Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cele mai mari probleme legate de curățenie sunt urmarea unor alegeri nepotrivite în materie de design. 15 trucuri pentru a-ți face casa ușor de întreținut

Foto: Guliver/Getty Images

Cele mai mari probleme legate de curățenie sunt urmarea unor alegeri nepotrivite în materie de design. Canapeaua din catifea ori de culoare albă, covorul foarte pufos, biblioteca și ușile de interior lucioase, modul în care ai placat deasupra blatului de bucătărie, oglinzile din baie și decorațiunile din dormitor – toate cer mult timp pentru curățenie când sunt alese nepotrivit. 

Design interior

Știi, de exemplu, cât de complicat de întreținut sunt suprafețele rugoase precum piatra decorativă ori profilele din polistiren? Suprafețele denivelate sunt dificil de șters și adună mizerie în crevase. Tablourile din mușchi au un aspect ieșit din comun, dar se umplu ușor de praf, dacă sunt postate în zone de trecere.

Consumul de energie și efort pentru curățenia casei se reduce considerabil dacă alegi inteligent materialele pentru finisaje. Dacă îți construiești acum o casă, trebuie să știi din start cum se întrețin finisajele alese. Sunt câteva criterii de urmat când alegi gresia, parchetul, faianța ori culorile din fiecare cameră.

Când construcția este încheiată și finisajele dejamontate, îți rămâne doar să cauți soluții eficiente de întreținere: mici modificări fără costuri majore, dar și sau echipamente cât mai eficiente pentru întreținerea și curățenia casei.

Am adunat mai jos câteva sfaturi de folos pentru ambele situații, astfel încât casa în care stai să consume cât mai puțin timp pentru curățenie și să ai timp în loc de petrecut cu familia ori prietenii.

1. Evită suprafețele rugoase ori extrem de lucioase

Suprafețele foarte rugoase - cum ar fi piatră, gresia mată sau tencuielile decorative în relief – au un aspect interesant. In schimb, praful adunat în crevase se îndepărtează greu și va deveni vizibil atât pe culori deschise, cât și pe cele foarte închise.

Problema este și mai dificilă în cazul gresiei, din cauza traficului. Este adevărat că o gresie rugoasă este mai puțin alunecoasă, una cu multe asperități va atrage si murdăria. Alege una într-o culoare „antijeg” dacă vrei să nu-ți sară în ochi fiecare strop de mizerie. Imitația de piatră naturală semilucioasa, în nuanțe de bej mediu, grej sau gri este o soluție, în acest caz. Contrar așteptărilor, pe o pardoseală neagră ori de alta culoare foarte închisă, se văd ușor urmele de murdărie. 

Suprafețele extrem de lucioase – marmură patinata, sticlă, oglindă – sunt un magnet pentru amprente și pentru orice este lipicios, deci orice urmă va fi vizibilă pe ele. Este adevărat că reflectă lumina și ajută la crearea unei impresii de spațiu mai amplu, dar folosește-le cu măsură și pentru că există acest dezavantaj în ceea ce privește curățenia.

Alege însă mobilier semilucios în bucătărie, pentru că va fi mai ușor de întreținut: apa și stropii de orice aluneca pe el, așa că ramân mai puține pete. Este așa numitul aspect satinat pe care toți producătorii de vopsea îl recomandă pentru bucătărie, tocmai din acest motiv.

2. Optează pentru gresie și faianță fără rosturi

Chitul de rosturi este o substanță poroasă, în care se impregnează ușor mizeria, chiar dacă aplici o soluție de sigilare. În bucătărie mai ales, asta înseamnă depuneri de grăsime, care duc la închiderea la culoare a rosturilor și lasă impresia de îmbâcsit. În baie, pe rosturi de adună adesea mucegai, mai ales dacă nu exista fereastră, pentru a aerisi temeinic. Soluțiile de curățare atacă cel mai adesea rosturile, astfel că trebuie să le completezi în timp, cu alt strat de chit. 

Rezolvi aproape integral problema montând in loc gresie si faianță rectificate. Plăcile de gresie și faianță rectificate sunt acelea care au muchiile drepte și se montează cu rosturi de maximum un milimetru, ceea ce reduce acumularea mizeriei între plăci. În plus, acest tip de montaj creează impresia de continuitate și iluzia unui spațiu mai mare.

Pe scurt, rosturile aproape invizibile te scăpa de efort și de mizerie, iar curațenia devine mult mai ușoară, fiind doar gresia și faianța de șters.

3. Alege pardoseli dure în loc de covoare / mochetă

Fiind suprafețe tari, gresia și parchetul atrag și mențin mai puțin praf, ceea ce este bine nu doar din punct de vedere al curățeniei, ci și mai sănătos. Mulți dintre alergenii din casă își găsesc locul în mochetă și în alte textile din locuință, iar eliminarea mochetei ajută la reducerea cantității de alergeni.

Gândește-te și că mocheta și covoarele sunt mai greu de curățat și în cazul micilor accidente, precum un pahar vărsat pe jos ori ciocolată călcată de copii în picioare.

4. Alege culori profunde și texturi catifelate numai pentru accent

Pe același principiu ca mai sus, cântărește bine ce fel de culori și de texture folosești în casă. Catifeaua, mătasea și taftaua au un aspect sensational, dar sunt greu de menținut curate pe suprafețe mari precum canapele ori draperii, mai ales dacă sunt în culori profunde și intense precum albastru cobalt, verde smarald, galben muștar, fuchsia ori roșu imperial.

Optează în loc pentru nuanțe mai puțin saturate, mai puțin intense ori pentru texture stil ”sare si piper”, unde amestecul fibrelor de țesătură în doua culori face combinația mai rezistentă la murdărire. Ori alege accesorii – perne, de exemplu – în aceste culori și texturi, restul amenajării fiind în nuanțe neutre. Dealtfel, este o idee general acceptată de către designer că, in orice amenajare, culorile de accent trebuie sa însumeze circa 10% din paleta coloristică a camerei.

5. Lasă suprafețele libere, nu aglomera cu accesorii

În timp, se adună o mulțime de obiecte, multe păstrate la vedere, pe blatul din bucătărie, în baie, în bibliotecă ori pe măsuță pentru cafea. Toate obiectele așezate pe aceste suprafețe se transformă în depozite de praf și cer efort și timp pentru a fi curățate. Înseamnă timp consumat pentru curățenia casei și energie investită în lucruri care nu au neapărat valoare pentru noi, pe lângă sentimentul de aglomerare și presiune pe care îl generează un decor încărcat.

Din când în când, declanșează câte o debarasare majoră, pentru a scăpa de obiectele care îți aglomerează casă. Prinde curaj și sortează la sânge totul, că să păstrezi doar ceea ce merită păstrat. Sfaturi despre cum sa derulezi această operațiune găsești în articolul de aici.

6. Proiectează inteligent spatiile de depozitare

Scapi de cele mai multe obiecte ținute aiurea prin casă dacă ai proiectat deștept spațiile de depozitare. Mergi pe verticală si valorifică spațiul până la tavan, instalând rafturi deasupra ușilor sau construind dulapuri pe toata suprafața unui perete. Folosește orice zonă poți pentru depozitare, inclusive spațiile atipice de sub chiuvetă ori de deasupra vasului de toatetă.

Mobilierul cu spații pentru depozitare te ajută să ascunzi obiecte folosite sezonier, lasand camerele libere și ușor de curățat.

7. Dulapuri cu uși de sticlă, în locul rafturilor deschise

Obiectele depozitate în spatele ușilor din sticlă se prăfuiesc mai puțin și trebuie curățate mai rar. Sticla este o suprafața reflectorizanta care ajută la amplificarea spațiului, iar faptul că în spatele ei este o barieră vizuală (rafturile) nu ridica probleme majore în ce privește apariția amprentelor sau a altor urme de șters.

Spre exemplu, am o mulțime de cărți și cea mai mare teamă a mea legată de ele a fost că se vor umple de praf. Dar am găsit la Ikea biblioteci cu uși din sticlă și am rezolvat problemă: cărțile mele sunt depozitate la adăpost de praf. După zece ani de la această investiție, îți spun cu mare convingere că merită să alegi biblioteci cu uși din sticlă în locul clasicelor rafturi deschise.

8. Montează picioare mobilei

Mobilierul amplasat pe picioare de cel puțin 10 cm (de preferat metalice) îți permite să aspiri și să ștergi pe sub el, reducând depozitele de praf. Creează și impresia unui spațiu mai larg, prin faptul că podeaua nu este ocupată cu obiecte masive. Apoi, pe hol de exemplu, încălțămintea poate fi ușor ascunsă sub un pantofar înălțat pe picioare de 10-12 cm.

Și încă un plus: în cazul unei inundații casnice, pagubele sunt mai mici, pentru că apa nu va pătrunde la fel de ușor precum în mobila așezată direct pe podea.

9. Folosește huse pentru canapele și fotolii

Canapelele, saltelele și fotoliile absorb o cantitate de celule moarte și praf incredibilă. Reduci acest proces folosind huse de protecție, fie croite pe măsură, fie improvizate din cuverturi. Le poți da jos periodic pentru a le curăta, fără un efort major. O astfel de protective este cu atât mai necesară dacă ai în casă un animal, care lasă păr indifferent cât de bine l-ai îngriji.

În plus, astfel poți schimbă ușor culoarea acestora, atunci când vrei o modificare în decor fără să cumperi canapele noi.

10. Folosește covorașe la intrare

Știai că un covoraș instalat în față ușii reduce cu până la 80% cantitatea de praf adusă în locuință din exterior? Covorașele de intrare acționează că o barieră în calea prafului și a altor reziduuri aduse în încăpere sau în casă, de aceea este de preferat să le ai pe ambele părți ale ușii.

În București, de exemplu, poluarea este atât de puternică încât anihilează efectul sanatos al mișcării dacă stai în aer liber mai mult de 4 ore. De aceea, am la intrare, în casă, un covoras de 60 cm x 90 cm, care ajută mult în reducerea cantității de praf care ajunge în locuință.

11. Nu umbla încălțat prin casă

Vedem în filme cum străinii stau în casă cu aceeași încălțăminte ca pe stradă, dar la ei străzile sunt mult mai curate. Am spus deja cât de multă mizerie este în orașele noastre. De aceea, faptul că intri încălțat în casă accelerează ritmul în care se murdărește casa. Vezi asta în cat de des trebuie schimbate așternuturile și prosoapele de la baie ori în aspectul perdelelor, pardoselii și al covoarelor.

Poartă papuci de casă și limitează spațiul în care intri încălțat. Pregătește papuci și pentru musafiri și, în situațiile în care preferi că ei să nu se descalțe, folosește folii de protecție care se trag peste încălțăminte, de tipul celor folosite de vizitatori în clinicile de ATI din spital. Îi găsești în hypermarketuri și în magazinele de bricolaj, precum și în cele de tehnică medicală.

12. Mănâncă doar la masă

Pare un sfat cel puțin ciudat, dar cei care au copii știu ce vreau să spun. Tentația de a ronțăi în diverse locuri din casă este mare pentru copii și adolescenți, dar obiceiul – pe lângă faptul că este nesănătos – este contraproductiv din punct de vedere al curățeniei. Oricât s-ar sili ei să nu facă mizerie, rămân urme, iar resturile de mâncare pot păta țesăturile ori sunt „duse” pe picioare în alte locuri din casă.

13. Folosește gel de dus / săpun lichid în locul săpunului solid

Probabil ai observat depunerile care apar pe marginea căzii ori a chiuvetei când speli mâinile cu săpun solid. Ei bine, săpunul lichid nu lasă urme pe cadă și chiuvetă așa cum se întâmplă cu cel solid, astfel că obiectele tale sanitare vor rezista curate mai mult timp.

14. Păstrează filtrele și plasele de la ferestre curate

Plasele pe care le avem la ferestre împotriva insectelor au și rol de filtrare a aerului care intră în locuință. Vei remarca ușor nivelul de poluare din oraș urmărind cât de repede se murdăresc aceste plase. Lasă-le închise când aerisești, pentru a reduce din praful care intră în casă. Când plouă, deschide larg ferestrele și plasele:ploaia curate praful din atmosferă și nu sunt nici țânțari care să îți intre în casă.

Nu toate aparatele de aer condiționat au funcție de filtrare / purificare a aerului. Cele care au însă, trebuie să aibă permanent filtrele curate pentru a împiedică intrarea în casă a particulelor de polen și de praf. Se aplică aceeași idee și în cazul aparatelor de filtrare ori umidificare / dezumidificare a aerului care au astfel de opțiuni.

15. Îngrijește și educa animalele de casă

Un animal de casă devine o sursă de mizerie dacă nu este bine îngrijit și educat. O pisică urcată pe masă ori un câinele care se urcă în orice fotoliu cu labele murdare sunt o sursă de mizerie. Chiar și un hamster sau un iepure ținuți în cușcă pot murdări, dacă nu le este schimbat la timp așternutul ori nu strânge nimeni talașul aruncat de ei în afară cuștii.

Mirosurile pe care animalele de casă le degaja sunt și ele sursă de disconfort și anulează aspectul curat al casei. Lucrurile se rezolvă cu disciplină și cu grijă față de prietenii blănoși. Câinele dus afară trebuie curățat pe labe înainte de a umbla liber prin casă, pisica să știe că nu are voie în dulap, iar iepurele are nevoie de așternut curat o data la două-trei zile.

Pe scurt, nu-ți lua un animal de companie dacă nu îl poți îngriji și educa așa cum trebuie, pentru că vina pentru mizeria făcută va fi a ta, nu a lui.

Tot ce am povestit mai sus nu sunt reguli de urmat cu strictețe, ci recomandări pe care să le iei în calcul când amenajezi, dar și în viața de zi cu zi. Le poți încălca pe toate dar să știi de la început ce implică și ce efort ai de făcut pentru a-ți menține casa curată.

Ca în orice altă situație în viață – fie alegerea profesiei, achiziția unei mașini sau mersul la vot, trebuie să fii informat pentru a decide în cunoștință de cauză. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Crabu check icon
    Sa vezi cand vine tipu' cu butelia sau cei de la cablu si intra incaltati, defiland prin locul ala aerisit cu aspect de camera de asteptare nefinalizata, ce misto e!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult