Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Îmi fac datoria de securist și trădător de țară

Ministrul Justiției, T. Toader, o, carevasăzică, dă în gât la Uniunea Europeană pe fosta șefă DNA, L.C. Kovesi. Nu care cumva s-o pună ăia procuror-șef al Parchetului European. Vocea marelui om și magistru va fi în mod sigur ascultată cu teamă și respect la Bruxelles și Strasbourg.

Totuși, subsemnatul îmi fac datoria de securist și trădător de țară și pun câteva întrebări ticăloase:

1. Oriunde în lume, dacă o persoană e demisă dintr-o funcție pe care a deținut-o la o firmă nu e voie să fie angajată de alta mai mare din branșă? Ce ne zice Marele Magistru Tudorel, că dacă un antrenor e dat afară de Becali de la Steaua, înseamnă că nu se poate să-l ia Real Madrid?

2. Un străvechi principiu de drept roman spune că Non bis in idem, nimeni nu trebuie pedepsit de două ori pentru același lucru. Năzuind ca L. Kovesi să fie sancționată de UE cu respingerea candidaturii, după ce a destituit-o deoarece așa a vrut el, Marele Magistru Tudorel dă de-azvârlita cu bazele dreptului în același tomberon în care a aruncat avizul CSM și poziția președintelui Iohannis?

3. Crede M.M. Tudorel că europenii nu știu foarte bine ce au făcut CCR și el în cazul Kovesi, de vreme ce „rupe tăcerea” și le trimite o „dezvăluire” mai ceva ca la A3?

4. Marele Magistru Tudorel nu se află cumva în situația unui ins care, după ce și-a alungat nevasta, auzind că unul infinit mai pricopsit decât el vrea s-o ia cu acte, încearcă să-l oprească?

5. A fi pârâtă de M.M. Tudorel poate fi pentru Kovesi un titlu de glorie mai important decât toate ordinele și medaliile pe care le-a primit de la Europa și America?

L-aș întreba toate astea și pe Magnificus Magister Tudorel, dacă n-aș ști că e mai tare decât Iordache Altăîntrebare, nu răspunde decât la întrebările pe care le pune el.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dacă în spatele articolelor astea ,ale lui CTP, nu s-ar afla lucruri grave,lucruri urâte care macină societatea noastră si ne macină si nouă ficații intr-un zaț mărunt ,zău dacă nu aș aborda lectura într-un registru cuprins intre zâmbitor până la râs cu lacrimi...
  Am găsit, de multe ori mai mult umor de calitate, mai mult spirit satiric în scrierile lui (lipsit însă de dușmănie, de răutate gratuită! ) decât în multe texte ale unor grupuri de umor consacrate...
  • Like 0
 • Cri check icon
  Dizertatia d-lui CTP este spumoasa, insa are prea putina legatura cu realitatea.
  D-na Kovesi nu a fost propusa pentru functia de procuror sef european de catre Statul roman, ci s-a auto-propuns. Pana la acest moment, niciunul dintre demnitarii in functie ai Statului roman nu a declarat ca ar fi propus-o pe d-na Kovesi. Ca atare, d-na Kovesi candideaza in nume propriu.
  Nu putem echivala functia de procuror sef european, pentru care se zbate amarnic d-na Kovesi, cu aceea de antrenor de fotbal. Fotbalul este totusi in ''liga' inferioara'', daca comparam cu functiile din Statul roman sau ale UE. Nu putem duce in derizoriu functia de procuror european, comparand-o cu aceea de antrenor de fotbal ( n-am nimic contra fotbalului, dar totusi fotbalul este doar "'entertainment'', in timp ce Procuratura este o componenta esentiala a oricarui Stat ).
  In admiratia sa pentru d-na Kovesi, dl. CTP uita sa mentioneze ca Romania este una dintre cele mai sanctionate tari la CEDO, exact si fix pentru incalcarea drepturilor omului de catre sistemul judiciar, unde d-na Kovesi a avut ( prea ) multi ani functii de conducere la varful ierarhiei procurorilor.
  Pe de alta parte, admiratorii d-nei Kovesi pot sa stea linistiti: daca va fi numita, d-na Kovesi va fi numita pe criterii exclusiv politice, nu profesionale, pentru ca sefii UE nu uita ca procuratura romanesca, sub conducerea dansei, nu a deranjat cu nimic interesele marilor firme vest-europene si americane, dovada fiind clasarea sau neantizarea unor dosare grele precum EADS si Microsoft.
  Subordonatii d-nei Kovesi, in nobila lor lupta contra coruptiei, au scuturat doar capitalul autohton, nu si cel strain, si acest lucru trebuie sa fie recompensat de catre liderii occidentali.
  Insa cu sigurantza ca exista destui procurori romani onesti, capabili si cu background profesional consistent, care se vor simti frustrati daca se va alege d-na Kovesi.
  • Like 0
  • @ Cri
   Noroc ca ne-ai lamurit Dumneata.
   • Like 0
 • Nu-l mai numiti, domnule Cristian Tudor Popescu, pe acest facator de faradelegi "Mare Magistru", ca asta, la cat e de ...mare , poate sa creada.
  • Like 0
 • Sir (aici e rang..*pamfletistic*!) - am câteva observații apropo de *M.M.*. La pct. 1 -3, trebuie să ai orbul găinilor să nu vezi că MM-TToader e disperat. Punct... La pct. 4 - chestia cu nevasta lăsată și luată de altul - CARE NEVASTĂ? Tudorel nu se poate însura decât cu Tudorel - atât e de narcisist ! La pct. 5 - Codruța chiar s-ar simți jenată dacă *Magistrul* i-ar adresa, din greseală, o apreciere *pozitivă* (nu e pleonasm,- e hendiadă calitativă !). Last - but not least - chiar vreți răspunsuri din partea Marelui Magistru ? În baza aceluiași principiu roman (Non bis in idem ) - lasați-l mai bine să răspundă Parchetului ! ! În baza unui alt principiu - din sport - după * Tur* vine și *Returul*....
  • Like 0
 • Parcă asist la o comedie grotescă în care T.T (nu e model de Audi ci un Trabant puturos ) vrea să demonstreze minidictatorului teleormănean că dulău de curte ca el nu găsești decât prin Coreea de Nord, Vietnam sau Cuba și rezultatul văzut din afară Palatului Victoria ne arată un chihuahua în călduri fără bază în realitate . Domnu Todorel ignoră rațiunea, logica și bunul simț doar pentru a fi și el mândru purtător de ecuson în guvernul doamnei ce mixează la Bruxelles frivolul vestimentar cu ridicolul verbal , academicianul Toader derapând adesea de la ,,oiştea-n gard" la ,,loc de dat cu capul " , are rolul cocoşatului de la Nôtre Dame în care bate clopotele nu pentru o logică ci pentru că așa a ordonat ,,patronul"!
  • Like 0
 • Super tare articolul.
  • Like 1
 • Diferenta de calitate profesionala dintre Dna. Laura Kovesi si tovarasul Tudorel Toader (spun tovaras pentru ca acest ins este tovaras cu toti puscariasi pe care i-a eliberat din inchisoare inainte de termen si pentru ca titlul de domn presupune niste calitati pe care acest ins nu le are) s-a vazut foarte clar atunci cand Dna. Laura Kovesi s-a aparat cu argumente solide dovedind o buna pregatire profesionala in fata CSM - secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de acuzatiile pe care i le aducea tovarasul Tudorel Toader care s-a prezentat ca un student slab pregatit si care nu a fost capabil decat sa afirme de nenumarate ori ca nu a fost convins fara sa fie in stare sa vina cu contrargumente si probe si sa-i demonteze apararea D-nei. Kovesi.
  • Like 1
 • Multi nu înțeleg de ce MM Toderas are acest comportament de atoateștiutor. Explicația este simplă. Cei care nu înțeleg zicerile maestrului nu au fost " șefi de promoție "
  .Așa că puneți mâna pe carte sau pe ce a zis L.Orban. Daca nu știți ce a zis L.O. întrebați Latrina 3 .
  • Like 0
  • @ Stefan Grozav
   2Dorel a fost un elev de 7 tot liceul, la matematica a luat la Bac nota minimă 6. A picat prima oară la Drept, a luat din a doua incercare, dupa câțiva ani de armată. Găsiți pe Newsweek articolul.
   Un mediocru spre prost, ca toti miniștrii acestui guvern.
   Nu are nici o legătură cu inteligenta sau competența acest personaj sinistru
   • Like 0
 • Ceea ce fac acum Tudorel si guvernul in cazul Kovesi seamana cu ce s-a intamplat cu Donald Tusk in alegerile pentru presedintia Consiliului European, desi parca polonezii au fost mai inversunati. Polonia a numit un contracandidat (care in cele din urma a fost respins, fara a mai intra la vot), a votat impotriva lui Tusk (din 28 de membri ai UE, a fost singurul vot impotriva), a avertizat cu repercusiuni serioase si consecinte pentru intreaga Uniune in cazul alegerii, etc. Pe plan intern a demarat anchete penale care-l vizau pe fostul premier, inclusiv unul de tradare nationala care i-ar fi putut aduce lui Tusk o condamnare de 10 ani de inchisoare (in legatura cu accidentul de la Smolensk si ancheta desfasurata de guvernul polonez, condus de Tusk la acel moment si cu niste colaborari cu guvernul rus considerate dubioase de Kaczynski si partidul lui). Sigur, totul condimentat cu alte anchete mai mici, de coruptie. A, da, inca o coincidenta interesanta. Si acolo omul forte al regimului era undeva mai in umbra (spre deosebire de Dragnea, Kaczynski nu mai are functii publice practic, exceptand pozitia de sef al Partidului Lege si Justitie), in fata fiind pusa o marioneta. Tot femeie, Beata Szydlo.
  Asa ca nici aici nu am inventat noi roata. Altii au fost primii care au refuzat propriei tari o pozitie prestigioasa doar din cauze legate de conflictele politice interne.
  • Like 5
 • Eu nu am inteles un lucru.. pe ce baze juridice si de "forta" face acest Turorel Toader toate aceste legi si "reguli", pe care orice om modest si cu bun simtz le revoca si este revoltat de ele!?
  Adica omul cu bun simt si inteligent este mai prost decat "litera legii" din Romania? Sau este invers? "Litera legii" din Romania s-a scris de niste oameni corupti la inceputul anilor 90'?!
  Un om inteligent si cu bun simt trebuie sa "vada" sensul legilor si sa le "inteleaga".
  Daca nu le "vezi" si nu le "intelegi", ce importanta mai au?
  Sunt de-gea-ba!
  • Like 3
  • @ Silviu Pop
   îN BAZA PRINCIPIULUI *PENTRU CĂ PUTEM!*.
   • Like 0

Îți recomandăm

Tășuleasa Social

„Este o uriașă sală de clasă și o formă de protest. S-au înscris foarte mulți adolescenți și tineri. Generația noastră le lasă lor o datorie. Și uneori le lăsăm conștient datoria asta, iar ei vor trebui să repare toate problemele care decurg din ea”, spune Alin Ușeriu. (Foto: Facebook Tășuleasa Social)

Citește mai mult

Carmen Avram, BEC - Inquam Photos / Octav Ganea

„Erau fericiți că ajunseseră acolo, doreau să facă ceva. Și din față erau ăia, ca la Hollywood, cu ventilatoare, cu...să îi oprească din a avansa”. (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește mai mult