Bulgaria și Polonia și-au modernizat autoritățile fiscale cu bani de la Banca Mondială și de la UE și și-au crescut semnificativ gradul de colectare. Estonia și Letonia au scos complet hârtiile din relația cetățeanului cu autoritățile fiscale. Ce împiedică România să modernizeze și să informatizeze ANAF și face ca enunțul „Declarațiile online se depun la etajul 2” să nu fie doar o glumă?
„La noi s-a încercat același lucru, după ce au fost discuții foarte multe, s-a semnat contractul cu Banca Mondială, Banca Mondială a pus la dispoziție fondurile conform contractului și conform înțelegerii. Din păcate, când au început să fie consumați nu au fost consumați pentru pozițiile pentru care creditul a fost angajat. În loc să se investească foarte mult în tehnologie, s-a investit în așa-zise traininguri sau în achiziții de hardware care erau deja inutile. Când stăteai de vorbă cu o persoană de top din ANAF, ceea ce spunea era logic și de bun simț. Însă rezultatele erau cu totul altele. La noi încă există o diferență între formă și substanță. Se făcea o reformă de formă, fără substanță. A fost o combinație de lipsă de dorință, de lipsă de competență și poate de corectitudine”, crede consultantul fiscal Dan Schwartz, Managing partner al RSM Romania. Acesta a vorbit, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, despre rezistența la schimbare a angajaților ANAF.
„Pentru a avea un stat puternic tehnologizat și informatizat ai nevoie de 2 lucruri: de voință politică și de susținere în zona tehnică a unui astfel de proiect. Atâta vreme cât funcționarii publici își protejează locurile de muncă, plecând de la ideea că informatizarea le-ar pune în pericol poziția pe care o ocupă vom asista la o rezistență tacită sau mai puțin tacită a acestora”, susțin el.
Dan Schwartz a povestit despre situația unui prieten de-ai săi, consultant la Banca Mondială, care i-a spus că e nevoit să renunțe să mai facă traininguri cu angajații ANAF după doar două sesiuni. „Dan, cred că trebuie să plec. Am avut deja 2 sesiuni de training la ANAF, cu 2 rânduri de funcționari, care s-au terminat după un sfert de oră. După primul sfert de oră - domnule, profesor, noi știm toate lucrurile astea, nu puteți să ne spuneți altceva? Credeau că știu sau, pe de cealaltă parte, era rezistența tacită”, a afirmat consultantul fiscal.
Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Păi înainte de începerea training-ului a cercetat furnizorul de formare ce știu și ce nu?
Îi ca-n cucuruz la ANAF în departamentul de personal.
Tara e frumoasa pacat ca...
Acum serios, nu mai bine angajam niste vietnamezi sau sri lankezi care “nu simt romaneste” ? Am auzit fraza asta de atitea ori ca am inceput sa cred ca piedica dezvoltarii Romaniei este faptul ca e locuita de romani. Nu generalizez dar cred ca este valabil in mare parte. Sunt si cetateni onesti si care vor schimbare dar inca nu au ajuns la masa critica care sa incline balanta.
Tu n-ai inteles esecul acestei colaborari cu functionarii publici din Romania.