Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

CCR ne-a arătat că România nu este o democrație, ci este un stat aflat la cheremul politicienilor

ccr

Instituțiile din România și-au atins - prin decizia CCR privind renumărarea celor 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al scrutinului prezidențial - limita de incompetență și slugărnicie politică. Știm că instituțiile sunt subordonate politic, în toate regimurile de după revoluție s-a întâmplat asta, dar parcă deciziile lor influențau cumva la un nivel mediu. Azi ne aflăm în situația în care ne punem serioase întrebări dacă poporul român trăiește într-o democrație sau într-un totalitarism al instituțiilor. Karl Popper susținea că democrația, într-o țară, este a instituțiilor ce o compun. Cu alte cuvinte, fiecare instituție se află în situația de a alege a fi democratică, întregul ansamblu al acestora dând măsura unui stat democratic.

CCR ne-a arătat că România nu este o democrație, ci este un stat aflat la cheremul politicienilor care dictează. Credința mea sinceră este că domnul premier Ciolacu, neacceptându-și înfrângerea în turul 1 al prezidențialelor, ar dori răsturnarea votului românilor prin tertipurile care l-au propulsat în toată existența sa.

 Am mai multe semne de întrebare în ceea ce privește contestația domnului Terheș. Prima ar fi aceea că o contestație trebuie să vizeze rezultatul celui care contestă și nu rezultatele celorlalți. Și la școala unde lucrez, dacă un elev contestă nota pe care i-o dau, el nu poate face referire la rezultatele celorlalți. Domnul Terheș contestă rezultatul doamnei Lasconi, ceea ce nu este, după părerea mea, o chestiune care să-i modifice cu mult procentele obținute la alegeri. Altă observație ar fi aceea că dacă domnul Terheș a depus ca probe procesele verbale din trei secții, de ce CCR a decis renumărarea tuturor voturilor? De ce nu se renumără doar pentru cele trei secții? Nu-i de-ajuns, nu-i așa, domnule Ciolacu?

Aici intervine dorința freudiană a premierului Ciolacu. Acesta nu dorește reluarea alegerilor pentru turul I al prezidențialelor, ci dorește ca la renumărare să vină în fața doamnei Lasconi. CCR, ai cărei judecători sunt propuși de partide politice, acceptă, în subsidiar, dorința domnului Ciolacu, cerând renumărarea tuturor voturilor. Cu aceasta, CCR acceptă că alegerile au fost fraudate sau ce? Cred că judecătorii constituționali s-au întors în Evul Mediu. În acea perioadă, dacă un judecător era convins, fără probe, că cineva este vinovat, îl condamna. Acest principiu se numea principiul intimei convingeri. În epoca noastră acest principiu a luat forma suspiciunilor rezonabile.

Cred că cel mai revoltător e faptul că toate partidele (care formează guvernul actual), blamându-l pe Georgescu și susținând cât de afectată ar fi democrația noastră cu el, luptă din toate puterile și cu mijloace nedemocratice pentru a-l aduce pe premierul Ciolacu în turul II. Cei de la PSD au fost atât de relaxați că vor ajunge în turul II al prezidențialelor, încât nu și-au mai mobilizat activul de partid, au permis ca Georgescu să penetreze Tik-Tok-ul (doar nu o să credem că SRI sau SIE nu știau ce se întâmplă, crezând că va fi un candidat ușor de învins în turul II).

Pe de altă parte președintele Iohannis, care primește periodic informații de la instituțiile de forță, a emis un comunicat în care se preciza că nu au fost ingerințe în procesul electoral. În recenta ședință a CSAT s-a stabilit că au existat asemenea ingerințe. De aceea și președintele are o vină. Este culpabil pentru tot ce s-a întâmplat.

Ca ultimă remarcă, cu titlul de ipoteză. Dacă țara noastră intră într-o criză ce ar conduce la revolte în stradă, oare domnii Ciolacu, Iohannis și mulți alții vor răspunde în fața legii? Nu cred. Pentru că în România the rule of law  este valabil ca the rule of politicians.    

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dumitru check icon
    Ar fi un motiv în plus ca activitatea ccr(nu merită majuscule) să fie externalizată?Suntem cetățeni europeni și cred că se pot găsi 9 judecători interesați să analizeze Constituția României,mai ales la ce venituri primesc actualii.
    • Like 0
    • @ Dumitru
      Sincer nu-mi vine să cred că cineva a putut scrie ce ai scris dumneata. recitesc și mă frec la ochi. Poate să fie adevărat că CCR e aservită politic, rămâne de analizat. Iar dacă se dovedește adevărat, trebuie remediată situația în urgență maximă, inclusiv prin modificarea legii și alegerea unei noi Curți pe baze sănătoase. Dar să spui că ar trebui să ia decizii legale pentru noi alții din afară, asta e absolut trădare de țară. Chiar nu realizezi ce umilința ar însemna asta? Și pentru ce? Ar fi ca și când am cere noi personal altora să ne satisfacă nevestele fiindcă noi nu am fi în stare. Doamne, iartă-mă. Plus de asta, cine îți garantează ție că judecătorii ăia din exterior, deși sunt imparțiali la ei acasă, ar fi tot așa de imparțiali când ar judeca o speță dintr-o țară percepută din start ca neimportantă și chiar bananieră?!?!? Că poate cu ocazia asta și-ar regla alții din afară interesele economico-politice proprii față de țara bananieră România. Cred că nu realizezi ce spui, vorbește gura fără tine. Iată de ce e bun suveranismul: fiindcă unii ”pro-europeni” ca dumneata sunt mai extremiști decât suveraniștii considerați extremiști în mod nedrept. Voi sunteți extremiști bă! Nu suveraniștii. Treziți-vă!
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Dumitru check icon
      Decât să vă frecați la ochi,domnule Cojocaru,mai bine ar fi să luați ceva medicamente(chiar și cele sub formă lichidă sunt eficiente,spun medicii), cred că sunteți alergic la ....Din spusele dv,înțeleg că Întâia Suveranistă a țării a" trădat "România când a reclamat Comisiei de la Veneția abuzul ccr, acela de a fi eliminată din cursa pentru Cotroceni.Personal,mă simt suveran când călătoresc liber și nestingherit prin lume;v-am dat un like,trezește-te.
      • Like 1
    • @ Dumitru
      În legătură cu Șoșoacă probabil că avem aceeași părere. Cred că e cam singura extremistă și dementă și rusofilă cu adevărat din blocul suveranist, poate chiar singura în halul ăsta din propriul partid, n-ar fi imposibil. Dar într-adevăr aici CCR a făcut un abuz. Nu e vorba că Șoșoacă e dementă și ne face de râs și la noi acasă și peste tot în lume - fiindcă așa stau lucrurile - dar e vorba de a interzice abuziv unei persoane să candideze, deși se înscrie în tiparele legii, așa cum sunt ele acum. Așa că a avut dreptate să facă gălăgie despre interdicția ei, deși în rest se prezintă așa cum știm că se prezintă. N-avem dovezi, dar bunul simț ne spune că a fost lucrătura lui Marcel și a PSD-ului, pentru a-l propulsa pe Simion în turul 2 și a fi deci mai comod de învins. Totuși încă o dată se confirmă ce zice românul: socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.
      Dar revin, dacă CCR e nasoală atunci trebuie reformată de urgență, nu trebuie să ne dăm pe mâna altora din afară, fiindcă 1) ar fi extrem de umilitor și descalificant și ne-am pierde și bruma de respect pe care o mai aveam atât în exterior cât și noi cu noi înșine și 2) ne-am da pe mâna altor interese cu o candoare stupidă și cu rezultate dezastruoase pentru noi ca țară, pe ansamblu.
      Când călătoriți liber prin Europa sigur că e un sentiment frumos de libertate. Dar n-are nici în clin nici în mânecă cu suveranitatea sau aservirea țării din care am ieșit la plimbare. Libertatea de a călători peste tot în Europa o pot avea și locuitorii țărilor total subjugate, chiar dacă sunt membre UE. Ba chiar există și un interes suplimentar al vesticilor de a lăsa săracii din est să vină și să caute de muncă în zona care nu e dorită și acoperită de propria forță de muncă.
      Mulțumesc pentru like. E un gest neobișnuit de elegant, având în vedere că eram în contradicție. Ceea ce mă obligă la un gest similar, deși în continuare, în mare parte nu subscriu la ceea ce scrieți, în special la faza cu medicamentele.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dumitru check icon
      Sunt liniștit,la această oră târzie,că există măcar o speranță/părere comună cu privire la democrație(atât de mult dorită, înainte de 1989),care merită tot efortul și interesul societății.Pentru că vă percep ca fiind un bun intelectual, socotesc ca nepotrivite unele exprimări;referirea mea la medicamente este ,la fel, una nefericită,s- a vrut a fi un eufemism.
      • Like 0
    • @ Dumitru
      Noi să fim sănătoși.
      Toate cele bune vă doresc.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      "Voi sunteți extremiști bă!"
      Era o vreme când dădeați citate cu "Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!". S-a cam virusat sângele ăla...
      Revenind la CCR, eu aș avea altă propunere: învățarea Constituției României și a tuturor domeniilor conexe, de către o aplicație AI, care să fie folosită pe post de judecare în paralel cu membrii CCR. Iar în cazul în care entitatea AI ar avea o decizie diametral opusă față de judecătorii umani, să intervină o comisie de arbitraj alcătuită din tehnocrați (apolitici) nominalizați din mediul academic.
      P.S. Legat de umilința unei externalizări a CCR, să ne amintim că am externalizat chestiuni mult mai importante, cum ar fi tronul regatului... și perioada de domnie a lui Carol I a fost cea mai bună din istoria românilor.
      A nu se înțelege că mi s-ar părea bună ideea dlui Dumitru.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Am înțeles că nu e vorba de a fi de acord cu ideea D-lui Dumitru, e vorba de a discuta pur principial.
      Îmi pare rău să vă spun, dar tot n-ați înțeles pe deplin ideea din spusele lui Rațiu. E vorba de a lupta eu pentru dreptul altcuiva de a nu fi de acord cu mine. Repet, DREPTUL LUI de a nu fi de acord cu mine. Dar asta nu implică nicidecum ca EU să ADER la părerea lui. Eu nu lupt pentru părerea lui (cu care nu sunt de acord), ci pentru DREPTUL lui de a avea o părere, oricare, chiar și opusă părerii mele. Iar pentru părerile noastre divergente avem dreptul fiecare să pledăm, chiar cu pasiune și pe un ton mai ridicat (cum am mai făcut și eu). În același timp, dacă interlocutorului meu (cu care nu sunt de acord) i se pune pumnul în gură de către o entitate statală nedemocratică, atunci eu devin apărătorul lui (până la ultima picătură de sânge). Pe de altă parte, dacă interlocutorul meu îmi dă până la urmă dreptate, mă voi bucura, fiindcă ideile mele au avut succes. Dar una e lupta (chiar virulentă) pe tărâmul ideilor și alta e suprimarea nedemocratică, sau linșajul mediatic cu scop de desființare, al tuturor celor care au opinii diferite de cele oficiale. Sper că măcar acum m-am făcut înțeles. Că oricine are dreptul la orice opinie, pe baza libertății cuvântului, inclusiv dreptul să combată ceea ce i se pare greșit în concepția altuia. În momentul în care o tabără primește pumnul în gură pentru a nu se mai exprima, atunci democrația dispare, iar cei rămași pe scenă trebuie să lupte pentru dreptul la opinie al adversarilor lor. Atenție! Adversari, NU dușmani, ci ”colegi de democrație”.
      Referitor la speța cu CCR, eu nu văd rostul introducerii AI. Rolul judecătorilor (la modul general vorbind, mă refer la judecătorii adevărați, nu la cei de mucava) este de a împleti răceala legii cu căldura, principiile, dreptatea dar și umanitatea propriei conștiințe. Nu putem să contrapunem unei judecăți umane un altfel de judecată, impersonală. Desigur, o să ziceți că AI nu e ceva robotic, fiindcă ea conține suma deciziilor și precedentelor care sunt tot umane. Poate, dar eu tot nu consider necesar. Cred că ar trebui îmbunătățită calitatea profesională și umană a judecătorilor, nu a îi pune în concurență cu o entitate abstractă și considerată aproape atotștiutoare.
      Aducerea unui pricipe străin care să preia tronul era o soluție a acelor vremuri, în care onoarea era onoare iar societatea nu era așa viciată, alienată. A fost aleasă această variantă pentru a evita luptele politice interne din acel moment și pentru că România nu avea o CASĂ REGALĂ proprie, cu șatif european. Dar viitorul rege nu trebuia să fie doar fel de funcționar și arbitru al unei societăți prezumate impotentă, ci practic, odată ajuns pe tronul României urma să devină român cu tot sufletul. Și așa s-a și întâmplat. Acel principe străin a devenit REGELE ROMÂNIEI, care și-a uitat afinitățile externe și a urmat doar interesele României. Iar case regală aferentă a devenit a României. Alte vremuri.... Acum ideea cu a supune unor judecători străini spețele noastre încărcate de interesele noastre naționale, nu-i obligă pe aceia să fie în niciun fel apărătorii justiției în interesul României. Azi judecă speța noastră și apoi ”își pun coada pe spinare” și pleacă, își văd de treabă. Deși judecă spețe românești, nu devin automat și judecători români. Despre asta e vorba. Plus umilința de care vorbeam, fiindcă oricine din lume ar ști cum stau lucrurile. Am fi o țară a nimănui, în timp ce pe vremea regelui, eram țara regelui nostru naturalizat român. Cu totul altă mâncare de pește.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Iar ați interpretat complet greșit ce am scris. Nu am spus să aderați la ideile interlocutorului. Unui "coleg de democrație" cum foarte bine v-ați exprimat, nu i te adresezi cu "Voi sunteți extremiști bă!". E o mare discrepanță de atitudine: pe de o parte luptăm pentru democrație (până la ultima picătură de sânge), pe de altă parte avem un ton extremist. Cele două nu au cum să meargă bine împreună. Asta am vrut să spun.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Eu am înțeles, dar de aia am și zis că uneori ne apărăm ideile și mai pasional, fără însă să devenim dușmani, iar la o adică chiar ajungem să ne susținem în fața amenințărilor la libertatea de expresie. Dar în final ați remarcat că eu și Dl. Dumtiru am avut fiecare o atitudine amicală, ceea ce dovedește încă o dată că tonul ridicat și pasiunile de moment nu sunt ceva din rărunchi, cel puțin la mine, la Dl. Dumitru și evident la Dvs, din câte vă știu. Cu totul altfel stau lucrurile când e câte unul care chiar îți sare la beregată dincolo de orice pasiune a exprimării ideilor. Uitați-vă la tizul meu Dan și cum împroașcă el cu zoaie pe oricine nu e în asentiment. Ați avut și Dvs meciuri cu el, eu de asemenea. Astea sunt cazuri pur și simplu patologice, nu mai e vorba de nicio dezbatere de idei. Dar și pentru un asemenea specimen dezaxat aș lupta dacă ar fi cineva care l-ar opri să vorbească. Nu un eventual moderator care ar vrea să păstreze decența discuțiilor (asta ar fi poate ceva benefic), ci o entitate statală dictatorială care ar interzice, de exemplu (pur ipotetic vorbind) critica față de Putin. Atunci eu aș fi alături de el de partea rezistenței anti-Putin. Dar în condițiile de față, altceva decât flit nu merită, fiindcă nu e un partener de dezbateri rezonabil.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult