Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Clubul „Linșajul și etajul”

Captură RTV - cazul Iulia Marin

Foto: Captură RTV/ Pagina de Media

Multă lume a fost șocată de modul în care au „dezbătut” știrea morții jurnalistei Iulia Marin cei de la RomâniaTV, derapaj pe care CNA l-a taxat cu 100.000 lei. Pentru a clarifica dinamica RTV, în comparație cu suma asta, postul a încasat pentru o emisiune de aproape o ora cu Viorica Dăncilă pe undeva pe la 100.000 de euro, nu de lei (Recorder). Ceea ce trebuie analizat este atitudinea celor în cauză. În ședința CNA, V. Ciutacu a declarat: „Nu-s obişnuit să vorbesc în faţa a mai puţin de 350.000 de telespectatori”, fapt care i-a justificat și comportamentul. Cu alte cuvinte, atât timp cât se uită poporul la mine, statul sunt eu. Ulterior, ca sfidarea să fie până la cer, RTV a anunțat că va înființa o bursă pentru tineri jurnaliști cu numele Iuliei Marin. Un fel de „Tolontan a omorât-o și noi îi cinstim memoria, sărăcuța fată!” Toată lumea în șoc, dar nu ne oprim aici. 

Pe 3 mai a avut loc „Convenția Națională” a ceva ce se numește „Clubului de Presă”. O organizație care se vrea a fi o copie a fostului Club Român de Presă. Cu ocazia întâlnirii s-a stabilit și conducerea organizației, care este formată din Sorin Roșca Stănescu, condamnat la doi ani și patru luni de închisoare cu executare pentru aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional organizat – ironic, nu-i așa? – Răzvan Savaliuc, cel care a declarat în emisiunea lui Ciutacu că nu ar lăsa un om cu probleme psihice să lucreze, Bogdan Comaroni, Cozmin Gușă și Claudiu Asimionesei. Alături de Consiliul de Onoare avem și ziariști „marcanți” precum Anca Alexandrescu, Iosefina Pascal, Sarmiza Andronic. Nu are rost să folosim artificii retorice în acest context, se subînțelege cu ce se va ocupa această organizație și ce ziariști va proteja. De fapt, ceea ce trebuie înțeles, este că „băieții” au început să strângă rândurile și să calce pe cadavre la propriu, așa cum am văzut, pentru că vin patru rânduri de alegeri. Miza este atât de mare, încât s-au aruncat cu toate forțele în luptă. Episodul Iulia Marin a fost doar o încordare de mușchi, pe care o vor repeta, folosindu-se în continuare de tragedie. Imaginați-vă cum ies Gușă și Stănescu, declamând că treaba lor este ca ziariștii tineri să fie feriți de oameni ca Tolontan, să nu pățească la fel. 

De cealaltă parte, abordarea este praf. Ca răspuns la mizeriile RomâniaTV, Cătălin Tolontan a declanșat un... audit, ca să le ofere un alt prilej celor de la RTV și celorlalți din „clubul” lor să îl atace. Partea presei din care provine Cătălin Tolontan uită mereu că România nu este formată din așa numiții young urban professionals (sau cum le-ar spune zeflemitor RTV „tinerii frumoși și liberi”). Poate pentru acești oameni, probitatea lui Tolontan valorează ceva, numai că ei nu sunt activi din punct de vedere civic și nu prea au treabă cu votul. Mai implicat este Gicu de la Zețari, care votează după ce își dilată pupilele în fiecare seară la Ciutacu. Pentru el, faptul că Tolontan a cerut un audit înseamnă că Tolontan e vinovat. 

Din păcate, acțiunile din ultima vreme conduc la un scenariu destul de sumbru: pregătiri pentru un război pe teritoriul României, război care va fi purtat în spațiul public, în special în presă, pentru a face pârtie unei grupări antioccidentale, a „suveraniștilor”. Obiectivul e unul singur: în 2024 să câștige cine trebuie, adică cine poate să deraieze România de la traseul european.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ovidiu check icon
  Lucruri, de mult, știute. Trăim într-un model de economie de piață. Presa e o industrie care aduce profit. Presa are patroni care urmăresc profitul. Atât timp cât există un segment de audiență, pentru RTV, avid să capteze ceea ce el vrea să audă, de la cele patru lichele din imaginea de mai sus, postul TV va exista și va prospera, în anumite limite, asigurându-i existența.
  Dar asta se întâmplă peste tot, în democrație. În USA, de exemplu, avem Fox News, unul din posturile tv ale nonagenarului Rupert Murdoch, proprietarul unui imperiu mediatic. Și, bineînțele Murdoch și fiii se implică în politica postului, promovând editorialiști
  de dreapta. Ei l-au făcut mare pe Trump, ei s-au despărțit, recent, de Trump și de cea mai populară gazdă de dreapta a rețelei, Tucker Carlson. care-l ridica în slăvi pe Trump, dar, care, în particular, îl detesta. De ce? Pentru că audiență de la acel moment le aducea profit. Serialul "Succesiunea", de pe HBO, poate fi elocvent, în anumite privințe, de modul în care decurg lucrurile în interiorul unor giganți media.
  Deci, sloganurile de genul, "Ca la noi, la nimenea" sau " Vrem o țară ca afară" sunt stupide. Afară, nu e foarte mult diferit de cum e la noi. Afară, în Europa, cel puțin, sunt salarii mai mari, autostrăzi, servicii mai bune, oameni mai civilizați, dar presa și politica, cu nimic mai breze.
  • Like 2
 • Rucs Rucs check icon
  Știți reportajul recorder?
  https://youtu.be/lvZiLH4ohnM
  Acest reportaj arata ca toate marile partide au buget pentru presa, ca își cumpără practic emisiuni și campanii media favorabile.
  Deci despre ce vorbiți aici? Fie ca vorbim de liberali, fie de social-democrați, e cam totuna.
  Rest... Sa nu fim încremeniți în proiect și nici sa nu gândim în clișee. Trebuie văzută și analizata decizie cu decizie, refuzând etichetarile și încadrarile care ne cimenteaza într-o unica direcție. Gândire autonoma. Altfel, nici nu mai e nevoie sa ne informam, ci scoatem din sertaras clișeul - tfl, conservatori, progresist, antioccidentali, suveranisti. Astea sunt clișee care ne duc spre inerție și refuz al gândirii și informației. În plus, denotă multă multă aroganta.
  • Like 2
 • Nepoate, ești exaltat rău de tot. De fapt, ca toți tovarășii tăi, ce să ne mirăm? Sigur că România nu e formată numai din ”tinerii frumoși și liberi” dar asta nu e rău, ci e foarte bine. Oamenii cu cap, adepții valorilor tradiționale autentice sunt ultima redută împotriva furiei distructive a TFL-iștilor, care în prezent sunt pe val în toată lumea. Nu valul ”tradiționaliștilor” e îngrijorător, ci puterea actuală a ”neomarxiștilor”, ”progresiștilor”, ”haștagiștilor”, ”TFL-iștilor”, sau oricum i-am numi, este o adevărată pacoste. Dacă cumva această putere și influență, la nivel mondial mai scade în prezent, atunci Doamne-ajută, omenirea mai are o șansă.
  • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Dan check icon
   Greu de crezut că „Dan Cojocaru” face parte din populația României, după cum scrie pare a fi de la Tiraspol.
   • Like 4
  • @ Dan Cojocaru
   Ma intreb: pt. dta. consistenta acestei " conventii" cu srs, gusa cosmin si caratoarea de serviate ale lui dragnea si dancila, aceasta ipocrita ce revopseste marii borfasi nationali gen mitrea, dragnea, nastase sau a rusinii nationale dancila, iti inspira incredere si speranta de mai bine in lupta cu #-ii si neomarxistii?
   • Like 2
 • Nume check icon
  Cred ca aveti dreptate. In timp de PNL, PSD si FIDESZ-ul local se bat pe ciolan se lucreaza temeinic in spate prin cele doua posturi TV in interesul asa zisilor suveranisti, de fapt niste flamanzi care nu au mai prins loc la masa bogatilor in ultimii 10-15 ani.
  • Like 4
  • @ Nume
   Astia sunt realele pericole, impreuna cu golanii nespelati de la aur si scarbosenia de la sos romania. Dar cu cetatenii nostri, mai mult timp turmentati nu avem nicio speranta. De fapt, vorba nemuritorul nenea iancu "nu conteaza cu cine votezi,iese cine treuie". Sa vedem cine va fi mai tare moskova sau......?
   • Like 2


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult