Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce se întâmplă în această fotografie care a circulat pe Twitter cu următorul mesaj: „Privirea angajaților Casei Albe când Obama îl întâmpină pe Trump”

Angajați ai Casei Albe

Joi dimineață, înainte ca președintele încă în funcție Barack Obama să se întâlnească cu președintele ales Donald Trump, această fotografie a fost distribuită de nenumărate ori pe rețelele de socializare însoțită de variațiuni ale aceluiași mesaj: „Privirea angajaților Casei Albe când Obama îl întâmpină pe Trump”. În realitate însă, scrie Time, fotografia nu a fost făcută joi, ci cu o zi mai devreme, în timpul discursului ținut de Barack Obama după ce Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Trump. 

„Expresia lor reflectă felul în care se simțeau văzându-l pe cel care avea să devină în curând fostul lor șef ținând unul dintre ultimele lui discursuri importante, și nu emoțiile lor din timpul sosirii succesorului său la Casa Albă pentru prima dată. Poate părea un detaliu minor, dar este o distincție importantă”, scrie publicația, atrăgând atenția asupra dezinformărilor apărute în spațiul public după alegerea lui Donald Trump.

Chiar dacă unii dintre cei care au postat informația au revenit ulterior cu noi mesaje, care făceau corecturile necesare, acestea din urmă au avut un impact nesemnificativ în comparație cu cele originale.

Time citează un articol semnat de scriitoarea Charlotte Alter și jurnalistul Michael Scherer, care vorbește exact despre riscul uriaș de dezinformare care există în contextul actualului volum de informații din spațiul public. „Este o problemă legată atât de cantitate cât și de calitate: există pur și simplu prea multă informație pentru ca publicul să o metabolizeze cu acuratețe, ceea ce înseamnă că distorsionările sau falsurile pur și simplu sunt aproape inevitabile. Aceeași tehnologie care le dă o voce milioanelor de cetățeni obișnuiți permite de asemenea informațiilor false să se infiltreze în conștiința publică. Jurnaliștii mainstream nu mai sunt credibili ca paznici care să verifice poveștile adevărate și să omoare zvonurile care sunt false. Acest lucru înseamnă că teorii ale conspirației fără nicio bază reală se amestecă adesea cu jurnalismul exact și cu istoria”, arată sursa citată.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Era inevitabil ca o adevărată ”mineriadă” mediatică, (ca să asociez stilului autohton), să se declanșeze în SUA. Gândiți-vă, numai G.Soros a sponsorizat cu 30 milioane de dolari campania lui Hillary. Acești indivizi care se cred buricul lumii, își simt lezate interesele, sunt acum ca un animal de pradă rănit, recurg la orice mijloace pentru a recupera ceva. Să sperăm că nu vor ajunge să-l elimine pe Trump ca pe J.F.Kennedy și pe Robert Kennedy, care nu au acceptat să ”cânte” cu ei după partitura lor...
  • Like 1
 • check icon
  Se bate monedă pe dezinformarea pe care „idiotul satului”, cum îl numea Eco, o poate folosi în detrimentul informației precise propagată de presa mainstream, dar jurnaliștii cu pricina tac mâlc la distorsionările mult mai profesioniste și subtile de care fac ei uz. Dovadă sondajele anteelectorale, care n-au reflectat defel realitatea. Jurnalismul clasic a pierdut teren odată cu pierderea credibilității. Astăzi nu se mai transmit informații, ci se induc emoții, probabil pe ideea că stările sufletești ale auditoriului persistă mai mult în creier decât simplele constatări faptice ale unor cifre sau grafice. De exemplu, cine s-ar îndoi de autenticitatea acestui interviu cu un alegător Donald Trump? https://www.youtube.com/watch?v=7j-TWKFuIq0 (Shocking interview witth Donald Trump voter) Garantez că nimeni nu l-ar lua în serios, dar emoția transmisă sigur nu va rămâne fără ecou (chiar dacă cu e mic).
  • Like 0
 • Oh, the sweet taste of liberal tears! Mmm! E expresia unor oameni care stiu, ca din Februarie trebuie sa-si caute de lucru altundeva. Aceasta expresie ar avea pe fata oricine care stie ca va fi concediat peste 3 luni. Si acum ca republicanii sunt la carma tarii cu un republican businessman presedinte, poate-poate vor fi concediati fara sa primeasca vreo 10 salarii compensatoare din taxele contribuabililor, pentru sufletele lor distruse.
  • Like 3
 • foto Casa Alba= Toata presa, TV, media
  ne minte, inseala, manipuleaza. Nici o
  incredere. Valoare zero ca si clasa politica.
  • Like 2
 • eu cred ca trebuie sa ne eliberam de emotia acestei alegeri din US. E f simplu. Din 2 una. A) Trump va face ce a zis si din day 1 incepe cu zidul, cu deportarea ilegalilor, etc si poporul american va astepta cu sufletul la gura sa inceapa tot din day 1 "binele " , si A sa fie ""great"" again...dar n-o sa fie ca n-are cum... si vor trebui gasiti tapi ispasitori si va fi haos; B) Trump de acum va altul decat cel din campanie si nu va fi decat un alt mincinos care pentru a-si mai adauga o experienta la palmares a acceptat sa joace circul asta just for fun. Sa fim lucizi. A nu mai e cea din anii 60, cand era Trump tanar, cand mama era acasa, tatal era cel ce muncea, masinile si casele mari se dobandeau de multi, suburbiile infloreau... lumea e intoarsa pe dos, pentru ca o mana ff mica de oameni nu se mai satura de cat au; si asa cum ei n-au simtit razboaiele de aici si de pretutindeni nici noi nu vedem ghetourile lor, oamenii in rulota, oameni absolut decenti care peirzandu-si jobs au ajuns pe strazi..e o tragedie la fel ca oricare... ingrijorarea exista si e justificata dincolo de trucarea unor fotografii sau a unor discursuri si zambete tampite si pline de pozitivitate.
  • Like 2
  • @ Gabriela Negroiu
   check icon
   Trump este deja altul, declarațiile sînt radical diferite de cele din campanie.
   • Like 0
 • check icon
  Cică: „Un cal intră într-un bar. Văzându-l, barmanul în întreabă: Ce-i cu fața asta lungă...” Bineînțeles că poza e un trucaj ordinar. O fotografie oficială trebuia musai să conțină și un asiatic, o persoană în cărucior cu rotile, una cu sindrom Down, un pompier, un gras, o femeie cu copil în brațe (eventual alăptându-l) etc etc
  • Like 0
 • Vai saracii de ei. Ce mila imi e. Insa nimic despre oamenii care au votat cu Trump din disperare ca nu am au un loc de munca, ca li se inchid fabricile.
  • Like 4
 • Poate ca n-ar fi fost atat de rau daca nu ar fi fost atat de aroganti in siguranta lor ca vor castiga. Unii chiar declarau sus si tare ca in urmatorii 30 de ani nu va mai fi vreun presedinte republican datorita schimbarilor demografice. A fost si pe aici o doamna de la NY care acum 3 saptamani ne scria de ce a pierdut Trump. Astept sa ne scrie ce gust are cioara(nu, nu e comentariu "rasist", a manca cioara sau "eat crow" e o expresie americana).
  • Like 4
  • @ Ionut(un ateu)
   check icon
   Mi-am exprimat și eu dorința ca doamna să comenteze rezultatul alegerilor, dar până acum este liniște: lucrează probabil la traduceri ...
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Valentin check icon
   Nu cred în Trump. Da, sunt cu omul de rând. Da, sunt pentru americanul obidit, care munceşte din greu, cel pe care intelectualii nu-l înţeleg. Dar nu pentru Trump. Trump nu e Jimmy Hoffa sau Lech Walesa. E hilar! Minunata construcţie a preşedintelui Roosevelt a fost demontată constant de către magnaţi. Companiile au dezmembrat New Deal-ul, prin seducerea politicului. Povestea cu emigranţii e doar o perdea de fum. E o lume întoarsă pe dos acum. Da, e timpul să ne întoarcem la sinceritate şi să ne aplecăm asupra omului de rând, dar... Aşa ceva e ireal! Bernie Sanders era ok, are un discurs impecabil, le spune pe nume şi le zice cu miez, i-am urmărit nişte spiciuri. Democraţii au făcut o alegere foarte proastă.
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Doamna aceea din centru, cu părul roşcat, are o privire... pe care n-o poţi uita uşor...
  • Like 0
 • check icon
  Cred și eu, sperau să rămînă acolo. La americani, președintele vine cu toată echipa și pleacă tot cu ea. Predarea-primirea este un proces serios, care durează mai bine de 2 luni (2 luni efectiv, dacă ținem seama de sărbătorile de iarnă). Cel puțin din acest punct de vedere, avem ce învăța de la ei. Legile românești nu specifică deloc un asemenea proces, la toate nivelurile (primării, prefecturi, guvern, președinție).
  • Like 1
  • @
   Probabil ca o sa ramana acolo, daca sunt chiar angajatii casei albe atunci altcineva a facut angajarile si nu presedintele SUA. Daca sunt din staff-ul (echipa) dl Obama atunci poate raman sau poate pleaca (prost ar fi sa nu ii tina acolo, cine a vazut serialul House of Cards cam stie de ce ) . La noi e o zicatoare cu Diavolul si cu puntea !
   • Like 0
  • @
   nu specifica dar se face tacit..si e normal sa fie asa.. vine o echipa care a pus umarul la castigarea acestei functii.. e un intreg arsenal ... el/ea sunt niste papusi care fac ce le spune acel stuff de campanie... eu sper in schimbarea ambasadorilor , sa nu-l mai vad pe Klemm sa nu mai aud de Gitenstein... dar s-ar putea ca ce vine sa fie si mai rau... pt noi...
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult