Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Chirurgul Beuran a încercat să stingă focul pus de el însuși

Pe 22 decembrie, la Spitalul Floreasca, unei paciente i s-a dat foc în timp ce era operată. În momentul de față este în stare critică, cu arsuri grave.

Chirurgul Mircea Beuran spune că nu a fost în sala de operație când s-a produs grozăvia. Deputatul USR Emanuel Ungureanu afirmă: „Domnul Beuran declară că nu a fost în sală. E o minciună ordinară. Informațiile pe care eu le am de la o asistentă care este avertizor de integritate în acest spital și care mi-a relatat că niciunul dintre medicii care au fost în sală nu au fost audiați de inspecția de stat, ceea ce miroase de la o poștă a mușamalizare”.

Corpul de control al ministrului Sănătății, V. Costache, anchetează cazul. Până când aflăm rezultatul, republic acest articol despre prof. dr. Mircea Beuran, căci zic că e bine să știm cu cine avem de-a face.

Prof. univ. dr. Beuran - Elena Ceaușescu la pătrat

Adevărul, 8 octombrie 2003

Din respectul cu totul deosebit pe care îl port breslei medicilor nu am scris până acum despre cazul doctorului Beuran. Am considerat că e vorba despre o împrejurare nefericită, pe care domnul doctor o va lămuri, și că nu este cazul ca un chirurg capabil, un om care salvează oameni, să fie pus la zid pentru o chestiune care nu ține, la urma urmei, de carne și oase, de sânge și suferință, ci de niște hârtii. Că important e faptul că medicul Beuran, oricine le-ar fi autorii, știe ce scrie prin ghiduri și tratate, și ceva pe deasupra, astfel încât poate face bine celor ajunși sub cuțitul lui.

Ce să mai zic însă când comportamentul d-lui Beuran din momentul declanșării scandalului și până acum trece din fals în lamentabil, din lamentabil în penibil și de acolo, luni seara, în emisiunea lui Marius Tucă, în dezgustător? Ce să mai zic când dr. Beuran mânjește sistematic exact ceea ce am încercat eu să nu ating, albul halatului de la capul patului? Iată ce zic: medicul Beuran e chirurg, ministru, dar profesor nu e și nici n-are cum să fie.

Dincolo de ce-a vrut să spună în emisiunea sus-amintită, lucrul cel mai teribil a fost limba în care vorbea "profesorul" Beuran. Mai mult decât agramatisme cu ghiotura: asemantism. Omul pur și simplu nu cunoaște sensurile cuvintelor limbii române. Banii nu se "colecționează" la buget, cum zice de două ori și răspicat să spargă ecranul dl. Beuran, ei se colectează, "ghidurile nu sunt lucruri științifice, sunt lucruri fixe", e de părere omul de știință Beuran, "resuccitarea cardiacă" o fi ceva de mare specialitate, altceva decât resuscitarea de care am auzit și eu, dl. Beuran declară că are de gând să-și "bată cauza" până la capăt, i-aș sugera s-o taie de la început cu bisturiul.

Absolut înspăimântătoare frecvența cu care dl. Beuran își acoperă neputința verbală spunând "lucrul", "lucrurile", de zeci de ori într-un sfert de oră. Nu mai vorbesc de rupturile anacolutice de frază, care îi fac uneori discursul să arate ca un oraș după cutremur. Cum să scrie sau să traducă o carte, de orice fel, în românește, un ins care vorbește așa? Cum predă studenților un ins cu asemenea fracturi de limbă?

Apoi, logica. Tot ce-a spus dl. Beuran se așează sub semnul aberației de gândire pe care Maiorescu o desemna râzând sec cu expresia "Nu e în chestie". Dl. Beuran spune că a vrut să facă din ghidul american "un ajutor pentru medicii tineri" - nu e în chestie, nimeni nu s-a îndoit de utilitatea ghidului. Dl. Beuran spune că "Nu poți trata un caz de apendicită în Franța într-un fel și în România în alt fel" - nu e în chestie, nimeni nu i-a cerut să inventeze un tratament original românesc al apendicitei. Dl. Beuran spune că sunt adaosuri de 600% în comerțul cu materiale medicale - nu e în chestie, chiar dacă e adevărat, decât dacă dl. Beuran a vrut să dea un exemplu de alt tip de furt în medicină decât cel intelectual. Acuzat de furt de text, dl. Beuran spune că e atacat de "caracatiță". Poate de o specie de sepie, că aia dă cu cerneală. "Doctorul Jitea e colegul meu și a tradus un tratat, nu un ghid", spune dl. Beuran când i se reamintește că el însuși a condamnat un alt chirurg pentru plagiat în urmă cu doi ani - cu ce e în chestie faptul că dr. Jitea e coleg cu dr. Beuran, când el a copiat și Beuran l-a terminat? Adicătelea, așa e obiceiul la chirurgi? Și de la ghid la tratat nu mai e plagiat?

În chestie e un singur lucru pe care dl. Beuran se chinuie să-l acopere cu nisipul limbii sale ca pisica propriul ei rahat: identitatea absolută a textului cărții care poartă în capul copertei de față numele lui Mircea Beuran cu cartea a trei autori americani făcuți dispăruți demonstrează că "profesorul" Beuran nu putea decât să știe că nici o propoziție, nici un cuvânt, nici o virgulă din acea carte nu-i aparțin. Că știa sau nu de cartea americană, de "fascicolele" aduse de medicul Gerald Popa, nu e în chestie: Mircea Beuran și-a pus semnătura ca autor pe ceva la care era perfect conștient că n-a contribuit o iotă.

De ce a făcut-o? Ca să-și treacă fără să clipească acest furt în dosarul pentru titlul de profesor. Sindromul Elena Ceaușescu, colega de bancă la limba română cu dl. Beuran: cărți în care n-ai pus vreodată pixul, "colective" de autori, comisii tip Chicos Rostogan și hop! "prof. univ.".

La dl. Beuran lucrurile sunt mai grave: Elena Ceaușescu n-avea nici o meserie, era ignorantă în orice, toate tomurile ștampilate cu numele ei și scrise de alții nu puteau compromite corpul chimiștilor români, care rânjeau cu toții în barbă, în vreme ce dl. Beuran e de meserie medic, e chirurg, și își face de rușine breasla tot zbierând să vină americanii să-l dea în judecată. Savanta Elena Ceaușescu amenința cu "o să v-audă colegii mei". Colegii lui Mircea Beuran chiar au auzit și au decis: nu partidul, nu guvernul, nu poliția, nu parchetul, instanțele medicale cele mai înalte ale țării i-au retras postul didactic pentru furt intelectual. Iar acum, Beuran, de profesie medic, își amenință colegii cu justiția, în vreme ce ministrul de Interne, apărătorul din oficiu al ministrului Sănătății, le mârâie că "armata e lungă"...

Tot ce a reușit să mă convingă chirurgul Beuran e că, dacă ar omorî un pacient printr-o greșeală, ar găsi pe loc o sumedenie de scuze și circumstanțe în care să ajungă să creadă el însuși.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult