Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cazul Bodnariu NU este despre familia Bodnariu

România este ţara noastră, a celor care înainte de 1989 am închis şi schingiuit în orfelinate sute de mii de copii. Aici câteva imagini (atenţie ele sunt dure), pentru cei care doresc să îşi amintească despre această tragedie sau pentru cei care fiind prea tineri în anii ’90 nu au ştiut că în ţara noastră a existat aşa ceva. 

Am avut nevoie de, iată, 25 de ani ca să închidem o mare parte dintre acele orfelinate, care în anii ’90 au apărut în toată grozăvia lor pe canalele de televiziune din toată lumea. O mare parte, dar nu toate, pentru că mai avem încă aproximativ 12.000 de copii care trăiesc în continuare în centre de plasament (aşa cum se numesc acum orfelinatele). Şi mai avem mii de copii care cerşesc pe străzi, deşi nu îi mai vedem atât de des, pentru că nu mai cerşesc aşa mult în România, cât în ţările mai bogate, unde afacerea e mai profitabilă. 

Şi mai avem zeci de mii de copii bătuţi, înfometaţi şi chiar violaţi de părinţii lor şi alţi membrii ai „comunităţii”, fără ca autorităţile să se deranjeze să ia vreo măsură. Şi fără ca noi, cei care îi vedem, că doar le suntem vecini, să facem ceva ca să îi ajutăm. Petiţia campaniei Lagărele de lângă tine, prin care se propune crearea unui mecanism de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale instituţionalizate, abia dacă a strâns 10.000 de semnături, deşi iniţiatorii au demonstrat că din ianuarie 2010 și până în septembrie 2015, în Romania au murit, în centrele de stat sau private dar finanțate de stat, 4.568 de persoane. 

În România aceasta a noastră nu au existat niciodată proteste pentru a veni în sprijinul vreunui copil sau în sprijinul unei familii disperate căreia i se încalcă drepturile. Dar acum avem în ţară şi în străinătate zeci de proteste în sprijinul unui cuplu care a recunoscut (dacă înţeleg bine ce se spune în presă) că şi-a „mai” plesnit copiii într-o ţară în care acest lucru este total ilegal.

Suntem complet scindaţi, ca naţiune, pe o temă care priveşte viaţa de familie a unui român ce trăieşte în altă ţară.

Astfel, cei care susţin ideea că nu avem suficiente informaţii ca să avem despre ce discuta şi pentru ce protesta (având în vedere că autorităţile norvegiene nu au emis informaţii despre caz, ci strict despre funcţionarrea sistemului de protecţie a copilului) sunt acuzaţi că ar fi cumpăraţi prin fondurile norvegiene. Fonduri pentru dezvoltare socială, pe care Norvegia le pune la dispoziţia ţărilor care au aderat la UE în 2005 / 2007, ca parte a unei înţelegeri cu Uniunea Europeană, prin care Norvegia contribuie la dezvoltarea UE în schimbul accesului la spaţiul său economic. 

Recent, în emsiunea sa de la Realitatea, o cunoscută moderatoare avansa teoria conform căreia aceste fonduri sunt extrem de nocive pentru România. „Ce interes are Norvegia să dea bani în România? Să ne dezumanizeze!”, striga doamna, având în vedere că aceste fonduri propun o viziune de dezvoltare socială asemănătoare celei existente în Norvegia.  

În România aceasta a noastră nu au existat niciodată proteste pentru a veni în sprijinul vreunui copil sau în sprijinul unei familii disperate căreia i se încalcă drepturile. Dar acum avem în ţară şi în străinătate zeci de proteste în sprijinul unui cuplu care a recunoscut (dacă înţeleg bine ce se spune în presă) că şi-a „mai” plesnit copiii într-o ţară în care acest lucru este total ilegal.

Cei care atrag atenţia că situaţia sistemului de protecţie a copilului din România este mult mai gravă decât cea din Norvegia sunt etichetaţi ca fiind oameni fără inimă, care nu pot rezona cu o cauză nobilă, cu suferinţa a cinci copilaşi şi disperarea părinţilor lor. Când se face referire la bârna din ochiul nostru moderatorii de emisiuni insistă asupra faptului că deşi bârna e groasă şi la vedere, paiul şi bârna trebuie tratate separat. Adică să evităm să vorbim despre nenorocirile de la noi, ca să rămână suficient spaţiu de emisie pentru a înfiera împotriva cui au decis ei că trebuie.

Cei care ştiu cu ce calapod ar trebui judecat, nu sunt nici chemaţi şi nici ascultaţi în dezbatera publică. Suntem o ţară care a avut o traumă naţională datorită copiilor instituţionalizaţi, care a trecut printr-o reformă, uneori dureroasă, a unui sistem de care erau (şi încă mai sunt) agăţate multe interese obscure (copii vânduţi chiar din incinta maternităţilor, fete traficate din centrele de plasament, violuri sistematice în instituţiile de ‘ocrotire’). De voie de nevoie ne-am format un corp de experţi în acest domeniu, cum există în puţine ţări din vecinătatea noastră. Şi totuşi, aceşti oameni nu sunt invitaţi să emită puncte de vedere decât în cazuri excepţionale. Aici înregistrarea unui astfel de caz excepţional, când directoarea Federaţiei ONG-urilor pentru protecţia copilului, a fost invitată într-o emisiune, unde a vorbit cu cifre, statistici şi documente pe masă. 

Acest ultim lucru – lipsa experţilor de protecţia copilului din dezbatere şi dominarea ei de voci neavizate – nu ar trebui poate să ne mai surprindă. Iniţiatorii acestor proteste, respectiv reprezentanţi ai cultului evanghelic, prin vocea pastorului Cristian Ionescu din Chicago, au anunţat public că nu chestiunile de drepturile omului primează, ci cele care privesc persecuția religioasă. Domnul Ionescu a arătat că ‘trebuie să acceptăm realitatea așa cum este: comunitatea evanghelică s-a mobilizat exemplar, unilateral, în mod susținut și într-o amploare fără precedent în spectrul protestelor religioase’ (sublinierile mele). Pe blogul său, domnul Ionescu dă directive clare: în luna martie vor trebui să înceteze protestele şi înlocuite cu acţiuni diplomatice. Astfel el arată că „pauza” din luna martie este „un răgaz în care ne reorientăm energiile către antrenarea zonei politice (…). Aceasta înseamnă mii de scrisori trimise prin poștă (nu Email) și mii de apeluri telefonice”. Mai mult, „pauza” este menită să pregătească un protest internaţional în luna aprilie, unde e nevoie de „participare MAXIMĂ (adică, nu lipsește nimeni!)”, presiunea care se va crea în cursul săptămânilor de „tăcere” fiind necesară pentru a crea „o explozie de participare la protest”.

Protestele pentru cazul Bodnariu mi-au amintit de manifestaţiile patriotice de pe vremea lui Ceauşescu: oameni organizaţi, încolonaţi, gravi, care poartă acelaşi tip de pancarte indiferent că sunt la Suceava sau la Milano, într-o engleză perfectă şi o uniformizare surprinzătoare şi cu siguranţă foarte costisitoare

Protestele nu sunt menite a construi dialog, ci a impune „unilateral” un punct de vedere. În acest mesaj domnul Ionescu arată că „Toate explicațiile și justificările norvegiene trebuie tratate cu suspiciune, iar acțiunile Barnevernet contestate cu vehemență!”. Direcţiile de acţiune au fost clare şi pentru parlamentarii care s-au deplasat în Norvegia, în siajul creat de acţiunile descrise mai sus: „Norvegiei i s-au cerut întrevederi în mod repetat, cu luni de zile în urmă și nu numai în cazul Bodnariu. Nici nu le-a păsat! Acum se așează la masa diplomației! Cine scria că se simt în corzi avea dreptate! Postul, rugăciunea, furtuna mediatică și acțiunile de protest i-au făcut să înțeleagă că s-au luat de cine nu trebuia! Toate acestea vă dau ascendent! Nu ne dezamăgiți!”.

Protestele spontane, precum cele care au urmat tragediei Colectiv (pentru a da doar un exemplu) au o dinamică zglobie, uneori relativ haotică, se strigă şi la unison, dar şi fiecare despre ce-l doare, şi uneori pot fi „victime” ale unor încercări de deturnare de la scopul lor iniţial. Ele angrenează mii de oameni care vin cu propria creativitate pentru a contribui în mod original la o acţiune. Protestele pentru cazul Bodnariu mi-au amintit de manifestaţiile patriotice de pe vremea lui Ceauşescu: oameni organizaţi, încolonaţi, gravi, care poartă acelaşi tip de pancarte indiferent că sunt la Suceava sau la Milano, într-o engleză perfectă şi o uniformizare surprinzătoare şi cu siguranţă foarte costisitoare (este cu siguranţă costisitor să produci acelaşi tip de pancarte in ţări diferite, în loc să laşi oamenii să vină cu pancarte ‘low-cost’ create de ei înşişi). Din „comunicatul oficial” emis de centrul de comandă al protestelor am înţeles şi cum a fost posibil acest lucru. Un mesaj în 12 puncte ne arată (printre altele) că: 1. „toate acțiunile de protest să se organizeze sub imediata și stricta supraveghere a pastorilor bisericilor evanghelice din comunitatea respectivă”; 2. „toate afișele și pancardele vor fi furnizate de organizatori după modelele oferite de noi”, deşi 3. „înțelegem că fiecare echipă de organizatori are oameni creativi care pot aduce idei și inițiative deosebit de valoroase acestei cauze: sunt bine primite dar vă rugăm să verificați cu noi înainte de a le pune în practică”.

Cât priveşte scopul ultim al acestor acţiuni: demolarea „spiritului anticristic” din Norvegia, desființarea Barnevernet, izolarea Norvegiei, „ș.a.m.d.”.

Acest „ş.a.m.d.” pe care am simţit nevoia să îl citez exact mi se pare foarte important şi unul din motivele pentru care mi-am permis să scriu în titlu că în cazul Bodnariu nu mai este vorba despre familia Bodnariu. Poate a fost, la un moment dat, însă acum această familie şi noi o dată cu ea, suntem captivi ai unor alt fel de interese. Am râs când doamna Pippidi a avansat ipoteza că manipularea grosolană la care asistăm în legătura cu acest caz ar trebui să trezească suspiciunea serviciilor secrete, pentru că aceia care susţin cauza familiei Bodnariu fac propaganda rusească. Dar după ce am citit mai multe dintre comunicatele domnului Ionescu s-a dus hazul: ipoteza rusească nici măcar nu mi se mai pare un rău chiar aşa de mare.

P.S. Pentru cei care au întrebarea în minte: opiniile exprimate aici şi pe blogul meu NU exprimă decât şi strict punctul meu personal de vedere. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cazul Bodnariu e despre marmote: http://www.nordlys.no/barnevern/tromso/avdekket-svikt-i-19-av-40-barnevernssaker-dette-er-svart-alvorlig/s/5-34-384362?
  County representative in Troms has randomly chosen 40 barnevernet cases and found out serious malpractice in 19 cases, where they really acted against that "best interest of a child"! He ordered an inmediate careful investigation of local CPS.

  Another proof that the WHOLE SYSTEM is wrong, not just "few cases"!

  GOOGLE TRANSLATE:

  Commissioner Brage Larsen Sollund says to Nordlys that every stone now be turned in child welfare in Tromso by the alarming report the county has made.

  - This is very serious, no doubt about it. County Governor has taken samples and reviewed 40 cases of child welfare services in Tromsø municipality. In every other case they have found failure, says commissioner Brage Sollund-Larsen told Nordlys.

  Supervision by media coverage

  The audit was according to the County of Troms opened after allegations in the media about unsafe handling of investigation cases, together with the reports of child welfare services showed a significant and marked reduction in the number of breaches of deadlines.

  Through the audit, the County identified two offenses of child welfare services. Fylkesmannen mean among other things that the municipality has not proven that it is justifiable child welfare investigations in all cases.

  - The child welfare service has not always proven that they have carried out the necessary investigation into child care situation. Therefore, we do not know whether decisions on dismissal is made on a reasonable basis, says Director of Education Hilde Bremnes at County Governor of Troms.

  Commissioner Brage Larsen Sollund says to Nordlys that he is surprised by the extent and severity of the report.

  - But now we have it on the table and it gives us the opportunity to work with this,

  He promises that the municipality now taking hold and will go into all issues in order to ensure that it is doing a good job.

  - The most important thing is the children. They must come first, he says.

  Failure of the 19 cases

  It was in January that the County Governor in Troms notified supervision related to studies in child welfare. The cases that have gone through is from June to November 2015.

  In 19 of the cases pointing the County of failure. In three of the cases required immediate action. It is revealed for poor research, lack of action and the failure of routines. They were revealed two offenses. The two offenses concerns that the municipality does not have evidence that it is justifiable child welfare investigations in all cases, and that the child has not provided child support measures in a timely manner in cases where they have concluded that action is needed.

  - The County points to very serious conditions in service. The most important thing now is that we take responsibility, puts children first and fix things. We will do this by reviewing the whole service and take the necessary measures so that the children's legal rights and needs are safeguarded in the best possible way. We must immediately make sure it gets done good research on individual issues, and follow up with action where this is not done, says commissioner for upbringing, education and sports, Brage Larsen Sollund in a statement from the municipality.

  The staff in child welfare was briefed on the report in a separate meeting this morning.

  Should go through the whole service

  - We will review the whole service. This is to ensure that children receive the right help at the right time. Something that must be considered is the organization, authority, work processes, internal controls, management, design and expertise, says Acting Director of Child Welfare, Aina Isaksen pressure message.

  According to the county has Tromsø municipality good practices, but that these are not followed well enough. The county governor also points out factors that make the emergence of unnecessary delays related to both decisions and measures.

  - It is generally about system failure. We take reasonable steps to correct the situation as quickly as possible. I am concerned that we have professional quality in the work we do. It's my responsibility as a leader to ensure that this happens, and I know that the employees of the service will contribute to this important task, says municipal director of upbringing and education Kari Henriksen.
  • Like 1
 • Norvegia încalcă Convenţia ONU, mai cu seama Articolul 9 cu privire la Drepturile Copilului iar lipsei de reacție in fata unor abuzuri atât de flagrante scoate in evidentă faptul ca sunteți corupți si susțineți acest fenomen.
  Convenția, la fel ca și Declarația Universală a Drepturilor Omului, în baza căreia a fost emisă, au fost ratificate și de Norvegia, iar odată ratificate, au valoare de norme constituționale.

  Problema copiilor din fostercares presupune o intrebare logica si rationala: de ce copiii luați din sânul familiei, transferați in grija parintilor surogat, sunt extrem de nefericiti? Sau, de ce unii dintre ei au schimbat pana la noua familii de plasament in decurs de numai opt ani? Răspunsul e clar, mașinăria ordinara de "fabricat părinți" e peste orice abominațiune concepută vreodată de specia umană. Totul, ca Statul sa aibe control deplin asupra celor mai mici amănunte si aspecte ale vieții pe pământ, controlul absolut.

  1. Aveți obligatia morala sa fii alaturi de romani datorita faptului ca inainte de toate sunteti romani. Nu ma refer la moldovenii din cucuieti la care se face mereu aluzie ci la părinții normali, oamenii educați, mai ales cei care au ales sa își schimbe soarta ca urmașii lor sa aibe o viața mai buna.
  2. Daca esti cu adevărat jurnalist, tu nu poti ignora strigatul nevinovat al acestor familii chinuite de acest monstru - Barnevernet (BV) din Norvegia, Danemarca, etc In afara faptului ca poate ai crescut intr-o familie care nu ti-a transmis decat repulsie, care nu te-a învățat sa iubești si in acest caz esti o fiinta demna de compasiune.
  3. Indiferent de situație, eu nu voi accepta ca Statul sa impună cine si in ce circumstanțe are voie sa crească copii in aceasta societate "normala/modernă", de care, sincer, imi e din ce in ce mai scârbă. Astfel, Statul prin terți precum BV, admite ca abuzurile acestei organizații obscure sunt corecte iar prezumția nu poate fi contestata sub nici o forma, chiar si la cel mai înalt nivel, deși, BV încalcă cele mai elementare principii care au existat vreodată pe Tera - dreptul de a-ți creste si educa propriul copil. Faptul ca o mama nu reacționează precum o ursoaica in apărarea puilor contra acestor jeguri dezbrăcați de orice rațiuni umane, dovedește ca acesti părinți sunt demni de tot respectul nostru. Legătura de sânge si dragostea familiei raman cel mai bun reper in viața fiecărui copil de părinți de pe planeta. Nu ma mir ca nu s-a început de la casele popoarelor latine dar nici nu e nevoie sa ne întrebam de ce! In cel mai rău caz, părinții, daca eșuează, ar trebui asistați si ajutați ca aceștia sa producă cel mai bun model, educat in folosul societății umane, nu împotriva ei.

  Valul de demisii din interiorul Barnevernet, mai ales din ultima vreme, imi confirma toate suspiciunile. George Alexander, român stabilit in Norvegia dar care își creste copilasii in Romania a oferit argumente solide împotriva BV.
  Cineva a spus: "There are no perfect parents, and there are no perfect cildren, but there are plenty of perfect moments along the way."

  Răsfoiți presa din Norvegia, adevarul este înspăimântător si ma bucur ca iese la iveală. Cred ca familiile încercate in aceste momente sunt extrem de puternice si merita tot sprijinul nostru. Va las link-uri recente care au atras atenția opiniei publice din Norvegia iar aceasta din urma chiar reacționează împotriva abuzurilor Barnevernet.

  "Child Welfare appointed experts act disproportionately when cases come to court. As a result we often see that the biological parents have no chances to win against such a powerful ‘machine’."
  - Einar C. Salvesen, psychologist in Norway.

  http://www.theoslotimes.com/article/-barnevernet's-action-of-ripping-families-apart-causing-more-harm-than-good

  http://www.tv2.no/a/8052357

  http://www.tv2.no/nyheter/8058462/

  http://www.nrk.no/vestfold/vant-mot-barnevernet-_-far-datteren-tilbake-1.12811762

  http://www.nrk.no/sognogfjordane/melder-barnevernet-etter-dodsfall-1.12807738

  http://www.nrk.no/sognogfjordane/psykologspesialist-slaktar-barnevernet-1.12808161

  http://www.nrk.no/troms/enhetsleder-ved-barneverntjenesten-trekker-seg-med-umiddelbar-virkning-1.12785281

  http://www.mhskanland.net/page45/page280/page280.html

  http://www.utrop.no/Nyheter/Innenriks/29814

  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Bekymringsmelding-om-barnevernet-8049787.html

  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Barnevernet-mener-mor-gjor-barnet-mer-hjelpetrengende-enn-hun-er_-tre-leger-sier-barnet-trenger-hjelp-8110309.html

  http://www.smp.no/nyheter/article114307.ece

  http://www2.ohchr.org/english/bodies/crc/docs/CRC.C.NOR.CO.4.pdf

  https://youtu.be/O1NxRldhd28

  https://youtu.be/ChzAf_0dtgc Tor Åge Berglid from Barnets Beste

  http://www.stiripesurse.ro/cazul-bodnariu-titus-corlatean-de-bun-simt-ar-fi-ca-alina-mungiu-pippidi-sa-si-ceara-scuze-video_983021.html

  http://www.barnevern.org/barnevernet-vil-havarere/

  http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Julia-bodde-i-atte-hjem-pa-atte-ar-Hver-gang-hun-flyttet_-tenkte-hun-dette-skal-bli-familien-min-3545872.html
  • Like 2
 • Articolul, dincolo de anumite idei care pot fi bune sau nu, la care s-au referit deja altii inaintea mea, bate campii cand se refera la asa-zisa conspiratie din spatele demonstratiilor anti Barnevernet. Un lucru este omis cu buna stiinta: demonstratii asemanatoare, care nu se refereau la cazul Bodnariu, au avut loc si in Cehia, si, daca nu ma insel, si in Polonia, si poate in Lituania. Pai pentru astea din urma cine a platit? Tot Bodnariu? Pancartele au fost aceleasi pentru ca organizatorii au fost aceeasi: un grup de nemultumiti de abuzurile Barnevernet - insa nu doar familia BD, ci si altele. Si daca sunt aceeasi organizatori, care e problema? Nu inteleg! Imi pareti penibila cu aceste presupuse teorii conspirationiste...Bodnariu nu sunt singurii nemultumiti de Barnevernet: insa ei sunt nemultumitii anti-Barnevernet cu cea mai mare influenta la public. Nemultumiti sunt si avocatii norvegieni precum Reikaras, si o gramada de judecatori, avocati, universitari din Scandinavia care acum 3 ani au adresat o petitie impotriva acestor abuzuri la Consiliul European. Se pare ca si acestia din urma s-au raliat si ei protestelor anti-Barnevernet. Bravo lor! Deci, care-i problema?
  • Like 3
 • Categoric că demonstrațiile pro Bodnariu și anti Norvegia sunt antieuropene, retrograde, nejustificate, iar oamenii sunt manipulați să iasă în stradă de către mafia pocăiților, cu jumătăți sau sferturi de adevăr, dar și cu răstălmăciri și cu minciuni sfruntate.

  Cum stau lucrurile de fapt este clar: familia Bodnariu este un exemplu tipic de familie anormală, retrogradă și departe de a fi conformistă în raport cu legile în vigoare ale Statului norvegian și cu uzanțele din această țară. Acești părinți abuzivi și iresponsabili și-au abuzat fizic copiii, după cum au și recunoscut ei singuri, iar acest lucru în Norvegia este faptă penală.

  De asemenea, soții Bodnariu sunt pocăiți habotnici și în această calitate și-au abuzat și psihic copiii, supunându-i manipulării și îndoctrinării cu creștinism radical, obligându-i să meargă la adunare la pocăiți și să învețe rugăciuni, poezii și cântece religioase și transmițându-le concepții retrograde mistico-religioase fundamentalist-creștine care nu au ce căuta la școală, deoarece asemenea concepții se află în totală contradicție cu învățătura normală, laică, sănătoasă și progresistă, unitară și uniformă pe care toți copiii o primesc în sistemul educațional de Stat, menită să-i formeze și să-i modeleze pe toți la fel, în vederea integrării în societatea multilateral dezvoltată ca adulți responsabili, conformiști, utili Statului și întregului popor.

  Cât timp familia Bodnariu a trăit relativ izolată, nimeni nu a sesizat nimic. Însă acest lucru a fost sesizat imediat de îndată ce copiii mai mari au ajuns la școală: acolo profesorii, colegii, directoarea școlii etc., deci toată lumea a văzut că erau diferiți de restul copiilor crescuți normal și toți și-au dat seama că acești copii sunt abuzați, ceea ce copiii au și recunoscut atunci când au fost întrebați. Tocmai de aceea, alertarea Barnevernet-ului de către școală și personalul didactic este pe deplin justificată și reprezintă o obligație legală.

  Atacurile la adresa Barnevernet sunt nejustificate, deoarece Barnevernet a intervenit conform legii, în calitate de instituție legalmente competentă în chestiuni de protecția copilului. Intervenția nu a fost din bun senin, ci numai după ce și tocmai deoarece a primit sesizare că acei copii ar putea fi victime ale abuzurilor în familie.

  Barnevernet a procedat corect și în conformitate cu legea, adică a făcut și face exact ce trebuie să facă orice instituție de protecție a copilului din lumea normală și civilizată: la primirea sesizării, Barnevernet a declanșat o anchetă pentru a constata dacă sesizarea de abuz este sau nu întemeiată.

  De asemenea, Barnevernet a acționat _preventiv_ spre binele și în interesul superior al copilului și primul lucru a fost să asigure protecția copiilor pe toată perioada desfășurării investigațiilor și tocmai de aceea i-a și luat pe copii urgent de la familia potențial abuzivă, spre a preveni eventuale noi abuzuri ale părinților asupra copiilor. În cazul în care investigațiile vor arăta că a fost o alarmă falsă și că sesizarea de abuz nu este întemeiată, copiii vor fi returnați părinților.

  Deci este o minciună sfruntată ce spun/ scriu și răspândesc pocăiții, și anume că Barnevernet ar fi luat copiii ca să-i pedepsească pe părinți și că astfel pedeapsa ar veni înainte de finalizarea anchetei, ceea ce ar fi anormal, ilegal etc. În realitate, luarea copiilor de la familia (potențial) abuzivă nu este o pedeapsă pentru părinți, ci este o măsură preventivă luată pentru protecția și pentru binele copiilor.

  Clar că asemenea afirmații fac parte dintr-o odioasă campanie de manipulare ordinară.

  DAR a crede că Moscova ar fi în spatele acestei campanii ordinare și aberante este absurd! Nici vorbă de așa ceva! Aici e mâna lungă a Washingtonului!

  Campania asta ordinară aberantă de dezinformare și manipulare și asmuțire a unei părți din popor ( fiindcă e clar că nu au cum să prostească tot poporul!) împotriva Statului norvegian și a instituției sale Barnevernet este dusă de mafia pocăiților din România și America.

  Și aici nu este vorba numai despre pastori și bisericile de pocăiți. Așa-zisele ONGuri pro familie, toate sunt sprijinite de pocăiți și toate primesc bani și susținere din America. De asta pancartele toate la fel, clar făcute la comandă, sunt într-o engleză impecabilă: doar sunt made in USA.

  Când Maica URSS propovăduia ateismul, materialismul dialectic, socialismul științific și alte idei progresiste, America imperialistă a creat și susținut unul dintre cele mai puternice opiumuri pentru popor: sectele de pocăiți. Baptiști, penticostali, adventiști, mormoni etc., cam toate au apărut în SUA și de acolo s-au răspândit în restul lumii, iar cei din lume păstrează legături foarte strânse cu “frații” din America! În România deviaționist-ceaușistă, proamericană și antisovietică, pseudosocialistă și criptocapitalistă a lui Ceaușescu nu au avut nicio problemă pocăiții să existe și să se răspândească, ba chiar și să facă prozelitism. Iar azi mafia lor e mult mai dezvoltată și mai ramificată.

  Mafia pocăiților are ramificații în toate domeniile, este un fel de stat în stat și într-adevăr SRI și SIE ar trebui să ia măsuri cum făcea și înainte fosta Securitate comunistă. Pocăiții au de partea lor o parte a presei: Gâdea e pastor penticostal, exact ca familia Bodnariu. Restul presei care poate fi cumpărată, este plătită cu bani din America.

  Dar politicienii plimbăreți, care s-au dus în Norvegia și ne-au făcut țara de râs? Cine sunt ei? Păi se știe: și ei sunt tot pocăiți! Ben-Oni Ardelean e pastor baptist. "Fratele" Corlățean de asemenea e baptist și e invitat să țină predici la biserici de pocăiți, e plin pe youtube de dovezi!

  Și da, e adevărat că toate mitingurile pro Bodnariu sunt organizate de pocăiți și mobilizarea se face prin toate mijloacele, inclusiv prin newslettere trimise poporului via e-mail. Și se face totul și pentru atragerea clasei politice atât interne cât și externe.

  Recent a mai avut loc un miting din ăsta nu în Rusia, ci în America, în Huston, Texas, anunțat dinainte de pocăiți via e-mail prin newsletterul Alianței Familiilor din România, poate cel mai important ONG al pocăiților. Iar apoi pocăiții au anunțat că mitingul ar fi fost un mare succes, fiindcă au participat la el vreo 500 de români din Texas, dar și din Louisiana și Arkansas. În pozele de la miting s-au putut vedea aceleași pancarte la fel, într-o engleză impecabilă de la mama ei, adică made in USA. Însă atracția mitingului se pare că a constituit-o citirea unui mesaj de susținere din partea unui congressman american. Citez mai jos din newsletter:

  "Rally s-a deschis cu rugaciunea Tatal Nostru, dupa care Diana Motiu a cintat imnul american. S-au tinut discursuri, printre vorbitori fiind Avocatul Petre Costea, Avocatul american Chris Branson, parintele Mirel Tudose de la Biserica Ortodoxa Romana Sf. Maria Magdalena din Houston, pastorii bisericilor evanghelice din oras, reprezentanti ai romanilor din Dallas, doua mame din comunitatea romana din Houston, iar fetele de la biserica au cintat cantari duhovnicesti. Tinara Rebeca Rusa a energizat atmosfera cintind bine cunoscuta melodie "Amazing Grace". Unul din punctele majore ale mitingului a fost lecturarea unui mesaj plin de caldura si afectiune pentru romani si cauza copiilor Bodnariu din partea Congressmanului Steven Stockman. In final, cei 500 de romani au adoptat o Rezolutie care urmeaza sa fie inminata Consulatului Norvegian saptamina viitoare. A fost semnata si o Petitie adresa Guvernului Norvegian care solicita eliberarea imediata a copiilor. Au fost facute multe scandari, iar Rezolutia a fost adoptata cu mult entuziasm."

  După cum se vede, spre dezamăgirea Alinei Mungiu-Pippidi, nu e niciun politician rus implicat direct în susținerea cazului Bodnariu, în schimb iată că este un congressman american.

  Deci cam așa procedează pocăiții. Așa au făcut și la celelalte mitinguri. Și mereu în newsletterele lor, pocăiții propovăduiesc așa-zise “studii” făcute în America, pro familie, anti avort, anti diversitate și anti LGBT, apoi anunță despre cărți și articole apărute în America, bineînțeles că tot pro familie, anti avort, anti diversitate și anti LGBT.

  Un loc central în propaganda pocăiților îl ocupă de asemenea campania pro homeschooling, ca să-și poată îndobitoci copiii acasă cum vor, să nu ajungă copiii la o școală normală, de Stat, unde să vadă că există și altceva și unde să se vadă cât de abuzați și îndoctrinați sunt; și homeschoolingul este, bineînțeles, tot după model american: țări precum Germania sau Suedia sunt criticate la greu că au o legislație "restrictivă", "abuzivă", "comunistă" etc. care nu permite homeschoolingul și că aceste țări obligă părinții prin amendă să-și dea copiii la școală, iar dacă perseverează să nu-i dea, părinții sunt trimiși la pușcărie, ba chiar se merge până la decăderea din drepturile părintești etc. etc. Și din nou alternativa recomandată este America.

  Deci mereu America este modelul pozitiv la ăștia, mereu este lăudată, în timp ce Europa este criticată, hulită, acuzată că a decăzut sunt influența socialismului și comunismului etc. Numai despre Norvegia câte nu au scris și scriu, că ar fi socialistă, comunistă etc. etc., de când cu cazul Bodnariu.

  Deci e clar că (și) în cazul Bodnariu e mâna Washingtonului și nu a Moscovei.

  Mâna Washingtonului este precis și în cazul imigranților din Europa. Aceștia sunt de două feluri: "pe bune" și "pe rele", ca să zic așa.

  Mai întâi, America imperialistă a creat tot felul de “revoluții” prin care a înlăturat de la putere niște “dictatori” – unii au fost eliminați și fizic, la fel ca la noi Ceaușescu – numai că regimurile nou-instalate sunt fundamentaliste și teroriste, adică un fel de pocăiți islamici. Bieții oameni cât de cât mai normali nu au mai putut trăi în țările lor măcinate de atentate teroriste la tot pasul, război civil și alte forme de teroare și au luat calea Occidentului. Ăștia sunt imigranții "pe bune", care nu caută decât o viață normală, muncă, liniște și pace.

  Numai că SUA au creat și imigranții (puși) “pe rele”, adică grupuri masive de teroriști islamici școliți, înarmați și plătiți de CIA să sperie Occidentul și mai ales Germania, dar nu numai.

  Se știe că de la WWII încoace, politica SUA în Europa a fost keep America in, SSSR/ Russia out and Germany down. Germaniei însă nu-i place asta, s-a săturat de bocancul amerloc pe grumazul ei, s-a săturat de sancțiunile impuse Moscovei de la Washington pentru care economia germană are pierderi, s-a săturat de TTIP, TISA și alte tratate inițiate de SUA și ținute secrete, care oferă privilegii firmelor amerloace în fața statelor și guvernelor UE; apoi să nu uităm nici de bătaia de joc a Washingtonului prin Victoria Nuland la adresa UE (“F**k the EU”), la care au reacționat destui politicieni UE; apoi să ne gândim și la discursul lui Junker de la Passau în care recomandă îmbunătățirea relațiilor UE-Rusia, cu mențiunea că nu trebuie lăsat Washingtonul să dicteze în UE etc. etc.

  Toate astea nu plac Americii imperialiste și excepționaliste care crede că ea trebuie să fie în tot și în toate și mai presus de toate. Așa că Washingtonul a creat grupuri de teroriști islamici pe care i-a trimis în UE cu indicația să fie cât mai agresivi, să fure, să lovească, să violeze, să provoace atentate teroriste etc. etc., pentru ca UE – și mai ales Germania, dar nu numai – să se învețe minte și să învețe că de fapt are nevoie de America, de NATO, de bazele militare și rachetele lor împrăștiate peste tot, de trupele lor de ocupație, de scutul antirachetă etc. etc. Așa s-a ajuns la atacurile de Revelion din Germania. Și așa s-a ajuns și la atentatul din Istanbul, că doar și Turcia trebuie să țină minte că este țară NATO, nu are voie să uite asta; și atentatele de la Charlie Hebdo din paris au legătură tot cu asta, că și Franța trebuie să se supună politicii de sancțiuni contra Rusiei diktate de SUA și să bage la cap că nu trebuie să amâne, ci să anuleze contractul Mistral.

  Deci totul e clar și totul se leagă, e mâna Washingtonului, nu a Moscovei, cum în mod absurd susține Alina Mungiu-Pippidi.
  • Like 2
 • Nu pot sa cred ce ingrozitori si buimaci am devenit!!! Vorbim de copii chinuiti si institutionalizati, dar felicitam pe de alta parte pe cei ce iau copiii de langa parinti... Nu va inteleg stimata Doamna, si bag de seama ca nici Dumneavoastra nu mai ganditi ce scrieti. E rau sa aparam o familie care vrea copiii inapoi, dar e rau si sa lasam copiii fara parinti... Ce e bine atunci??? Va rog daca se poate sa ma lamuriti...
  • Like 1
 • Doamna Oprea,
  Cred ca nu indrazneste nimeni sa compare Norvegia cu Romania. Dar daca Romania isi poate gasi o scuza pentru atrocitatile impotriva copiilor in lipsa de educatie, indobitocire sistematica a populatie de catre comunism, pozitie geo-politica nefericita as spune eu, Norvegia in schimb nu are nicio scuza pentru devalorificarea sistematica a familiei si a valorilor ce ar trebui sa ocroteasca familia prin lege. Lucrul asta o spune unul care locuieste aici in Norvegia si care apreciaza foarte mult cultura si poporul norvegian :). Daca faceti o scurta comparatie despre cum era perceputa familia de catre stat acum 200 de ani la instituirea Grunnlåven-lui, cum era incadrata legal acum 100 de ani, acum 50 de ani, acum 20 de ani si cum este legiferata acum nu o sa puteti nega faptul ca Norvegia s-a aliniat civilizatiei occidentale (poate chiar in plutonul fruntas) si dezmembreaza in mod legal familia. Conceptul de familie biologica vrea sa fie diluat la maxim, conceptul de cuplu alcatuit dintr-un barbat si o femeie este deja old-fashion, chiar icepem sa vorbim de legalizarea poligamiei, urmand stransa colaborare cu fratii suedezi, autoritatea parentala este controlata si regulata cat se poate de mult. Nu as vrea sa ma catalogati gresit, sunt clar impotriva violentei domestice de orice fel, pentru mine violenta fizica este cel putin incapacitatea unui parinte de a mai avea rabdare si relationa cu pruncul sau, dar sunt foarte ingrijorat de sistemul de legi creat de om in care omul a ajuns atat de focusat si guvernat de litera legii incat uita de spiritul ei. Si va pot confirma ca ingrijorarea asta o au multi norvegieni, traiesc, muncesc si am o viata sociala activa printre ei. Este de-a dreptul socant si in cazul familiei din Naustdal dar si in cazul multor altora cum niste functionari desi poate bine intentionati au folosit legile date in sprijinul omului dar au dispretuit umanitatea prin decizile lor. Cred ca Romania are multe de invatat de la Norvegia dar si Norvegia are de invatat (re-invatat) de la Romania si romani : faptul ca nu orice individ este celula de baza a societii ci indindivizii care provin din familii sanatoase.....iarasi afirm lucrul asta ca un feedback de la norvegienii care traiesc in jurul nostru si care au cunoscut cultura noastra cu bune si cu rele. Iar de iesit in strada am sa ies pe 20 feb in Oslo nu pentru ca mi s-a ordonat, nici macar nu m-a invitat nimeni:).....dar ies pentru viitorul baietelului meu de 5 ani , care daca va alege sa isi traiasca viata in continuare aici in No atunci nu am sa pot trai cu constiinta impacata toata viata ca nu am facut absolut nimic sa incerc macar sa fac o diferenta pentru mediul in care el isi va creste familia. "Ziua cand vom inceta sa vorbim despre lucrurile care conteaza este ziua cand incepem sa murim" :)
  • Like 5
  • @ Claudiu Mihaiu
   In sfarsit un raspuns demn de tot respectul meu, venit din" focul" situatiei. 100 like. Exact asa gamdesc si eu. Dc noi nu ne luptam
   pt viitorul copiilor nostri atunci cine? Jurnaliatii in gen si d-na Oprea in particular ar trebui trimisi la fata locului inainte de a vb de "scindare", era comunista si glorificarea Barnrvernet. Apropos dansa mai are un art."Barnevernet poftiti si pe la noi". Te doare mintea...ce comparatii mai face si acolo..
   • Like 2
 • Doamna Elvira,
  Cred ca nu indrazneste nimeni sa compare Norvegia cu Romania. Dar daca Romania isi poate gasi o scuza pentru atrocitatile impotriva copiilor in lipsa de educatie, indobitocire sistematica a populatie de catre comunism, pozitie geo-politica nefericita as spune eu, Norvegia in schimb nu are nicio scuza pentru devalorificarea sistematica a familiei si a valorilor ce ar trebui sa ocroteasca familia prin lege. Lucrul asta o spune unul care locuieste aici in Norvegia si care apreciaza foarte mult cultura si poporul norvegian :). Daca faceti o scurta comparatie despre cum era perceputa familia de catre stat acum 200 de ani la instituirea Grunnlåven-lui, cum era incadrata legal acum 100 de ani, acum 50 de ani, acum 20 de ani si cum este legiferata acum nu o sa puteti nega faptul ca Norvegia s-a aliniat civilizatiei occidentale (poate chiar in plutonul fruntas) si dezmembreaza in mod legal familia. Conceptul de familie biologica vrea sa fie diluat la maxim, conceptul de cuplu alcatuit dintr-un barbat si o femeie este deja old-fashion, chiar icepem sa vorbim de legalizarea poligamiei, urmand stransa colaborare cu fratii suedezi, autoritatea parentala este controlata si regulata cat se poate de mult. Nu as vrea sa ma catalogati gresit, sunt clar impotriva violentei domestice de orice fel, pentru mine violenta fizica este cel putin incapacitatea unui parinte de a mai avea rabdare si relationa cu pruncul sau, dar sunt foarte ingrijorat de sistemul de legi creat de om in care omul a ajuns atat de focusat si guvernat de litera legii incat uita de spiritul ei. Si va pot confirma ca ingrijorarea asta o au multi norvegieni, traiesc, muncesc si am o viata sociala activa printre ei. Este de-a dreptul socant si in cazul familiei din Naustdal dar si in cazul multor altora cum niste functionari desi poate bine intentionati au folosit legile date in sprijinul omului dar au dispretuit umanitatea prin decizile lor. Cred ca Romania are multe de invatat de la Norvegia dar si Norvegia are de invatat (re-invatat) de la Romania si romani : faptul ca nu orice individ este celula de baza a societii ci indindivizii care provin din familii sanatoase.....iarasi afirm lucrul asta ca un feedback de la norvegienii care traiesc in jurul nostru si care au cunoscut cultura noastra cu bune si cu rele. Iar de iesit in strada am sa ies pe 20 feb in Oslo nu pentru ca mi s-a ordonat, nici macar nu m-a invitat nimeni:).....dar ies pentru viitorul baietelului meu de 5 ani , care daca va alege sa isi traiasca viata in continuare aici in No atunci nu am sa pot trai cu constiinta impacata toata viata ca nu am facut absolut nimic sa incerc macar sa fac o diferenta pentru mediul in care el isi va creste familia. "Ziua cand vom inceta sa vorbim despre lucrurile care conteaza este ziua cand incepem sa murim" :)
  • Like 2
 • check icon
  se pare ca lipsa de informare ii face pe multi sa para prosti ... desi ... logica ar trebui sa invinga credinta ... in fine, iata un articol la obiect: http://www.ziare.com/diaspora/romani-norvegia/exclusiv-protectia-copilului-din-norvegia-ne-raspunde-copiii-sunt-luati-din-familii-daca-sunt-maltratati-sau-abuzati-1404441
  • Like 0
 • Copilul, trebuie iubit si respectat in primul rand. O palma, fie ea si la fund nu este solutia la care sa apeleze o familie ce doreste sa-si creasca fiul sau fiica in armonie. Modul romanilor de a creste copii este ingrozitor, mentalitatea romanului este una de ev mediu. Romanii nu sunt in nasura sa judece sistemul de protectie al copilului norvegian. Nu sustin cazul Botnariu.
  • Like 0
  • @ Mihaela Parvu
   Vorbiti din proprie experienta? Nu e nevoie sa dai o palma la fund unui copil ca sa-i afectezi stima de sine, e suficient sa- l certi si sa ridici tonul la el, se cheama abuz emotionall dar de asta nu vb nimeni ci numai de "plesnit" ca s-o citez pe d-na Oprea. Si nici un parinte de pe planeta asta nu poate declara ca nu a ridicat tomul la copilul lui...cand citesc cum cei care nu au copii isi dau aere de superioritate si le dau la toti parintii lectii de crestere a copiilor ma iau fiorii cand ei la randul lor vor avea copii...atunci sa va vad dragilor.   • Like 1
 • Nu inteleg de ce tot insistati cu cazul Bodnariu, nu cumva si pe fruntea dumneavoastra sta scris NOK? Pe cine credeti ca ajutati cu acest articol, pe copii, pe parinti? Domnul Ionescu si asa in spirit comunist cu "directive" isi da tot interesul sa ajute aceasta familie. Din punctul meu de vedere, tata a 3 copii, cazul Bodnariu e simplu, Norvegia a despartit 5 copii de parintii lor, copii carora le-a luat tot ce aveau mai drag pe lume, in "numele copilului". Copii care probabil si acum dupa 3 luni plang in fiecare seara dupa parintii lor (asta pot sa imi imaginez, cunoscandu-mi proprii copii). Se pare ca nu puteti pricepe ca iesitu in strada pentru a fi solidar cu o familie atat de indurerata, nu are a face nici cu americanii nici cu rusii, nici cu copiii schinjuiti din Romania de azi sau cea Sovietica. Statul Norvegian in a carui interes mi se pare ca scrieti, dupa ce a rapit copiii, amana si procesul pana in luna Mai, sa le lungeasca cat mai mult chinul. Dar doamna draga de familia Nan nu va vad sa pomeniti, care n-are de-a face cu directivele lui Ionescu, ori pe dumneavoastra nu va intereseaza binele copiiilor neaparat, ci doar sa scrieti mult si cat mai denigrator posibil. Ce sa mai zic de familia Avramescu a carei situatie e la fel de trista, ei au castigat procesul, dar tot nu isi pot primi proprii copiii ca nu mai stiu limbajul semnelor (sotii Avramescu fiind surdo-muti). Cum puteti apara un stat care, intr-adevar are multe lucruri bune, si peisaje fumoase, si bani multi, si probabil oameni buni, dar a degenerat intr-atat incat rupe copiii de parinti, impotriva voii copiilor si impotriva voii parintilor. Ionut Murza.
  • Like 2
  • @ Persi Si Ionut Murza
   check icon
   dragul meu, te rog sa faci o vizita/excursie in moldova, pornind pe sub munti, de la sud spre nord, in fiecare sat, te rog, sa te opresti si sa vizitezi familiile unde vezi o casuta de dimensiunea unei jumatati de camera. te asigur ca vei avea o experienta minunata si problemele "infiltratilor" vor devenii istorie pt dumneata. faptul ca nu intelegi mentalitatea romaneasca, atat de bine explicata in ac articol, denota lipsa de pregatire pt a actiona in aceasta tara numita romanica :) tara unde nu se intampla nimica :), de altfel sunt ferm convins ca si in tara dumitale te confrunti cu ac poveste, ba chiar din ce citesc alcolosmul face ravagii :) mergi cu Dumnezeu si a Lui sa fie rasplata cea dreapta !
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult