Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce am câștigat după mitingul PSD

miting PSD - Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

(Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei)

Tot circul de după alegerile legislative din 2016 și-a pus fundă sâmbătă seara: un amestec de tristețe rufoasă, de morbidă detentă națională spre gălețile cu mălai și de vraja (vrăjeala) socialismului generos.

Lipsa de educație și de alternativă este motivul pentru care orice „miting cu japca” are loc. Șantajul și abuzul sunt consecințe, nu cauze. Și totuși, motivul esențial, dincolo de educație și abuz, este sărăcia. I-ați văzut pe oamenii veniți la protest? Dincolo de activiștii violenți și fanatizați la biserica urii, au fost și mulți oameni simpli. Triști, abătuți, cuminți.

Acești oameni au fost la vot. Pentru ceea ce au crezut sau pentru găleata cu mălai. Sau de frică. Dar ei au votat. 

Cred că România a câștigat ceva în urma acestui miting: conștientizarea faptului că votul este un drept mult mai important decât ne-am putut vreodată imagina. 

În 2016 prezența la urne a fost de 39%. 3 milioane și ceva de români au votat PSD. Victoria României de pe 9 Iunie 2018 este că, pentru prima dată după 1989, s-a întâmplat ceva care poate trezi cu adevărat masa aceea amorfă de votanți care nu a dat 2 bani pe votul lor în 2016. 

Cele 3 milioane de români care au votat PSD în 2016 probabil că vor vota PSD și în „20-20”, și mai departe până la apusul vieții. Dar victoria „celorlalți” este că masa amorfă s-a trezit. 

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Cele 3 milioane și ceva de voturi PSD vor rămâne probabil acolo, dar din praful profeției lui Brucan se vor ridica cei care au lipsit de la urne din '90 încoace.

Ce a făcut-o să se trezească? Păi funda aceasta mare care s-a așezat peste „noaptea ca hoții” și apoi peste „ziua ca mafioții”. Cumva, acest miting a pus bomboana pe colivă.

România poate că a avut nevoie să privească răul în față ca să se poată apropia de salvare.

Dacă nici acum electoratul acesta vegetativ nu conștientizează pericolul reîntoarcerii național-ceaușismului (căci aceasta este adevărata natură a „programului de guvernare”), nu se va mai face bine niciodată. Dacă după acești doi ani masa amorfă nu realizează că e timpul sa se trezească, nu se va mai trezi niciodată. 

Sper să recitim acest articol peste 2 ani și să ne amintim atunci că votul este un drept fundamental și singura armă a poporului în fața oricărui abuz. Și că fără prezență la vot, #rezist este doar o mișcare romantică și inutilă.

Să nu uităm că PSD a câștigat în 2016 nu pentru că este un partid puternic, ci pentru că este un partid puternic organizat, nu pentru că este un partid popular, ci pentru că toți ceilalți au fost ucigător de slabi, de apatici, de nesimțitori. Toți cei care „s-au săturat de clasa politică”, toți cei care „n-au avut pe cine vota, pentru că toți sunt la fel”, au „votat” de fapt cu PSD.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tare mă tem că la următoarele alegeri tot 40% vor decide structura parlamentului. Că oamenii care se consideră elevaţi "n-au cu cine".
    • Like 0
  • Ionel check icon
    "Tot circul de după alegerile legislative din 2016 și-a pus fundă sâmbătă seara". Stiti ce nu inteleg eu ? cine a inceput circul dupa alegerile din 2016 !? Tare imi este teama ca dvs emiteti niste dorinte personale care s-ar putea sa nu se realizeze si sa aveti surpriza ca in 20-20 numarul votantilor sa nu depasesca 45 % si procentul votantilor PSD sa nu fie mai mare !!? Pentru ca, sincer, daca ma uit in cealalta parte ma ia cu ameteala .....nu vad nimic, cu regret.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Mai sunt 10 zile pana la verdictul DNA iar Dragnea este disperat sa scape. Numaratoarea inversa a inceput!
    • Like 0
  • Laura check icon
    De fapt s-a dat startul la campania electorala pentru prezidentiale ce va avea loc in 2019 si PSD ne arata ca au un potential enorm de a castiga aceste alegeri. Poate chiar cu Liviu Dragnea candidat. Singura candidata la prezidentiale care poate castiga impotriva PSD este Simona Halep. Dar poate ca are ceva mai bun de facut decat sa faca politica. Cu totii avem, si uite asa trece viata.
    • Like 2
    • @ Laura
      S-au mai băgat (foști) sportivi în politică, de cele mai multe ori via PSD... ține minte cineva care le-o fost contribuția, bună ori rea?
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Laura check icon
      Cand am vorbit de Simona Halep in politica, am facut-o ca pe o metafora pentru a arata ca cei mai buni de fapt nu se baga in politica si fac ceea ce pot ca sa fie bine acolo unde sunt. Sunt foarte multi oameni buni care pot face mult mai bine decat PSD, dar sunt dezorganozati, individualisti, si eventual sunt utilizati ca marionete de altii. De aceea e PSD la guvernare.
      • Like 1
  • Bayard check icon
    Vad in articolul asta acelasi stereotip clasic, de a crede ca daca ar iesi mai multi oameni la vot acestia nu ar vota PSD. Profund gresit. Foarte multor potentiali votanti PSD nu le pasa de alegeri, la fel ca si celor care ar vota cu opozitia (zic asta pt ca stiu multi oameni care ar vota asa). Impresia asta vina in general pt ca in situatiile in care a crescut nr. alegatorilor PSD a pierdut. Este adevarat, insa in acele momente s-a mobilizat electoratul "de dreapta", mai corect spus anti-PSD. Daca chiar ar iesi proportional mai multa lume la vot.... tot PSD ar castiga. Sa speram ca ei nu o sa reuseasca sa mobilizeze oameni in plus
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult