Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cerul orb deasupra noastră

CTP

Primarul Davidescu din Șotrile, jud. Prahova, făcea sex cu o minoră de 13 ani. Când adolescenta a refuzat să mai continue, a șantajat-o cu niște fotografii. A fost condamnat la 1 an și 6 luni cu suspendare. Șotrilenii l-au reales primar cu 41% din voturi.

Primarul Ogâgău, din Sângeorz-Băi, a refuzat să i se aplice alcooltestul, fiind oprit în trafic de poliția din orașul său. A primit 1 an cu suspendare. Pentru faptul că și-a brutalizat și umilit fiica în vârstă de 14 ani, n-a primit încă nimic. Ba nu, greșesc, sângeorzenii i-au dat încă un mandat, pe 27 septembrie.

Primarul comunei Brebu, jud. Prahova, Ungureanu pe nume, e o veche cunoștință a subsemnatului. Am scris despre cum voia să plece împreună cu camarila sa de consilieri în Las Vegas, Nevada, Orlando și Miami, Florida, în schimb de experiență, pe banii brebenilor. Ceea ce l-a făcut să anuleze deplasarea, declarându-se scârbit de „gândirea comunistă a unor oameni”. Totuși, a venit după mine să-mi dea un dvd cu filmări aeriene ale comunei Brebu. Apoi, și-a adus un ziarist, pe nume Nistorescu, care i-a confecționat un reportaj despre „realizărili” sale din comună și răutatea lui C.T. Popescu, care nu le vede.

Acum, după ce primarele Ungureanu a fost reales în triumf, iese la iveală o înregistrare din campania electorală, în care le zice așa brebuților: „Să sugă p... babele la biserică, în frunte cu popa, cu toate! Păi, acolo e o mahala și niște idioate! Am minte diabolică, nu iert! Ai greșit față de mine, nu te iert! Pe tine, familia ta, nu contează! Calc pe morminte!”.

Mai e de mirare că așa-numitul Piedone, condamnat la 8 ani și jumătate închisoare pentru contribuția sa la crima în masă din Colectiv, e primarul sectorului 5 al Capitalei? Are rost să mai amintesc că individul mai avea o condamnare definitivă din 2018, la 1 an închisoare cu suspendare pentru favorizarea unor persoane prin folosirea funcției sale publice?

Ce au în comun toți acești realeși la al nu știu câtelea mandat? Faptul că sunt răi, escroci și ticăloși. Niște inși aflați foarte jos pe scara evoluției morale a omului.

Cum a fost posibil să fie votate, și revotate, aceste jigănii? Răspunsul e limpede și sumbru: deoarece, pentru cei ce i-au ales, criteriul moral nu contează. Majoritatea nu reacționează decât prin prisma a ceea ce o interesează direct: mi-a dat, mi-a făcut, o să-mi mai dea, o să-mi mai facă. Nu-i pasă nici cât negru sub unghie de copiii abuzați, de concetățenii insultați de călcătorul pe morminte, de cei care au murit și au fost mutilați în Colectiv. Morala ca principii, situată deasupra capetelor noastre și privind umanitatea, aidoma cerului înstelat, e neglijabilă în gândirea majorității alegătorilor. Ei nu ridică ochii spre cer. Cel mult ridică din umeri, dacă le spui că sunt complici.

Și asta nu se întâmplă doar în Prahova, la Sângeorz sau în sectorul 5. Gândiți-vă bine, stimați Republicani, dacă nu cumva toate alegerile din România ultimilor 30 de ani au fost umorale și amorale?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult