Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Chiar și în vremea când „trebuie să stăm departe de spitale”, nu vă temeți să mergeți la specialiști pentru afecțiuni cronice sau acute!

Doctor, pacient, covid

Foto: Guliver Getty Images

... Care ar risca să se agraveze dacă n-o faceți la timp!

Recunosc că, de la apariția alarmei privitoare la noul coronavirus, am evitat să mă duc la medic pentru o afecțiune care nu mi s-a părut chiar urgent de rezolvat. În cele din urmă, văzând că nu mai am ce aștepta, cu toată teama, mi-am luat inima-n dinți să mă programez la o clinică – desigur, nu la un spital care tratează de Covid-19.

Spre marea mea uimire și satisfacție, am constat că e poate locul în care, contrar așteptărilor, contactarea Covid-19 pare cel mai puțin riscantă. Încă înainte de a intra ți se ia temperatura. Completezi și semnezi... olograf o declarație pe proprie răspundere cum că nu întrunești riscurile de a fi contaminat, identificându-te prin CI. Toți pacienții (preponderent tineri, inclusiv gravide sau cu copii mici) purtau mască. Bineînțeles că și recepționerele, asistentele, medicii. La recepție se respectă distanța recomandată. Ai la dispoziție și celebrele... dispensere. Nici „scenografiaˮ nu este terifiantă: medicii poartă halate de unică folosință, dar nu sunt costumați precum cosmonauții. Pentru pacienți se pun la dispoziție și papuci de unică folosință. Examinarea decurge în condiții care par sigure. Întrevăzute prin ușile deschise, până și grupurile sanitare par OK. Nu mai vorbesc de atenția acordată de medic, de amabilitatea personalului auxiliar și de curățenia generală impecabilă.

Am verificat astfel că îndemnurile în acest sens făcute de comunicatori la TV nu sunt fake news.

Așa este, cel puțin, la sediul unui spital privat din Băneasa, unde am fost, dar nu mă îndoiesc că și la alte clinici similare. Ceea ce sper că se întâmplă și în ambulatoriile de stat, nu numai în clinicile private, unde singurul cusur este reprezentat, într-adevăr, de prețurile prohibitive.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Bine că ați specificat ,,La un Spital privat,, la cele de stat sigur nu se vor respecta regulile astea că doar de astea sunt ale statul.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult