Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ministrul de Interne face listă cu jurnaliștii care au popularizat protestele. Tolontan: „Cetățenii îl plătesc pe ministrul de Interne ca să-i găsească pe huligani în piață, nu pe jurnaliști pe Facebook”

FĂRĂ PRECEDENT. Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Cătălin Tolontan, Emilia Șercan, Lucian Mândruță. Numele jurnaliștilor au fost rostite de ministrul de Interne Carmen Dan în începutul conferinței de astăzi, pe tema protestelor din ultimele două zile, după ce aceasta a afirmat că a "observat promovarea protestelor prin intermediul rețelelor de socializare".

Ce "a observat" ministrul Carmen Dan pe Facebook:

„Cu această ocazie am remarcat implicarea unor personalități publice, formatori de opinie sau membri ai unor formațiuni politice, pentru susținerea acestor proteste în stradă. Vă pot da și câteva exemple: Mircea Marian, Emilia Șercan, Ovidiu Vanghele, Robert Turcescu, Lucian Mândruță, Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cătălin Tolontan sau Andrei Gheorghe”.

Contextul? Evoluția protestelor din ultimele două zile și faptul că susnumiții ar fi „promovat” acțiunile de protest”.

Declarația ministrului de interne Carmen Dan:

Ieri, în data de 1 februarie, acțiunile de protest au fost promovate prin intermediul rețelelor de socializare, în special pe pagina grupului Corupția Ucide, prin evenimente sub titulatura „Nu legii grațierii și amnistiei”. Cu această ocazie am remarcat implicarea unor personalități publice, formatori de opinie sau membri ai unor formațiuni politice, pentru susținerea acestor proteste în stradă. Vă pot da și câteva exemple: Mircea Marian, Emilia Șercan, Ovidiu Vanghele, Robert Turcescu, Lucian Mândruță, Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cătălin Tolontan sau Andrei Gheorghe.

Ne-am confruntat cu situații în care pe site-urile de socializare au fost postate adrese de domiciliu ale unor lideri politici și numerele de telefon ale miniștrilor, ceea ce a accentaut și mai mult presiunea străzii și a crescut gradul de emoție negativă. Respectivele informații erau protejate de legea datelor cu caracter personal, cu toate acestea ele u devenit publice. Și eu am fost una dintre persoanele care am avut telefonul blocat din cauza acestor mesaje și telefoane repetate.

Lucian Mîndruță a reacționat pe Facebook:

„Doamna ministru de interne confunda relatarile de presa (da, exista presa si de facebook) cu participarea la un miting. O provoc sa-mi arate inregistrari cu mine scandand. Sau postari care cheama in mod direct la protest. Ce fac eu se numeste presa. Relatez ce cred, ce se intampla, ce spun oamenii. Presa. Ca unii nu mai vor sa fie libera e altceva."

Cătălin Tolontan a declarat, pentru Paginademedia.ro, în legătură cu afirmațiile ministrului: "Cetățenii îl plătesc pe ministrul de interne ca să-i găsească pe huligani în piață, nu pe jurnaliști pe Facebook”. Și a adăugat pentru Republica.ro: „Poate că prin presa de investigație noul regim înțelege presa de instigație. Altceva nu e de spus".

Citiți reacția integrală a lui Cătălin Tolontan la declarațiile ministrului, AICI.

Ovidiu Vanghele:

"In calitate de "formator de opinie" sau de "personalitate" (insist pe ghilimele!), va rog din nou, din suflet va rog, sa veniti diseara la Guvern, cat mai multi. Sa vada ca nu ne lasam calcati in picioare si furati ca-n Evul Mediu. Cu atat mai putin de astia, care nu leaga doua vorbe nici cu o sfoara.

In calitate de jurnalist, pot sa-nteleg ca MAI stie ca ieri am dat niste zeci/sute de telefoane pentru ca mesajul ca e groasa sa ajunga la influencerii aia BIG si, prin ei, la publicul lor, pentru a-i chema si pe ei langa noi in Piata. Iar asta, desi nu ma surprinde, ma cam enerveaza! Ascultati infractorii, nu pe mine. Pierdeti timpu' pe banii mei.

In calitate de cetatean, ma consult cu prietenii juristi sa vad daca am temei legal sa-i produc ministrului de Interne niste consecinte juridice. S-o dau in judecata, adica, pe-ntelesu' dansei.

Inca ceva, in calitate de om care a mai citit una-alta despre manipulare: slab, doamna ministru, slab! Alaturarea aia a tuturor cu publicarea de adrese si numere de telefon, insinuarea ca "am instigat", ciorba jurnalisti-politicieni, toate astea sint vechi, doamna."

Emilia Șercan:

"Includerea mea si a lui Ovidiu Vanghele de catre doamna ministru Carmen Dan pe lista celor care au promovat protestele mi se pare o forma de intimidare si chiar presiune. Eu si Ovidiu Vanghele suntem jurnalistii de investigatie care am scris despre Gabriel Oprea si Petre Toba, ultimii doi ministri de Interne, dar si despre mai multe institutii din cadrul sau din subordinea Ministerului de Interne.

Personal, am doua procese in desfasurare cu Ministerul de Interne si Academia de Politie, iar includerea mea pe acea lista o percep, cu atat mai mult, ca o forma de presiune publica. Ii cer public doamnei ministru Carmen Dan atat explicatii, cat si scuze pentru aceasta forma de intimidare a presei."

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bravo Tolo, bine punctat !
    • Like 0
  • Regret ca trebuie sa o spun, dar ce se intampla este cosecinta marii indolente din ziua de 11.12.2016, ziua in care, prin vot, se putea impiedica accesul, acestor monstri,semianalfabeti,nepregatiti,nulitati profesionale si morale, la putere. Au votat, in mare parte, doar tembelii si interesatii lor sustinatori. Cei care nu au considerat necesar ca trebuie sa se "deranjeze" cateva minute oentru a vota, cu oricine, numai cu astia nu, au acum obligatia morala sa participe, in numar mare, in toata tara, la proteste pana cand,la presiunea tarii da, se va remedia situatia, se vor cara dracului aceste gunoie si vom avea alegeri anticipate. Dragnea cu tot psd-ul,tariceanu cu tot cu
    alde, si toti ceilalti complici ai lor.
    O mare vina o poarta si asa zisa opozitie pentruca a pus in fruntea lor oameni de nimic. Eu nu cred ca la cea mai ramas din liberali, la noii usr, chiar si la pmp nu sunt persoane credibile, capabile de conducere, cinstite. Sau politica este doar pentru borfasi? Partidul monicai macovei de ce nu se promoveaza? Nu mai luati in seama denigratorii ei. Este singurul parlamentar european care, in 2012 si acum, a descris realitatea din romania in parlamentul european si a implorat salvarea tarii. A fos denigrata de cei carora le-a zadarnicit ticalosia. Si grav este ca, marsa majoritate a alegatorilor, i-au crezut pe denigratori. Iata ce fac "crddibilii formatori de opinie". Treziti-va macar acum, in ceasul al 13-lea !
    • Like 1
  • Deci , mint PSD-istii astia cu atata tupeu , ca , cred si ei ce spun , nu am vazut atata nerusinare si bataie de joc nu vad unul , dar unul sa zica : da oameni buni , asa este , aveti dreptate
    • Like 1
  • check icon
    Cu puțin noroc și fără alte demonstrații, construim și canalul Brașov-Craiova tovarăși:
    Bate-un vant rece din balta, la Chilia-n port,
    Bate-un vant rece din balta, la Chilia-n port,
    Sa vezi stuful cum se inalta sa-l mai tai nu pot ...
    continuarea aici http://www.versuri.ro/versuri/efghjl_taraful-ion-tudorache-la-chilia-n-port.html
    • Like 0
  • Ceva trebuie sa fie schimbat in lege cel putin in ceea ce priveste Ministerul de Interne. Daca fiecare Guvern vine cu minstrii indatorati pe linie politica ajungem la balamuc. La altul ..ma rog, ca suntem in unul. Romania trebuie sa devina un stat politienesc cu politia, de intelligence cu serviciile, justitiar cu justita. E clar ca rotitele de control intre puterile statului au dintii tociti. Eu cred ca i-a rupt un nebun care nu si-a dat seama ce face.
    • Like 1
  • Ceva trebuie sa fie schimbat in lege cel putin in ceea ce priveste Ministerul de Interne. Daca fiecare Guvern vine cu minstrii indatorati pe linie politica ajungem la balamuc. La altul ..ma rog, ca suntem in unul. Romania trebuie sa devina un stat politienesc cu politia, de intelligence cu serviciile, justitiar cu justita. E clar ca rotitele de control intre puterile statului au dintii tociti. Eu cred ca i-a rupt un nebun care nu si-a dat seama ce face.
    • Like 0
  • Evident că este vorba de forme de intimidare a presei din partea doamnei ministru, care se vede că nu își cunoaște îndatoririle de serviciu.
    • Like 1
  • check icon
    Se dovedește încă odată că MI este în slujba puterii politice și nu a cetățenilor: se miră cineva?
    • Like 2
  • De unde sa stie doamna secretara care presta pe sub biroul lui Dragnea ce înseamnă ministru de interne??? Sta si ea pe facebook ca orice secretara. Ziaristii pot sa dea in judecata ministrul de interne pt ca a zis cu nume si prenume de instigatorii ziaristi
    • Like 3
  • Ma trec fiorii cand vad ce se intampla. Ne-am intors in timp in dictatura de dinainte de '89. Atunci populatia era instigata de "agenturili straine". Acum sunt date nume. Adica au facut o lista neagra pe care o publica guvernul, probabil cu speranta ca unii dezaxati sa se transforme in "bate populare" si sa faca ce "trebie" pentru reducerea la tacere a dusmanilor poporului. Au ajuns sa se ci oare pana acolo.
    Nu le mai ramane decat sa scoata si armata in strada ca sa rezolve cu elementele destabilizatoare. Pentru ca gasca asta nu mai are limite. Culmea este ca sunt o combinatie de tupeu si lasitate fara margini. In loc sa se ascunda in cotloane, ies si ne sfideaza in fata fiind convinsi ca bunul simt al manifestantilor i-ar impiedica sa ii calce in picioare in piata chiar daca le-ar ajunge pe mana. Pe de alta parte, se ascund, mintind de fapt, dupa pretinse cerinte ale Curtii Constitutionale. Adica ei au executat ce a cerut Curtea. Deci, de fapt, Curte Constitutionala este de vina pentru ce au facut ei.
    Probabil ca daca in fruntea Curtii era un om demn, iesea dupa declaratiile gastii si se delimita de minciunile debitate. Nu avem parte de asa ceva, la fel cum nu avem parte de Avocat al Poporului.
    Ma tem ca sesizarile Procurorului General, CSM si ale presedintelui vor ramane fara raspuns, favorizandu-se astfel grupul de indivizi care a pus mana pe putere. Iar cei de pe lista vor deveni tinte vii pentru asazisii ingroziti de posibilitatea rasturnarii ordinii de drept. Parca ne-am intors pe vremea Anei Pauker si a lui Dej. Nu m-as mira daca ar incepe vreun proiect de infrastructura mare, ceva gen canalul Bucuresti - Alexandria. Ar fi in linie cu asemenea mod de gandire.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult