Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ionuț Dumitru, despre majorarea salariilor la stat: „Deficitul public va ajunge la aproape 6% din PIB. E deja game over”. Cât câștigă un bugetar în România, față de unul din Bulgaria

Legea salarizării unice ar duce la o creștere medie a salariilor bugetarilor cu 40-50% anul viitor, iar deficitul public va atinge aproape 6%, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, care adaugă că în aceste condiții Guvernul nu mai are ce măsuri de compensare a creșterilor de cheltuieli să ia. „E deja game over”, a afirmat Ionuț Dumitru la o reuniune a analiștilor financiar-bancari, potrivit Profit.ro.

În România salariile în administrația publică sunt mai mari decât în administrația publică din Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Slovacia și Grecia, relativ la salariile medii pe economie, relevă studiul „Anvelopa salarială în sectorul bugetar – evoluții și comparații cu alte țări membre UE”, publicat de Consiliul Fiscal și care poartă semnătura președintelui Consiliului Fiscal Ionuț Dumitru.

În administrația publică, salariul relativ - calculat ca raport dintre salariul brut din sectorul respectiv și salariul mediu brut pe economie - în România este 162%, față de 113% în Bulgaria, 119% în Ungaria, 123% în Polonia, 111% în Cehia, 127% în Slovacia, 118% în Grecia, conform calculelor făcute de Consiliul Fiscal pe baza datelor AMECO și ale Institutelor Naționale de Statistică.

Aceleași calcule ale Consiliului Fiscal arată că un angajat din administrația publică din România are un salariu mediu brut de 1.116 euro, în Ungaria - 1.005 euro, în Polonia - 1.096 de euro, în Bulgaria - 556 de euro, iar în Slovacia - 1.155 de euro.

În sectorul public, per ansamblu, documentul arată că în februarie anul acesta în România salariul relativ - calculat ca raport dintre salariul brut din sectorul respectiv și salariul mediu brut pe economie - este de 122%, față de 90% în Ungaria, 106% în Polonia, 103% în Cehia, 102% în Bulgaria, 107% în Slovacia și 112% în Grecia. 

(Sursa: Studiul „Anvelopa salarială în sectorul bugetar – evoluții și comparații cu alte țări membre UE”//clic pe imagine pentru a mări)

(Sursa: Studiul „Anvelopa salarială în sectorul bugetar – evoluții și comparații cu alte țări membre UE”//clic pe imagine pentru a mări)

Documentul mai arată că ponderea în PIB a cheltuielilor totale cu salariile bugetarilor, care acum este de 8,4% din PIB, va ajunge în anul 2020 la 10%, iar în 2022 la 12%, peste media europeană.

(Sursa: Studiul „Anvelopa salarială în sectorul bugetar – evoluții și comparații cu alte țări membre UE”//clic pe imagine pentru a mări)

Studiul relevă că și în anii 2007, 2008 și 2009 s-a mai înregistrat o asemenea decuplare a salariilor din sectorul public față de sectorul privat. 

(Sursa: Studiul „Anvelopa salarială în sectorul bugetar – evoluții și comparații cu alte țări membre UE”//clic pe imagine pentru a mări)

Studiul arată cum au scăzut veniturile colectate din taxe și impozite în România în ultimii ani, ca pondere în Produsul Intern Brut, de la 28,1 la sută în 20015, la 26,1 la sută în 2016. Pentru 2017 proiecția Comisiei Europene pentru România este de 25,4 la sută, față de o medie europeană de 40 la sută.

(Sursa: Studiul „Anvelopa salarială în sectorul bugetar – evoluții și comparații cu alte țări membre UE”//clic pe imagine pentru a mări)

Estimările Comisiei Europene pentru acest an arată România pe penultimul loc din Uniunea Europeană, înaintea Irlandei, la capitolul veniturilor colectate din taxe și impozite, raportat la PIB, în 2017. Bulgaria are o rată de colectare de 30 la sută, iar media europeană este de 40,1 la sută. Cel mai bine stau Franța și Belgia, cu o pondere în PIB a veniturilor colectate de 47,7, respectiv 46,7 la sută din PIB. Estimările Comisiei Europene:

 

(Sursa: Studiul „Anvelopa salarială în sectorul bugetar – evoluții și comparații cu alte țări membre UE”//clic pe imagine pentru a mări)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Compararea salariului mediu brut al angajaților statului,bugetarii, cu salariul mediu brut pe economie este parțial relevant,comparația, un adevărat duș rece, trebuie să fie între venitul mediu brut la stat și venitul mediu brut al angajaților la privat!!!Diferențele vor fi mult mai mari,oare se numește discriminare socială?
    În plus și în acest articol persistă eroarea indusă de șefii sindicatelor diferitelor categorii de bugetari care vorbesc despre salarii și evită să discute despre venituri, salariu+diferite sporuri, stimulente, etc.De curînd un sindicalist din Ministerul Sănătății își spunea păsul, cei pe care îi reprezenta sunt în pericol să piardă prima de sfîrșit de an,2 salarii minime pe economie.
    Scriind despre veniturile șefilor de sindicate,unul din învățămînt avea următoarele surse oficiale de venit:
    1.Venit corespunzător funcției de șef de sindicat
    2.Venit pentru funcția de profesor într-un liceu din Ialomița,ocupată premergător alegerii la sindicat(pentru acea ,,catedră” statul plătește salariu titularului,care e ocupat cu activitatea sindicală+salariu suplinitor)
    3.Venit pentru că e membru în Consiliul de Administrație a liceului.
    Începeți să vă întrebați ce se întîmplă?
    • Like 0
  • Nu pricep de ce o fi asa de greu sa stabilesti ca baza de salarizare pt bugetari salariul mediu brut din privat, caruia sa-i aplici in multiplicator, fct de caz. Astfel si sectorul bugetar va fi motivat sa ajute ca economia privata sa se dezvolte, pt ca venitul lor e direct cuplat de dinamica econ reale.
    • Like 1
    • @ Neacsu Laurentiu
      Ai perfecta dreptate, dar ... din toata analiza din articol lipseste un indicator foarte important: ponderea personalului bugetar in total populatie activa. Mai mult, primarii P$D vor infiintarea de firme, din banul public, pentru fel de fel de aberatii. Si mai mult, Livache vrea 35.000 de consilieri fiscali, platiti de stat, pentru a ajuta populatia cu declararea veniturilor pe gospodarie. Asta e doar inceputul unei noi nationalizari facuta mai cu perdea. Daca nu reactionam Coreea ne vom numi. Din pacate, aia de Nord.
      • Like 0
    • @ Neacsu Laurentiu
      Nu am înțeleseles de ce pentru stabilirea salariului unui bugetar să se ia ca reper salariul mediu din privat,și acestuia să i se aplice un multiplicator,de ce nu și un demultiplicator.Asta ar fi una,dar mai e și alta:de ce venitul mediu(nu salariul) la stat să fie mai mare decît în privat?În privat,lenea și incompetența înseamnă desfacerea contractului de muncă,la stat nu prea.
      • Like 1
    • @ Neacsu Laurentiu
      check icon
      Ohohoooo, de când susțin și eu ideea asta...!
      Din păcate, cei care legiferează și fac planuri de dezvoltare nu sunt de acord cu această idee, deoarece se află într-un conflict de interese în care ei centrează, ei dau cu capul și ei bagă apoi cardul în bancomat, lunar.
      • Like 0
  • Cri check icon
    Conform altor statistici, la fel de oficiale, salariul mediu din Romania este mai mare decat al Bulgariei si mai mic decat al celorlalte tari membre UE.
    Sunt convins, ca dl. Ionuț Dumitru, daca ar castiga undeva la 1500 lei net, cat au majoritatea functionarilor publici, ar "canta" altfel.
    Ar fi timpul ca expertii in economia Romaniei sa incerce sa se gandeasca si la cum ar functiona economia noastra daca media salariala s-ar situa la nivelul decentei, de exemplu daca leafa medie ar di de 3000 de lei.
    Din 1990 incoace, oamenilor li se spune tot timpul ca treturile si tarifele diverselor servicii, utilitati sau marfuri trebuie sa se alinieze la cele ale UE; acest lucru s-a realizat de multi ani; insa niciun expert economic nu ne explica de ce leafa NU trebuie inca sa se alinieze la media europeana.
    Vad ca mutinationalele, care prospera in Romania tocmai datorita salariilor mici pe care le platesc, prospera la fel de mult si in Vestul Europei, unde trebuie sa achite salarii conform statdardelor din acele tari dezvoltate.
    In concluzie, poate ne explica vreun academician in ale economiei, de ce populatia din tara noastra trebuie sa se multumeasca cu o medie salariala indecent de mica, dar in acelasi timp sa plateasca bunurile si serviciile la preturi de UE.
    • Like 0
  • Stai nene Dumitru sa vezi matale cum vine tripleta de aur ( Stalin teleormaneanul , savanta de renume mondial Olguța și Buffet de la finanțe ) la antena și România tv și o sa zică ca ești pus de Soros , olandezi , UE sa panichezi populația cu analizele matale .
    • Like 0
  • Romania, o tara falimentara, capusata printr-un sistem de Pile-Cunostinte-Relatii robinhood-ian care trage bani de la buget si promoveaza nemunca, mitocania si malversatiunea ca modalitati de supravietuire, prin contracte cu statul la firmele-clientela, prin feudalizarea entitatilor administrativ-teritoriale transformate in feude seniorale, printr-un razboi de clasa neocomunist impotriva clasei de mijloc lovita cu masuri fiscale impovaratoare, prin redistributie bugetara a la legare de glie, prin distrugerea educatiei prin nonvaloare si proliferarea nepotismului pandemic, prin habotnicie si traditionalism agresiv etc. Generatiile urmatoare vor avea toate motivele sa ii dispretuiasca pe cei care au condus tara, cat si pe cei care au girat aceasta complicitate de devalmasie a banului public. Vine Pastele, urmeaza ca romanii sa mai bage o sarma suplimentara in burdihan, ce conteaza ca e pe datorie, sarmaua tot gustul ala il are, si apoi, vorba romanului, e mai buna daca e pe banii altora. Cui ii pasa cu ce ne alegem si ce vine din urma? Carpe Diem, suntem urmasii dacilor cei semizei, vom izbandi cu branza si viezurele. Economia, detoria publica, PIB-ul, responsabilitatea fiscal-bugetara, astea sunt departe, nu ne privesc pe noi, iar daca ne privesc, sunt strainii de vina, doar asa spune la televizor si cum noi suntem europenii ce consuma cel mai mult televiziunea credem si nu cercetam. Suntem Centrul Energetic Universal, iar Iisus a fost roman, deci putem transforma deficitul in excedent asa cum a transformat Iisus apa in vin.
    • Like 8
    • @ Marian Cristescu
      Bai, de, romanii are talent, ei si numai ei, restul..........Si totusi mentalitatea asta o au si alte popoare, da, da altii au Mercedesuri sau roboti cu care sa se laude, iar nu cuie batute cu varful in afara scandurii.......
      • Like 0
  • Da, e game over. Se termina cu sclavia în România, cu munca prost plătită. Ca sa vezi cu cine ne compara ăștia ca să ne simțim rușinați de salariile noastre. Cu Bulgaria tătă. Atât.
    • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      check icon
      Domnule, văd că ne compară cu aproape tot Estul Europei, deci cu țări mai productive și mai dezvoltate decât noi și bulgarii.
      • Like 6
    • @
      Domnule,am citit și eu articolul, am sesizat tendetiozitatea lui. Nu am alte termene de comparație decât decenta și respectul de sine.Aici, și oriunde, eu îmi negociez valoarea. În rest, Dumnezeu cu mila.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      Și cu cine doreați să ne comparăm? Cu Germania? Cu Franța?
      În primul rând, noi nu putem să avem salarii la stat ca cei de acolo, pentru că pur și simplu nu avem bani. Dacă încercăm iese fie cu deficit, fie cu inflație, și ne împușcăm singuri în genunchi și ajungem ca Venezuela.
      În al doilea rând, noi nu merităm acele salarii. Sistemul nostru de stat pur și simplu nu oferă servicii de calitate, nu ai un randament ban-serviciu convenabil. Iar argumentul că odată cu creșterea salariului se vor îmbunătăți și serviciile este total fals, pentru că la bugetari nu este nici pe departe o meritocrație, ci un hățiș de pile și numiri politice.
      Dacă vreți prosperitate atunci faceți infrastructură, debirocratizare și depolitizare. Singurele domenii în care cred că ar ajuta majorări salariale sunt sănătatea și educația, pentru că ne pleacă doctorii și profesorii suplimentează prin meditații, în loc să-și folosească timpul și energia la clasă.
      În rest e pomană și praf în ochi.
      • Like 6
    • @ Rareș Mocanu
      Frate, ieși în strada, anunță pe cei din jur ca ești ultimul om care nu merita nimic bun, apoi împușcă-te în cap, lasă genunchii pentru cei care pot.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      nobody check icon
      Draga, noi am fost mereu bine platiti. Pana nu demult eram milionari in lei. Ghici ce, milioanele alea nu valoreaza nici cat o ceapa degerata, ca tu o sa vrei sa cumperi mancare de banii aia, nu mananci bani prajiti la tigaie. Dar deh, un postac pesedist nu are nevoie sa mearga chiar atat de departe cu rationamentul.
      • Like 2
    • @ nobody
      Tu ai doua raturi de porc la profil? Brrr! Nimeni de porc la patrat! Mai bine postac pesedist( ca atat de duce ratul)
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      nobody check icon
      Ce-i drept, asta era important. Mai da-o dracu de ţară şi de inflaţie, e mult mai interesant sa numărăm râturile din avatarul unui oarecare de pe internet :)
      • Like 4
    • @ nobody
      pai da,ca e important cine zice orice.ca oricine poate zice orice.
      • Like 0
    • @ nobody
      pai da,ca e important cine zice orice.ca oricine poate zice orice.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      asa este
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      nobody check icon
      Ai dreptate. Si tu esti un postac pesedist mediocru, platit cu salariul minim pe economie, care debiteaza numai tâmpenii. Nu te supara, nimeni nu-i perfect.
      • Like 3
    • @ nobody
      Ghici cat am luat pe postarile astea? Nu-ti zic,ca-ti fracturezi genunchi
      • Like 1
    • @ Serban Maraciuc
      nobody check icon
      Si un leu daca ai luat, e un leu mai mult decât meriţi. Desi pesedistii sunt obisnuiti sa plateasca gras incompetentii, deci orice e posibil. Noroc ca exista fraieri ca mine sa-si plateasca dările pana la ultimul bănuţ, ca altfel mureaţi de foame.
      • Like 3
    • @ nobody
      de unde ai platit,porcule? ca nu ma pot abtine,ca ai doua raturi....cat de porc poti sa fii
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      Anon check icon
      Sunteti ridicol. Va rog, continuati! :D
      • Like 3
    • @ Serban Maraciuc
      nobody check icon
      Din munca mea, pesedistule. Stiu, pentru un pomanagiu pare ceva extraordinar, dar unii chiar muncesc, nu stau toata ziua cu mana-ntinsă ca cerşetorii. Si sper ca nu esti chiar atat de prost sa nu-ti dai seama ca avatarul meu este asa dinadins, sa incerce unii sa ma jigneasca ca la grupa mică, ca sa pot sa fac mişto de nătărăi.
      • Like 4
    • @ Anon
      Anon,tie iti dau canon...baga multi de D!...sa infloreasca ridicolul!
      • Like 0
    • @ Anon
      Anon,tie iti dau canon...baga multi de D!...sa infloreasca ridicolul!
      • Like 0
    • @ nobody
      tu esti grupa mare,cu obraz gros,si ghici ce? vei cotiza la mine,ca nu intelegi nimic din nimic...tot la mine vei ajunge..iti explic face to face..
      • Like 0
    • @ nobody
      tu esti grupa mare,cu obraz gros,si ghici ce? vei cotiza la mine,ca nu intelegi nimic din nimic...tot la mine vei ajunge..iti explic face to face..
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      nobody check icon
      Sper ca nu esti tu cel mai deştept dintre postacii pesedişti. Că nivelul e jalnic. Eu credeam ca ai fost platit sa arăţi cum pe strazile patriei curge laptele si mierea sub orânduirea marelui Cârmaci de Teleorman. Cand colo, tu cauti sa-ti insulti (într-un mod de-a dreptul rudimentar, asta ca sa fiu politicos) colegii de forum.
      • Like 3
    • @ Serban Maraciuc
      nobody check icon
      Intr-un fel ai dreptate, sunt un idiot. Înteleg ca sunteti hoţi şi incompetenţi şi totuşi continui să vă plătesc lunar sume exorbitante. Probabil fac asta dintr-un sentiment de milă, ca debilii ca voi ar muri la propriu de foame fară contribuţia mea generoasă.
      • Like 2
    • @ nobody
      numai un porc ca tine poate crede ca eu am colegi pe aici....sunt lup si am o lupoaica....si te asteptam!
      • Like 1
    • @ Serban Maraciuc
      nobody check icon
      E bine că mă aşteptaţi. Sper ca nu aveţi buze reci :) Si nu te mai enerva, sa nu-ti plesneasca vreo arteră in cap.
      • Like 2
    • @ nobody
      Vezi? Noroc ca ai umor! Da" tot nu scapi,ca esti nimeni care n-a inteles nimic din nimic,imi pare rau.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      nobody check icon
      Drăguţule, îţi pare rău degeaba, IQ-ul meu e cel puţin dublu faţă de al tău. Ce înţeleg eu, tu nici măcar nu întrezăreşti. Dar ştii cum e, un mort nu-şi dă seama că e mort, un prost nu-şi dă seama că e prost.
      • Like 1
    • @ nobody
      Aoleo...ma ia cu moarte! de unde mi se trage?..E conspiratia lui Isus!...cica Isus avea o inteligenta emotionala care batea IQ...cu mintea care cobora in inima,ceva de neinteles.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      nobody check icon
      Să-ţi spun un secret: daca scrii bazaconii tot nu pari mai deştept, dimpotrivă, te scufunzi mai mult :)
      • Like 1
    • @ nobody
      Asa este,stiu unde imi este mormantul,dar sunt singurul de aici care crede in inviere.
      • Like 0
    • @ nobody
      Asa este,stiu unde imi este mormantul,dar sunt singurul de aici care crede in inviere.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      nobody check icon
      Pai tu crezi şi in năzbâtiile îndrugate de Liviu, Olguţa şi alti măreţi teleormăneni. Ar fi fost culmea sa nu crezi chiar in inviere :) Dar nu te intrista, nu e vina ta. Natura a fost nedreapta cu unii. Fericiţi sunt cei săraci cu duhul! :)
      • Like 1
    • @ nobody
      Daa! Cat de sarac sunt cu duhul! Si ce bine si ushor ma simt! De unde toate astea?..acush o sa plutesc pe facebook pana la tine!
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      Cri check icon
      Sunt curios sa vad daca nobody si Serban Maraciuc vor putea fi capabili vreodata sa polemizeze si cu politete si respect reciproc, dar si in baza unor argumentatii rationale.
      Insulta este accesibila oricui; cu argumentatia logica si civilizata e mai greu....
      • Like 1
    • @ nobody
      Stiti ce e trist? Ca pe vremea lui Nastase pana si postacii aveau un pic de eleganta in discurs, chiar daca mesajul era invers. Mai mai ca puteai sa-i crezi :) Dar odata cu "noua generatie" de "decretei" ajunsi la putere, s-a manelizat tot: parlament, guvern, capitala , pe cale de consecinta si postacii , in particular, iar in general oamenii, cred ca ii vedeti in fiecare zi prin trafic sau la orice coada ce comportament au. Smecheri, smardoi, combinatori. Cine are nevoie de eficienta in aparatul de stat ? Nimeni, decat astia ca noi , care suntem utopici. Ideea finala este ca functionarul sa fie Dumnezeu, pe salarii mari, iar cand iti face un lucru banal trebuie sa consider ca ti-a facut o favoare.
      • Like 1
    • @ nobody
      Nu e cel mai rasarit, mai sunt unii pe hotnews, mazeta e in top cel mai competent, dupa care vine unul xanti, nyk1, gigikent si lista continua. Aceleasi non argumente iar cand ii combati cu argumente incep si te injura
      • Like 1
    • @ Serban Maraciuc
      check icon
      Ce ar fi rușinos să fim comparați cu bulgarii? Ați fost vreodată în Bulgaria? Eu de multe ori. Da, e mai multă sărăcie vizibilă cu ochiul liber, dar – în același timp – sînt mult mai serioși decît noi în multe privințe, începînd cu ordonarea parcărilor în zonele centrale din Sofia și din marile orașe, continuînd cu drumurile naționale și cu zonele verzi de-a lungul acestor drumuri. Au și salate mai bune și mai bine făcute decît noi, între alte altele.
      În rest, nu aveți deloc dreptate, Bulgaria este luată ca referință doar în titlu (caz rar, vai, cum să ne comparăm noi cu bulgarii, noi avem prostie de talie mondială, nu de talie balcanică, nu?), în rest comparațiile se fac cu multe țări europene, nu știu dacă sînt toate și nu știu cît de corecte sînt analizele, nu mă pricep.
      • Like 1
    • @ Cri
      nobody check icon
      Nu vad cum ai putea polemiza civilizat cu un postac plătit. In afara de asta, daca te uiti la contactele lui de pe facebook o sa-ti cam dai seama cam din ce grup face parte (exista pe acolo postari homofobe, rasiste etc). Tipul asta de individ o sa fie mereu preocupat de râturile din avatarurile interlocutorilor, in niciun caz de dezbatere.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult