Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce reacție a primit trupa Sarmalele Reci după ce la un radio din Elveția a fost difuzată piesa „Țara te vrea prost”: „Aaa, asta e ca la noi”

Țara te vrea prost

În 1995, trupa Sarmalele Reci lansa piesa „Țara te vrea prost”, mesajul revoltat al unei generații care a luptat pentru libertate și a primit în schimb democrație originală. Aproape 25 de ani mai târziu, versurile piesei au rămas la fel de actuale. 

„Noi ne-am dorit foarte mult ca oamenii să se trezească la realitate, că era tocmai această perioadă în care România nu se trezise. Nu se trezise din ceea ce trăise în perioada comunistă și erau foarte mulți adepți, care în continuare trăiau cu ideile comuniste. Noi ne-am bucurat foarte mult că a avut succes, că oamenii s-au identificat cu mesajul nostru și, lucru curios, că se identifică în continuare”, a spus Zoltan Andras, solistul trupei Sarmalele Reci, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Mergând în a alte părți ale lumii a descoperit și valențele universale ale acestui mesaj. „Am fost intervievați de o doamnă de la un radio din Lausanne, din Elveția, și în emisiunea respectivă a pus câteva piese de-ale noastre. Șeful ei a întrebat-o: - Ce cântă ăștia? - Țara te vrea prost. - Aaa, asta e ca la noi. Se pare că e o situație a omului modern de pe tot globul, ești subaltern sau ești tu conducătorul propriului tău destin. Devii tu cel care decide sau îi lași pe alții să decidă în locul tău”, crede muzicianul.

O altă piesă a trupei Sarmalele Reci al cărei mesaj este valabil și astăzi este „Gașca de la bloc”.

„Prietenii mei sunt foarte, foarte mulți plecați peste Ocean sau peste hotare în general. Într-un fel, eu îi înțeleg că și-au căutat destinul, ca să zicem așa. Cine a plecat nu a plecat doar dintr-o pornire oportunistă, ci mai degrabă pentru că trebuia să se întâlnească cu un anumit context, să îndeplinească lucruri pe care aici nu le putea îndeplini. Și în sensul ăsta eu îi înțeleg foarte bine. Pe de altă parte, evident că am această nostalgie că acel ceva care îi ține pe oameni împreună nu mai este. La începutul anilor '90, când au fost niște convulsii politici și sociale foarte neplăcute, am vrut să plec. Prieteni de-ai mei s-au găsit în mijlocul evenimentelor cu minerii. După momentul în care oamenii au zis: Uf, am scăpat!, a venit lovitura pe la spate în care oamenii și-au dat seama că nu s-a schimbat nimic. Și apoi a fost o serie de evenimente, cu alegerile, cu dezamăgirile. Foarte mulți din jurul meu trăiau foarte intens lucrul ăsta și eu însumi trăiam această dilemă. Să rămân aici sau să trec sub îndemnul vocii interioare, care spunea: Du-te în altă parte, să-ți găsești o altă soartă”, povestește el.

Însă chiar dacă a fost plecat în diferite țări și a avut acolo experiențe plăcute, a simțit că trebuie să se întoarcă acasă. „Aici este locul meu”, spune Zoltan Andras.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbătă și duminică, de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sincer, nu impartasec ideea cum ca bolsevicii/comunistii ce conduceau tzara pana in 1989, ne vroiau prosti. Sloganul comunist era "Invatati, invatati, invatati !". Aveam alte restrictii dar restrictii la invatatura nicidecum. S-a facut exceptie cu legionarii, simpatizantii acestora, odraslele acestora. Sincer, imi pare rau de ei, exmatriculati, haituiti, terorizati. Nu le cer iertare pentru ca nu sunt indrituit pentru aceasta, nu am nicio afinitate pentru calaii care i-au oropsit pe elevi si studenti ai acelor vremuri de sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Dar pentru majoritatea celor care nu au fost legati de legionari, statul a facut tot posibilul sa-i invete carte pe oameni, sa nu mai avem analfabeti.
    In schimb sloganul : "Tara te vrea prost" se potriveste ca o manusa pentru regimul implementat noua, in 1989, de dl Gorbaciov.
    • Like 0
  • Crabu check icon
    Cum ar fi să fii prost intr-o țară neutră!
    • Like 1
  • Am închis ochii şi m-am imaginat cum ar fi să fiu prost în Elveţia. Şi uite, am ajuns la concluzia că mi-ar fi foarte bine dacă ţara mea ar fi Elveţia, şi ea m-ar vrea prost.
    • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      Romania nu va fi niciodata ca Elvetia. Aia sunt protestanti, gandesc altfel.
      • Like 0
    • @ Cristescu P. Radu
      Normal, prima poezie pe care o învaţă un copil din România este "Căţeluş cu părul creţ". :)) Iar la noi "hoţule" este, de multe ori, şi un cuvânt de alint.
      • Like 2
    • @ Dragoş Anghelache
      Da, sunteti primul care sesizati aceasta anomalie a educatiei, primul de care acum aflai. Poate or mai fi fost si altii care au sesizat acest aspect C "Hotule, hotule, ... !" din vechiul banc sexist chiar este edificator. Si nu-i numai acest exemplu. "Amintiri din copilarie" ne invata furtul ca pe o gluma. "Iarna pe ulita" ne invata ca-i o gluma sa batjocoresti un om in varsta. Cei 7 "magnifici" violatori din Vaslui or fi avut ca exemplu violul din Rascoala lui Liviu Rebreanu. Aceasta forma de educatie nu-i apanajul comunistilor si nu de la ei ni se trage. Ea s-a implementat inca din sec XIX, poate de la 1821 de la rascoala lui Tudor Vladimirescu sau poate la rev. de la 1848. Acum suntem inundati de sexisme si pornografie, alcoolul, tutunul, drogul si cate si mai cate. Imi pare ca totusi moralitatea comunista este deasupra moralei crestine care domina in acest moment tara, dovada fiind zecile de mii de asezaminte crestine construite dupa 1989. Din pacate, neamul romanesc a fost pus cu botul pe labe dupa 1989, nu mai are curajul sa miste in front. Mancam ce ne da stapanul, citim si ascultam muzica data de stapan, executam ce ne spune stapanul, ne manipuleaza cum vor muschii lui. Vezi crimele de la Caracal de unde provine si DDD, marele manipulator (fost) de TV. Nu mai avem nicio sansa de scapare. Deja suntem ultimii in UE si carne de tun in NATO. Cum am fost carne de tun si pe vremea bestiilor naziste. Desi se zice ca noi suntem "Gradina Maicii Domnului", probabil Dumnezeu nu-i cu noi si tara a fost promisa altora, cum a fost promisa si daruita si Palestina evreilor. Nimic nou sub soare.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult