Patru persoane au depus la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) plângeri împotriva Therme București în cazul grupului de rromi care a fost dat afară din complex de bodyguarzi, la sfârșitul săptămânii. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, a declarat pentru Republica.ro că trei dintre plângerile la adresa Therme București au fost depuse de persoane cu numele Nițu, iar una pe un alt nume.
Un grup de rromi care a vrut să se relaxeze la sfârșitul săptămânii la centrul SPA Therme București a fost dat afară de 10 bodyguarzi ai complexului.
Grupul Wund, care deține Therme București, a respins total discriminările de ordin rasial, etnic sau xeonofob, precizând că are mai mulți angajați de etnie rromă.
ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ
Cum e la Therme, dincolo de advertoriale. Cronica unui client (ne)mulțumit
Familia Nițu a povestit că la intrare în complex a fost abordată de 10 bodyguarzi care i-au întrebat dacă sunt rromi.
„Le-am spus că trăim în România și avem trecut în buletin că suntem cetățeni români. Noi am văzut că sunteți rromi, iar conducerea nu este de acord ca romii să beneficieze de serviciile centrului SPA. Am cerut să vorbim cu un manager, iar ei ne-au spus că nu avem ce vorbi pentru ca suntem rromi, iar ei au primit directivă să nu ne lase să intrăm. Am fost prin toată lumea, în Dubai, în Mali, peste tot, pe la hoteluri de 4-5 stele, dar am fost tratați bine și respectați peste tot. Aici am jost jigniți și denigrati. Am copii la facultate. Vreau să îi trimit acolo să se relaxeze, dar îmi este teamă că vor fi dați afară. Plătim taxe în această țară, suntem civilizați. Suntem florari, avem firme de flori, chiar nu suntem ultimii oameni, încât să fim tratați așa”, a declarat pentru showbizreport.ro Doina Nițu.
Președintele CNDC a declarat pentru Republica.ro că în plângeri cele trei persoane au descris faptele petrecute la Therme București, urmând ca persoanele care au depus plângerile, reprezentanți ai Therme București și martori să fie citați de CNCD. O decizie ar putea fi luată în maximum trei luni, termenul legal prevăzut de legislație.
„În plângerile la adresa Therme București au fost descrise faptele, data și ce s-a întâmplat. Plângerile sunt considerate dosare care vor fi împărțite aleatoriu între membrii colegiului director. Se va face o procedură de citare. Vor fi chemați și ei, și martori și societatea comercială în cauză. Se pot dispune investigații. După care se întocmește un raport de către membrul colegiului director. Termenul legal pentru luarea unei decizii este de trei luni, depinde de complexitatea dosarului. Trei dintre plângerile pe Therme sunt cu numele de Nițu, iar una pe alt nume”, a declarat pentru Republica.ro Președintele CNDC.
Grupul Wund respinge acuzațiile privind discriminarea. „În centrul Therme București avem mai mulți angajați de etnie rromă”
Reprezentanții Grupului Wund, care deține Therme București, au „respins total discriminările de ordin rasial, etnic sau xeonofob”, precizând că la Therme București au mai mulți angajați de etnie rromă.
„Interzicerea accesului în centru se face exclusiv în urma încălcării acestui regulament, și nu pe criterii etnice și rasiale. Anual, Thermele Grupului Wund primesc 6 milioane de vizitatori din toate colțurile lumii și de orice etnie. Grupul Wund respinge total discriminările de ordin rasial, etnic sau xeonofob. De altfel, în centrul Therme București avem mai mulți angajați de etnie romă”, au precizat pentru Republica reprezentanții Therme București.
Aceștia au precizat că accesul în Therme București este reglementat de un regulament de ordine interioară, valabil în toate centrele Grupului Wund, menit să asigure confortul, relaxarea și siguranța clienților noștri.
„Vizitatorii care încalcă acest regulament au accesul restricționat pe toată suprafața Therme București. Therme București lucrează cu mai multe firme de pază, ale căror atribuții sunt să se asigure că regulamentul este aplicat. Legat de acest incident, am fost informați de către firma de pază că persoanele în cauză au încălcat regulamentul pe proprietate privată, drept pentru care le-a fost restricționat accesul”, se arată în comunicatul transmis Republica.ro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Am fost refuzat in Belgia la o discoteca,acum 25 de ani in urma..probabil nu corespundeam normelor de acolo,am plecat fara sa comentez si nu am mai încercat niciodată sa intru in acea discoteca...nu sunt rasist,dar daca nu imi convine cum arati nu iti permit sa intri in locatia mea ! Simplu ! E ca si cum opresc mașina sa iau la "ia.ma nene" pe cineva si vor sa urce si doi rommi ..ca si ei au aceleași drepturi !!! Nu au aceleași drepturi,ptr mașina e a mea...si thermele sunt private....au aceleași drepturi in strandurile primăriei ,acolo nu poate nimeni comenta.
Fa.ti tu strand personal si primește.i tu..pe toti ! Eu personal unde vad tigani sau rommi cum le spui tu ,nu mai intru..si poti spui rasist,ma doare.n splina !!! Eu nu am văzut tigani civilizati,asa sunt eu mai ghinionist ! Poti sa.mi spui cum vrei.nu ma deranjează,am văzut si trăit destule cu si despre tigani ca nu ma poti convinge de niciun fel.numai de bine !
nu trebuie sa'ti spuna in fata ca esti tigan,romm,cioara !! daca patronul considera ca esti o persoana (grup) care poate creea probleme ,impui anumite masuri preventive !!