Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce șansă are referendumul PSD în condițiile în care românii vor alege #boicot. Șerban Nicolae, Coaliția pentru Familia PSD: „Nu cred în teroria unei mari explozii”

Serban Nicolae in Parlament - Foto George Calin

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Plenul Senatului a adoptat marţi, în calitate de for decizional, proiectul legislativ pentru redefinirea familiei în Constituţie. Proiectul îşi propune revizuirea articolului 48 din legea fundamentală, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a spus că modificarea articolului are o dimensiune de natură religioasă şi una de natură raţională.

„Suntem în situaţia să discutăm însă de un alt aspect, nu se mai pune problema liberului consimţământ. Există fără îndoială o dimensiune de natură religioasă şi una de natură raţională. Dimensiunea religioasă eu am identificat-o în ceea ce vine din înţelesul oamenilor. Procrearea se poate face numai între un bărbat şi o femeie. Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot să procreeze. Patru miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea. Asta este o lege naturală”, a spus Şerban Nicolae, scrie News.ro.

Senatorul PSD a adăugat că există un Dumnezeu, iar rolul lui este de creator.

„Eu cred că există Dumnezeu şi că el are rol creator. Nu cred în teroria unei mari explozii. Nu am întâlnit nicăieri în lume o explozie care să fi creat ceva, în afară de haos. De aceea am zis că există o dimensiune religioasă. Nu cred că întâmplător primele cuvinte pe care le adresează orice copil şi persoană de care se simte cel mai apropiat este «mama»”, a continuat senatorul.

Dragnea: Referendumul va avea loc pe 7 octombrie

Liderul PSD Liviu Dragnea a salutat votul parlamentarilor și a amintit că pe 7 octombrie va avea loc referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție.

(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

„Salut decizia Parlamentului referitoare la revizuirea Constituției privind definirea familiei. Referendumul va avea loc pe 7 octombrie și va fi un moment crucial pentru valorile fundamentale ale societății românești. Am susținut organizarea acestui referendum și voi participa cu siguranță la scrutin. Este cea mai democratică formă posibilă de exprimare a voinței poporului român într-o chestiune de o profunzime spirituală deosebită. Nu va fi un vot pentru sau împotriva cuiva, pentru sau împotriva unor categorii de persoane. Va fi un vot despre cum ne dorim să arate societatea în care trăim. Eu voi vota fără ezitare pentru familie, în sensul ei tradițional, pentru că, în opinia mea, valorile tradiționale reprezintă rădăcinile unei națiuni”, a scris pe Facebook liderul PSD.

Codru Vrabie, consultant în domeniul bunei guvernări: „Nu există nicio garanție că această lege de revizuire va putea să treacă de CCR. E o loterie”

Nu este deloc sigur că referendumul va avea loc. Orice lege de revizuire a Constituției, așa cum e cea pentru redefinirea familiei, trebuie să treacă în termen de cinci zile pe la Curtea Constituțională, unde să fie votată de două treimi din magistrați, a explicat pentru Republica.ro Codru Vrabie, activist, trainer și consultant în domeniul bunei guvernări.

„ În Legea 47 din 1992, privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale a României, scrie la articolul 23 că judecătorii Curții se pronunță, din oficiu, asupra legii de revizuire, în termen de cinci zile de la adoptarea legii. Legea a fost adoptată marți, dacă am număra începând de miercuri - deși nu sunt sigur dacă ziua de miercuri intră la socoteală pentru că e ziua în care proiectul va fi trimis de la Parlament la CCR - , atunci Curtea ar trebui să se pronunte cel mai târziu luni”, spune Codru Vrabie.

Tot în legea de organizare a CCR scrie, la articolul 21, că votul trebuie să fie cu două treimi din membrii Curții. 

(Foto: Facebook/Codru Vrabie)

„E nevoie ca șase din judecătorii CCR să voteze pentru validarea proiectului de modificare a Constituției, iar abia după ce Curtea face acest lucru putem intra în discuția despre organizarea unui referendum”, explică Codru Vrabie parcursul conform legislației.

În opinia sa, va fi dificil de obținut un vot la Curtea Constituțională de șase la trei, pentru validarea proiectului votat marți de Senat, în calitate de cameră decizională.

„Părerea mea e că șase voturi nu se vor strânge. În cazul Coman-Hamilton, CCR a trebuit să decidă dacă această căsătorie încheiată în Belgia e recunoscută în România. Timp de nouă luni CCR a prelungit vreo trei termene succesive pentru că magistrații Curții erau împărțiți – patru la patru, iar al nouălea nu era convins să voteze nici într-un fel, nici în celălalt. Și asta s-a întâmplat în 2016-2017. De atunci nu s-a schimbat componența Curții. Deci la CCR e dificil de obținut un vot de cinci la patru pe un astfel de subiect, de unde rezultă că e teribil de dificil de obținut un vot de șase la trei. Dar asta e doar o speculație”, adaugă Codru Vrabie.

„Ar trebui să discutăm despre ce are de făcut Curtea Constituțională în calitatea ei de garant și apărător al Constituției”

Pe fond, subliniază Codru Vrabie, textul privind revizuirea Constituției „are o problemă cât casa”, și anume folosește exprimarea „pe baza căsătoriei dintre un bărbat și o femeie”.

„Nicăieri în Constituția României nu se vorbește despre drepturi care aparțin bărbatului sau femeii. Textul constituțional se referă ori la „persoane”, ori la „cetățeni”, sau la „soți”, pentru că aceștia sunt termeni neutri de gen. Sunt articole foarte concrete în Constituție, cum ar fi art 4 și art 16, care spun explicit că nu se poate face nicio formă de discriminare între persoane sau cetățeni. Și atunci cum poți să discriminezi dreptul la căsătorie în mod explicit tot prin Constitutie la art 48, când la articolele 4 si 16 scrie că e interzisă orice formă de discriminare? În art 4 explicit e interzisă discriminarea de gen”, mai subliniază consultantul. 

„Ce încerc să spun e că nu există nicio garanție că această lege de revizuire va putea să treacă de CCR. E o loterie. Câtă vreme ne aflăm în fața unei loterii, mie mi se pare deplasat să discutăm despre referendum sau despre boicotarea referendumului. Eu cred că ar trebui să discutăm despre ce are de făcut Curtea Constituțională în calitatea ei de garant și apărător al Constituției”, punctează Codru Vrabie. 

Pe de altă parte, jurnalista Oana Dobre-Dimofte scrie într-o postare pe Facebook că 5.520.913 este numărul de români care trebuie să se prezinte la vot pentru ca referendumul să fie validat.

„Numărul este calculat pe baza celor înscriși pe listele electorale la alegerile din 2016. E posibil să se schimbe un pic, dar raționamentul rămâne valabil. Indiferent dacă votezi contra, îți anulezi votul sau scrii măscări pe buletin, prezența ta acolo îi ajută să atingă acest număr. Dacă stai acasă, contribui la posibilitatea ca prezența să fie de 5.520.912. Iar referendumul nu este validat”, scrie Oana Dobre-Dimofte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihaela check icon
    ''Procrearea se poate face numai între un bărbat şi o femeie. Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot să procreeze. Patru miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea. Asta este o lege naturală” - citat din senatorul care o acuza pe o colega de sex anal. SWa inteleg ca e impotriva acestui lucru. Insa ce vreau sa ii aduc la cunostinta acestui (sub)om este ca procreearea nu mai are nevoie de un barbat si o femeie. Asta a fost valabil in secolul trecut. Tehnologia de azi e minunata! Si inca un aspect: planeta are deja 7.8 miliarde, e suprapopulata. Nu mai avem nevoie sa ne inmultim, ca pe vremea lui Adam si Eva (asta in cazul lipsei big bang-ului). Planeta evlolueaza si se adapteaza. Intr-adevar, suntem prea multi, deci procreearea nu prea mai conteaza. Insa de iubire, fie ea si intre personane de acelasi sex, nu trebuie sa ducem lipsa.
    • Like 1
  • cum se schimba bataia vantului: dragnea a luat-o"n barba ca a indemnat la vot, basescu care indemna sa nu, n-a fost deranjat de fel, urmasii lui au prins ideia si nu mai merg la vot de loc, in piata victoriei se reproseaza neiesirea la vot, acum asistam la o teoretizare a neiesirii la vot, maine (poimaine , de fapt - adica dupa referendum daca va fi) aceiasi vor descrie votul ca pe o datorie cetateneasca, civica,
    si asa pt istorie sa ne amintim ca prin 2000 liiceanu si plesu indemnau "votati iliescu"
    cred ca scula se cheama girueta sau roza vanturilor
    • Like 1
  • Sunt curios câţi oameni vor merge la acest referendum inutil.
    • Like 0
    • @ Laurenţiu Faighel
      Monica check icon
      Pai cam cati homofobi are Romania.
      • Like 0
  • Cristi check icon
    Probabil ca PSD-ul a scazut mult in sondaje si incearca sa-si mai imbunatateasca situatia utilizand aceasta tema. Ramane de vazut cat capital vor castiga in urma acestei actiuni, subiectul in sine nici nu-i intereseaza.
    • Like 1
  • "Nu cred în teroria unei mari explozii. Nu am întâlnit nicăieri în lume o explozie care să fi creat ceva, în afară de haos." - hahahahaa! :))))
    Era o vorba: prostu' pana nu-i fudul, parca nu e prost destul.
    • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Nu m-as incumeta sa-l acuz de prostie.
      Cu siguranta sesizeaza nonsensul afirmatiei, dar apreciaza ca acest sofism superficial este un argument suficient de bun. Cred ca asta spune mai multe despre context, decat despre individ.
      • Like 0
  • Da boule, Dumnezeu a creat explozia aia de care zici tu ca face doar haos. Altfel, explica-ne si tu despre coliziunea galaxiilor, ce se intampla cu o super gaura neagra cand nu mai are ce materie sa "manance", ca emite radiatii si se "Stinge" la un moment dat, de ce cand galaxia noastra se va "lipi" de Andromeda, nu se va izbi nicio planeta de alta desi sunt peste 1.4 miliarde planete in ambele ? Da cum dracu sa stii toate astea daca ai fost soferul unui interlop infractor ? Nu contesta nimeni existenta spirituala, dar nici sa stam in 4 labe sa pupam oase, cand, daca citim bine Bibilia aia, si-asa super modificata cum e, iti spune clar ca nu ai voie sa te inchini decat la Dumnezeu, si o poti face oriunde, fara catedrale de mantuire de sute de milioane de euro si fara biserici pompoase.
    • Like 2
    • @ Radu Andrei Malica
      Chiar asa ? serios ? Se pare ca sunteti un mare cunoscator in materie de astrofizica...ceva despre teoria haosului....ati citit ? Daca nu...va pot recomanda niste titluri...dar nu o sa gasiti nici macar intre randuri cuvantul "bou" Pentru asta va putem recomanda alta literatura de specialitate...vre-un manual de biologie...poate
      • Like 0
  • Constitutia are rolul de a apara drepturile tuturor cetatenilor, nu doar ale heterosexualilor ! Chiar daca opinia mea merge in acest sens, aceasta este problema mea si nu a tuturora ! Acest referendum al carui rol este de a deturna atentia de la problema adevarata, cea a modificarilor legilor justitiei, este profund anticonstitutional si, ca atare, trebuie boicotat de toti cetatenii de buna credinta si atasati democratiei .
    • Like 1
  • Argumentul ca miliarde de femei nu pot procrea fara un barbat si invers nu e decat un sofism. Dupa aceasi regula miliarde de femei pot procrea cu un singur barbat ar duce la legalizarea haremului, iar argumentul ca o copila de 12 ani e apta sa dea nastere altui copil duce la legalizarea pedofiliei. Mister Nicolae esti "decat" un sofer cum spune lumea... Lasa argumentatia filozofica pentru cei dotati in acest sens!
    • Like 4
  • Mai mult decat miza prezentei dezbateri, ma ingrijoreaza cum vor arata viitoarele dezbateri ale temelor societatii.
    Ce raspunzi cuiva care "nu crede in Big Bang pentru ca n-a vazut niciunul pana acum"!? Este o retorica dezarmanta...
    • Like 3
    • @ Altcineva
      Atunci inseamna ca a avut intalniri cu dumnezeu :D
      • Like 1
  • Sigur că parteneriatul civil ar putea fi suficient, dar cu toate acestea interzicerea căsătoriei între persoane de același sex este o imensă discriminare. La fel cum este și noțiune de familie formata din bărbat și femeie. O femeie și un copil sau un bărbat și un copil atunci ce reprezintă?! Trăim într-o societate extrem de diversă și mi se pare absolut o prostie să-ți pui singur ochelari de cal și să vezi doar ce ce vrei tu din jurul tau. A trecut demult vremea in care ne încadrăm in șabloane. Cunosc bărbați și femei care au copii împreună fara sa se căsătorească. La fel...ei ce sunt in ochii statului?! Doi oameni care cresc un copil?! Este absurd să ne intereseze cine cu cine face sex și în ce condiții (cu acte semnate la primărie sau fara) in condițiile in care avem probleme mult mai mari. Iar în încheiere, ceea ce nu înțelege Parlamentul este că acești oameni nu au probleme de infertilitate. Pot să își facă proprii lor copii. Nu au niciun motiv să-i adopte pe copilașii părăsiți in sistem de care oricum nu se ocupa nimeni. Pot să aibă copii lor biologici!!! Deci, discuția este fara obiect.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult