Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

De ce voi boicota referendumul Coaliției pentru Familie. Egalitatea în drepturi nu se votează, se respectă

Coaliția pentru Familie

Foto: Inquam Photos

Cel mai probabil referendumul cerut de CpF va avea loc. Îl voi boicota.

De ce? Pentru că „toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi” (art. 1, Declarația Universală a Drepturilor Omului).

Egalitatea în drepturi nu se votează, ea e o precondiție a vieții într-un regim democratic. Adică abia ea face posibil votul egal pe orice alte teme, dar nu și invers: dacă oamenii aleg să trăiască într-o democrație, ei asumă din capul locului egalitatea în drepturi. Altfel, regimul nu mai e democratic.

Unii spun că votul la referendum ar fi o obligație civică. În general, poate că au dreptate, dar în cazul ăsta nu. Pentru că, repet, egalitatea în drepturi nu se votează - se asumă pur și simplu ca o condiție fundamentală a democrației.

Alții spun că nu există un drept la căsătorie. Ba există, afirmat explicit într-o sumedenie de carte, pacte și tratate internaționale privitoare la drepturile omului - carte, pacte și tratate ratificate inclusiv de România.

Iar dacă dreptul la căsătorie există, el trebuie recunoscut tuturor ființelor umane capabile să-și dea consimțământul. Tuturor, indiferent de orientare sexuală, de identitate de gen șamd.

Așa cum unii sunt enervați că analfabeții votează, tot așa unii sunt enervați că persoanele gay se pot căsători între ele. E dreptul lor să fie nervoși, triști sau cum vor ei - dar nu e dreptul lor să restrângă drepturi și să încalce egalitatea în drepturi.

Libertatea și democrația nu vin gratis. Ești ținut să plătești prețul de a conviețui cu cei cu ale căror opțiuni, concepții sau stiluri de viață ești eventual în profund dezacord. Dar dacă refuzi să plătești prețul, refuzi practic democrația.

De-asta n-am nicio urmă de simpatie pentru cei care încearcă să limiteze drepturi și libertăți doar fiindcă se simt ei ofensați de nu știu ce. Să rămână ofensați, e dreptul lor - dar în clipa în care în numele opțiunilor lor încearcă să interzică alte opțiuni, la fel de legitime, să își asume că în felul ăsta ies din zona democratică și militează deschis pentru un regim al inegalității în drepturi - și să își asume și consecințele morale și juridice ale militării împotriva regimului democratic.

La urma urmei, și pe mine mă ofensează teribil credințele și stilul de viață ale habotnicilor religioși - dar nici prin cap nu mi-ar trece să-i interzic. E, repet, prețul pe care îl plătesc pentru a trăi într-o democrație. Abia asta - plata acestui preț - e o obligație civică.

Unii vor zice că și în alte țări s-au organizat referendumuri pentru recunoașterea sau nu a căsătoriilor între persoane de același sex. Foarte rău că s-au organizat. După cum am spus, egalitatea în drepturi nu se supune la vot, fiind o precondiție a votului. Sau se supune doar în sensul unui referendum prin care poporul decide dacă vrea sau nu să trăiască într-un regim democratic.

Cât despre sensibilități, culturi și societăți diferite, ăsta e un argument produs de Arabia Saudită, de Rusia sau de habotnicii religioși din America - adică de state și de persoane care resping explicit democrația. Așa că nu, nu invocați eventuale diferențe culturale: drepturile omului sunt universale, iar dacă trăiți într-o democrație le respectați. Din nou, asta e o obligație civică.

Prin urmare, dacă sunteți cetățeni care își asumă regimul democratic, obligația voastră civică e să boicotați referendumul CpF. De-asta și eu îl voi boicota. Egalitatea în drepturi nu se votează: se respectă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este un vot de conservare al inocentei. Cum conservi inocenta, puritatea unui copil?


    Eu cred ca e musai sa ferim copilasii nostri de valurile de educatie sexuala indecenta, valuri cu care deja se lupta si alte tari de pe pamant. Sa ajungem cu discutiile despre egalitate in drepturi pana la stadiul in care ii lasam pe copii sa aleaga daca vor sa fie beietei sau fete sau sa le vorbim despre tot felul de moduri de a face sex este o rapire a inocentei si vine IMPOTRIVA moralei multora. Ceea ce ridica unii ca fiind 'dreptul de alege' ingradeste de fapt pe altii.

    Parintii vor fi amendati daca se opun educatiei 'bagate pe gat', religiile vor fi prigonite intrucat ei nu vor mai putea vorbi despre 'barbat', 'femeie','pacat','valori morale', ....

    Cunoasterea de sine va fi mai dificila, bolile psihice vor fi in crestere ....
    • Like 0
  • Care drept nu se aplica in mod egal? Care se interzice mai exact?
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Din păcate discuția referitoare la tema referendumului degenerează invariabil în homofobie, o revărsare incredibilă de ură față de homosexuali.E ca și cum s-ar dori ca ei să nu mai existe!Există, dar nu mulți (în MB 0.3-3%) în România și mai puțini, unii au și plecat.
    Cine nu vede legătura dintre PSD și referendum e sau naiv, reacționează emoțional -fără să se obosească să se informeze sau Doamne-ferește să gândească -sau e susținător psd.Dlui Dragnea îi va apărea aureola de salvator al nației și mulți vor și vota PSD .Si inca: "Art. 152 – Limitele revizuirii
    (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.
    (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora."Nu știu ei asta?Ba, foarte bine.Ei și! Au încercat macar!O zi frumoasă tuturor....
    • Like 1
    • @ Delia MC
      Nu doamna draga nu este homofobie. Nu avem nimic impotriva lor daca sunt discreti, nu ne intereseaza ce fac in patul lor.
      Casatoria intre ei este cu totul altceva vor ca aceasta casatorie s-o consideram normala vor ca prin asta sa intre in normalitate chiar daca e impotriva naturii.
      Casatoria gay este un "construct" social de cateva decenii, casatoria intre barbat si femeie este de milenii.
      V-as pune doamna o intrebare: ati vazut vreodata vreo parada "gay pride" in occident?
      Agresiune lor in a fi acceptati ca normali si nu numai, dar sa fie si mandri de a fi gay vi se pare normal?
      In New York in fata primariei este o piata care se cheama "People With AIDS Plaza" parca SIDA ar fi ceva care trebuie celebrat.
      De ce nu Piata oamenilor cu TBC sau cancer?
      • Like 0
    • @ George Pohila
      " nu avem nimic impotriva lor..." cine sunt acesti "noi"? Cei care ati decretat ca sunteti mai egali ca ei? Pffff....tare v-as vrea gay! Liberul arbitru...
      • Like 0
    • @ George Pohila
      Delia MC Delia MC check icon
      M-am referit strict la contradicția cu alt articol din constituție.E un citat inserat. Care după mine poate să demonteze referendumul, e ceva ce ei știu dar ni-l tot bagă obsedant pe gât...cel puțin ciudat!
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      E de la sine inteles, noi cei normali,
      • Like 0
    • @ George Pohila
      Nu. Dvs. cei care v-ati decretat normali pe baza cunostintelor dvs. Si , bineinteles a prejudecatilor! Pentru ca cei care sunt in masura sa o faca, au stabilit ca si ei sunt normali.
      • Like 1
  • Eugen check icon
    In principiu democratia nu inseamna ca pot face orice pentru ca asa am eu chef, ci inseamna ca pot face orice cu amendamentul de a nu-i leza pe cei din jurul meu (lezarea poate fi fizica sau morala). Pentru ca interpretand democratia asa cu o face stimabilul care a scris articolul, inseamna ca intr-o buna zi as putea pleca la servici dezbracat complet pentru ca asa am eu chef. ce daca ii scandalizez pe cei din jurul meu, e democratie si pot face tot ce vreau. Sau hai sa luam alta ipoteza mai dura: de ce sa aprobam numai dreptul celor gay, de ce nu si a celor care doresc sa aiva 7 neveste dintre care doua sub 5 (cinci) ani. E democratie, si asta este orientarea lor sexuala, deci de ce sa fie blamati. Si poligamia sau pedofilia sunt optiuni sexuale. Sa nu ma credeti ca as avea ceva cu homosexualii, atata vreme cat o fac in intimitatea caminului lor, din partea mea pot folosi toate orificiile naturale sa faca sex, dar ceea ce ma deranjeaza pe mine este agresivitatea acestei minoritati sexuale de a se impune in viata publica si modul in care vor sa ma oblige sa consider ca normalitate, anormalul. Si spun anormalul findca ca existenta sexelor este creata de NATURA pentru reproducerea speciei si nu pentru placeri temporare, Deci NATURALA este comuniunea a doua persoane de sex opus si nu cea a celor de acelasi sex. In concluzie democratia exista atata vreme cat exista niste reguli (ca de exemplu cea care spune ca familia este formata dintr-un barbat, o femeie si rezultatul comuniunii lor, respectiv copiii), cand democratia nu mai are reguli devine ANARHIE
    • Like 0
    • @ Eugen
      Democratia este atunci cand toate fiintele umane sunt egale. Si aceste fiinte umane pot sa "aiva" oricare preferinta sexuala atata timp cat "nu lezeaza fizic sau moral " pe celalalt. Iar "naturalul" este definit asa cum doresti dumneata de dumneata. Asa cum foarte varza faci tot dumneata amestecand lucruri ilegale si imorale cu optiuni personale date prin nastere. Si astea toate din necunoastere si lipsa de educatie.
      • Like 1
    • @ Eugen
      Anca Dbr Anca Dbr check icon
      Nu ti-e rusine sa pui egal intre pedofilie si poligamie sau homosexualitate? Sau poate vrei sa pui egal si intre viol si homosexualitate? Chiar nu ai creier sa intelegi ca e o diferenta dintre pedofilie si homosexualitate e CONSINTAMANTUL??? Chiar si casatoria cu 7 sapte neveste, So what? E consensual? Treaba lor!!! Dar nu cu copii de 5 ani pt ca asta inseamna ABUZ DE MINORI. E foarte penibil ca nu poti sa faci diferenta dintre abuz de minori si consintamant. Idioti ca tine nu ar trebui sa aiba drept de vot.
      • Like 0
  • Boicotarea unei actiuni democratice este nedemocratica !
    Daca cineva , din varii motive, nu este de acord cu o decizie democratica ( in speta, declansarea unui referendum consultativ ) poate merge la acel referendum si vota impotriva lui. A incuraja neprezentarea la vot , a incuraja neexercitarea dreptului la vot este in principiu o masura total antidemocratica !
    Stiu motivele invocate de sustinatorii boicotarii : sint de natura morala ( nu sint de acord cu propunerea din referendum, nu sint de acord cu necesitatea acestui referendum, nu sint de acord cu reprezentativitatea majoritatii ce a propus acest referendum, au dubii privind moralitatea celor care l-au propus, etc)
    Prin incurajarea boicotarii se recunoaste implicit ca :
    - majoritatea votanta este iresponsabila.
    - multimea votantilor responsabili este in minoritate.
    Incercind sa anulam ( prin invalidarea referendumului din cauza neindeplinirii minimei prezente la vot) referendumul , incercam sa impiedicam majoritatea sa-si exprime vointa ! Aceasta incercare este complet nedemocratica !
    Ne este frica de ce ar putea vota majoritatea ? Ne este frica de ce ar putea face reprezentantii majoritatii ?
    Avem o solutie democratica : ne prezentam la vot , intotdeauna - indiferent de situatie - si votam asa cum ne dicteaza constiinta !
    Daca acuzam majoritatea , reprezentantii majoritatii, ca distrug democratia , ca nu tin cont de morla si de bun simt, iar noi, cei care ne "dam" democrati folosim metode ca boicotul - moralmente , complet nedemocratica - atunci si noi ne plasam tot in afara democratiei, tot in afara moralei prin chiar incercarea noastra de a salva ce mai este de salvat in tara asta !
    Boicotul este un demers parsiv, imoral si nedemocratic !
    Nu va mai "dati" morali sau democrati daca , prin actiunile Dv. demonstrati ca sinteti imorali si antidemocrati !
    Asta e democratia, este cinica uneori, este dureroasa mai mereu si NU ESTE pentru oamenii care vor azi , pentru oamenii nerabdatori, pentru oamenii slabi si disperati !
    Pentru acestia exista revolutia, o alta forma - poate cea mai evidenta forma - a actiunilor antidemocratice ! Mai exista si lovitura de stat, mai sint forme nedemocratice de actiune.
    Hotariti-va : sintem , sau nu sintem in situatia disperata de a renunta temporar la democratie ?
    Daca consideram majoritatea o adunatura de prosti iresponsabili, atunci hai sa schimbam acest lucru, noi astia care consideram asta ! Avem dreptul , cred ca si obligatia morala, sa influentam DEMOCRATIC tineretul care vine la vot. aceasta influenta este si va fi benefica !
    Daca nu sintem, atunci hai s-o respectam ! Indiferent de rezultate !
    PS. Si eu sint impotriva acestui referendum si eu sint impotriva notiunii de "familie traditionala", insa MA VOI DUCE LA VOT si voi vota in consecinta !
    • Like 0
    • @ Iulian Neagu
      In primul rand boicotul a fost "inventat" si aplicat cel mai des de deputati si senatori, atunci cand calculul politic o cerea. Daca guvernul si parlamentul sunt nedemocratice atunci si acest boicot este nedemocratic! In plus , votul este un drept nu o obligatie. Dar , cand perceptia mea este clara ca acest referendum este o mizerie prin tot : idee, moment, formulare intrebare, intentie, credinta a initiatorilor , fariseism abject, atunci dreptul meu la demnitate este suveran! Si a ma asocia cu acest referendum este identic cu a ma asocia cu cei care au inabusit ziua de 10 august! De aceea NU MA VOI DUCE LA VOT! Deci, voi vota prin neprezenta mea , in consecinta!
      • Like 1
    • @ Iulian Neagu
      M0sh0o check icon
      Doar comuniștii mai aveau obsesia asta cu prezența la vot. Era obligatoriu și n-aveai de ales decât intre pecere și, ce să vezi, tot pecere...Si cine câștiga alegerile, indiferent ce-njurături scriai pe buletin? Iegzact: fix același pecere. Cu 99,8 % prezență la vot. N-am mai văzut de-atunci așa entuziasm. Trecem acum la alt referendum, și sigur îl mai știi, ăla cu băse: 7 milioane și ceva au zis să plece, 1 milion și ceva au zis să stea, din cei peste 19 milioane de posibili alegători. Pentru că referendum, nu-i asa? Un milion și ceva de românaci au decis pentru toți ăilalți, cam circa 20 de milioane, că cică e cu cvorum și-alea-alea. Un milion din două'j'două, și-asta pe legea veche. Că cică referendum. Sa cautam un dicționar, ceva? Mai nou, hoții trimiși de voi în parlament au schimbat legea referendumului, c-ar fi de-ajuns doar 5,5 milioane de neuroni la vot ca sa-l valideze. OK. Din 19 milioane. Vre-un neuron, ceva, p-aici????
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      Este foarte adevarat ce spuneti !
      Insa tot nedemocratic este ! Si tot nu puteti justifica de ce nu va duceti sa votati impotriva !
      Retineti : aceeasi scirba fata de mizeria din politica, aceeasi dorinta de a ne disocia de cei de la putere, de cei din opozitie, de tot ce reprezinta actul politic in Romania, a dus la prezenta la vot din 2016 !
      Unde este acum dreptul Dv. la demnitate ? Credeti ca la o prezenta mai mare la votul din 2016 ati fi avut mai mari sanse sa traiti demn ?
      • Like 0
    • @ Iulian Neagu
      "In plus , votul este un drept nu o obligatie. Dar , cand perceptia mea este clara, ca acest referendum este o mizerie prin tot : idee, moment, formulare intrebare, intentie, credinta a initiatorilor , fariseism abject, atunci dreptul meu la demnitate este suveran! Si a ma asocia cu acest referendum este identic cu a ma asocia cu cei care au inabusit ziua de 10 august! De aceea NU MA VOI DUCE LA VOT! Deci, voi vota prin neprezenta mea , in consecinta! "
      Asta este explicatia pentru care nu ma duc la ACEST vot!
      La toate votarile partidelor politice, sau reprezentantilor politici ,care decid soarta mea am fost si o sa merg! Din pacate, multi altii nu au mers...dar asta este tot un drept democratic. Numai ca la noi va mai trece multa apa prin albii, pana cand vom ajunge la liman ... Oamenii, cei mai multi , sunt prea trogloditi - nu din vina lor , ci a istoriei - si nu-si stiu binele... Trebuie sa avem rabdare. Sigur va avea efecete. Doar ca , intre timp , trebuie sa luptam. Si , dupa cum se vede, oricum am face, acest referendum va trece. Si va fi un rezultat ipocrit. Ca toata clasa politica.
      • Like 1
    • @ Danescu Cristina
      Doamna, doriti sa afirmati ca ACEST vot nu decide soarta Dv. ? Ma indoiesc...
      Democratia este forma de organizare a societatii in care puterea suprema este exercitata direct, sau indirect de popor !
      Exercitarea directa = VOT la referendum executiv. Si DOAR atit !
      Exercitarea indirecta, prin reprezentanti = VOT la alegeri de orice fel, VOT la referendum consultativ, SEMNATURA la stringerea de semnaturi pentru initierea in Parlament a anumitor legi si DOAR atit !
      Dupa cum observati aveti la indemina DOAR 2 metode de a va exercita puterea suverana : VOTUL si SEMNATURA!
      REFUZUL utilizarii acestor metode , desi absolut LEGAL, este ehivalent cu REFUZUL de a-ti exercita puterea suverana !
      Aveti dreptul sa nu va EXERCITATI dreptul, e perfect adevarat !
      Tot atit de adevarat ca afirmatia mea ca NEEXERCITAREA acestui drept este ANTIDEMOCRTICA, deoarece contrazice evident definitia democratiei !
      NU puteti justifica DEMOCRATIC - insa puteti justifica sentimental - decizia de a nu participa la vot !!
      Daca credeti ca gestul Dv. este o reprezentare a opunerii Dv. va inselati !
      Opunerea rezida in VOT !
      Gestul Dv. reprezinta ABSENTA VOITA DE LA VOT ! Si DOAR atit !
      ---
      Later edit :
      Am sa dau un exemplu , cred eu semnificativ,
      Sintem 2 echipe pe trenen, jucind ...fotbal de exmplu.
      Arbitrul schimba regulile jocului ( cele despre care se stie ca nu pot fi schimbate in timpul jocului) .
      Exista 2 tipuri de jucatori pe teren :
      1. Cei care refuza sa mai joace , invocind chiar schimbarea regulilor in timpul jocului.
      2. Cei care ramin pe teren si incearca sa cistige chiar cu desfasurarea jocului dupa noile reguli.
      Toti, absolut toti cei care refuza sa vina la vot fac parte din categoria celor care renunta.
      Ceilalti fac parte din categoria celor care ramin si lupta in continuare. Chiar daca o parte din coechipierii sai refuza .
      Cam atit !
      • Like 0
    • @ Iulian Neagu
      Sa inteleg ca atunci cand parlamentarii ies din sala inainte de a vota tocmai pentru a strica matematica votului respectiv si asta nu numai la noi sunt antidemicrati?
      Daca prin iesirea de pe teren anuleaza partida sau pierd cu un scor mai mic decat ar fi facut o cu schimbarea regulilor si se califica atunci sigur toti jucatorii aleg iesirea de pe teren.
      P.s. Sa inteleg ca demnitatea mea calcata in picioare de fariseism , ipocrizie si mizerie politica nu conteaza ?
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      Da doamna, aveti perfecta dreptate ! Cind parlamentarii ies din sala pentru a strica matematica votului fac un gest ANTIDEMOCRATIC !
      In acest caz ei NU MAI REPREZINTA pe cei care i-au votat ! Pentru ca , va aduceti aminte nu ?, democratia dispune de doar 2 metode : VOTUL SI SEMNATURA !
      Demnitatea Dv. conteaza democratic in masura in care este transpusa intr-un VOT sau intr-o SEMNATURA ! Altfel NU CONTEAZA DEMOCRATIC ! Fuga din fata adversarului, fuga de pe teren din varii motive intemeiate(!) nu are nici o legatura cu LUPTA ! Are in schimb legatura cu altceva, cu recunoasterea incapacitatii de a cistiga o lupta !
      Cu alte cuvinte, Dv. sinteti adepta luptelor in care exista sanse de cistig rezonabile si adepta - in acelasi timp - a non-combatului in lipsa acestor sanse ! Probabil ca daca ati sti ca exista sanse ( mici, e adevarat) ca raspunsul NU la acest referendum sa fie majoritar v-ati duce la vot !
      Cum nu considerati ca aceste sanse minime exista, NU va prezentati !
      Sint curios : daca rusii ne ataca terestru ar trebui sa ne aparam desi n-avem nici cea mai mica sansa sa-i oprim ? Ar avea rost mortii surveniti in urma acestei actiuni ? Daca 20 de nenorociti ataca o femeie pentru a o viola, iar eu, un om normal, vad ca pot interveni, INSA FARA NICI O SANSA de a salva femeia de la viol, ce fac, intervin ?
      Probabil eu sint "prostul " ala care moare pe cimpul de lupta intr-o batalie fara sanse de victorie, sau care intervine pentru a salva femeia fara nici o sansa de reusita.
      Ce nu intelegeti Dv. si toti cei care boicoteaza, fug de la vot este ca NU SANSELE DE REUSITA CONTEAZA , NU ele AR TREBUI sa ne faca sa luptam sau nu , ci DEMNITATEA NOASTRA AR TREBUI sa ne faca sa luptam, chiar FARA SANSE DE REUSITA !
      Nu intelegeti ca votul e o LUPTA cu tine insuti, NU cu altcineva !
      Ca tot ati adus vorba de demnitate : tot ce este scris aici are legatura cu demnitatea !
      Sa stiti ca si eu simpatizez cu USR-ul , INSA doar pentru lucrurile pe care le FAC, nu si pentru lucrurile pe care NU LE FAC !
      Sint de acord cu ei cind protesteaza in sedintele parlamentului, cind string semnaturi, cind initiaza proiecte de legi, cind isi fac simtita prezenta prin ACTIUNI care reprezinta electoratul lor, DESI NU AU NICI O SANSA ca aceste actiuni sa devina realitate !!!
      Acum instiga la INACTIUNE ! Nu voi fi NICIODATA de acord cu INACTIUNEA ! O chestie de demnitate ! Suverana !
      Fuga placuta si uitati de demnitate, deja ati pierdut in fata ei !
      • Like 0
  • referendumul asta e o alta modalitate de a irosi bani publici pe nimic cand invatamantul, sanatatea si sistemul social sunt la pamant, sa nu mai vorbim de infrastructura si tursim.e o divagare de la problemele acute ale societatii romanesti si o spalare de creiere pe fundment ortodox familial cum nu s-a mai vazut din evul mediu.
    • Like 3
  • Democratie insemna ca o majoritate - eventual relativa - decide in privinta regulilor de urmat intr-o societate. FARA nici o CONDITIE PREALABILA !
    Conditiile prealabile - cum ar fi respectarea drepturilor omului, libertatea de exprimare, etc - sunt si ele supuse votului ! Inclusiv ONU a supus la vot adoptarea declaratiei drepturilor omului !! De exemplu RESPECTAREA dreptul la viata, cel mai important, este supusa la VOT in TOATE democratiile ! Rezultatul votului difera de la o democratie la alta ! Difera chiar in cadrul aceleiasi democratii ! ( vezi USA ) Cred ca sinteti de acord ca pedeapsa cu moartea poate incalca dreptul la viata al individului, nu ? De exemplu in unele state din USA se considera ca NU-L incalca, in U.E. se considera CA-L incalca ! Si n-as zica ca democratiile din U.E. , sau din USA sint democratii fara experienta, incipiente !
    Asa ca afirmatia Dv. "egalitatea în drepturi nu se supune la vot, fiind o precondiție a votului" ESTE FALSA ! Egalitatea in drepturi POATE FI SUPUSA LA VOT daca majoritatea - eventual relativa - decide acest lucru ! Si este perfect democratic !
    Si perfect imoral pentru o EVENTUALA majoritate absoluta, sau chiar pentru majoritatea relativa ! Moralitatea, bunul simt pot fi incalcate DEMOCRATIC chiar de catre cei care formeaza majoritatea in societatea respectiva !
    Moralitatea deciziilor majoritatii nu are nimic de-a face cu PROCESUL DEMOCRATIC ! Nu mai conditionati acest proces de decizie de considerente morale ! Aceasta conditionare exista totusi in sufletul si constiinta fiecarui votant si-si FACE EFECTUL prin VOT !
    Minoritatii, din care facem parte amindoi si o buna parte din cititori, nu-i convine rezultatul votului. Asta este democratia ! Nu-i buna, nu-i neaparat morala, nu-i capabila de evolutie gindindu-ne la principiile ce-i stau la baza.
    Si, oricum, incercarea Dv. de a face lumea sa nu se prezinte la vot se bazeaza TOT pe democratia aia care NU presupune conditionari prealabile, adevarata democratie - din punct de vedere tehnic. Doriti sa NU se indeplineasca minima prezenta la vot prin neprezentarea la vot a unei MAJORITATI relative . Nu exista NICI O CONDITIONARE PREALABILA in validarea votului in afara de prezenta minima la vot !
    Asa ca va invirtiti in jurul cozii, argumentatia Dv. este FALSA ! Morala, insa FALSA !
    Cu parere de rau va informez ca prin metode democratice DECIZIILE MAJORITATII - eventual relative - NU POT FI ANULATE, SHIMBATE decit tot de o MAJORITATE - eventual relativa !
    Cum se poate modifica o anumita majoritate , e alta discutie. Tine de EDUCATIE si de manipularea societatii in ansamblu. ( manipulare pozitiva, ca si educatia dealtfel !). Dar asta dureaza decenii multe. Mai multe decit am vrea noi sa credem.

    P.S. Aceste "conditii prealabile" de care vorbiti Dv. sunt de fapt TOT O DECIZIE DEMOCRATICA a Uniunii Europene, VOTATA de U.E.
    Cind s-a votat si s-a luat aceasta decizie prin vot, NU AU EXISTAT CONDITII PREALABILE pentru supunerea la vot !
    Asta insemna sa va asumati democratia ca sistem : sa puteti accepta votul FARA CONDITII PREALABILE !


    • Like 2
    • @ Iulian Neagu
      M0sh0o check icon
      Despre ce dreak de majoritate vorbim noi aici, daca voi vă chinuiți să aduceți mai mult de 3 milioane de neuroni la vot? Cam 5,5 milioane din 19 posibili, dac-ar fi să mă iau după datele I.N.S. ? REFERENDUM! Un dicționar, ceva? Vorbim de referendum într-o democrație, cică. Tu-ți dai seama că, daca referendumul lor trece, ăștia se cred brusc majoritari ? Ca pesedeul majoritar în parlament cu 3 milioane si ceva de voturi, din 19 milioane posibile... Neuroni. Singulari, fără rețea.
      • Like 0
  • Dupa logica din articol maine vor fi unii care vor voi sa se casatoreasca cu o capra. si n-ar trebui interzis ca de, suntem egali in fata legii.
    As fi curios cum justifica autorul interzicerea de catre societate a poligamiei sau "menaj a troi" sau alte forme de coabitare controversate.
    De asemeni autorul vrea sa ne convinga ca problema e de ordin religios dar adevarul este ca e o problema naturala, de incompatibilitate.
    De ce credeti ca gay-ii insista pentru casatorie si nu se multumesc cu un contract social care le-ar da acelasi drepturi?
    • Like 0
    • @ George Pohila
      Dupa perceptia dvs. care raspunde logicii dvs. rezulta treaba cu capra. Mie nu! Mai cu seama ca eu nu ma consider egala cu o capra si nici cu un tap , nici in fata legii , nici in afara ei. :) Menajul a trois , dupa cum o spune si titulatura nu este de provenienta romaneasca....si este folosit mai ales de barbati dinainte de homo sapiens sapiens si mai ales dupa! Nu este interzis de societate. Poate de catre partenerul care nu stie ca face parte din aceasta formula .
      Totusi si eu am o curiozitate: de ce credeti dvs. ca homosexualii insista pentru casatorie si de ce ar trebui sa se multumeasca cu ce propuneti dvs.?
      • Like 0
    • @ George Pohila
      M0sh0o check icon
      Io m-am decis, maine mă-nsor, si-anume fix cu, ce credeai, cu ficusul din sufragerie. Uite-asa. De-al dreaku. Il stiu de 15 ani, ne ințelegem, ne iubim, ce-ți pasă ție? Ti-e frică că ne-nmulțim, noi ăștia, deviații? Neuroane, referendumul tău n-o să mă împiedice pe mine să mă-nsor cu cine vreau, mie nu-mi pasă nici de ce vrea cepefeul, borul, sau pesedeul tău. Io mă-nsor cu cine vreau. Acu' caut si-o capra libera de contract, daca-i posibil . Cu bani, daca se poate. S-o punem de- orgie sau ceva.
      • Like 0
    • @ George Pohila
      M0sh0o check icon
      Io m-am decis, maine mă-nsor, si-anume fix cu, ce credeai, cu ficusul din sufragerie. Uite-asa. De-al dreaku. Il stiu de 15 ani, ne ințelegem, ne iubim, ce-ți pasă ție? Ti-e frică că ne-nmulțim, noi ăștia, deviații? Neuroane, referendumul tău n-o să mă împiedice pe mine să mă-nsor cu cine vreau, mie nu-mi pasă nici de ce vrea cepefeul, borul, sau pesedeul tău. Io mă-nsor cu cine vreau. Acu' caut si-o capra libera de contract, daca-i posibil . Cu bani, daca se poate. S-o punem de-o orgie sau ceva.
      • Like 1
  • ””Egalitatea în drepturi nu se votează, se respectă””. E superfluu să se spună mai mult.
    • Like 2
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Toti cetatenii Romaniei se pot casatori in aceleasi conditii, nu am gasit in lege referiri la orientarea sexuala. Eu prin asta inteleg ca exista egalitate in drepturi. Poate imi scapa ceva.
      • Like 0
    • @ Sorin Gherghel
      Toti cetatenii romani au acelasi drept: la o casatorie cu o persoana de gen opus.
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      La unii nu mai este (au votat ei ca nu mai este :D ).
      Oricum, asa cum am aratat mai sus psihologia si psihiatria NU sint stiinte.

      https://www.psychologytoday.com/us/blog/hide-and-seek/201509/when-homosexuality-stopped-being-mental-disorder
      • Like 0
    • @ Ovidiu Bidian
      Nu ati demonstrat ca nu sunt stiinte. Si da, sunt stiinte.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      "Psihologia (psihiatria) nu este o stiinta, incearca sa opereze cu ceva care nu este din lumea asta (mintea, gindurile, ideile, etc), numai ca "stiinta" nu recunoaste existenta a altceva in afara lumii materiale.
      Astfel psihologia este de fapt o sarlatanie prin care unii cistiga bani multi."
      • Like 0
    • @
      Important e ca partenerul tau nu rateaza, pare ca ai gura destul de mare. Probabil de asta esti tu asa fericit.
      • Like 1
  • ok. In cazul asta Codul Rutier e gresit, pentru ca ma impiedica pe mine, ca om cu drepturi, sa merg cu bicicleta pe autostrada. Ma discrimineaza.
    Asa cum autostrada e acea chestie pe care nu se merge cu bicicleta, la fel casatoria e acea chestie care se intimpla intre un barbat si o femeie.
    Pentru sexo-marxistii care nu au apucat Anatomia de clasa a VII-a: barbat e ala cu cuculet, femeie e aia fara.
    • Like 5
    • @ Augustin Călin
      Deci daca iti tai sula te fac femela?
      Ai?
      • Like 1
    • @ Augustin Călin
      Si aia care are cuculet si sani ce este?
      • Like 1
    • @ Danescu Cristina
      Ca cineva care s-a operat si are acum 4 sani. O anomalie.
      • Like 1
    • @ Kinga Toma
      Deci cel care se naste fara picioare este la fel cu cel care care decide sa si le taie?? Interesant. Exemplul meu ( care avea alta directie ) este denumit de oamenii de stiinta hermafrodit. Ce ar trebui sa se intample cu "anomaliile" acestea dupa parerea dvs.?
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      Victor66 check icon
      Ti-a raspuns: e o anomalie, pentru ca normal este sa te nasti cu picioare. La hermafroditi, un set de organe genitale e nedezvoltat si nefuncitonal, se opereaza in directia inlaturarii acestora.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult