Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce n-aș face acum dacă aș fi Codruța Kovesi

Codruța Kovesi

Foto: Inquam Photos

Nu trebuie să mai surprindă pe nimeni faptul că PSD, prin instutuțiile și autoritățile pe care le controlează politic, va depune toate diligențele să-i facă doamnei Kovesi „viața grea”, așa cum a declarat domnul Cătălin Rădulescu, inclusiv prin a-i bloca acesteia candidatura la funcția de procuror șef al viitorului Parchet European. Un prim semnal în acest sens l-a dat Guvernul României atunci când, prin Ministerul Afacerilor Externe, a anunțat că pregătește un punct de vedere neutru față de candidatura doamnei Kovesi, motivând că nu ar fi etic ca din postura de deținător al președinției Consiliului UE să facă lobby pentru un candidat român. Serios? Păi toată lumea, literal vorbind, are cunoștință despre disprețul pe care majoritatea politicienilor din România îl manifestă față de DNA în general și în mod particular față de fostul șef al direcției. În acest context, pe cine credeți că mai poate păcăli bruma asta de diplomație? Clubul celor care nu țin cont de nimic și de nimeni s-a trezit dintr-o dată că are dileme de etică. Mai corect ar fi fost să-și asume un raport negativ, fundamentat pe ridicolul raport al domnului Toader.

Pe acest fond nu este surprinzător nici faptul că doamna Kovesi a fost citată la Secția pentru investigarea infracțiunilor din domeniul justiției și da, ziua aleasă pentru audieri ridică în mod clar niște suspiciuni. Infractorii de drept din această țară vor sânge, parcă îi văd salivând în așteptarea unui prim rezultat. 

Sunt o mulțime de semne de întrebare legate de această speță, plecând chiar de la candidatura doamnei Adina Florea - șefa Secției - la cele două instituții. De principiu, sunt de părere că fiecare om își poate construi o carieră independet de cea a rudelor apropiate. Însă, în acest caz, incompatibilitatea și conflictul de interese sunt de o evidență crasă. Vocea dominantă în PSD solicită desființarea structurii DNA, îi demonizează activitatea și dintr-o dată, ca din senin, fiica unui vechi membru PSD își depune candidatura pentru ocuparea a două poziții cheie, ori la șefia DNA, ori la șefia unei structuri nou create pentru achetarea magistraților. Cariera și mai ales această candidatură ale doamnei Adina Florea seamănă izbitor cu împingerea unui cal troian în aceste structuri, ori pentru a le trage pe linie moartă, ori pentru a împlini răzbunarea corupților condamnați față de cei care i-au trimis în fața judecătorilor. Drept dovadă că, proaspăt devenită șef al Secției de investigație a procurorilor, doamna Adina Florea s-a și înfipt direct în gâtul fostului șef al DNA. Iar acum să analizăm puțin maniera în acre a făcut-o.

Personal, dacă aș fi magistrat, nu aș lua în considerare acuzațiile venite din partea unui fugar. Primul și cel mai important drept al fugarului este de a se întoarce în țară și de a se preda autorităților. Spun acest lucru și-l susțin pentru că fugarul este omul care fuge de consecințele faptelor lui. Este un om disperat, care are încredere în justiție doar în ceea ce-i privește pe ceilalți, nu și în privința lui. În plus, Sebastian Ghiță este anchetat în mai multe dosare, niciun magistrat nu are voie să facă abstracție de această realitate care pune sever la îndoială orice susținere a acestuia.

Apoi, am și eu ceva cunoștințe despre cum funcționează statul român. Ceva este foarte dubios în privința acuzațiilor aduse doamnei Kovesi. Conform fugarului Sebastian Ghiță, doamna Kovesi, din postura de Procuror General, deci reprezentanta „statului paralel”, așa cum ar zice propaganda infractorilor, îi cere acestuia șpagă pentru a plăti avionul cu care ar urma să fie adus în țară un fugar. Păi, să-mi fie cu iertare, dar interesul aducerii în țară a unui fugar este al statului român, nu al „statului paralel”. Să înțeleg că doamna Kovesi l-a adus în țară pe fugarul Nicolae Popa pe persoană fizică, adică neoficial? Ce interes personal avea Procurorul General de a-l aduce în țară pe un fugar? Să-l pună în vitrină?

Lucrurile nu se leagă în acest caz. Nu doar acuzațiile aduse doamnei Kovesi, totul în legătură cu acest demers emană un miros greu, însă trebuie să ne păstrăm cumpătul și rațiunea intacte, pentru a nu ne trezi alimentând corul infractorilor.

În mod cert, punerea sub acuzare are potențialul de a-i afecta imediat cariera profesională a doamnei Kovesi, însă este un fapt că au fost afectate și cariere politice atunci când s-au început urmăriri penale împotriva unor candidați aflați în campanie electorală. Având în vedere precedentul, este periculos să sugerezi reaua credință a organelor de cercetare penală, doar pentru că de această dată tu ești persoana vizată de o anchetă. Până la proba contrarie, coincidențele sunt posibile, iar organele de anchetă se bucură de prezumția de bună credință. Apoi, am auzit de nenumărate ori de la tribuna parlamentului vorbindu-se despre „demersurile abuzive” ale procurorilor. Aș fi dorit să nu o aud și din gura doamnei Kovesi. Citarea la parchet nu poate fi considerată un demers abuziv, cât timp este prevăzută de lege. Încă ceva, doamna Kovesi a ținut să precizeze faptul că a aflat de la jurnaliști că urmează să fie învinuită. De scurgerea informațiilor din dosare, în mod special cu referire la cele aflate în instrumentarea DNA, s-au plâns în trecut și unii dintre politicienii de rang înalt ajunși să fie inculpați.

Tot în acest sens, l-am auzit la radio pe un reputat realizator de emisiuni sugerându-i, pe un ton grav, unui coleg de emisiune, că mâine ar putea fi citat și el parchet, după modelul în care a fost citată doamna Kovesi. Nu este oare aceasta retorica cu care PSD-ul ne-a intoxicat de câțiva ani încoace?

Observ că este intens criticată Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Dacă ne raportăm la faptul că, în conformitate cu art. 1 din Legea nr. 207/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Secția de investigare a infracțiunilor din justiție se înființează în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ, asta înseamnă că Secția este susceptibilă de a fi subordonată politic în exact aceeași măsură în care este și DNA-ul, care se constituie sub aceeași autoritate. Să ne imaginăm și scenariul, de care nu am fost prea departe, în care doamna Kovesi ar fi fost anchetată, nu de această secție, ci de un DNA condus de doamna Adina Florea. Ar fi fost vreo diferență?

Prin urmare, sper că doamna Kovesi nu va folosi retorica politicienilor chemați al DNA, deoarece asta nu va face decât să alimenteze satisfacția Cartelului anti-Justiție. Deja doamna Elena Udrea își freca mâinile, din Costa Rica, jubilând că s-a întors roata și că doamna Kovesi e „penala” acum. Instrumentele pe care sper că le va utiliza doamna Kovesi trebuie să fie strict legale, cu respectarea legilor în vigoare, chiar și cu cea care înființează controversata „Secție”.

Cred în integritatea doamnei Kovesi, iar profesionalismul și l-a dovedit deja în repetate rânduri. Însă este treaba Justiției să se pronunțe definitiv în ceea ce privește nevinovăția. Susțin public candidatura doamnei Kovesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European și succesul domniei sale va naște în mine un sentiment de mândrie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  Citesc printre comentarii și nu îmi vine sa cred... postacii ciumați alde pesedisti au ajuns sa amenințe pe forum cu acționarea in instanța de către... nu se site cine, cineva care citește postările, identifica autorii ii urmărește penal și ii acționează in instanța! Exista mai multe posibilități: 1. Postacii de calitate nu mai vor sa lucreze pentru ciumați. 2. Ciumatii vor sa ne enerveze trimițând cei mai tampiti postaci pe forumul acesta. 3. S-a dat ordinul pe unitate sa se dea de înțeles ca ciumatii au pus definitiv gheara pe justiție. In cazul din urma, dacă au ajuns la astfel de manevre ca sa sperie lumea, înseamnă ca au ajuns in culmea disperării și sfârșitul le este aproape! P.S.: In comparație cu Cri și cu Ionel, Voicu Nicolae pare savant de renume. PPS.: Realizez ca nu am știut sa îl apreciez pe Constantin la adevarata lui valoare...
  • Like 1
 • Eu imi doresc s-o ascunda prin vreo temnita intunecata pentru ca exista doua optiuni:
  1. Se trezeste poporul din somnul cel de moarte in care in mod convenabil "barbarii de tirani" ne-au bagat, somn stricat de statutul de semi-martir pe care Kovesi l-ar obtine,
  2. Am dovedi inca o data ce natie de cacat suntem si am aluneca in abisul prostiei nationale semnalizand si celor mai inradacinati sa stinga lumina si sa plece unde or vedea cu ochii, fapt ce va sugruma leprele profitoare majoritare din popor.

  E win-win, n-ai cum sa pierzi!
  • Like 0
 • Oamenii se impart in giveri si takeri, cei care dau si cei care iau. Si daca primii sant pe cale de disparitie cei din urma prolifereaza in genul tumorilor metastazand societatea. Echilibrul este rupt de mult in Romania unde scindarea societatii in doua categorii majore, EI si NOi sa produs deja. Acumularile cantitative de ura, minciuna si hotie au produs un salt in rau, renuntarea la aparente. Atata timp cat inca se asigura salarii narcotizante anumitor categorii: politie, armata, functionari, servicii de informatii, judecatori totul va fi bine. Pentru EI., Vezi ce se intampla in Venezuela. Sa nu uitam, know how de genul Lasa ca iti gasim noi ceva dateaza de zeci de ani.
  • Like 3
 • Cri check icon
  Afirmatia autorului cum ca nu ar trebui ca sa fie luate in consideratie afirmatiile unui fugar, este contrazisa chiar de activitatea DNA, care a intocmit destule dosare grele in baza delatiunilor facute de oameni a caror credibilitate este indoielnica - aflati deja in puscarie sau in arest preventiv.
  Ca atare, dl. Cristian Enache ar trebui sa ne explice cu ce este mai credibil un delator aflat sub presiune, adica in puscarie, decat un delator liber, chiar daca fugar, precum S. Ghitza.
  Mai departe, distinsul autor incearca sa ne demonstreze ca PSD pune bete-n roate DNA-ului prin toate mijloacele, insa nu ne explica cum se face ca DNA-ul atat de persecutat de PSD a deschis si ancheteaza la greu o multime de dosare contra principalilor lideri ai PSD, iar dictatorul Dragnea a facut deja poteca la DNA si la Tribunal.
  Dl. Enache isi manifesta sperantza ca, citez, ''doamna Kovesi nu va folosi retorica politicienilor chemați al DNA'', desi o lume intreaga a auzit-o pe d-na Kovesi folosind, la iesitrea de la DNA, exact si fix aceeasi retorica precum politicienii anchetati: ca e un dosar nedrept, ca sunt acuzatii false, ca e nevinovata, etc. Distinsul autor al acestui articol pare sa uite ca prezumptia de nevinovatie ar trebui sa fie valabila pentru toti anchetatii, nu doar pentru d-na Kovesi.
  Dl. Enache isi afirma cu tarie credintza fierbinte in integritatea si profesionalismul d-nei Kovesi; e dreptul domniei sale, insa multimea de sanctiuni primiite de Romania la CEDO pentru incalcarea drepturilor si libertatilor omului de catre sistemul judiciar romanesc ne arata cu totul altceva.
  Un alt admirator al d-nei Kovesi, pe numele lui Ludovic Orban, si-a retras candidatura la Primarie atunci cand a fost pus sub ancheta DNA.
  Insa obiectul admiratiei liderului PNL, d-na Kovesi, nici vorba sa-si retraga candidatura la sefia parchetului european, desi si dansa se afla sub ancheta penala a aceluiasi prestigios si cinstit DNA si a recunoscut ca este anchetata in mai multe dosare penale.
  • Like 1
 • Sunteti intr-o eroare fundamentala. A lasa justitia sa lucreze, a avea incredere in justitie presupune ca justitia sa functioneze dupa principiile statului de drept. In momentul de fata avem o sectie politica de ancheta, un CSM partial de partea infractorilor, o inspectie judiciara in subordinea directa a lui Rudotel si un CCR cu rol de tribunal extraordinar si care isi aroga dreptul de a schimba ordinea constitutionala. Justitia in Romania nu mai functioneaza conform principiilor statului de drept asa cum spun comisia europeana, comisia de la Venetia, etc. Deci ai cere dnei Kovesi in acest moment sa lase justitia sa functioneze este cel putin ipocrit. Ps. Faptul ca niste penali reclama seara de seara niste fake news-uri despre justitie nu le face adevarate.
  • Like 5
  • @ Cristian Bledea
   Ionel check icon
   Atentie, cand vorbiti in fInal de penali o scapati din vedere pe doamna pe care o aparati ! pe aceleasi principii si ea este tot o " penala ", nu !? Vedeti cum judecam noi cu unitati de masura diferite ? Chiar daca esti "penal" te bucuri de drepturi si libertati. Chiar condamnat pentru o fapta penala, daca nu ai interdictie sa candidezi, o poti face. Totul este ca lumea sa stie cu cine are de-a face atunci cand voteaza. Aici se vede diferenta intre ce cer acesti domni de la USR , total pe dinafara legii, si ce spune legea . Sa ceri acum desfiintarea sectiei speciale este ca si cum ai fi cerut acum 10 ani desfiintarea DNA !!!
   • Like 0
 • baietii nici nu mai lucreaza profesional, ci pe "fata". si un copil de liceu isi da seama ce se intampla acum cu sectia pentru anchetarea magistratilor , adina florea si tudorica, n-avem nevoie de scoli la Londra pt asa ceva. Asta este meteahna romaneasca, sa se dea in cap conationalilor care prin munca ajung pe bune in varful piramidei. Incepand de la copii supradotati, cei care castiga olimpiade si concursuri internationale pana la profesionisti care lasa Romania in urma, romanii mediocri in frunte cu gasca de infractori ii dispretuiesc total, pentru ca sunt "prosti" si nu "Smecheri" , "descurcareti" ca ei.
  • Like 4
 • In Romania, majoritatea oamenilor sunt de 2 feluri: unii muschiulosi si parveniti, patrunsi din "educatia de acasa" de importanta "existentei" lor pe pamant. Ca porcul mistret in porumb. Si altii fricosi, sensibili, neputinciosi si cu obsesia "supravietuirii". Ca niste caprioare la pascut de iarba; la cel mai mic zgomot o iau la fuga unde vad cu ochii...
  In alte cuvinte: unii fac scandal cand nu trebuie si altii nu fac scandal cand trebuie!... In ambele cazuri este prost!!! :)
  • Like 0
 • .
  • Like 0
 • Eu am incredere in Romanii buni, cu capul pe umar, care nu sunt din primele 2 categorii. Ei se vor descurca oriunde in lume. :)
  Si dupa parerea mea, Kovesi este cu capul pe umeri.
  • Like 5
  • @ Silviu Pop
   GabiC check icon
   de acord cu tine;
   Insa romanii de care vorbesti sunt, majoritatea, plecati tocmai din cauza acestui fapt, din tara.
   • Like 0
 • Scopul atacului la adresa lui Kovesi nu este sa-i demonstreze vinovatia.Vor sa o puna intr-o situatie imposibila ca si pe Clinton.Faptul ca presedintele SUA s-a culcat sau nu cu Monica nu constituia o infractiune dar faptul ca a mentionat sub juramant ca nu a avut o relatie cu acea persoana era o infractiune.Vor sa o puna intr-o situatie similara ca sa o inculpe.
  • Like 1
  • @ Muntean Aurelian
   Paul check icon
   Posibil, pana una alta nu stim ce a spus LCK sub jurământ. Cert e ca Ghiță s-a învârtit pentru o vreme in cercuri destul de înalte. Faptul ca reușit sa dispară așa cum a făcut-o și a ajuns azilant in Serbia, aliatul tradițional al rușilor, ar trebui sa ne dea de gândit. Dacă adăugăm aici si faptul ca serviciile secrete sunt subfinanțate pentru a face rost de bani de vitamina D... capatam o imagine care ar trebui sa des de gândit oricui se considera un român adevărat.
   • Like 0
  • @ Muntean Aurelian
   Paul check icon
   Postare dubla
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult