Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce i-ar spune Adrian Vasilescu, BNR, unui tânăr care vede că i-a crescut rata după creșterea ROBOR

Adrian Vasilescu, În fața ta

Săptămâna aceasta, ROBOR, indicele după care se calculează ratele românilor care au credite în lei, a ajuns la 2,28%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani și jumătate. Acest lucru a dus la majorări semnificative ale ratelor, aflate deja în creștere în ultima perioadă. O persoană care are un credit imobiliar plătește astăzi și cu câteva sute de lei mai mult decât plătea în urmă cu doi ani. 

„Un tânăr care vede că i-a crescut rata poate să se aștepte la același lucru și în continuare?”, l-au întrebat moderatorii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu pe Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24

„Poate să se aștepte și la așa ceva”, le-a răspuns acesta. Ce i-ar transmite Adrian Vasilescu unui astfel de tânăr?

„I-aș spune că trăin în România, suntem într-o anumită regiune și, dacă ne uităm la ce se întâmplă în zonă și la dobânzile noastre, tabloul acestor dobânzi nu îl facem noi. Vedem acolo că la creditele ipotecare dobâzile au scăzut continuu până la o medie de 5%. Aceste dobânzi la credite ipotecare în România nu sunt mai mari decât în Cehia, sunt mai mici decât în Polonia, Ungaria. Nu ne putem compara cu Franța au Germania, sunt economii care susțin asemenea scăderi de dobânzi”, a declarat Vasilescu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 de la miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Unui tanar nu trebuie sa ii spuna ceva consilerul guvernatorului ACUM. El trebuie informat cand face creditul pe 25-30 de ani ca dobanda este fluctuanta, scade sau urca, functie de diversi factori existenti intr-o economnie de piata. Din pacate educatia financiara lipseste in mai toate mediile din Romanaia.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult