Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce ar trebui să îți întrebi angajatorul. Măsura fiscală care ar putea să-ți taie din salariu în 2018

Măsura prin care plata CAS și a CASS ar urma să treacă în sarcina angajatului de la 1 ianuarie 2018 ar putea avea drept efect diminuarea salariului net, spune consultantul fiscal Dan Schwartz. 

„Salariile s-ar putea să scadă dacă schimbarea se va face așa cum s-a propus. De ce? Pentru că s-a propus trecerea contribuțiilor sociale pe care până acum le datora angajatorul în sarcina angajatului, reținere la sursă, apoi virament. Cel care va suporta toate costurile va fi angajatorul, pentru că pentru el întreaga sumă de bani pe care o plătește direct sau indirect pentru munca unui salariat reprezintă un cost. 

Acum, există contracte de muncă în vigoare, în mediul privat. Deși sunt redactate plecând de la salariul brut, de fapt reflectă o înțelegere între părți în ceea ce privește salariul net. Și atunci când se încheie contractul se discută întâi salariul net, apoi brut. Aceste contracte sunt în vigoare, produc efecte, sunt între două părți independente, libere, în cunoștință de cauză. Dacă se introduce partea de contribuție în același salariu brut contractual, automat netul se va micșora”, susține Schwartz.

Soluția ca angajatul să își păstreze salariul la același nivel ar fi să semneze un nou contract de muncă sau un act adițional, prin care să crească salariul brut, însă angajatorul s-ar putea să refuze să facă acest lucru. 

„Poate statul să mă oblige pe mine, persoană de drept privat, să modific clauzele unui contract deja în vigoare, fără să fiu de acord cu modificările? În condițiile Constituției, nu. Sunt însă păreri contrare, care spun ca e constituțional, pentru că e o problemă socială care trebuie rezolvată. Oare?”, a adăugat consultantul fiscal.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Florin check icon
  Discuție inutilă. În loc să se ocupe de problemele reale ale societății, guvernul ne propune nişte măsuri care stârnesc inutil discuții aprinse. Singura motivație cât de cât acceptabilă ar fi că "domnule, să vadă şi pleava cât plăteşte patronul pentru ei". E treaba angajatorului să găsească metode de a-şi motiva şi responsabiliza angajații şi cu siguranță asta nu e una dintre ele.
  Şi în cazul în care statul ar obliga angajatorul să modifice brutul, motivând că e o "problemă socială", garantat se vor găsi firme private care vor da în judecată statul şi bineînțeles că vor câştiga. Unde scrie că o modificare de taxe nu trebuie să afecteze niciodată veniturile angajatului? Dacă se modifică brutul astfel încât să nu "piardă" nimeni, atunci care e justificarea? Nu-mi vindeți gogoaşa cu simplificarea, că n-o înghit. Dacă guvernul vrea să "simplifice" contribuțiile, să le facă zero la angajator şi s-a terminat discuția!
  • Like 0
 • Anon check icon
  Cum era cu "mai multi bani in buzunarele romanilor"?
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult