(Foto: Inquam Photos / George Călin)
Plenul Senatului a adoptat marţi, în calitate de for decizional, proiectul legislativ pentru redefinirea familiei în Constituţie. Proiectul îşi propune revizuirea articolului 48 din legea fundamentală, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a spus că modificarea articolului are o dimensiune de natură religioasă şi una de natură raţională.
„Suntem în situaţia să discutăm însă de un alt aspect, nu se mai pune problema liberului consimţământ. Există fără îndoială o dimensiune de natură religioasă şi una de natură raţională. Dimensiunea religioasă eu am identificat-o în ceea ce vine din înţelesul oamenilor. Procrearea se poate face numai între un bărbat şi o femeie. Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot să procreeze. Patru miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea. Asta este o lege naturală”, a spus Şerban Nicolae, scrie News.ro.
Senatorul PSD a adăugat că există un Dumnezeu, iar rolul lui este de creator.
„Eu cred că există Dumnezeu şi că el are rol creator. Nu cred în teroria unei mari explozii. Nu am întâlnit nicăieri în lume o explozie care să fi creat ceva, în afară de haos. De aceea am zis că există o dimensiune religioasă. Nu cred că întâmplător primele cuvinte pe care le adresează orice copil şi persoană de care se simte cel mai apropiat este «mama»”, a continuat senatorul.
Dragnea: Referendumul va avea loc pe 7 octombrie
Liderul PSD Liviu Dragnea a salutat votul parlamentarilor și a amintit că pe 7 octombrie va avea loc referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție.
(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)
„Salut decizia Parlamentului referitoare la revizuirea Constituției privind definirea familiei. Referendumul va avea loc pe 7 octombrie și va fi un moment crucial pentru valorile fundamentale ale societății românești. Am susținut organizarea acestui referendum și voi participa cu siguranță la scrutin. Este cea mai democratică formă posibilă de exprimare a voinței poporului român într-o chestiune de o profunzime spirituală deosebită. Nu va fi un vot pentru sau împotriva cuiva, pentru sau împotriva unor categorii de persoane. Va fi un vot despre cum ne dorim să arate societatea în care trăim. Eu voi vota fără ezitare pentru familie, în sensul ei tradițional, pentru că, în opinia mea, valorile tradiționale reprezintă rădăcinile unei națiuni”, a scris pe Facebook liderul PSD.
Codru Vrabie, consultant în domeniul bunei guvernări: „Nu există nicio garanție că această lege de revizuire va putea să treacă de CCR. E o loterie”
Nu este deloc sigur că referendumul va avea loc. Orice lege de revizuire a Constituției, așa cum e cea pentru redefinirea familiei, trebuie să treacă în termen de cinci zile pe la Curtea Constituțională, unde să fie votată de două treimi din magistrați, a explicat pentru Republica.ro Codru Vrabie, activist, trainer și consultant în domeniul bunei guvernări.
„ În Legea 47 din 1992, privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale a României, scrie la articolul 23 că judecătorii Curții se pronunță, din oficiu, asupra legii de revizuire, în termen de cinci zile de la adoptarea legii. Legea a fost adoptată marți, dacă am număra începând de miercuri - deși nu sunt sigur dacă ziua de miercuri intră la socoteală pentru că e ziua în care proiectul va fi trimis de la Parlament la CCR - , atunci Curtea ar trebui să se pronunte cel mai târziu luni”, spune Codru Vrabie.
Tot în legea de organizare a CCR scrie, la articolul 21, că votul trebuie să fie cu două treimi din membrii Curții.
(Foto: Facebook/Codru Vrabie)
„E nevoie ca șase din judecătorii CCR să voteze pentru validarea proiectului de modificare a Constituției, iar abia după ce Curtea face acest lucru putem intra în discuția despre organizarea unui referendum”, explică Codru Vrabie parcursul conform legislației.
În opinia sa, va fi dificil de obținut un vot la Curtea Constituțională de șase la trei, pentru validarea proiectului votat marți de Senat, în calitate de cameră decizională.
„Părerea mea e că șase voturi nu se vor strânge. În cazul Coman-Hamilton, CCR a trebuit să decidă dacă această căsătorie încheiată în Belgia e recunoscută în România. Timp de nouă luni CCR a prelungit vreo trei termene succesive pentru că magistrații Curții erau împărțiți – patru la patru, iar al nouălea nu era convins să voteze nici într-un fel, nici în celălalt. Și asta s-a întâmplat în 2016-2017. De atunci nu s-a schimbat componența Curții. Deci la CCR e dificil de obținut un vot de cinci la patru pe un astfel de subiect, de unde rezultă că e teribil de dificil de obținut un vot de șase la trei. Dar asta e doar o speculație”, adaugă Codru Vrabie.
„Ar trebui să discutăm despre ce are de făcut Curtea Constituțională în calitatea ei de garant și apărător al Constituției”
Pe fond, subliniază Codru Vrabie, textul privind revizuirea Constituției „are o problemă cât casa”, și anume folosește exprimarea „pe baza căsătoriei dintre un bărbat și o femeie”.
„Nicăieri în Constituția României nu se vorbește despre drepturi care aparțin bărbatului sau femeii. Textul constituțional se referă ori la „persoane”, ori la „cetățeni”, sau la „soți”, pentru că aceștia sunt termeni neutri de gen. Sunt articole foarte concrete în Constituție, cum ar fi art 4 și art 16, care spun explicit că nu se poate face nicio formă de discriminare între persoane sau cetățeni. Și atunci cum poți să discriminezi dreptul la căsătorie în mod explicit tot prin Constitutie la art 48, când la articolele 4 si 16 scrie că e interzisă orice formă de discriminare? În art 4 explicit e interzisă discriminarea de gen”, mai subliniază consultantul.
„Ce încerc să spun e că nu există nicio garanție că această lege de revizuire va putea să treacă de CCR. E o loterie. Câtă vreme ne aflăm în fața unei loterii, mie mi se pare deplasat să discutăm despre referendum sau despre boicotarea referendumului. Eu cred că ar trebui să discutăm despre ce are de făcut Curtea Constituțională în calitatea ei de garant și apărător al Constituției”, punctează Codru Vrabie.
Pe de altă parte, jurnalista Oana Dobre-Dimofte scrie într-o postare pe Facebook că 5.520.913 este numărul de români care trebuie să se prezinte la vot pentru ca referendumul să fie validat.
„Numărul este calculat pe baza celor înscriși pe listele electorale la alegerile din 2016. E posibil să se schimbe un pic, dar raționamentul rămâne valabil. Indiferent dacă votezi contra, îți anulezi votul sau scrii măscări pe buletin, prezența ta acolo îi ajută să atingă acest număr. Dacă stai acasă, contribui la posibilitatea ca prezența să fie de 5.520.912. Iar referendumul nu este validat”, scrie Oana Dobre-Dimofte.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
si asa pt istorie sa ne amintim ca prin 2000 liiceanu si plesu indemnau "votati iliescu"
cred ca scula se cheama girueta sau roza vanturilor
Era o vorba: prostu' pana nu-i fudul, parca nu e prost destul.
Cu siguranta sesizeaza nonsensul afirmatiei, dar apreciaza ca acest sofism superficial este un argument suficient de bun. Cred ca asta spune mai multe despre context, decat despre individ.
Ce raspunzi cuiva care "nu crede in Big Bang pentru ca n-a vazut niciunul pana acum"!? Este o retorica dezarmanta...