Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce noroc pe mine că nu trăiesc în Austria!

Sebastian Kurz - Virica Dăncilă

Ce noroc pe mine că nu trăiesc în Austria! (foto: Sebastian Kurz și Viorica Dăncilă- Raul Ștef/ Inquam Photos).

Acolo, cancelarul Kurz și-a anunțat demisia din cauza unor suspiciuni de corupție/ ilegalități (ar fi plătit niște sondaje favorabile și ar fi plătit niște entități de presă să le publice). Ce prostie, lipsă de maturitate, ce gest de adolescent care-și ia jucăriile și pleacă de la guvernare, doar pentru niște acuze nefondate, neprobate, care nu au fost dovedite în Justiție!

Un iresponsabil acest domn Kurz, care-și lasă țara și poporul la greu, în plină criză a facturilor la energie, în mijlocul valului de COVID-19 (ce amenință dinspre Răsărit, Vestul continentului, așa cum o fac și hoardele de refugiați).

În buza creșterii dobânzilor care să se tempereze inflația, la început de PNRR european, acest individ pleacă și-i lasă pe săracii austrieci fără busolă, pradă disperării.

Ce bucurie și satisfacție interioară am! Trăiesc într-o țară cu oameni responsabili, unde premierul nu-și lasă poporul la primul scandal, nu abandonează lupta, chiar dacă a fost demis cu un vot covârșitor de Parlamentul României.

Sunt mândru că el, alături de domnii R. Bogdan, R. Sigartău, L.Bode și toți membrii de bază ai PNL, dimpreună cu președintele K.Iohannis nu ne lasă deznădăjduiți, triști, fără șefi, fără conducători!

Asta în ciuda faptului că sărmanii aleși sau desemnați în funcții sunt supărați și jenați din cauza acuzațiilor legate de PNDL 3 (Anghel Saligny) și de banii împărțiți de premier din fondul de rezervă în primul rând primarilor liberali.

Mă felicit că am rămas aici, în România mea, unde miniștrii în frunte cu șeful lor nu mă lasă la greu, necârmuit. Sunt responsabili, refuză să demisioneze și să arunce țara în vrie.

La drept vorbind, această calitate nu este prezentă numai la actualul premier Cîțu, ci e moștenită de la fiul poporului, Nicolae Ceaușescu. 

Să ni-i amintim pe cei din istoria recentă, întru slava lor, dar și întru pomenirea și lauda curajului de a rămâne în funcții, indiferent de consecințe:

Sorin Grindeanu (baricadat în clădirea guvernului cu V.Ponta după ce a fost împins de pe scaun)- da, e domnul acela care a dat OUG 13 și apoi OUG 14. Azi, oferă gratuit lecții de morală, etică, politică, civism de la tribuna Parlamentului, dă din mâini, urlă, se leagănă, se-nclină, se strâmbă cu un talent oratoric demn de urmărit. Nu a abandonat, s-a născut pentru a face politică.

Mihai Tudose (în război total cu partidul, cu șeful Dragnea, cu ministrul Carmen Dan de la Interne, aruncat și el de la putere). Da, e domnul acela care ne dezvăluia că nu are card. Cât de respectat m-am simțit când i-a dat o țeapă magistrală, cu strigături, premierului Japoniei, care a venit în România și a fost lăsat să se plimbe prin Muzeul Satului, căci cu Mihai Tudose nu s-a văzut. O, ce vremuri! Nici el nu a abandonat, ne reprezintă mai sus, la parlamentul UE. Ne dă lecții despre ce și cum, născut să ne facă bine, nouă, poporului.

Îți recomandăm

Liviu Dragnea (scos de la butoanele partidului, Parlamentului numai după ce l-au săltat de acasă). Moare și azi de gât cu toți, se luptă ca un leu în cușcă, nu ne lasă el cu una, cu două, pradă intereselor și forțelor obscure care ne cumpără bucată cu bucată. Cinste lui!

Viorica Dăncilă, această doamnă a politicii românești, care nu s-a lăsat nici intimidată, nici presată, ci a rămas la Guvern și la PSD până când a fost scoasă aproape cu forța. Ea- nu și nu. A arătat că e responsabilă și a rămas până au votat nemernicii iresponsabili moțiunea de cenzură. Așa da om de stat, să nu pleci.... nu pentru că nu ai avea unde! Dovadă, după o pauză în câmpul muncii de niște anișori, banca națională i-a recunoscut valoarea și a recuperat-o. Ce caracter, ce lecții din care cancelarul Kurz nu a înțeles nimic!

Să-i mulțumim domnului Cîțu că nu ne lasă la greu, că dă dovadă de bărbăție, responsabilitate, lidărșip și viziune. 

Căci haos ar scrie pe fruntea noastră dacă ar pleca el, sau dacă ar fi lăsat să plece de președinte și de liberali!

Cu voia dumneavoastră, să nu-l uităm pe prea-responsabilul Ludovic Orban. Omul se bate parte în parte cu toți, face partidul franjuri, suspendă președintele, se luptă cu serviciile, oculta, trădătorii, numai să nu cumva să scape țara și pe liberali pe mâinile progresiștilor, rău-credincioșilor, celor care ne vând tradițiile de popor get-dac.

Cât sacrificiu de sine! De aia suntem noi unde suntem și săracii ăia din Vest vai de capul lor.

Că noi avem politicieni responsabili, ei nu.

P.S.

În România, instituția demisiei, care este în primul rând despre onoare și demnitate, lipsește, cu foarte rare excepții, mai ales în clasa politică.

Ironia sorții, în Austria, chiar partenerii de guvernare ai lui Sebastian Kurz (verzii), cereau demisia cancelarului (deci demisia șefului guvernului și a partenerului de coaliție), după cum scrie și Agerpress în 7 octombrie:

Partidul Verzii din Austria, partenerul junior al conservatorilor la guvernare, a pus joi sub semnul întrebării capacitatea cancelarului Sebastian Kurz de a mai rămâne în funcţie după ce a fost plasat sub investigaţie pentru suspiciunea de dare de mită, transmite Reuters.

Verzii, un partid de stânga care şi-a făcut campanie promiţând o 'politică curată', a anunţat că a invitat alte partide din parlament la consultări pentru a discuta paşii următori.

Toate cele trei principale partide din opoziţie i-au cerut lui Kurz să demisioneze în lumina anchetei procurorilor, deşi nu toate doresc alegeri anticipate.

Inițial, Kurz afirmă că nu va demisiona, dar aceste dosare reprezintă o încercare politică majoră pentru el, după ce scăpase relativ neatins din scandalul unei înregistrări video compromiţătoare din 2019 care a pus capăt coaliţiei sale cu Partidul Libertăţii, de extremă dreapta.

'Nu putem să ne comportăm ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Capacitatea cancelarului de a acţiona este pusă sub semnul întrebării în acest context', a explicat vicecancelarul Kogler, precizând că este programată şi o întâlnire cu preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aaa, la noi, in schimb, isi dau demisia exact cei care trebuia, de fapt, sa munceasca si sa lupte pe branci pentru idealurile lor si ale alegatorilor!!! E mai chic sa demisionezi decat sa lupti cu abnegatie pentru ce te-ai laudat ca e important pentru tine!!!
    • Like 0

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult