Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce i-ar spune Adrian Vasilescu, BNR, unui tânăr care vede că i-a crescut rata după creșterea ROBOR

Adrian Vasilescu, În fața ta

Săptămâna aceasta, ROBOR, indicele după care se calculează ratele românilor care au credite în lei, a ajuns la 2,28%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani și jumătate. Acest lucru a dus la majorări semnificative ale ratelor, aflate deja în creștere în ultima perioadă. O persoană care are un credit imobiliar plătește astăzi și cu câteva sute de lei mai mult decât plătea în urmă cu doi ani. 

„Un tânăr care vede că i-a crescut rata poate să se aștepte la același lucru și în continuare?”, l-au întrebat moderatorii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu pe Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24

„Poate să se aștepte și la așa ceva”, le-a răspuns acesta. Ce i-ar transmite Adrian Vasilescu unui astfel de tânăr?

„I-aș spune că trăin în România, suntem într-o anumită regiune și, dacă ne uităm la ce se întâmplă în zonă și la dobânzile noastre, tabloul acestor dobânzi nu îl facem noi. Vedem acolo că la creditele ipotecare dobâzile au scăzut continuu până la o medie de 5%. Aceste dobânzi la credite ipotecare în România nu sunt mai mari decât în Cehia, sunt mai mici decât în Polonia, Ungaria. Nu ne putem compara cu Franța au Germania, sunt economii care susțin asemenea scăderi de dobânzi”, a declarat Vasilescu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Unui tanar nu trebuie sa ii spuna ceva consilerul guvernatorului ACUM. El trebuie informat cand face creditul pe 25-30 de ani ca dobanda este fluctuanta, scade sau urca, functie de diversi factori existenti intr-o economnie de piata. Din pacate educatia financiara lipseste in mai toate mediile din Romanaia.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult