Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cei care vor sa trăiască periculos. Un coleg de generație m-a întrebat recent dacă nu sunt curios să văd cum ar fi dacă ar câștiga AUR alegerile

George Simion, 6 mai 2023

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pentru că precedentele proteste ale AUR nu au reușit să strângă mulți oameni, chiar dacă agitatorii au umplut orașul cu afișe unde se anunțau evenimentele cu fast, dar nu și că AUR le organizează, au hotărât să treacă la un alt nivel. Folosindu-se de faptul că românii au percepție selectivă, adică preferă un mesaj spus cu patos care conține termeni precum patrie, popor, copii, neam, varză, viezure, susținătorii AUR au organizat un atac la porțile Parlamentului, mergând până la a-l agresa pe fostul premier Ludovic Orban, iar președinta organizației de tineret a fost oprită atunci când voia să introducă în sediul parlamentului patru gloanțe. Curios de unde le avea și pentru ce voia să le aducă acolo. 

Motivul invocat de peluzarii de serviciu a fost o inițiativă legislativă care „ia copiii de la părinți, dom’le, jos UE!” de fapt, e vorba de o lege care face exact contrariul, creează mijloace prin care informațiile despre copiii aflați sub pericolul de a fi separați de familie să poată fi ajutați de autorități pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Textul legii este publicat pe site-ul Camerei Deputaților, dar e mai interesant să răcnim și să ne lăudăm că ne-am uitat cuțitele acasă.

Tipul acesta de acte „asumate” vor continua. Cei de la AUR, susținuți de propagandiștii de la Clubul „Linșajul și etajul” au pariat totul pentru anul electoral 2024. Nu se mai dau în lături de la nimic. Și, oricum, cine ce să le facă? Persoana care a încercat să intre cu gloanțele la ea este cercetată în libertate, iar cu cât peluzarii vopsiți în galben urlă mai tare basme populiste, cu atât românii care spun că ordinea de pe steagul țării e roșu, galben și albastru sunt și mai în extaz. Ne putem imagina admirația care a înflorit pe la colțuri pentru acești „curajoși”.

Un coleg de generație m-a întrebat recent, cu o sinceritate care m-a pus serios pe gânduri, dacă nu sunt curios să văd cum ar fi dacă ar câștiga alegerile acest partid. Am văzut cum ar arăta țara dacă s-ar adopta amenințarea „Te tai, să moară băieții mei” ca politică de stat. Iar unor români le place, pentru că în mediul ăsta, care se sprijină pe care dă mai tare cu pumnul, se simt foarte bine. Aici își găsesc refugiu inadaptații, cei care din cauza unei educații precare sau inexistente au un comportament violent. DEX-ul le spune sociopați. Odată cu inadaptarea vine și frustrarea, de la ideea că unul câștigă mai mult ca tine „doar că bate ca prostul în tastele alea” și până la idei precum „toate femeile sunt panarame” pentru că niciuna nu-i răspunde pe stradă atunci când o fluieră. Și ce nume mai potrivit pentru toate acestea decât „Alianța pentru Unirea Românilor”?

Ei sunt cei care au încercat din nou să ia cu asalt Parlamentul și vor continua.

Asta vrem să se aleagă de România?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iarăși aceeași tâmpenie propagată pervers: cică oamenii se împart în cei deștepți, educați, culți etc pe de-o parte și cei proști, neinstruiți, inculți etc pe de altă parte strict după ce opinii politice au. Nu se admite că pot fi și adepți AUR inteligenți, educați și culți și de asemenea nu se admite că pot fi adepți USR (neomarxiști) proști ca noaptea, neinstruiți și needucați. Felul ăsta de a pune problema e o ticăloșie propagandistică, evident falsă. Oamenii adoptă anumite idei politice ca urmare a unor multiple resorturi interioare. Printre adepții AUR putem găsi și oameni deosebiți din toate punctele de vedere, dar care s-au RADICALIZAT, ca urmare a exasperării în legătură cu situația economico-politică a țării. Adică cei care ajung ușor-ușor la a fi de-a dreptul REVOLUȚIONARI. Ei spun: orice să fie dar să terminăm cu ”băltirea”, cu imobilitatea și lipsa de speranță de acum. De asemenea, printre adepții USR pot fi și oameni reduși intelectual și fără educație, dar care au ”simțit” că ăsta e trendul, asta e moda și prin ricoșeu, se consideră și ei deștepți și educați, așa cum se consideră colegii lor.
  Autorul articolului se consideră, evident, ca fiind în tabăra ”deștepților” și îi persiflează cum numai un tinerel neomarxist și exaltat ca el o poate face, pe cei din tabăra cealaltă, în speță naționaliștii tradiționaliști din tabăra AUR. Și face trimiteri ”deștepte” către concepțiile discutabile ale unora despre valorile vechilor daci, sugerând subtil asta prin cuvintele de origine dacică ”varză, viezure”. Apoi insinuează prostia unora prin faptul că nu știu ordinea corectă a culorilor pe steagul României. Ba asta o știe toată lumea, dar ceea ce nu știe este că ordinea se consideră începând cu lancea steagului, iar asta nu dovedește nimic; nici că sunt proști, nici deștepți. Pun pariu că și autorul a aflat asta de curând, dar asta nu îl oprește să se dea deștept. Cu toate astea nu dă dovadă de deșteptăciune. Sau dacă e cumva deștept (oare?), atunci sigur e parșiv. De ce? Fiindcă se face că nu pricepe diferența dintre glonț și cartuș. Doar CARTUȘUL reprezintă MUNIȚIE și intră sub incidența legii. Glonțul tras este o simplă bucată de metal, ca și un nasture sau orice altceva similar, total INOFENSIV. De fapt nu e total inofensiv, ci e la fel de periculos ca o pietricică :-) :-) A continua pe ideea că acele gloanțe erau periculoase și au fost introduse cu rea intenție în Parlament dovedește strict una din două variante: ori prostie ori ticăloșie propagandistică. Iată deci că nici tabăra ”deștepților” ”instruiți și civilizați” nu duce lipsă de proști sau ticăloși. Încă o dovadă că a împărți oamenii în categorii valorice strict după opiniile politice este o tâmpenie.
  • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Nationalisti-traditionalisti, diferenta intre un glont si cartus, ca sa nu mai pomenesc eternul neomarxism si alte divagatii "subtil" vehiculate pentru cei ce nu cunosc termenii. Nationalist-traditionalisti = grupari de patrioti, iubitori, cu adevarat, de tara, mergand pana la sacrificiciul personal, aparatori si promovatori ai adevaratelor traditii. Chiar crezi ca o adunatura violenta de suporteri fotbalisti, condusa de un leader de galerie, violent si fanfaron cu cei mai slabi fizic si mai educati, care gandesc de doua ori ininte de a riposta, este asa cum il descrii? Nu domnule, esti intr-o confuzie, poate intentionata. Nu este cazul unui "partid" intrat fraudulos in alegeri si culmea, mai si isi castiga un loc in parlamentul actual, discutabil. Ori ce argumente ai aduce eu si sunt destui ca mine, nu-l voi credita. Nu am incredere in babuinii ce-l conduc.
   Acele patru gloante false, fara esentialul praf de pusca pentru a fi functionale. reprezinta o amenintare: avem si de astea, ca si cutite si alte ustensile de amenintare. O parodie dupa evenimentele din 2020 de la Capitoliu, initiate de sceleratul trump. Observ ca esti un admirator al lui simion. ai grija, nu este prima data in care te descompiri. Nici in privinta aprecierilor sosoacai nu cred ca esti sincer. Nu poti face abstractie de debutul sosoacai.
   • Like 2
 • Când un partid ajunge la 20%, să spui că e format din sociopați arată nu neapărat naivitate cât disperare. Adică 1 din 5 români e sociopat și inadaptat? Mare atenție, că vin alegerile! Și ce o să gândească un alegător normal la cap? PSD, nu, că a dus țara de râpă de 33 de ani încoace, PNL, nu, că și-a dat mâna cu PSD, UDMR, nu, pentru că nem tudom moghioroc, USR nu, pentru că nu știu ce au mai făcut și ăștia, AUR, nu, că sunt sociopați... Ce nu mi-a plăcut la articolul ăsta au fost acele aspecte care se vroiau pamfletare (gen, "varză, viezure" sau miștoul ieftin la adresa culorilor drapelului național), dar care nu fac decât să discrediteze autorul. În plus, reiterarea la nesfârșit a chestiunii gloanțelor introduse în parlament arată fie că autorul nu a făcut armata, fie că nu știe ce e ăla un glonț, lipsit de cartușul umplut cu praf de pușcă și capsa detonantă. Întreb și eu autorul: cum vă simțiți în țara în care 1 din 5 oameni e sociopat? Să mai avem curaj să ieșim afară din casă?
  • Like 1
  • @ Andrei Tarlea
   Psd-ul are mult mai mult, dar asta nu-l impiedica sa fie partidul hotilor si vanzatorilor de tara. Asa a fost de la aparitie si asa va "muri".
   • Like 2
 • Țară de lichele, țară de secături!... Statistic vorbind, desigur, excepțiile, mult prea puține pentru a conta (a face masă critică), nu fac decât să confirme regula!
  „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de maturitate în faţa Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii cari s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contabandişti… Nu ne prăbuşim din cauza numărului duşmanului, nici din cauza armamentului său, boala o avem în suflet: este o înfricoşătoare epidemie de meningită morală! …Piramida noastră socială este mor- bidă: vârful – bolnav de sifilis, temelia – de pelagră.” (Octavian Goga, 1916).
  „Poporul acesta ar putea fi un popor mare dacă ar scăpa de lichele și lichelism” (Marin Preda).
  „România este un pământ tragic unde totul sfârșește în comic” (Paul Morand).
  „Românii nu sunt o națiune, ei sunt o profesie!” (Bismark).
  Ăștia suntem: neam prost și fudul, hoț și trădător (C. V. Tudor: „Trădarea face parte din structura fizică a poporului român: toți marii conducători ai românilor au pierit prin trădare!”).
  „Poporul acesta ar putea fi un popor mare dacă ar scăpa de lichele și de lichelism.” (Marin Preda).
  „România este un pământ tragic, unde totul sfârșește în comic.” (Paul Morand)
  • Like 0
 • Ovidiu check icon
  Atât timp cât are o audiență de aproape 20% (dublu față de USR), AUR își permite cu lejeritate să întrețină acest discurs violent patriotard, xenofob, anti-UE, așa-zis creștin ortodox, pro "familia tradițională", retrogretrograd și asezonat abundent cu teorii ale conspirației... Aproape o cincime din cei chestionați în sondaje îi aprobă, pentru că AUR le spune ceea ce ei vor să audă.
  Și restul Europei are astfel de partide, unele aflate în zone insignifiante, altele, care din fotolii parlamentare, influențează viața politică în respectivele state sau chiar din PE. În SUA, susținerea populară a lui Trump, compusă din alegătorii de rând și baza Partidului Republican nu diferă foarte mult. Au atacat sediul Congresului, pe 6 ianuarie 2021, pentru că idolul lor, Donald Trump pierzând alegerile, a susținut că au fost furate. Mă întreb cum ar fi fost dacă în Casa Poporului ar fi dat buzna gloata furibundă "aurită", vandalizând săli și birouri în căutarea dușmanilor politici.
  Habar nu am de background-ul lui Simion. Știu însă că AUR are ca parlamentar un intelectual de elită în persoana lui Sorin Lavric, absolvent de
  filosofie, având un doctorat (pe bune, cu Gabriel Liiceanu). De ce AUR poate seduce mai mulți români decât USR-ul lui Drulă, care a rămas la procente de partid balama cu numai 10%?
  • Like 2
  • @ Ovidiu
   Spuneți așa: ”De ce AUR poate seduce mai mulți români decât USR-ul lui Drulă, care a rămas la procente de partid balama cu numai 10%?” Păi poate fiindcă AUR are o ideologie corectă, care răspunde nevoilor populației, pe când USR are o ieologie respinsă de marea majoritate a românilor. E greu de înțeles sau e greu de acceptat? Am zis întotdeauna că AUR e un mix: are în același timp un comportament huliganic, inacceptabil într-o societate civilizată, DAR are o ideologie CORECTĂ, benefică pentru România în situația actuală. Nu e un partid extremist, nu vrea să ne scoată din Europa ca dementa de Șoșoacă, nu e nici pro-rus și nu are nici alte bube în cap inventate de propaganda globalistă. Dar e într-adevăr un partid populist și cu comportament huliganic. Acum, hotărăște fiecare ce e mai de dorit: vreun partid civilizat cu un discurs frumos, dar care să fie favorabil aservirii țării către interesele străine, sau un partid mai huliganic, gen galerie de fotbal, dar care să fie mai focusat pe interesul național.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Aur si ideologia!
   • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   "Ideologia" aur, "programul de guvernare" al aur ce-o fi insemnand?! Ca urmeaza lagare de munca silnca pentru detinuti, "vinovati nevinovati carnalul trebue terminat", tabere de "munca voluntar obligatorie" pentru vacantele elevilor si studentilor, un nou "bumbesti-livezeni"? Intreb si eu ca alta metoda chiar nu vad. Este adevarat ue a distrus tot ce inseamna independenta economica pentru romania, industrie, agricultura, constructie de nave, flota comerciala, invatamant si educatie si ce-o mai fi fost. Dar a facut asta cu contributia guvernantilor, avortati de psd, sub toate denumirile lui din ultimii 34 de ani, cu sprijinul parlamentarilor psd si alti sateliti. Ce nu au reusit in celelalte tari, foste comuniste, au reusit cu sprijinul neprecupetit al propasitilor din pegra societatii romane, ridicati, nu in furci cum ar fi trebuit, ci protejati de raul national iliescu si haita de tradatori din jurul lui. Asa ca azi, doar prin masuri din anii 50, ani de "edificare a comunismului in romania". Vor imbraca camasi brune, verzi, kaki, rosii sau dracu stie ce culoare vor adopta si vor porni la vanatoarea "elementelor antisociale" pentru a le "educa prin munca silnica". Numai ca nu cred ca vor avea succesul comunistilor sustinuti de urss. Nu mai exista si sunt slabe sperante sa-si revina. Poate china, coreea de nord,cine stie? Cum necum "vom trai si vom vedea". Hai ca sunt tare curios ce vei avea de comentat, daca vei avea?
   • Like 1
 • Curiosilor care ar vrea sa stie cam cum ar fi sa fim auriti din '24 incolo le zic doar atat: vedeti ca aurul asta e doar tinichea care cocleste si apoi culoarea vireaza spre brun-mucegai. Ca sa stiti cum ar fi cu ei pe cap la putere e simplu, puneti mâna pe carte cà nu urzicà, cum ar spune un animator de la Tvr, si vedeti ce s-a întâmplat la noi si la altii prin anii '30.
  • Like 6
  • @ KapetanMavromati
   Dan check icon
   Perfect adevarat , asemanarea cu evenimentele extremistilor legionari ,din anii 30 !
   Cam asa vom trai daca ,,aur-olacii extremistii vor ajunge in parlament . ..Extremistii sunt marginalizati peste tot in Lumea Civilizata . Acum cand Romania este dependenta de UE 90 % , cand trebuie sa primim finantari ,etc Acum vor acesti extremisti sa iesim din UE ?? Va fi vai de noi , daca vor mai fi in parlament ...
   DA ,,polititicenii nostri gresesc mereu , si nu schimba politica in favoarea cetatenilor ,caci pentru asta au fost votati ..dar se poate rezolva pasnic totul .
   --Cauza principala ptr manifestarile hulihganice facute de aur--olaci ,s-au dovedit a fi , fake -news. referitor la confiscarea copiilor ..etc..
   • Like 0
 • Marta check icon
  Când eram studentă, acum aproape 20 de ani, am participat la o campanie de donare de cărți pentru elevii din mediul rural (sau din Republica Moldova?) organizată de George Simion. Parca era atunci ceva membru al unei asociații care protesta pentru memoria celor morți la revoluție. Era un puști, și părea bine intenționat. Mă întreb ce ii transformă atât de radical pe unii oameni. E ușor să spui că sunt sociopați. Oare chiar sunt? Cred că ar fi mai liniștitor sa știu că sunt sociopați și gata. Dar eu suspectez ca banii și eventual mirajul puterii îi corupe atât de tare pe oameni. mă îngrozește perspectiva că toți acești oameni care ne distrug viețile nu sunt nici bolnavi, nici răi, nici proști, ci doar lacomi. Și cultura de azi încurajează asta. Nu mai râde nimeni și nu se mai scriu piese ca Avarul. Azi e de bine sa fii ahtiat după bani și putere, se numește siguranță de sine. Daca nu dorești aceste lucruri, abia atunci trebuie sa te duci la psiholog să descoperi cât de multe meriti
  • Like 4
 • Valentin check icon
  Na, nici America n-a stat prea bine la acest capitol. Cred că nu-l voi uita prea repede pe cetățeanul cu căciulă de bizon...
  • Like 1
  • @ Valentin
   Caciula ca caciula, dar nu-i de "uitat" "urangutanul rozaliu" din a carui privire razbate dementa scelerata. Varsa flacari pe ochii de nastapanit, spre deosebire de "macacul de stadion" g. simion ai carui ochi sunt ochi de peste mort, exprimand doar brutalitate retardata. Asta omoara sau saruta cu aceeasi inexpresivitate a ochilor. Spuneam in alta parte ca ochii sunt oglinda sufletului. Foarte putini, din pacate, stiu sa distinga omul dupa privire. Asta se invata si la psihologie. De aia nu mai trebuie obositi bietii copii cu aceasta materie. Daca s-ar pricepe multi va dati seama ce dezastru ar fi la alegeri? Da, suntem poporul frate cu americanii. Q.e.d.
   • Like 3
  • @ Zugravu Mircea
   Si am gasit ceva de accentuat, legat de miercuri dimineata la si in parlament. Afara erau huliganii analfabeti si brutali ai aur, inauntru zbiera in plina criza de schizofrenie, scarbosenia gretoasa de sosoaca. Ati auzit comentariul viitorului nostru prim ministru, bulibasa de buzau, referitor la comportamentul aur? Acest ursar covrigar, pripasit de la buzau, de unde am mai avut si alte jigodii, (moldova este prolifica in privinta marilor borfasi ajunsi la butoane), acest incult, acest mincinos si las din fruntea lotrilor eterni ai tarii a indraznit sa dea vina pe usr pentru comportamentul scursorilor maidanelor, cei de la aur. Este revoltatoare aceasta obraznicie a zlatarului. Are si motiv sa spuna asta, sa nu uitam ca usr a facut alianta cu aur. Acest lucru l-a compromis pentru mult timp. Iar barna, impreuna cu "marele" ciolos au avt grija sa discrediteze cat mai mult acest nou partid, care ar fi putut reprezenta o alternativa, lipsit insa de experienta politica. Pacat. Asemenea aberatie, neamendata de niciun ziarist demonstreaza mult in privinta consideratiei pe care o acorda clica hotilor psd, impreuna cu vataful lor, alegatorilor. E drept asa alegatori asa consideratie. Acest "las fierbinti" national nici nu merita altceva.
   • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult