Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Chiar cu o zi înainte de congresul PNL, foarte multe fabrici din țară au primit notificare de dublare a prețului la energie

Stâlpi de înaltă tensiune

Foto: Inquam Photos

Domnule Orban, domnule Cîțu, doamnelor și domnilor delegați la Congresul PNL, vineri 24 septembrie la prânz foarte multe fabrici din țară (poate toate) au primit notificare de DUBLARE a prețului la energia electrică activă.

După ce am mi-am revenit din șoc, am sunat vreo 15 directori de fabrică (din mai multe domenii) care au confirmat că toți au primit notificare de dublare a prețului – de la 1 ianuarie 2022, unii chiar de la 1 noiembrie 2021, asta însemnând puține zile în care se poate negocia. Suntem la 600-700 lei / MWatt, dar înțelegem că în 2022 se poate ajunge și la 1000.

Ironia face că multe fabrici să fi decis cu câteva luni în urmă, când au început scumpirile, să treacă de la contracte fixe la piață liberă, ascultând de autorități în loc să asculte de furnizori, care au dat atunci recomandarea corectă: “luați acum și așa, vă fi mai rău”. Și o alta ironie face că unii operatori industriali să fie notificați despre creștere deși au contracte fixe pentru încă o perioada lungă.

Unii operatori vor “transfera” tarifele mai mari către clienți crescând preturile, dacă cererea o va permite, alții vor avea impact în profitul realizat, ceea ce înseamnă și mai puțini bani pentru veniturile bugetare din impozit. Poate că unii antreprenori vor închide, neputand absorbi o dublare de tarif. Poate că unele multinaționale vor regândi operațiunile din România, din cauza creșterilor costurilor de producție odată cu dublarea tarifului la utilități, la care se adaugă și așteptată creștere a salariului minim.

Oricum ar fi, această scumpire va genera o reacție inflaționistă incredibilă, greu de anticipat.

Vă rog nu trageți în mesager, dar fac acest apel către principalul partid aflat la guvernare, care va rămâne la guvernare, pentru că operatorii industriali nu reușesc să înțeleagă o serie de lucruri simple:

- cum se poate dubla practic în nici șase luni prețul la energia electrică, unde sunt agențiile de control? Unii spun că a crescut cererea după pandemie, dar este imposibil ca cererea să fie mai mare decât era în 2019, când eram la sub 250 lei / MWatt. Alții spun că suntem victima colaterală a jocurilor est-vest. Alții spun că creșterea violentă va fi sursa pentru plata compensațiilor pentru consumatorul vulnerabil – au fost deja declarații că plata se va face din câștigurile furnizorilor care iată, le obțin prin dublarea tarifelor industriale;

- nu mai există de loc energie “Made în Romania”? Avem cărbune, apă, gaz, petrol, unde sunt, cum pot fi optimizate chiar și tranzitoriu și chiar și cerând acordul UE, până intra banii pentru Green Deal și avem trecere la energie neconvențională?

- de ce atunci când eram pe contracte fixe am fost încurajați de autorități să mergem în piață libera, unde “competiția va regla prețurile”?

- și nu în ultimul rând, unde se va ajunge? La 1000 lei / MWatt – repet, de aproape 4 ori prețul din 2019 – putem ușor anticipa o inflație anualizata de 7-8%.

Sper că de luni încolo unele dintre aceste întrebări, dar și altele, să-și găsească răspuns.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult