Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Catedrala Mântuirii Neamului în țara tuturor lucrurilor făcute de mântuială

Catedrala Mântuirii Neamului

(Foto: Inquam Photos/Adriana Neagoe)

S-a inaugurat Catedrala Mântuirii Neamului. Am ascultat cu pioșenie, dar și surprindere comentariile preoțimii la slujba de sfințire.

O parte a opiniei publice din România a fost împotriva construirii acestei catedrale. Să ne amintim doar de campania cu „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”. Rezultatele referendumului pentru familie arată că Biserica nu mai are monopol asupra temelor publice.

Cu toate că influența Bisericii asupra enoriașilor-alegători este într-o continuă scădere, politicienii au continuat să sprijine financiar, cu sume impresionante, construirea uriașului lăcaș de cult. În ciuda unei părți din societatea civilă, care reclama că nu avem spitale, școli și drumuri, politicienii au hotărât să acopere de la bugetul de stat mai mult de 75% din prețul proiectului.

Și la sfârșit ce spun preoții: Noi ne-am făcut treaba, noi am construit, poate toată lumea să vadă. Să-și facă treaba și alții, recte politicienii, să facă și ei spitale, școli, drumuri. Să nu utilizeze politicienii construcția catedralei drept capital politic pentru alegeri. Corect pe fond, însă construcția nu s-a încheiat. Zidul stă netencuit și înăuntru e, vorba Preafericitului, „cam răcoare”. Aviz celor din primele rânduri, care fug „de răcoare” ca dracul de tămâie.

Pentru o atmosferă ceva mai caldă, nu va trece mult timp până când managerii BOR să meargă iar cu căciula în mâini la politicieni, pentru a cere tranșa periodică de milioane de la buget.

Evident că, peste o sută de ani, nimeni nu-și va mai aduce aminte cât a costat, cu ce bani s-a făcut, cine a fost pentru și cine a fost contra. Va rămâne pur și simplu Catedrala Mântuirii Neamului, o mărturie a unor vremuri în care toate lucrurile se făceau de mântuială.    

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Citez : "Să nu utilizeze politicienii construcția catedralei drept capital politic pentru alegeri". Domnul Ponta deja isi face capital politic, aratand voalat ca desi el nu e prea credincios, el a contribuit esential la proiectul acestei catedrale, inca de la inceputuri (din perioada in care a fost el Prim Ministru).
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult