Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cheltuim mai mult decât ne putem permite. România a avut în trimestrul al doilea cel mai mare deficit bugetar din UE: 4,1% din PIB

Paste

(Foto: Inquam Photos)

Cheltuim cu mult mai mult decât ne putem permite. Dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, suntem pe primul loc la nivelul deficitului bugetar în trimestrul al doilea. O arată datele Eurostat publicate marți și consultate de News.ro.

România a înregistrat în trimestrul al doilea un deficit bugetar de 4,1% din PIB, date ajustate sezonier. Este cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană (UE) în perioada menționată.

Marea Britanie a avut un deficit bugetar de 3,4%, Franţa - 2,8%, Portugalia - 1,6%, Slovacia -1,4%.

Actuala coaliție de guvernare a anunțat la început de an că își asumă respectarea ţintei de deficit de 3% din PIB pentru acest an. Depășirea acestei limite poate atrage declanșarea procedurii de deficit excesiv.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    "De anul trecut, şi mai ales de trei luni încoace, Banca Centrală Europeană, prin vocea guvernatorului Mario Draghi sau poziţiile membrilor consiliului de administraţie, guvernatori în ţările lor, cere marilor ţări ale Europei, în frunte cu Germania, să majoreze salariile angajaţilor pentru a creşte consumul şi a produce inflaţie. Decenii întregi, băncile centrale au avut ca misiune scăderea inflaţiei prin dobânzi mai mari, prin temporizarea creşterilor salariale, respectiv prin reducerea aparatului de stat şi trimiterea oamenilor în sectorul privat, acolo unde era mai greu de obţinut o majorare salarială."
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    Eeeee, nu e problema, e chiar bine, acum au o scuza, a venit UE si nu ne permite sa crestem salariile
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult