Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cheltuim mai mult decât ne putem permite. România a avut în trimestrul al doilea cel mai mare deficit bugetar din UE: 4,1% din PIB

Paste

(Foto: Inquam Photos)

Cheltuim cu mult mai mult decât ne putem permite. Dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, suntem pe primul loc la nivelul deficitului bugetar în trimestrul al doilea. O arată datele Eurostat publicate marți și consultate de News.ro.

România a înregistrat în trimestrul al doilea un deficit bugetar de 4,1% din PIB, date ajustate sezonier. Este cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană (UE) în perioada menționată.

Marea Britanie a avut un deficit bugetar de 3,4%, Franţa - 2,8%, Portugalia - 1,6%, Slovacia -1,4%.

Actuala coaliție de guvernare a anunțat la început de an că își asumă respectarea ţintei de deficit de 3% din PIB pentru acest an. Depășirea acestei limite poate atrage declanșarea procedurii de deficit excesiv.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    "De anul trecut, şi mai ales de trei luni încoace, Banca Centrală Europeană, prin vocea guvernatorului Mario Draghi sau poziţiile membrilor consiliului de administraţie, guvernatori în ţările lor, cere marilor ţări ale Europei, în frunte cu Germania, să majoreze salariile angajaţilor pentru a creşte consumul şi a produce inflaţie. Decenii întregi, băncile centrale au avut ca misiune scăderea inflaţiei prin dobânzi mai mari, prin temporizarea creşterilor salariale, respectiv prin reducerea aparatului de stat şi trimiterea oamenilor în sectorul privat, acolo unde era mai greu de obţinut o majorare salarială."
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    Eeeee, nu e problema, e chiar bine, acum au o scuza, a venit UE si nu ne permite sa crestem salariile
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult