Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Catedrala Mântuirii Neamului în țara tuturor lucrurilor făcute de mântuială

Catedrala Mântuirii Neamului

(Foto: Inquam Photos/Adriana Neagoe)

S-a inaugurat Catedrala Mântuirii Neamului. Am ascultat cu pioșenie, dar și surprindere comentariile preoțimii la slujba de sfințire.

O parte a opiniei publice din România a fost împotriva construirii acestei catedrale. Să ne amintim doar de campania cu „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”. Rezultatele referendumului pentru familie arată că Biserica nu mai are monopol asupra temelor publice.

Cu toate că influența Bisericii asupra enoriașilor-alegători este într-o continuă scădere, politicienii au continuat să sprijine financiar, cu sume impresionante, construirea uriașului lăcaș de cult. În ciuda unei părți din societatea civilă, care reclama că nu avem spitale, școli și drumuri, politicienii au hotărât să acopere de la bugetul de stat mai mult de 75% din prețul proiectului.

Și la sfârșit ce spun preoții: Noi ne-am făcut treaba, noi am construit, poate toată lumea să vadă. Să-și facă treaba și alții, recte politicienii, să facă și ei spitale, școli, drumuri. Să nu utilizeze politicienii construcția catedralei drept capital politic pentru alegeri. Corect pe fond, însă construcția nu s-a încheiat. Zidul stă netencuit și înăuntru e, vorba Preafericitului, „cam răcoare”. Aviz celor din primele rânduri, care fug „de răcoare” ca dracul de tămâie.

Pentru o atmosferă ceva mai caldă, nu va trece mult timp până când managerii BOR să meargă iar cu căciula în mâini la politicieni, pentru a cere tranșa periodică de milioane de la buget.

Evident că, peste o sută de ani, nimeni nu-și va mai aduce aminte cât a costat, cu ce bani s-a făcut, cine a fost pentru și cine a fost contra. Va rămâne pur și simplu Catedrala Mântuirii Neamului, o mărturie a unor vremuri în care toate lucrurile se făceau de mântuială.    

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Citez : "Să nu utilizeze politicienii construcția catedralei drept capital politic pentru alegeri". Domnul Ponta deja isi face capital politic, aratand voalat ca desi el nu e prea credincios, el a contribuit esential la proiectul acestei catedrale, inca de la inceputuri (din perioada in care a fost el Prim Ministru).
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult