Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Către Dragnea și Iordache: Constituţia României - cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România! Altă întrebare?

Proteste miercuri București

Foto: Cristian Vasile

Legea fundamentală ne spune că cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România.

Aseară asta am văzut: apărarea țării de un dușman intern, care a dat o spargere de Românie la miezul nopții.

Şi au făcut-o într-un număr impresionant. 300.000 de oameni numai aseară. 150.000 în Bucureşti şi încă pe atâţia în restul oraşelor.

Aseară cetăţenii au fost de 3 ori mai mulţi. Mesajele de ieşire în stradă se viralizează cu o viteză nemaiîntâlnita. Şi de asta te loveşti prima dată la ieşirea de la metrou, unde aseară în jurul orelor 19:00 îţi trebuiau cel puţin 30 minute pentru a ieşi din subteran. Atât la propriu, cât şi la figurat. Însă, subteranul statului de drept controlat politic este mult mai negru şi mai tenebros decat toate gurile de metrou. De acolo izvorăşte corupţia, nepăsarea şi nedreptatea. Democraţia costă timp, implicare şi mobilizare. Dar răsplata este mult mai mare şi se vede dupa perioade mari de timp.

Primul lucru cu care dai piept la ieşirea din metrou este gerul naprasnic care în prima fază îţi taie respiraţia. Apoi totul devine o luptă de uzură, iar daca nu eşti rezistent, rişti ca după 40-50 de minute să te îndrepți spre casă. Dar strada are energia ei, iar însufleţirea manifestanţilor este mânată de o nouă cauză. Aceea de apărare a integrităţii instituţionale.

 Transfigurarea de la statutul de corporatist la cel de cetăţean. S-a văzut şi seara trecută. Mulţi dintre cei din huburile de business din Nordul capitalei au avut ca haltă de oprire democraţia. Au apărut mai tarziu, căci munca în corporaţie înseamnă responsabilitate. Dar această responsabilitate nu s-a limitat doar până la terminarea orelor de program, iar pentru unii s-a prelungit până noaptea târziu, când extenuaţi au mers la casele lor. Dar în Piaţă nu au fost doar corporatişti. Au fost tineri, liceeni,studenţi, bugetari, pensionari. Toate categoriile de persone au fost reprezentate. Fiecare cetăţean are o datorie morală față de ţară, şi se pare că atunci când chemarea strazii şi a ţării este puternică, oamenii nu mai stau pe gânduri.

10 ani. Atât ne-a trebuit să ajungem aici. Iar ceea ce este cu greu câştigat nu se poate pierde uşor. Deşi lucrurile s-au încins spre final, amploarea evenimentului ar trebui să pună pe gânduri până şi cel mai sceptic adversar al statului de drept.

Guvernul pare că și-a atins obiectivul. La cât de mult au riscat pentru aceste legi, ar fi absurd să crezi că au făcut-o pentru oamenii îmbrăcați in zeghe. Mai rămâne de văzut care este obiectivul oamenilor. Unii politicieni tocmai au hotărât să se dea parte-n parte cu statul de drept. Mai sunt 8 zile până intră in vigoare. Voi în ce colț v-ați decis să stați?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ceaușescu PCR
    • Like 0
  • Dar sa nu uitam de dl.Ciorbea, in calitate de avocat al cetatenilor.
    • Like 0
  • Crabu check icon
    PS: Alta intrebare?
    • Like 0
  • Crabu check icon
    Foarte corecta exclamatia din titlu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult