Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce am câștigat după mitingul PSD

miting PSD - Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

(Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei)

Tot circul de după alegerile legislative din 2016 și-a pus fundă sâmbătă seara: un amestec de tristețe rufoasă, de morbidă detentă națională spre gălețile cu mălai și de vraja (vrăjeala) socialismului generos.

Lipsa de educație și de alternativă este motivul pentru care orice „miting cu japca” are loc. Șantajul și abuzul sunt consecințe, nu cauze. Și totuși, motivul esențial, dincolo de educație și abuz, este sărăcia. I-ați văzut pe oamenii veniți la protest? Dincolo de activiștii violenți și fanatizați la biserica urii, au fost și mulți oameni simpli. Triști, abătuți, cuminți.

Acești oameni au fost la vot. Pentru ceea ce au crezut sau pentru găleata cu mălai. Sau de frică. Dar ei au votat. 

Cred că România a câștigat ceva în urma acestui miting: conștientizarea faptului că votul este un drept mult mai important decât ne-am putut vreodată imagina. 

În 2016 prezența la urne a fost de 39%. 3 milioane și ceva de români au votat PSD. Victoria României de pe 9 Iunie 2018 este că, pentru prima dată după 1989, s-a întâmplat ceva care poate trezi cu adevărat masa aceea amorfă de votanți care nu a dat 2 bani pe votul lor în 2016. 

Cele 3 milioane de români care au votat PSD în 2016 probabil că vor vota PSD și în „20-20”, și mai departe până la apusul vieții. Dar victoria „celorlalți” este că masa amorfă s-a trezit. 

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Cele 3 milioane și ceva de voturi PSD vor rămâne probabil acolo, dar din praful profeției lui Brucan se vor ridica cei care au lipsit de la urne din '90 încoace.

Ce a făcut-o să se trezească? Păi funda aceasta mare care s-a așezat peste „noaptea ca hoții” și apoi peste „ziua ca mafioții”. Cumva, acest miting a pus bomboana pe colivă.

România poate că a avut nevoie să privească răul în față ca să se poată apropia de salvare.

Dacă nici acum electoratul acesta vegetativ nu conștientizează pericolul reîntoarcerii național-ceaușismului (căci aceasta este adevărata natură a „programului de guvernare”), nu se va mai face bine niciodată. Dacă după acești doi ani masa amorfă nu realizează că e timpul sa se trezească, nu se va mai trezi niciodată. 

Sper să recitim acest articol peste 2 ani și să ne amintim atunci că votul este un drept fundamental și singura armă a poporului în fața oricărui abuz. Și că fără prezență la vot, #rezist este doar o mișcare romantică și inutilă.

Să nu uităm că PSD a câștigat în 2016 nu pentru că este un partid puternic, ci pentru că este un partid puternic organizat, nu pentru că este un partid popular, ci pentru că toți ceilalți au fost ucigător de slabi, de apatici, de nesimțitori. Toți cei care „s-au săturat de clasa politică”, toți cei care „n-au avut pe cine vota, pentru că toți sunt la fel”, au „votat” de fapt cu PSD.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tare mă tem că la următoarele alegeri tot 40% vor decide structura parlamentului. Că oamenii care se consideră elevaţi "n-au cu cine".
  • Like 0
 • Ionel check icon
  "Tot circul de după alegerile legislative din 2016 și-a pus fundă sâmbătă seara". Stiti ce nu inteleg eu ? cine a inceput circul dupa alegerile din 2016 !? Tare imi este teama ca dvs emiteti niste dorinte personale care s-ar putea sa nu se realizeze si sa aveti surpriza ca in 20-20 numarul votantilor sa nu depasesca 45 % si procentul votantilor PSD sa nu fie mai mare !!? Pentru ca, sincer, daca ma uit in cealalta parte ma ia cu ameteala .....nu vad nimic, cu regret.
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Mai sunt 10 zile pana la verdictul DNA iar Dragnea este disperat sa scape. Numaratoarea inversa a inceput!
  • Like 0
 • Laura check icon
  De fapt s-a dat startul la campania electorala pentru prezidentiale ce va avea loc in 2019 si PSD ne arata ca au un potential enorm de a castiga aceste alegeri. Poate chiar cu Liviu Dragnea candidat. Singura candidata la prezidentiale care poate castiga impotriva PSD este Simona Halep. Dar poate ca are ceva mai bun de facut decat sa faca politica. Cu totii avem, si uite asa trece viata.
  • Like 2
  • @ Laura
   S-au mai băgat (foști) sportivi în politică, de cele mai multe ori via PSD... ține minte cineva care le-o fost contribuția, bună ori rea?
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Laura check icon
   Cand am vorbit de Simona Halep in politica, am facut-o ca pe o metafora pentru a arata ca cei mai buni de fapt nu se baga in politica si fac ceea ce pot ca sa fie bine acolo unde sunt. Sunt foarte multi oameni buni care pot face mult mai bine decat PSD, dar sunt dezorganozati, individualisti, si eventual sunt utilizati ca marionete de altii. De aceea e PSD la guvernare.
   • Like 1
 • Bayard check icon
  Vad in articolul asta acelasi stereotip clasic, de a crede ca daca ar iesi mai multi oameni la vot acestia nu ar vota PSD. Profund gresit. Foarte multor potentiali votanti PSD nu le pasa de alegeri, la fel ca si celor care ar vota cu opozitia (zic asta pt ca stiu multi oameni care ar vota asa). Impresia asta vina in general pt ca in situatiile in care a crescut nr. alegatorilor PSD a pierdut. Este adevarat, insa in acele momente s-a mobilizat electoratul "de dreapta", mai corect spus anti-PSD. Daca chiar ar iesi proportional mai multa lume la vot.... tot PSD ar castiga. Sa speram ca ei nu o sa reuseasca sa mobilizeze oameni in plus
  • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult