Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Chiar și în vremea când „trebuie să stăm departe de spitale”, nu vă temeți să mergeți la specialiști pentru afecțiuni cronice sau acute!

Doctor, pacient, covid

Foto: Guliver Getty Images

... Care ar risca să se agraveze dacă n-o faceți la timp!

Recunosc că, de la apariția alarmei privitoare la noul coronavirus, am evitat să mă duc la medic pentru o afecțiune care nu mi s-a părut chiar urgent de rezolvat. În cele din urmă, văzând că nu mai am ce aștepta, cu toată teama, mi-am luat inima-n dinți să mă programez la o clinică – desigur, nu la un spital care tratează de Covid-19.

Spre marea mea uimire și satisfacție, am constat că e poate locul în care, contrar așteptărilor, contactarea Covid-19 pare cel mai puțin riscantă. Încă înainte de a intra ți se ia temperatura. Completezi și semnezi... olograf o declarație pe proprie răspundere cum că nu întrunești riscurile de a fi contaminat, identificându-te prin CI. Toți pacienții (preponderent tineri, inclusiv gravide sau cu copii mici) purtau mască. Bineînțeles că și recepționerele, asistentele, medicii. La recepție se respectă distanța recomandată. Ai la dispoziție și celebrele... dispensere. Nici „scenografiaˮ nu este terifiantă: medicii poartă halate de unică folosință, dar nu sunt costumați precum cosmonauții. Pentru pacienți se pun la dispoziție și papuci de unică folosință. Examinarea decurge în condiții care par sigure. Întrevăzute prin ușile deschise, până și grupurile sanitare par OK. Nu mai vorbesc de atenția acordată de medic, de amabilitatea personalului auxiliar și de curățenia generală impecabilă.

Am verificat astfel că îndemnurile în acest sens făcute de comunicatori la TV nu sunt fake news.

Așa este, cel puțin, la sediul unui spital privat din Băneasa, unde am fost, dar nu mă îndoiesc că și la alte clinici similare. Ceea ce sper că se întâmplă și în ambulatoriile de stat, nu numai în clinicile private, unde singurul cusur este reprezentat, într-adevăr, de prețurile prohibitive.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Bine că ați specificat ,,La un Spital privat,, la cele de stat sigur nu se vor respecta regulile astea că doar de astea sunt ale statul.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult