întors privirea. Ea se desăvârșește azi pentru că unii și alții am lucrat la producerea ei în timp, fiecare în colțul său profesional sau familial. Şi nu, nu e vorba de a dilua ce se întâmplă într-o indefinită vină colectivă. Căci dacă suntem cu toții responsabili pentru eliminarea rigorilor etice în reglarea relațiilor dintre noi, nu suntem cu toții în același fel responsabili: unii dintre noi au o responsabilitate difuză, alții una concretă, ușor de tradus în responsabilitate juridică și penală.

Ceea ce rămâne însă semnificativ este că nici o instanță politică sau civică având putere de decizie dau de influențare a practicilor sociale nu a avut curajul (ori interesul...) de a pune în fața românilor oglinda în care să privească abisul absenței de moralitate în care se complac și ne complăcem. Să spunem doar atât: grija pentru morală – grija pentru a face bine și nu rău, pentru a spune adevărul și nu minciuni, pentru a fi drept și nu nedrept, pentru a fi solidar și nu egoist – această grijă pur și simplu nu este una din grijile care să ne dea bătaie de cap. Între bine și rău se găsește cu multă abilitate un interval călduț al justificării, al compromisului teribil pe care îl exprimăm cu efecte atât de ruinătoare prin expresia „oameni suntem, ne înțelegem”.

Rădăcinile insensibilității morale sunt adânci în trecutul românesc și nu trebuie să ne ferim a le urmări dezvoltările în timp. „Mândria de a fi român” nu e deloc incompatibilă cu șmecheria, descurcăreala și corupția tuturor moravurilor. Cel mândru că e român își umflă pieptul și face spume împotriva străinilor, dar nu are nicio problemă să-și plaseze nevasta la minister sau copilul prost în funcții gras plătite, ori să ia șpagă și să facă aranjamente pentru alții. 

Dragnea e doar întruchiparea de moment a acestei inefabile asocieri dintre rânza naționalistă de fațadă și absența oricărui simț al binelui comun. În fiecare zi, realitatea românească adaugă noi nume aceste panoplii a numelor care împing țara spre prăbușire morală: ieri au fost L.M. Pop sau D. Buzatu, azi sunt L. Şandru și D. Vâlcov, mâine de dimineață vor fi alții. Şi alături de „staruri”, câți alții, care nu au șansa de a fi văzuți la televizor și care, vai, nu mai devin vedete atunci când își exhibă pompos goliciunea interioară.

Însă ceea ce este nou în aceste din urmă luni este nu doar că Partidul-Stat a reușit să modifice legi și coduri exclusiv în favoarea infractorilor. Dar, în stilul ei agresiv și disprețuitor față orice de lege, exprimat de câteva figuri obscene (inutil să le mai dăm numele), a căutat să anihileze orice instanță neutră de unde ar fi putut izvorî o urmă de discernământ, de judecată dreaptă, de integritate. CNA, CNCD, ANI, Avocatul poporului, consilii și comisii de etică în profesii sau instituții ar fi doar câteva din aceste instanțe care ar fi putut din când în când să ne asigure că nu am înnebunit cu toții, că există limite ale comportamentului public dincolo de care începe prostituția, imoralitatea, ilegalitatea, crima. 

Dar nu, aceste instanțe au fost sufocate tocmai populându-le cu cei mai prostituați dintre oamenii publici, cu cei mai ușor de cumpărat, de șantajat, de manipulat. Şi iată-ne în acest moment în situația în care nu suntem capabili să indicăm o singură instituție în România în care niște valori morale să guverneze acțiunea și decizia respectivei instituții.

Suntem în plină anarhie morală. Spre deosebire de anarhia politică, cea morală e confortabilă, asigurând stabilitate și siguranță: oricum faci e bine, care-i problema în fond? Nu moare România dacă mai fură unul, dacă mai omoară altul etc. Până la urmă a trăi lângă hoți, mincinoși, lepre mediatice sau politicieni corupți nu e chiar așa mare lucru. Mai greu e până te obișnuiești, nici nu trebuie să-ți placă, important e doar să nu te revolți. Fiecare face ce vrea, pentru toți e un loc sub soare, haideți că nu e dracul chiar așa de negru, la toți ni-i greu, nu se poate să nu fie cumva, când ne-a fi mai rău așa să ne fie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aia a fost o emisiune pentru PSD. Daca se voia intr-adevar sa se explice si sa lamureasca ce se intampla cu economia si cu salariile si cu restul aveai un moderator care stia lucruri stia finante cifre stia economie si nu punea intrebari dupa FB sau ce a mai citit el "pa net". Asta e una dintre problemele manipularii la noi, se fac interviuri sau emisiuni care ascund lucruri ascund informatii si se prezinta altele deformat. Chiar si daca te pricepi nu ai toate informatiile pentru ca nu stii ce s-a discutat cu Bruxelles-ul nu stii directivele europene ce spun pe domeniu nu stii proiectele etc. De-aia e si usor sa fabrici imagini false. Afara nu se intampla asa pentru ca lumea are incredere in institutii si in reactiile oficiale pentru ca cei care mint dispar.
    • Like 0
  • Și de unde începe promiscuitatea asta, domnule?
    Nu din lipsa corporatistă de scrupule? „Dacă te dai, te iau”?
    Nu e așa?
    Nu e din lipsă de curaj politc să se atingă de corporațiile astea, care ajung să nu mai aibă nici o limită?
    Oamenii văd...păi dacă ăștia fac ce vor, pun chinezii la muncă pe doi lei și își dau afară frații, numai iahturi, numai mașini scumpe, numai surfing printre corali...ei de ce nu?
    Cu ce e Dragnea mai prejos? Și-a tras și el corporație de stat.
    Cu aceleași „scrupule”.
    „Aroma românească” e singura diferență, restul e ca la mama occidentului acasă.
    • Like 0
    • @ Metran Valinola
      Nu corporatiile sunt vinovate ci democratia! Daca o sa analizati esenta democratiei, asa cum se aplica azi, veti vedea ca este de fapt ... dictatura prostiei!
      • Like 0
  • satanae check icon
    Hai ca a mai inceput lumea sa se mai trezeasca la realitate.
    • Like 0
  • aceasta catastrofa are un nume. PSD Partidul Stat Dragnea.
    • Like 2
  • „„Dar catastrofa morală în care ne aflăm nu se întâmplă din cauză că la putere au ajuns niște hoți și mincinoși. Mai degrabă trebuie să spunem invers: oamenii i-au promovat, dintre ei, pe cei asemeni lor, doar că înzestrați cu mai mult tupeu. Nu oamenii cinstiți au ales hoți în fruntea țării, după cum nici de la niște hoți nu ne putem aștepta să se lepede de patima furtului și să lase locul de bunăvoie unor oameni cinstiți. ”” Domnul Ciprian Mihali, eu personal vă premiez cu aprecierea mea pentru că spuneți lucrurilor pe nume, așa cum sunt în realitate. DACĂ...,dacă o mai mare parte a jurnaliștilor ar scrie așa, în spiritul adevărului chiar dacă el deranjează și doare, poate atunci s-ar mai putea schimba ceva „pe ici pe colo prin părțile esențiale”.
    • Like 1
  • Exact aşa-i. Dar ceea ce e groaznic nu e că am ajuns aici ci că este imposibil să ieşim din hazna. Nu sunt soluţii.
    • Like 1
  • Aveti dreptate, ca ne place ca nu. Ati punctat perfect realitatea. De prea mult vreme traim fara asumari si cautam paiul din ochiul altora.
    • Like 0
  • check icon
    Aveți perfectă dreptate, catastrofa MORALĂ e principala problemă a României de azi. Și, într-adevăr, problema nu-i vizează pe...conducătorii vremelnici ai Turmei !
    • Like 1
  • Sunt de acord. Sa nu uitam nici de relativizarea incalcarii regulilor morale ale societatii: "ce mare lucru a facut, doar nu a dat in cap la nimeni. Altii fura milioane si v-ati gasit sa va napastuiti tocmai asupra unuia ca el/ea". Suntem bolnavi, asa e.
    Daca cineva are senzatia ca politicienii pe care-i injuram sunt cei mai rai dintre romani si cumva au reusit sa se aleaga acolo se inseala. Sunt la fel ca noi (nici ei nu sunt toti hoti, unii doar accepta hotii fara a fi indignati de tupeul acestora) doar ca alesi fiind in pozitiile in care sunt profita de oportunitatile care li se ofera. Nicio surpriza.
    Sigur, nu exista o gena a coruptiei specifica noua. Nu. Comportamentul acesta imoral si amoral e dat de context. Ca dovada ca romanii plecati din tara sunt, in marea lor majoritate, perfect adaptati cerintelor de acolo. Asadar trebuie doar schimbat contextul. Cine s-o faca insa, asta e marea problema. Eram destul de linistit, UE era raspunsul. Nu mai sunt, pare ca am trecut la nivelul urmator, cel in care infractorii si proteguitorii lor par hotarati sa sfideze Europa. Ramane sa vedem.
    • Like 2
    • @ Adrian Gabriel
      Aveți curajul să susțineți că cei care au furat, care fură (după mine toți într-un fel) s-au apucat de furat DUPĂ ce s-au băgat în politică ? Oare nu din această cauză, cu acest gând, să poată să fure mai cu „ștaif„ s-au autointitulat oameni politici fără să cunoască explicația din DEX a cuvântului „politic-politician” ? Dar înainte de Decembrie 1989 exista cineva care să nu se întoarcă de la servici cu ceva în buzunar sau în geantă, sustras de la locul de muncă ? Cu ce materiale își închidea lumea balcoanele ? Cu ce materiale, procurate de unde își pregăteau locurile de veci ? Soda caustică folosită la prepararea săpunului de casă de unde o procurau ? Cuțitele de bucătărie unde erau făcute ? Plicurile, hârtia folosite de unde provenea ? Când toată lumea stătea la coadă la celebrele „tacâmuri” de pasăre de unde unii aveau în congelator mușchiuleți și cotlete de porc ? Și aș putea continua cu o lungă listă de „furăciuni” pe care toată lumea le făcea aproape în fiecare zi. Doar că unii care nu sunt puțini nu se pot lăsa de sportul ăsta : a da cu jula.
      • Like 1
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Stimabile, am eu o problema de intelegere. Mi se pare ca spuneti ca intr-un fel sau altul politicienii furau si inainte de a intra in politica si ca nu sunt unici in "sportul" asta. Asta inteleg din "aveti curajul sa spuneti ca .... s-au apucat de furat dupa ce au intrat in politica". La fel si din enumerarea micilor furtisaguri pe care o faceti. Eu asta inteleg. Mai inteleg si ca ma luati la rost (din acel "aveti curajul"). Ceea ce e senzational pentru ca eu spun acelasi lucru - ca politicienii sunt ca noi, dintre noi (acum ma voi cita: "Sunt la fel ca noi ... doar ca alesi fiind in pozitiile in care sunt profita de oportunitatile care li se ofera", si mai inainte: "Daca cineva are senzatia ca politicienii pe care-i injuram sunt cei mai rai dintre romani .... se inseala").
      Dar probabil ca n-am inteles eu bine.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Delia MC Delia MC check icon
      Să înteleg: păcatele sunt practicarea micului furtișag, tolerarea/invidierea celui mare. Da, ceva mai aproape de diagnostic. Politicienii, aceia pe care-i înjurăm, au început mai demult afaceri normale. Au remarcat curând că mai sus chiar curge miere și lapte. De pe alte poziții se pot obtine contracte bănoase, preferențiale, procedură care tot cu hoția seamănă. De aceea goana după posturi inalte.
      Cu cât mai sus, cu atât e mai gras ciolanul. Concluzia? Respingerea în bloc a furaciunilor mici și mari, a spiritului fanariot, scuturarea de balta în care ne complacem. De către toți. De acolo ar începe vindecarea.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Stimabile chiar aveți o problemă de înțelegere. Eu spuneam că gloabele care din decembrie 1989 s-au perindat și au format cloaca politică, când au venit în politică nu erau niște persoane sobre ci din contra. Au intrat în politică tocmai pentru a fura mai cu spor și sub scutul noii lor poziții de...ales. Oricum nici lingvistic, nici penal, nici într-un fel cloaca politică de astăzi nu poate fi tratată altfel decât atipic pentru că, ce au făcut ei nu are termen de comparație în istoria poporului român.
      • Like 0
  • CCR, sa nu uitam această hazna "de unde ar fi putut izvorî o urmă de discernământ, de judecată dreaptă, de integritate"
    • Like 4
    • @ Mario Popesco
      Ionel check icon
      In 2012 cand era condusa de Zegrean si basescu a fost repus in functie de CCR tot hazna era !!??
      • Like 0
    • @ Ionel
      Al Lui Al Lui check icon
      Da....tot o hazna era si atunci ! Asta nu inseamna ca trebuie sa pastram aceasta hazna puturoasa in forma ei actuala. Putem sa o modificam prin schimbarea modului de alegere/numire a judecatorilor CCR, folosind alte criterii decat astazi,
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult