Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce fac polițiștii când descoperă un tânăr cu droguri în mașină? Îi dau drumul înapoi pe străzi la volanul unui vehicul fără RCA

Vlad Pascu, alcool test

Foto - captură video g4media.ro

Cazul tragediei din 2 Mai, în care un tânăr aflat sub influența drogurilor a accidentat mortal două persoane, indică faptul că este în colaps sistemul de protecție și prevenție pe care se presupune (teoretic) că îl gestionează Poliția Română în interesul cetățenilor.

Realitatea este că majoritatea cetățenilor sunt lăsați la voia întâmplării, în timp ce „șmecherii” reușesc să fenteze legea cu acordul tacit al polițiștilor care întorc capul atunci când descoperă un copil de 19 ani cu droguri în mașină și îi dau drumul înapoi pe străzi la volanul unui bolid care nu avea RCA, potrivit avocatei Elenina Nicuț, citate de g4media.

Tragic este că ani de zile reprezentanții Poliției Române au vorbit extrem de mult despre pensiile lor speciale și despre privilegiul pensionării la 45 de ani, dar aproape că nu au vorbit niciodată despre corupția sau incompetența din sistem, elemente care atât timp cât sunt prezente (și sunt extrem de prezente) nu fac decât să pună viața cetățenilor în pericol.

Iar faptul că poliția de la Constanța l-a lăsat liber în trafic pe tânărul drogat Vlad Pascu (cu două ore înainte ca acesta să producă accidentul în care au murit doi oameni) este cel mai clar exemplu al deprofesionalizării celei mai importante structuri de ordine publică într-o democrație.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Depinde cine si al cui este tanarul. Infractorul in general.
    • Like 4
  • Daniel00 check icon
    Poliția română e la fel de vinovata de moartea celor doi studenți, ca și cel care a comis accidentul. Și să plătească în solidar cu șoferul vinovat pe care l-a protejat.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult