Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cea mai mare surpriză a lui Nicușor Dan după ce a devenit parlamentar: „Am avut 3 șocuri. Primul este că, de fapt, muncești doar șase ore pe săptămână”

Nicușor Dan, fondatorul partidului de opoziție USR, nou intrat în Parlament, spune că a avut 3 „șocuri” mari după ce a intrat în Casa Poporului. Cel mai mare dintre acestea este legat de raportul muncă - beneficii. Un parlamentar muncește, în realitate, circa 6 ore pe săptămână pentru un venit de peste 10.000 de lei pe lună, spune Nicușor Dan. „Muncește” este un fel de a spune, pentru că - potrivit proaspătului parlamentar - mulți senatori și deputați „se află în treabă”, fiind simpli votanți sau cosemnatari ai unor inițiative legislative care devin maculatură.

„Am văzut destul de puțini oameni implicați. Sunt vreo trei șocuri. 1 – că muncești șase ore pe săptămână, de fapt. (...) Al doilea șoc este că oricine, tocmai pentru a-și justifica activitatea, propune o lege și ești inundat de proiecte de lege care nu prea au sens. (...) Al treilea șoc – un număr foarte mare de oameni care nu fac nimic, votează ca partidul, nu au inițiative”, a spus acesta.

Liderul demisionar al USR, Nicușor Dan, spune că este gata să candideze din noul la Primăria Capitalei în 2020, crede că USR ar trebui să aibă un candidat propriu la prezidențialele din 2019 și susține că, dacă Dacian Cioloș ar fi intrat în USR, ar fi existat „dezavantajul pierderii imaginii unui partid construit de la firul ierbii”. 

El a declarat, marți seară, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, că nu a existat niciodată vreun refuz al său față de invitarea în partid a lui Dacian Cioloș, dar nicio cerere de intrare în partid a fostului premier. „În momentul în care venea Cioloș, în opinia publică USR ar fi devenit partidul lui Cioloș, nu ar mai fi avut atributele astea de un partid care nu a fost la guvernare (...) Dacian este o persoană conservatoare. Nu e un secret pentru nimeni. E un pic comic că persoanele cele mai vocale care doreau venirea lui Cioloș în USR sunt cele care vor să definească acum un partid progresist în care Dacian Cioloș să nu își găsească locul de fapt”, a spus Nicușor Dan.

USR, un partid aflat într-o criză de creștere

Este de părere că riscul de rupere al partidului este mică și că manifestele referitoare la referendumul privind redefinirea familiei apărute în spațiul public nu reflectă opinia majorității partidului. 

„Cele două manifeste care au apărut în opinia publică nu reprezintă, în opinia mea, două jumătăți din partid. Reprezintă opinia unor grupuri care împreună nu știu dacă au 20% din membrii partidului. În opinia mea, membrii USR doresc să continue împreună și să reducă această tensiune pe o chestiune de ordin ideologic care nu este pe agenda publică în momentul ăsta”, a declarat Nicușor Dan. 

El consideră că imaginea USR este în acest moment este a unui partid aflat „într-o criză de creștere”, iar redefinirea familiei, temă pentru care se face un referendum intern în partid, nu trebuia „să ducă la un așa consum de energie”. „Adică USR a intrat în Parlament spunând că se ocupă de niște teme, teme în care în totalitate membrii USR se regăseau — fie că vorbim de transparență, de cheltuirea banului public, de infrastructură, de management în școli, în spitale, depolitizare — lucruri pentru care am intrat în politică. Tot timpul în dezbaterile interne în USR am avertizat că tensiunea aceasta ideologică crește și că este nesănătoasă”, a explicat fostul președinte al USR.

Întrebat dacă are impresia că în momentul acesta USR-ului este într-o scădere de imagine, Nicușor Dan a spus că nu a văzut sondaje, dar că intuiția așa îi spune.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nicusor Dan si 'socurile' vietii sale de parlamentar ! Daca el considera ca primeste bani nemunciti nu-l opreste nimeni sa-si prezinte demisia de 'onoare' si sa arate motivele pentru care a demisionat. <<Un parlamentar muncește, în realitate, circa 6 ore pe săptămână>> asta este ca si norma didactica a profesorului universitar de 7 ore pe saptamana. Pai asta este asa pentru ca parlamentarul/profesorul universitar sa invete 'pe rupte' pentru a fi la curent cu domeniul, sa poata face cercetare si inovatie nu pentru a-i permite sa lucreze/predea si in alte locuri ( CA, AGA, nenumarate comisii si 'comitii',etc.).
  • Like 0
 • ProBono check icon
  Cioloș ar fi putut modifica legea electorală pentru alegerile legislative din decembrie 2016, astfel încât să se permită votul în orice localitate, nu numai în județul de origine. Se putea implementa măcar în orașele mari și în străinătate, unde sunt cei mai mulți votanți de centru și centru-dreapta. Votul fraudulos s-ar fi putut determina în timp real, întrucât la alegerile din 2016 pentru prima dată s-au scanat buletinele și s-au centralizat online de către STS. Cu această cerință putea să iasă public, ar fi avut susținere. Raportul PSD-non PSD ar fi fost apropiat de cel din 2014, de la alegerile prezidențiale. Mulți au fost întorși de la votul din decembrie 2016, pe motiv
  că în buletin au domiciliu în alte localități. Dacă Cioloș ar fi fost un bun manager politic, ar fi fost deja șeful opoziției în acest moment.

  Din păcate, atât Cioloș cât și (mai ales) Nicușor Dan sunt piste false pentru alegerile viitoare. Nu sunt ceea ce ne trebuie și ne pierdem vremea cu ei.
  • Like 0
 • Nicusor Dan..."susține că, dacă Dacian Cioloș ar fi intrat în USR, ar fi existat „dezavantajul pierderii imaginii unui partid construit de la firul ierbii”. "Dacian este o persoană conservatoare".

  Domnule N. Dan, in sfarsit m-am convins ca aveti un ego mai mare decat inteligenta si patriotismul pe care le tot afisati.
  Daca D. Ciolos ar fi intrat in partid ati fi devenit un nimeni, de fapt asta era problema, vă lua fața, zic unii mai adolescentii.
  Ciolos este profesionist, stie ce vrea si ar fi facut din partidul d-voastra(ca acum e al d-voastra) un partid care avea program, initiative profesioniste si enorm de multe sanse la guvernare.
  Asa e un partid care se opune- nu stie la ce, nu stie de ce.
  • Like 4
  • @ dordetine
   ProBono check icon
   Nimic nu-l reține pe Cioloș să convingă votanții non PSD că ar fi leaderul potrivit al Opoziției. Din păcate, nu este potrivit pentru acest rol. Ne pierdem vremea cu el.
   • Like 0
  • @ dordetine
   check icon
   Problema lui Ciolos este ca apare numai la finalizare ca sa culeaga toata gloria.Pasivitatea lui in timpul desfasurarii actului electoral este contraproductiva si adversarii marcheaza puncte decisive in imaginarul votantilor castigandule voturile.Cand Ciolos se decide sa actioneze lupta e deja pierduta.
   • Like 0
 • Andreas Andreas check icon
  E mișto în România, aproape că ne apropiem ca mentalitate de suedezi. Se discuta chiar să se scurteze ziua de muncă la 6 ore!

  Ce e mai interesant e o știre din ziarul Norrbottens-Kuriren, unde citeam că Per-Erik Muskos, membru al consiliului comunei Övertorneå, a creat luni o moțiune care să permită angajaților să facă sex în timpul programului de lucru.

  Per-Erik spune că municipalitatea suferă de o natalitate scăzută, deci procreerea trebuie încurajată. În timp ce sexul este o forma excelenta de exercițiu și are efecte pozitive asupra organismului uman, municipalitatea ar împușca doi iepuri dintr-o lovitură: ar încuraja angajații să meargă acasă timp de o oră din pauza de exerciții fizice și să facă sex cu partenerul, deci să își îmbunătățească viața în cuplu.

  Le recomand politicienilor români, pe modelul suedez, și propunerea pentru o pauză de sex în timpul programului.

  https://www.romaninsuedia.ro/problema-natalitatii/
  • Like 0
  • @ Andreas
   Si care e problema? Fiecare face ce vrea in pauza de lucru.
   • Like 0
 • check icon
  Daca minoritatile sexuale vor drepturi sa-si faca un partid precum UDMR si sa intre la guvernare,de ce nu!Ne-am saturat cum ne f...t astia,vrem o schimbare!Ciolos e un incurca-lume.Din postura de prim-ministru putea semna niste mariri de salarii si ceva ajutoare pentru marea masa de votanti si ar fi castigat alegerile,pixul era la el!Insa a vrut sa fie imaculat uitand ca martirii suntem noi,nu el!Un tocilar merita o functie nu un partid.Dupa tambalaul alegerilor din iarna prezenta liderilor USR in spatiul public s-a diminuat considerabil si asta nu este de bun augur pentru un partid care nu mai stie unde sa creasca...cresteti in diaspora,sunt peste 2 milioane de voturi acolo nealterate de ajutoare si mariri!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult