Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce s-a întâmplat la Therme București săptămâna trecută? Consiliul pentru Combaterea Discriminării a înregistrat patru plângeri

Patru persoane au depus la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) plângeri împotriva Therme București în cazul grupului de rromi care a fost dat afară din complex de bodyguarzi, la sfârșitul săptămânii. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, a declarat pentru Republica.ro că trei dintre plângerile la adresa Therme București au fost depuse de persoane cu numele Nițu, iar una pe un alt nume.

Un grup de rromi care a vrut să se relaxeze la sfârșitul săptămânii la centrul SPA Therme București a fost dat afară de 10 bodyguarzi ai complexului.

Grupul Wund, care deține Therme București, a respins total discriminările de ordin rasial, etnic sau xeonofob, precizând că are mai mulți angajați de etnie rromă.   

ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Cum e la Therme, dincolo de advertoriale. Cronica unui client (ne)mulțumit

Therme București. Principala nemulțumire a românilor la o săptămână de la deschiderea centrului de wellness: românii

Familia Nițu a povestit că la intrare în complex a fost abordată de 10 bodyguarzi care i-au întrebat dacă sunt rromi.

„Le-am spus că trăim în România și avem trecut în buletin că suntem cetățeni români. Noi am văzut că sunteți rromi, iar conducerea nu este de acord ca romii să beneficieze de serviciile centrului SPA. Am cerut să vorbim cu un manager, iar ei ne-au spus că nu avem ce vorbi pentru ca suntem rromi, iar ei au primit directivă să nu ne lase să intrăm. Am fost prin toată lumea, în Dubai, în Mali, peste tot, pe la hoteluri de 4-5 stele, dar am fost tratați bine și respectați peste tot. Aici am jost jigniți și denigrati. Am copii la facultate. Vreau să îi trimit acolo să se relaxeze, dar îmi este teamă că vor fi dați afară. Plătim taxe în această țară, suntem civilizați. Suntem florari, avem firme de flori, chiar nu suntem ultimii oameni, încât să fim tratați așa”, a declarat pentru showbizreport.ro Doina Nițu.

Președintele CNDC a declarat pentru Republica.ro că în plângeri cele trei persoane au descris faptele petrecute la Therme București, urmând ca persoanele care au depus plângerile, reprezentanți ai Therme București și martori să fie citați de CNCD. O decizie ar putea fi luată în maximum trei luni, termenul legal prevăzut de legislație.

„În plângerile la adresa Therme București au fost descrise faptele, data și ce s-a întâmplat. Plângerile sunt considerate dosare care vor fi împărțite aleatoriu între membrii colegiului director. Se va face o procedură de citare. Vor fi chemați și ei, și martori și societatea comercială în cauză. Se pot dispune investigații. După care se întocmește un raport de către membrul colegiului director. Termenul legal pentru luarea unei decizii este de trei luni, depinde de complexitatea dosarului. Trei dintre plângerile pe Therme sunt cu numele de Nițu, iar una pe alt nume”, a declarat pentru Republica.ro Președintele CNDC.

Grupul Wund respinge acuzațiile privind discriminarea. „În centrul Therme București avem mai mulți angajați de etnie rromă”

Reprezentanții Grupului Wund, care deține Therme București, au „respins total discriminările de ordin rasial, etnic sau xeonofob”, precizând că la Therme București au mai mulți angajați de etnie rromă.

„Interzicerea accesului în centru se face exclusiv în urma încălcării acestui regulament, și nu pe criterii etnice și rasiale. Anual, Thermele Grupului Wund primesc 6 milioane de vizitatori din toate colțurile lumii și de orice etnie. Grupul Wund respinge total discriminările de ordin rasial, etnic sau xeonofob. De altfel, în centrul Therme București avem mai mulți angajați de etnie romă”, au precizat pentru Republica reprezentanții Therme București.

Aceștia au precizat că accesul în Therme București este reglementat de un regulament de ordine interioară, valabil în toate centrele Grupului Wund, menit să asigure confortul, relaxarea și siguranța clienților noștri.

„Vizitatorii care încalcă acest regulament au accesul restricționat pe toată suprafața Therme București. Therme București lucrează cu mai multe firme de pază, ale căror atribuții sunt să se asigure că regulamentul este aplicat. Legat de acest incident, am fost informați de către firma de pază că persoanele în cauză au încălcat regulamentul pe proprietate privată, drept pentru care le-a fost restricționat accesul”, se arată în comunicatul transmis Republica.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Să fie foarte clar pentru toată lumea: refuzul vânzării de produse sau de servicii se face DOAR pe motive justificate. Să refuzi vânzarea cuiva pe motiv că aparține unei minorități naționale este discriminare și se sancționează contravențional și chiar penal. Legea este foarte clară în această privință.
  • Like 0
 • @Madalina
  Am fost refuzat in Belgia la o discoteca,acum 25 de ani in urma..probabil nu corespundeam normelor de acolo,am plecat fara sa comentez si nu am mai încercat niciodată sa intru in acea discoteca...nu sunt rasist,dar daca nu imi convine cum arati nu iti permit sa intri in locatia mea ! Simplu ! E ca si cum opresc mașina sa iau la "ia.ma nene" pe cineva si vor sa urce si doi rommi ..ca si ei au aceleași drepturi !!! Nu au aceleași drepturi,ptr mașina e a mea...si thermele sunt private....au aceleași drepturi in strandurile primăriei ,acolo nu poate nimeni comenta.
  Fa.ti tu strand personal si primește.i tu..pe toti ! Eu personal unde vad tigani sau rommi cum le spui tu ,nu mai intru..si poti spui rasist,ma doare.n splina !!! Eu nu am văzut tigani civilizati,asa sunt eu mai ghinionist ! Poti sa.mi spui cum vrei.nu ma deranjează,am văzut si trăit destule cu si despre tigani ca nu ma poti convinge de niciun fel.numai de bine !
  • Like 0
 • check icon
  Lucreaza cu mai multe firme de paza? De ce? Apoi, firma de paza ia decizia restrictionarii accesului? Cei de la Therme sint doar "informati"? E foarte probabil ca "florarii" sa fi facut acolo ce stiu ei mai bine, adica scandal, dar comunicatul Therme suna jalnic a spalare pe miini.
  • Like 0
 • este un loc privat ? au dreptul sa primeasca pe cine vor ! simplu !
  nu trebuie sa'ti spuna in fata ca esti tigan,romm,cioara !! daca patronul considera ca esti o persoana (grup) care poate creea probleme ,impui anumite masuri preventive !!
  • Like 2
  • @ Sescu Felix
   Si daca mergi in strainatate si nu te primesc aia sa vizitezi un muzeu pentru ca "esti roman si poate ciordesti ceva" cum o sa-ti placa? Discriminarea rasiala trebuie interzisa si stopata sub orice forma. Una este sa nu te primeasca pentru ca nu respecti regulamentul, alta e sa nu te primeasca pentru ca nu le place culoarea pielii tale. Afacerea este privata, dar locul este public. Nu au voie sa discrimineze si nu ar trebui sustinuti daca incearca asta!
   • Like 0
  • @ Sescu Felix
   "persoana (grup) care poat ecrea probleme"??? Pe baza a ce, a modului in care arati? Si serios nu ti se pare nimic gresit in asta? Of, si cand mai aud ca "romanii nu-s rasisti".
   • Like 0
  • @ Madalina Zarafin
   Cos Min Cos Min check icon
   Nu e nici o diferenta fundamentala intre un loc public si unul privat. Proprietarul are dreptul sa stabileasca regulile.
   • Like 0
  • @ Sescu Felix
   Greșit. Legislația românească interzice refuzul nejustificat de a vinde un produs sau un serviciu către un consumator OG 99/2000 art. 63 (Se interzice a se refuza consumatorului fără un motiv justificat, conform prevederilor legale în vigoare, vânzarea unui produs sau prestarea unui serviciu.). Dacă într-adevăr cei de la Therme i-au refuzat pe ăia pe motiv că erau țigani, atunci au comis o discriminare și or s-o încurce rău de tot.
   • Like 0
  • @ Cos Min
   Da, dar NUMAI în limita legii, fără nicio discriminare în înțelesul legii discriminării.
   • Like 0
 • Raul check icon
  Un inceput cu scandal... tipic romanesc.
  • Like 0
 • Autorul face din tantar armasar. Subiectul este o stire banala de incident intr-o locatie publica intre paznici si vizitatori, nu merita mai mult de doua randuri, nu un ditamai articol lungit si cu o poza care nu are legatura cu subiectul. Este oare o reclama ascunsa, fie negativa fie pozitiva?
  • Like 4


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult