Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce ar trebui să îți întrebi angajatorul. Măsura fiscală care ar putea să-ți taie din salariu în 2018

Măsura prin care plata CAS și a CASS ar urma să treacă în sarcina angajatului de la 1 ianuarie 2018 ar putea avea drept efect diminuarea salariului net, spune consultantul fiscal Dan Schwartz. 

„Salariile s-ar putea să scadă dacă schimbarea se va face așa cum s-a propus. De ce? Pentru că s-a propus trecerea contribuțiilor sociale pe care până acum le datora angajatorul în sarcina angajatului, reținere la sursă, apoi virament. Cel care va suporta toate costurile va fi angajatorul, pentru că pentru el întreaga sumă de bani pe care o plătește direct sau indirect pentru munca unui salariat reprezintă un cost. 

Acum, există contracte de muncă în vigoare, în mediul privat. Deși sunt redactate plecând de la salariul brut, de fapt reflectă o înțelegere între părți în ceea ce privește salariul net. Și atunci când se încheie contractul se discută întâi salariul net, apoi brut. Aceste contracte sunt în vigoare, produc efecte, sunt între două părți independente, libere, în cunoștință de cauză. Dacă se introduce partea de contribuție în același salariu brut contractual, automat netul se va micșora”, susține Schwartz.

Soluția ca angajatul să își păstreze salariul la același nivel ar fi să semneze un nou contract de muncă sau un act adițional, prin care să crească salariul brut, însă angajatorul s-ar putea să refuze să facă acest lucru. 

„Poate statul să mă oblige pe mine, persoană de drept privat, să modific clauzele unui contract deja în vigoare, fără să fiu de acord cu modificările? În condițiile Constituției, nu. Sunt însă păreri contrare, care spun ca e constituțional, pentru că e o problemă socială care trebuie rezolvată. Oare?”, a adăugat consultantul fiscal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Florin check icon
    Discuție inutilă. În loc să se ocupe de problemele reale ale societății, guvernul ne propune nişte măsuri care stârnesc inutil discuții aprinse. Singura motivație cât de cât acceptabilă ar fi că "domnule, să vadă şi pleava cât plăteşte patronul pentru ei". E treaba angajatorului să găsească metode de a-şi motiva şi responsabiliza angajații şi cu siguranță asta nu e una dintre ele.
    Şi în cazul în care statul ar obliga angajatorul să modifice brutul, motivând că e o "problemă socială", garantat se vor găsi firme private care vor da în judecată statul şi bineînțeles că vor câştiga. Unde scrie că o modificare de taxe nu trebuie să afecteze niciodată veniturile angajatului? Dacă se modifică brutul astfel încât să nu "piardă" nimeni, atunci care e justificarea? Nu-mi vindeți gogoaşa cu simplificarea, că n-o înghit. Dacă guvernul vrea să "simplifice" contribuțiile, să le facă zero la angajator şi s-a terminat discuția!
    • Like 0
  • Anon check icon
    Cum era cu "mai multi bani in buzunarele romanilor"?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult