Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Îmi fac datoria de securist și trădător de țară

Ministrul Justiției, T. Toader, o, carevasăzică, dă în gât la Uniunea Europeană pe fosta șefă DNA, L.C. Kovesi. Nu care cumva s-o pună ăia procuror-șef al Parchetului European. Vocea marelui om și magistru va fi în mod sigur ascultată cu teamă și respect la Bruxelles și Strasbourg.

Totuși, subsemnatul îmi fac datoria de securist și trădător de țară și pun câteva întrebări ticăloase:

1. Oriunde în lume, dacă o persoană e demisă dintr-o funcție pe care a deținut-o la o firmă nu e voie să fie angajată de alta mai mare din branșă? Ce ne zice Marele Magistru Tudorel, că dacă un antrenor e dat afară de Becali de la Steaua, înseamnă că nu se poate să-l ia Real Madrid?

2. Un străvechi principiu de drept roman spune că Non bis in idem, nimeni nu trebuie pedepsit de două ori pentru același lucru. Năzuind ca L. Kovesi să fie sancționată de UE cu respingerea candidaturii, după ce a destituit-o deoarece așa a vrut el, Marele Magistru Tudorel dă de-azvârlita cu bazele dreptului în același tomberon în care a aruncat avizul CSM și poziția președintelui Iohannis?

3. Crede M.M. Tudorel că europenii nu știu foarte bine ce au făcut CCR și el în cazul Kovesi, de vreme ce „rupe tăcerea” și le trimite o „dezvăluire” mai ceva ca la A3?

4. Marele Magistru Tudorel nu se află cumva în situația unui ins care, după ce și-a alungat nevasta, auzind că unul infinit mai pricopsit decât el vrea s-o ia cu acte, încearcă să-l oprească?

5. A fi pârâtă de M.M. Tudorel poate fi pentru Kovesi un titlu de glorie mai important decât toate ordinele și medaliile pe care le-a primit de la Europa și America?

L-aș întreba toate astea și pe Magnificus Magister Tudorel, dacă n-aș ști că e mai tare decât Iordache Altăîntrebare, nu răspunde decât la întrebările pe care le pune el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult