Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cheltuielile cu personalul ale Metrorex au crescut cu aproape 70% în ultimii 5 ani, deși numărul mediu de salariați a crescut doar cu 7%

metrorex -  Foto Inquam Photos / Octav Ganea

 Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Cheltuielile de personal ale Metrorex, pe parcursul anului 2018, au ajuns la 448 milioane de lei, ceea ce reprezintă 52% din totalul cheltuielilor, față de 44% acum 5 ani. Jumătate din veniturile acestei firme se duc doar pentru cheltuielile cu salariile, în condițiile în care media la nivel național este de 14%, aproape de 4 ori mai mică.

Se pare că nimeni nu are o problemă cu aceste evoluții halucinante, deși compania înregistrează pierderi cumulate de aproape 20% în fiecare an din perioada analizată, acestea fiind acoperite de subvenții de la stat.


Pierderi în fiecare an din ultimul deceniu

Pierderile înregistrate în fiecare an din activitatea principală (rezultat din exploatare) reprezintă aproape 20% din cifra de afaceri a Metrorex S.A. Cifra de afaceri totală înregistrată de Metrorex S.A. în ultimii 5 ani se ridică la 3,5 miliarde de lei, în timp ce pierderile din exploatare în aceeași perioadă analizată sunt 758 milioane de lei. Există voci care spun că aceste pierderi sunt cauzate de prețul mic al biletelor. Nu se justifică!

Am comparat prețul biletelor / salariul mediu din capitală cu alte companii similare din regiune (Varșovia, Praga, Budapesta) și prețul biletelor pentru transportul călătorilor cu metroul este cel mai ridicat în București raportat la nivelul salariilor.

Problema este cauzată de salariile foarte mari, personalul supradimensionat și „alte cheltuieli din exploatare” care sunt lipsite de transparență și unde sunt incluși diverși furnizori preferențiali la costuri supradimensionate. 

Recent am aflat că Metrorex S.A. înregistrează restanțe de peste un an la furnizori care au prestat servicii de mentenanță… și că, în curând, riscăm reducerea programului trenurilor Metrorex în București!


O treime din veniturile totale ale companiei Metrorex sunt subvenționate de stat

Compania Metrorex S.A. a înregistrat venituri totale de aproximtiv 6,2 mld lei în ultimii 5 ani, din care aproape 2 mld. lei reprezintă subvenții plătite de stat pentru acoperirea pierderilor.

În fapt, Metrorex nu a înregistrat profit în ultimul deceniu… cine răspunde pentru faptul că taxele noastre se duc într-o gaură neagră, în loc să fie orientate către investiții?

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult