Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dead man walking

Cîțu mergând

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Americanii i-ar spune azi „Dead man walking!”* pe drumul din celula lui de la Palatul Victoria, până la sala de plen din Palatul Parlamentului unde în câteva ore se va săvârși ceremonialul execuției prin moțiune de cenzură.

Florin Cîțu este nu doar victima sigură a aritmeticii parlamentare (sunt anunțate 280 de voturi pentru demitere, față de cele 234 necesare), ci și a propriei autosuficiențe. Nici măcar cu 24 de ore înainte de momentul moțiunii nu a putut privi cu luciditate realitatea în ochi, sperând probabil că mâna nevăzută a sistemului îl va salva in extremis.

Nu știu dacă președintele Iohannis va forța - așa cum spun „scenariile” din PNL - o nouă nominalizare a lui Florin Cîțu, după demiterea acestuia de către Parlament, dar știu că premierul a ajuns o carcasă goală. Epuizat politic, uzat moral, Florin Cîțu este politicianul cu cea mai rapidă rată de degradare văzută de mine pe scena internă. În câteva luni, dl. Cîțu și-a autosabotat guvernarea, și-a consumat capitalul de încredere și s-a prăbușit, dimpreună cu partidul, în sondaje. De vină nu este doar uzura inerentă care apare atunci când guvernezi într-o perioadă de criză, ci, mai ales, stilul omului. Din păcate, adevărul e că premierul Cîțu este un fanfaron.

Mărturisesc că l-am suspectat pe dl. Cîțu de bună credință și de bune intenții la începutul mandatului său. Părea un politician de tip nou, școlit în America, cu o carieră solidă în piața privată. Libertarianismul lui mi se părea binevenit într-o țară ca suferă de etatism. Prin Cîțu venise și vremea cetățenilor, a inițiativei private, a antreprenoriatului, a libertăților individuale, a liberalismului economic să-și facă loc în discursul public. Puteam să vorbim, în fine, mai mult de oameni decât de stat. Puteam să punem cetățenii în fața sistemului. Prin oraș apăruseră graffiti-uri cu „Cîțu salvează economia”. Curând, premierul a renunțat la costum și cravată, apărând în jeanși și geacă de piele, ca un semn al noului „stil” de a face politică.

Premierul părea dintr-o altă specie. Doar părea.

În realitate, dl. Cîțu plutea. N-avea aderență la nimic, nici la guvernare, nici la economie, nici la pandemie, și - cel mai grav - nici la oameni. Povestea lui marcată obsesiv cu hashtagul #româniitrebuiesăștie imagina o Românie de basm, în care nu exista nici durere, nici întristare, nici suspin. Pe măsură ce situația economică, sanitară și socială se degrada în țară, dl. Cîțu devenea din ce în ce mai imponderabil, până când a început să zboare de-a dreptul întruchipat într-un Superman suferind de criza vârstei mijlocii. Cu cât pentru români viața devenea mai grea, cu atât dl. Cîțu devenea mai… high. Când medicii l-au tras de mânecă, avertizându-l că vine valul patru și ne va prinde nepregătiți, dl. Cîțu a declarat pandemia învinsă, motiv pentru o mare relaxare națională. Nimeni n-a mai găsit vreo motivație să se vaccineze, dacă însuși premierul declara războiul terminat. Așa am rămas la doar 30 la sută rată de vaccinare, când toată Europa a turat motoarele ca să ajungă la 75-80 la sută. Când România avea nevoie ca de oxigen de o guvernare stabilă, care să treacă țara prin pandemie, dl. Cîțu a declanșat și întreținut o criză politică absurdă, care i-a developat alte trăsături de caracter. Din anii de corporatism, dl. Cîțu trebuie să fi admirat în secret tipul de manager care taie și spânzură, dotat cu așa numitul „killer instinct”, care dispune arbitrar și concediază fără regrete, care nu se consultă cu nimeni și socotește oamenii simple cifre în niște Excell-uri. Mișu Negrițoiu, fostul șef al dlui Cîțu de la banca la care acesta a lucrat înainte să fie îndepărtat, îl descrie ca pe un sociopat din categoria șefilor-Dumnezei: „un mic satrap, foarte învechit”, care „nu știe să lucreze în echipă” și care „crede că poate să facă orice”. Când i se cerea maturitate, înțelepciune și responsabilitate, premierul României a apăsat pe accelerația războiului politic, precum un dependent de adrenalină. Ca un gambler, a mers în permanență la rupere, la risc, la totul sau nimic. Există o mare probabilitate ca azi dl. Cîțu să se aleagă cu nimicul, dar nici măcar perspectiva ejectării lui de la Palatul Victoria nu-l face să aibă un moment de igienică întoarcere spre sine. Niciun regret, nicio părere de rău, niciun reproș, dl. Cîțu este perfect. În acest timp, din Olimpul său, mai mult ca perfectul de la Cotroceni decretează că statul român a eșuat să-i mai protejeze pe muritorii de rând.

* „Dead man walking” este expresia care-i însoțește pe condamnații la moarte din Statele Unite, pe culoarul dinspre celulă spre locul execuției.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aăăă, stiti cumva daca se fac angajări la STB? Crd ca eate mai importantă intrebarea decat Cîțu, jumatate ... diacritic...
    • Like 0
  • de ce nu spune nimeni adevarul ?! catu este seful CNSU !!!!!!!! el este vinovat pt. lipsa de masuri pt. pregatirea si stoparea valului 4 !!!!!! arunca cu acuzatii si amenintari securistoide,cand,de fapt, VINOVATUL este EL !!!! in guvernarea orban,seful cnsu era arafat. acum catu este seful si se ascunde in spatele specialistilor si a lui arafat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Like 0
  • O mare dezamagire si pentru mine, da, ar fi fost cum spuneti dumneavoastra, daca nu se baga in malul alegerilor interne si nu-si dorea Presedintia Partidului ! Nu poti sa conduci un Partid ca si PNL-ul, cand pana sa fii parasutat de premier ( erodanta pozitie ), nu te cunostea nimeni din Partid, am vorbit cu pnl-isti vechi, alesi locali grei, nu stiau de existenta acestui om . Probabil sunt anumite ratiuni, recunosc- ma depasesc, pentru care a fost impus acest om la conducerea Partidului, ca asta ma doare pe mine, ca s-a facut praf si pulbere Dreapta din Romania, din cauza unor panglicari ca si personajul in cauza !
    • Like 0
  • E doar opinia meaa, si e posibil sa fie gresita. Cu asta trebuie sa incep.
    Si cred ca aveti si nu aveti dreptate. E posibil ca PM Catu sa aiba toate defectele mai sus amintite, dar catastrofa nu era posibila fara ”ajutorul” calitativ si cantitativ dat de terti. Fie ei coparticipanti la guvernare (vezi santajul ”daca nu e Voiculescu ministru, noi plecam”, plus alte ultimatumuri, bune doar in negocieri de pe pozitiii de forta, nu ca partener minoritar), fie ei colegi de partid, care au ”spalat rufe in public”. Si pare putin superficial sa judecam un ministru pentru rezultatele unui sistem, pe care ori de cate ori a incercat sa il schimbe (vezi exemplele anterioare, Voiculescu, dar si transporturi, etc) s-a lovit de rezistenta celor din jur, fie ei parteneri de coalitie, fie ei colegi de partid. Cred ca era un ”dead man walking” inca de la investire, dar macar a incercat.
    Repet, doar opinia mea, si e posibil sa ma insel.
    • Like 0
  • Hai ca a iesit Iohannis si ne-a spus ca niste politicieni cinici au dus tara in criza . Ce nu si-a dat seama, fiind un nemernic fudul , este ca:
    a) Primul din politicienii cinici este chiar el , fiind cu certitudine "eminenta maro" in circul asta
    b) Si-a batut joc de optiunea politica a aproape jumatate din votantii sai si acum le da cu tifla.

    In general ca orice prost fudul, are impresia ca este subtil , dar declaratiile lui sunt la fel de stravezii precum restul prestatiei. Acum la ceas de criza , el pleaca un pic la plimbare si pe plecare, le mai trage un pumn in bot la USR. In schimb de PSD nimic ... bravos mai , de aia te-am votat noi , ca sa realizezi marea unire a mafiotilor tarii.

    Inca o data , parerea unui om mai priceput in politica decat multi dintre noi, profesorul Bjola de la Oxford :
    https://spotmedia.ro/stiri/politica/iohannis-nu-e-kasparov-el-joaca-septica-si-a-ramas-fara-septari-citu-nu-si-a-facut-datoria-de-premier-oricat-vrea-sa-dea-vina-pe-nea-vasile-care-a-uitat-sa-traga-apa-la-baie-la-guvern-interviu
    • Like 1
  • Aș fi curios ce părere are dl. Negruțiu despre Dan Barna?!
    • Like 2
    • @ Niculae Moromete
      Dan Barna, in opinia mea, a facut ceea ce nimeni nu se astepta, NU a rupt alianta USR-PLUS si a avut capacitatea de a accepta ca domnul Dacian Ciolos sa fie Presedintele formatiunii, multi se asteptau la contestari si scandal in USR-Plus...
      • Like 0
  • Sunt in asetiment cu parea exprimata, in mare parte. Un lucru insa, imi sare in ochi. Si anume: nu am gasit articolul sau locul in care domnul Mișu Negrițoiu sa se fi exprimat cu privire la persoana domnului Citu cum, ca ar fi un sociopat. Nu sunt pnl-ist, insa din partea autorului ma astept sa evite astfel de formulari inadecvate.
    • Like 0
  • the green mile
    • Like 1
  • Pentru mine este surprinzator baiatul asta , la cat de cocos se tinea , eu credeam ca are un plan. El si cu echipa lui castigatoare., de fapt o adunatura de combinagii. Asta da dovada de si mai mare prostie. In rest cam atat , un zevzec care a dinamitat o oportunitate enorma pentru Romania cu care nu ne vom intalni curand.
    • Like 4
  • Gecaba Gecaba check icon
    Psihopatul a fost ajutat, indemnat, folosit. Corect ar fi sa nu raspunda singur ca a bagat tara in rahat. Si este un bun moment de cugetare pentru membrii partidelor care isi sustin liderii pentru alte interese decat ale tarii, caci si ei sunt partasi la dezastru.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult