Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce am văzut azi, la 9 dimineața, în secția de vot mi-a dat speranțe într-o altfel de Românie. Votul ca o joacă de copii

Vot copil

Foto: Marius Zmărăndescu/ Inquam Photos

Am fost să votez la 9 dimineața. Nu prea am avut somn. La secția de votare ere plin de copii, ca într-o zi de școală obișnuită. Doar că nu aveau ghiozdanele în spate, ci erau gata de joacă în parc, după ce părinții puneau ștampilele sau le puneau chiar ei, cu mânuțele lor, dacă mami și tati îi luau cu ei în cabină. E cea mai tare chestie când ești copil, să faci ceva atât de important!

În ’90 am pus prima oară ștampila de vot pe un buletin. Aveam 6 ani și mama mi-a dat onoarea de a alege eu. Dintotdeauna a fost votul nostru. Am votat ca proastele cu Iliescu, recunosc, că după Revoluție și mama înțelegea ce ni se întâmplă și cine candidează la fel ca un copil de 6 ani. Ziceam și noi că ăla zâmbește mult, că se luptă pentru democrație. În fine, ne-a mai venit mintea la cap mai târziu, când minerii alergau intelectualii pe la Universitate. Mi-aduc aminte de dezbaterile noastre când am avut de ales între Iliescu și Vadim! Ne-a durut sufletul, tot pe Iliescu l-am ales. 

Practic, votez de când mă știu, mereu cu mama mea în cabină, mereu cu senzația că e treaba mea să știu totul despre candidați, să fac planuri, scenarii. Ca adolescentă, deja eram politologul familiei, citeam toate ziarele, aveam un răspuns pentru orice. Aproape că mi-a părut rău când am făcut 18 ani și am început să votez singură. Mergeam însă cu mama tot dimineața, după ce beam cafea. Ne găseam numele pe listă, unul sub altul, apoi ne duceam acasă și urmăream știrile.

Cu fetița mea, am fost prima oară la vot cu ea în ham, strânsă la piept. Am fost și cu tricicleta. Încă nu i-am pus ștampila în mână, de teamă că o pune pe lângă căsuța care trebuie. Știe însă ce e votul, am ascultat împreună singura dezbatere electorală, de la Europa FM, am comentat-o, am vorbit despre prietenii noștri care se tot mută din țară, despre toaletele din școli, despre spitale care stau să cadă, despre bordurile care se schimbă constant în cartier, despre impozitele pe care eu le plătesc.

Educația financiară se face de la câțiva ani: ce e nevoie și ce e dorință, pui la pușculiță, vezi cum se împart banii pe mâncare, haine, jucării. Așa ne creștem copiii responsabili și inteligenți. Educația sexuală, tot de la câțiva ani se face. Care e diferența dintre fete și băieți, unde crește bebelușul, cum se naște, cum se alăptează, cum se iau boli, ce e un prezervativ. Așa cresc copiii informați, fără tabuuri, înțelegând cum le funcționează corpul, de ce să se ferească.

Educația politică de ce nu s-ar face de la câțiva ani? Ei știu deja ce e bine și ce e rău, văd cum arată școlile, parcurile, autobuzele, străzile. Ar fi cazul să le explicăm și cum am ajuns aici. Și de ce votăm. Poate într-o zi, ei vor alege altfel. 

Text apărut pe blogul autoarei

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Roxana B check icon
  Nu stiu de ce dar presimt ca Barna va intra in turul 2 si va si cistiga .
  • Like 1
  • @ Roxana B
   Ghinion!
   • Like 0
  • @ Haakon Cornelius
   Roxana B check icon
   Domle, ce sa zic....nu mai am ce comenta cind am vazut Dancila peste 20%.
   Sper ca votantii lui Barna sa voteze Iohannis la al doilea tur.In urma ultimelor rezultate , 10% diferentza intre locul 1 si 2 nu mai pare atit de mare.
   • Like 0
 • De fapt si cand eram eu copil, pe vremea comunismului, ne luau parintii in cabina de vot. Chiar si atunci cand isi anulau votul.
  • Like 1
 • Si eu voi vota! De data asta fara ore de asteptat in strada, fara aroganta si dispretul ordonate de la "centrala"
  • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult