Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce urmează după sentința de închisoare cu executare în cazul lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea - 2018

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Liviu Dragnea a fost condamnat joi la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor presupus fictive - pentru că sentința nu e definitivă - de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. Liderul PSD a fost achitat pentru infracțiunea de fals intelectual.

Cel mai probabil vor declara apel și Liviu Dragnea, care va cere anularea pedepsei, dar și procurorii DNA, care au solicitat o pedeapsă de șapte ani și jumătate de închisoare.

Judecătorii au decis anularea suspendării executării pedepsei de doi ani primită de Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul”. Ce înseamnă acest lucru?

Sunt două infracțiuni. Una în dosarul „Referendumul” și una în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman. Legea prevede că dacă cea de-a doua infracțiune e comisă înainte să fi intervenit condamnarea definitivă pentru prima infracțiune, vorbim de un concurs de infracțiuni. Dacă cea de-a doua faptă ar fi fost săvârșită după condamnarea definitivă pentru prima faptă, atunci vorbim de recidivă. Recidivist e cel care a comis o faptă știind că el a fost deja condamnat definitiv pentru altă faptă.

Liderul PSD nu a comis a doua presupusă faptă după ce a fost condamnat definitiv, ci cea de-a doua faptă era înainte de a fi condamnat pentru cealaltă. Adică era un concurs de infracțiuni, nu recidivă.

Legea spune că atunci când au fost comise în concurs se face o contopire și se adaugă un spor. Și când au fost comise în recidivă se face o contopire și se dă un spor. Diferența dintre concurs și recidivă este că la recidivă întotdeauna magistrații trebuie să dea pedepse cu executare.

Când vorbim despre concurs de infracțiuni, judecătorul alege dacă pedeapsa este cu suspendare sau cu executare.

În cazul Dragnea, pentru prima infracțiune, în dosarul „Referendumul”, a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare.

Pentru a doua, în dosarul angajărilor presupus fictive, s-a aplicat o pedeapsă principală de trei ani și șase luni, conform minutei ședinței de condamnare.

Judecătorii au contopit cele două pedepse – cea de trei ani și jumătate și cea de doi ani. Legea spune că se alege cea mai mare pedeapsă dintre ele. Astfel că magistrații au decis condamnarea la trei ani și jumătate.

Completul de judecată a avut apoi de stabilit dacă pedeapsa e cu suspendare sau cu executare. Dacă a stabilit că e cu executare, nu putea ca cea cu suspendare – din dosarul „Referendumul” - să rămână în vigoare, pentru că nu poate fi în același timp și în suspendare și în penitenciar. Și atunci a trebuit să fie anulată prima. Adică cei doi ani cu suspendare se consideră că sunt cu executare și sunt incluși în cei trei ani și jumătate. Iar în final în total are de executat trei ani și jumătate cu executare. Asta dacă sentința rămâne definitivă.

Orice soluție este posibilă la apel

La apel este posibil orice. E posibilă achitarea liderului PSD, în cazul în care de exemplu este dezincriminat abuzul în serviciu, printr-o ordonanță 13 BIS. Este posibilă modificarea pedepsei, în sensul scăderii sau majorării ei. La fel de posibilă este și modificarea în sensul unei pedepse cu suspendare și nu cu executare, așa cum au cerut joi magistrații. 

Apelul se declară în 10 zile, începând de joi. Legea spune că nu trebuie să apară motivarea sentinței, pentru a fi declarat apelul. Mai întâi va fi declarat apelul. Legislația prevede că motivarea apare în 30 de zile, dar surse judiciare sunt de părere că judecătorii nu vor putea să motiveze un dosar atât de complex în 30 de zile. Este posibil ca până la apariția motivării să dureze patru-șase luni, după care dosarul va fi trimis la completul de cinci judecători al Instanței Supreme.

Între timp Liviu Dragnea și DNA vor vedea motivele de condamnare și își vor face la răndul lor motivarea apelului. Va urma apoi un termen de judecată, maxim două – în apel nu sunt de obicei atât de multe amânări. Este posibil ca până într-un an să se dea o soluție definitivă în dosar, estimează surse judiciare.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult