Joi dimineață, înainte ca președintele încă în funcție Barack Obama să se întâlnească cu președintele ales Donald Trump, această fotografie a fost distribuită de nenumărate ori pe rețelele de socializare însoțită de variațiuni ale aceluiași mesaj: „Privirea angajaților Casei Albe când Obama îl întâmpină pe Trump”. În realitate însă, scrie Time, fotografia nu a fost făcută joi, ci cu o zi mai devreme, în timpul discursului ținut de Barack Obama după ce Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Trump.
„Expresia lor reflectă felul în care se simțeau văzându-l pe cel care avea să devină în curând fostul lor șef ținând unul dintre ultimele lui discursuri importante, și nu emoțiile lor din timpul sosirii succesorului său la Casa Albă pentru prima dată. Poate părea un detaliu minor, dar este o distincție importantă”, scrie publicația, atrăgând atenția asupra dezinformărilor apărute în spațiul public după alegerea lui Donald Trump.
Chiar dacă unii dintre cei care au postat informația au revenit ulterior cu noi mesaje, care făceau corecturile necesare, acestea din urmă au avut un impact nesemnificativ în comparație cu cele originale.
Time citează un articol semnat de scriitoarea Charlotte Alter și jurnalistul Michael Scherer, care vorbește exact despre riscul uriaș de dezinformare care există în contextul actualului volum de informații din spațiul public. „Este o problemă legată atât de cantitate cât și de calitate: există pur și simplu prea multă informație pentru ca publicul să o metabolizeze cu acuratețe, ceea ce înseamnă că distorsionările sau falsurile pur și simplu sunt aproape inevitabile. Aceeași tehnologie care le dă o voce milioanelor de cetățeni obișnuiți permite de asemenea informațiilor false să se infiltreze în conștiința publică. Jurnaliștii mainstream nu mai sunt credibili ca paznici care să verifice poveștile adevărate și să omoare zvonurile care sunt false. Acest lucru înseamnă că teorii ale conspirației fără nicio bază reală se amestecă adesea cu jurnalismul exact și cu istoria”, arată sursa citată.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
ne minte, inseala, manipuleaza. Nici o
incredere. Valoare zero ca si clasa politica.