Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce a pățit un expert de la Banca Mondială care a venit să facă „traininguri despre informatizare” cu angajații ANAF

ANAF - declarații online

Bulgaria și Polonia și-au modernizat autoritățile fiscale cu bani de la Banca Mondială și de la UE și și-au crescut semnificativ gradul de colectare. Estonia și Letonia au scos complet hârtiile din relația cetățeanului cu autoritățile fiscale. Ce împiedică România să modernizeze și să informatizeze ANAF și face ca enunțul „Declarațiile online se depun la etajul 2” să nu fie doar o glumă?

„La noi s-a încercat același lucru, după ce au fost discuții foarte multe, s-a semnat contractul cu Banca Mondială, Banca Mondială a pus la dispoziție fondurile conform contractului și conform înțelegerii. Din păcate, când au început să fie consumați nu au fost consumați pentru pozițiile pentru care creditul a fost angajat. În loc să se investească foarte mult în tehnologie, s-a investit în așa-zise traininguri sau în achiziții de hardware care erau deja inutile. Când stăteai de vorbă cu o persoană de top din ANAF, ceea ce spunea era logic și de bun simț. Însă rezultatele erau cu totul altele. La noi încă există o diferență între formă și substanță. Se făcea o reformă de formă, fără substanță. A fost o combinație de lipsă de dorință, de lipsă de competență și poate de corectitudine”, crede consultantul fiscal Dan Schwartz, Managing partner al RSM Romania. Acesta a vorbit, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, despre rezistența la schimbare a angajaților ANAF.

„Pentru a avea un stat puternic tehnologizat și informatizat ai nevoie de 2 lucruri: de voință politică și de susținere în zona tehnică a unui astfel de proiect. Atâta vreme cât funcționarii publici își protejează locurile de muncă, plecând de la ideea că informatizarea le-ar pune în pericol poziția pe care o ocupă vom asista la o rezistență tacită sau mai puțin tacită a acestora”, susțin el.

Dan Schwartz a povestit despre situația unui prieten de-ai săi, consultant la Banca Mondială, care i-a spus că e nevoit să renunțe să mai facă traininguri cu angajații ANAF după doar două sesiuni. „Dan, cred că trebuie să plec. Am avut deja 2 sesiuni de training la ANAF, cu 2 rânduri de funcționari, care s-au terminat după un sfert de oră. După primul sfert de oră - domnule, profesor, noi știm toate lucrurile astea, nu puteți să ne spuneți altceva? Credeau că știu sau, pe de cealaltă parte, era rezistența tacită”, a afirmat consultantul fiscal.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • VOINȚA POLITICĂ! ANAF ( Fiscul , pentru intimi:)) este întotdeauna arondat, prin conducerea desemnată, celui mai puternic partid din coaliția de guvernare. Prin el și prin brambureala strict păzită se fac „invizibile” imensele fraude fiscale. Sunt avantajați, fără rușine, clienții proprii. Iar ceilalți - șantajați ca să dea bani la partid - din banii furați, firește...
  • Like 0
 • Păi dacă nu ține nimeni evidența ce știe și pentru ce are certificare (după fiecare trainig) fiecare... Nu-i de mirare că angajații ANAF pot spune orice le convine.
  Păi înainte de începerea training-ului a cercetat furnizorul de formare ce știu și ce nu?
  Îi ca-n cucuruz la ANAF în departamentul de personal.
  • Like 2
 • In asa zisul ANAF, adica mai pe intelesul tuturor,Min.de Finante,exista in randul functionarilor de conducere de sus pana jos persoane ala Gherghina-finantistul de renume din minister care folosea creionul NU calculatorul,asa ca ce sa te astepti la informatizarea ANAF ului,pe de o parte,apoi,cal culatorul cu softul - programul lui nu poate fi mituit.Motiv pentru care politicienii care numesc pe la spate functionarii de conducere n ar mai avea nici un avantaj in a face evaziune cu concursul acestora.
  • Like 1
  • @ Nicolaie Apolzan
   Are dreptate Nicolae , ANAF-ul a fost folosit de toti politicienii pe post de maciuca electorala mai degraba decat ca o institutie vitala statului roman. Eu cred ca palmasii obisnuiti din aceasta institutie chiar au repetat cursurile de perfectionare respective si stiau acele lucruri. Problema nereformarii ei provine cum am spus din faptul ca fiecare politician care vine la putere vrea sa foloseasca institutia pentru protectia propriilor finantatori si exterminarea fara mila a celor ale opozitiei. In acest scop nu se vrea informatizarea ei pentru ca desi exista calculatoare politicienii nu vor sa transfere dreptul de decizie unor aplicatii ci tot factorului uman care evident spre deosebire de o aplicatie informatica poate fi influentat.
   • Like 0
 • Mai mare adevar decat ca cei de la ANAF vor sa-si pastreze posturile, nu exista. Cum sa faci informatizare cu personal in varsta, care sunt opace la nou? Nu am nimic cu ei personal, dar o reforma este necesara. Ori se adapteaza, ori se pensionaeaza. Vointa politica nu a fost, iar acum nu au majoritate pentru a schimba ceva. Vreti sa stiti cum se cere spaga la ANAF? Simplu: ti se spune ca PC-ul lor nu vede stickul tau cand depui declaratiile prin care te obligi sa dai bani statului (fiscului). Esti trimis din nou la contabil. Cand am atras atentia unei doamne casierite, care vorbea la telefon, ca are clienti pentru a incasa bani, la trezorerie, am fost intrebat subtil, cand plateam daca imi cunosc cnp-ul, o amenintare in jargon, sa-mi tin pliscul. Asta-i ANAF-ul, asta-i Trezoreria, care nu are POS, desi toata lumea a inceput sa plateasca cu cardul.
  • Like 2
  • @ Mihai Gitman
   Proștii și leneșii sunt opaci. Sunt multe persoane la vârsta a 2-a (în vârstă - e cam exagerat spus pentru o persoană nepensionată), ce nu fac parte din categoriile menționate anterior.
   • Like 2
 • Marius Marius check icon
  Si informatizarea asta, stim cu ce se maninca, stim noi mai bine ce trebuie facut. Ce vin veneticii aia sa ne invete pe noi cum sa facem lucrurile, ce stiu ei ? Ne descurcam noi si asa.
  Tara e frumoasa pacat ca...
  Acum serios, nu mai bine angajam niste vietnamezi sau sri lankezi care “nu simt romaneste” ? Am auzit fraza asta de atitea ori ca am inceput sa cred ca piedica dezvoltarii Romaniei este faptul ca e locuita de romani. Nu generalizez dar cred ca este valabil in mare parte. Sunt si cetateni onesti si care vor schimbare dar inca nu au ajuns la masa critica care sa incline balanta.
  • Like 2
 • Din pacate treaba e pretutindeni, la AJOFM doamnele erau foarte binevoitoare sa ne inscriem in programul de gestionare a ofertelor de munca online, probabil ca primeau ceva incentive financiare, numai ca programul a ramas in faza de idee si coada la ghiseu tot crestea, Doar pt. o nenorocita de adeverinta, pe care mai toate institutiile o pot obtine prin sistemul informatizat, dar nah, sa ne tot plimbam. E rau cu nepotismul din sistem, dar familia e mai importanta. Ce mai conteaza ca ne ducem de rapa!
  • Like 4
 • Lasa ca si trainingurile astea.... e plina tara de ele si rezultatul e zero. Sa cumpere softurile din Polonia sau Bulgaria si sa instruiasca oamenii pe soft, la obiect, nu tot soiul de palavre, de generalitati. In felul asta n-ar mai exista reactia, normala de altfel, a celor chemati la instruire care stiu pe domeniul instruirii mai multe decat trainerul. Ca sa nu mai vorbim de costurile serviciilor (traineri, decont de casa si masa pentru participanti in diverse statiuni de munte/mare, dupa sezon, cheltuieli indirecte ale firmelor prestatoare de training, costurile cu suporturile de curs si alte asemenea)!
  • Like 1
  • @ Cristian Dogar
   N-ai inteles nimic.
   • Like 1
  • @ Cristian Dogar
   Cristian Dogar, cred ca nu sti ca multe traininguri sunt gratuite.
   Tu n-ai inteles esecul acestei colaborari cu functionarii publici din Romania.
   • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult