Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce a înțeles Crin Antonescu din votul românilor: ”Eu nu aveam ce învăța pentru că eu nu eram la această școală”

Crin Antonescu drapel

Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Invitat la emisiunea În fața ta”, Crin Antonescu, actual candidat unic al coaliției de guvernare, a răspuns unor întrebări importante, în stilul lui caracteristic, cumva mai mult oratoric decât la obiect. Dar niște puncte esențiale au fost, totuși, atinse, pe parcursul discuției cu jurnaliștii Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru.

Ultimele săptămâni au fost unele în care întrebarea fundamentală care s-a regăsit pe buzele românilor a fost dacă politicienii noștri au înțeles ceva din votul lor. Această întrebare i-a fost acum adresată și lui Crin Antonescu, care se dorește a fi adversarul lui Călin Georgescu, despre care spune că ar fi totuși bine să poată candida și astfel să fie ales în mod democratic, dacă asta își va dori poporul după ce va vedea dezbaterile firești în campanie.

Întrebat, așadar, ce a înțeles din votul românilor la prezidențiale, Crin Antonescu a spus că întregul context a fost unul interesant și pune o parte din responsabilitate pe seama celor care l-au criticat pe candidatul independent, Mircea Geoană. El vede, însă, o anomalie în faptul că voturile anti-sistem s-au dus toate în direcția unui singur candidat, și anume Călin Georgescu. Deși un parcurs firesc al acestor voturi ar fi fost disiparea lor către toți candidații ce nu aveau susținerea sistemului. Cu toate astea, Antonescu nu pare convins de implicarea Rusiei în proces.

Rusia a atacat și atacă de mult timp nu doar România, ci și Occidentul, nu de acum, ci de ani de zile, în fiecare seară, prin voci care vorbesc românește, nu rusește, prin oamenii care răspândesc idei în România, nu știu dacă venite din Rusia, dar idei care convin Rusiei. Războiul este în desfășurare, dar dacă strict vă referiți la turul întâi al alegerilor și la un atac tehnologic precis sau conturabil, la asta nu pot să vă răspund eu mai mult decât mi-ați spus dumneavoastră mie.”

Dar, în privința alegerilor prezidențiale și a configurării rezultatelor lor, Crin Antonescu vede o mare problemă în faptul că Mircea Geoană a primit critici în campanie, ceea ce i-a scăzut acestuia procentele, exprimându-se în termeni destul de duri cu privire la asta:

Dacă vreți să ne jucăm cu cuvintele… Vă referiți la vot sau la altceva? A, la vot! Istoria electorală a anului 2024 este foarte interesantă. E interesant, de exemplu, cum în vara comasatelor (locale și parlamentare) electoratul în raport cu aceste alegeri așteptate de ceva vreme s-a comportat absolut liniștit, ca să spun așa, și a confirmat așteptările pe care și cele două forțe politice (PSD-PNL), cu listă comună, cu primarii care s-au reconfirmat… lucrurile păreau să fie în orice sens sub control. Cum se face că, la un interval destul de scurt, s-a întâmplat cataclismul de la prezidențiale?

Acolo s-au întâmplat, după părerea mea, două lucruri: în primul rând, s-au petrecut la un nivel dincolo de așteptări exprimarea unui vot de alternanță. Adică refuzul nu neapărat al candidaților aleși, ci faptul că acești candidați, toți președinții partidelor parlamentare din românia, primul ministru al României în exercițiu, avem românul cu cea mai reprezentativă funcție pe eșichierul internațional, domnul Mircea Geoană. Cine lipsea? Aici probabil că a fost, să spunem așa, un vot de refuz, la nivelul acesta personalizat pentru ceea ce, mărturiseam și eu ca alegător, al sentimentului că suntem un pic încercuiți, că n-avem alegere.

De ce, însă, acest vot de alternanță s-a concentrat nefiresc la un singur candidat - de ce nu s-a dus și la domnul Terheș sau la alți naționaliști, asta e deja o chestiune în care intrăm pe un alt palier, când vom vedea poate până la capăt ce s-a întâmplat acolo incorect sau, mă rog… Însă, în primul rând, acest refuz a venit acolo unde voturi multe s-au dus către alții decât candidații consacrați. Pe deasupra au fost alegerile greșite făcute de unele partide: preocuparea unora de a lovi insistent în candidatura unui independent ca Geoană, pentru că veți fi remarcat pesemne că prima grijă a unora a fost să omoare, dacă era posibil și a fost, candidatura independentului Geoană, care se profila totuși drept competitor.” - a declarat Crin Antonescu.

Dar a învățat Crin Antonescu ceva din votul românilor? Ei bine, el spune că nu. Pentru că, spune el, nu era școala lui.

De învățat, eu nu aveam ce învăța, pentru că eu nu eram la această școală. Eram un simplu cetățean care a făcut niște constatări. Ce au învățat politicienii care s-au și grăbit să declare că au învățat rămâne să vedem.”, a mai completat acesta în cadrul emisiunii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dumitru check icon
    Răspunsul arogant/obraznic"a lu'Căcărău" chiar și pentru o altă școală,cât și felul de candidatură poate fi sfârșitul ( deja instalat)său politic(mare pagubă!).Dacă citea la timp postarea de jos mai exista o șansă; astfel,nu mai este nimic de făcut în acest sens.Cât despre școală/cultură,nimic de zis,le are din plin-mai greu cu bunul simț.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult