UPDATE: Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei a fost reținut de procurori, după ce a fost audiat pe parcursul întregii zile.
UPDATE: Reacția ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a scris că a transmis o adresă către Președintele Colegiului Medicilor din România pentru a înțelege dacă au existat plângeri referitor la cazurile profesorului Burnei și cum au fost ele soluționate. „Din discuția telefonică pe care am avut-o azi dimineață cu dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor - instituția care oficial este cea îndreptățită să evalueze (și prin asta să prevină) astfel de cazuri -, se pare că nu a existat nicio astfel de sesizare către Colegiu. Vor reveni cu detalii la începutul săptămânii.
Avem așadar două posibilități: fie domnul Prof. Dr. Burnei are doar o problemă de corupție (pe care, desigur, trebuie să o lămurească). Fie avem o problemă gravă de sistem, de funcționare și de ÎNCREDERE ÎN CÂTEVA INSTITUȚII CHEIE”, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul.
El a distribuit articolul publicat despre Burnei, de Luiza Vasiliu, pe Casa Jurnalistului, în care o mamă îl acuză că a făcut experimente neautorizate pe copilul ei.
„Cel mai renumit ortoped din România a experimentat cu un implant neomologat pe o fetiță care șchiopăta. 11 operații mai târziu, fetița, devenită între timp domnișoară,de-abia se mai poate ridica din pat”, își începe Luiza Vasiliu investigația la care a lucrat timp de un an.
Amira a ajuns la chirurgul Burnei, considerat a fi „cel mai bun” chirurg ortoped din România, prodecan la universitate și șef în comisiile de malpraxis, după ce a fost diagnosticată cu luxație congenitală de șold. În acest caz era nevoie doar de o operație simplă: medicul trebuie doar să-i potrivească osul la loc și să-i pună piciorul în ghips. Burnei, scrie Luiza Vasiliu, „nu a făcut operația recomandată, ci o „inovație”: i-a crăpat fetiței bazinul în două și i-a pus un implant din ceramică”. „Implantul „nu există în cărțile de ortopedie”, îmi spune revoltat un medic ortoped dintr-un mare spital din București. E unul dintre doctorii la care vin pacienții fugiți de la Burnei. M-a primit în cabinetul lui abia după cîteva luni bune de mesaje și telefoane. Vorbește calm și îmi explică lucrurile ca unui copil care e-n pericol să nu înțeleagă lecția. „Scrieți așa: A fost un experiment!””, se arată în articolul publicat pe Casa Jurnalistului.
Au urmat alte intervenții medicale făcute Burnei. La capătul lor, tânăra abia se poate ridica din pat și nu există speranțe că ar mai putea merge vreodată. Ancheta vorbește însă și despre alte cazuri ce urmează să fie făcute publice în articole ulterior.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că chirurgul ortoped Gheorghe Burnei a fost audiat sâmbătă de procurori, fiind suspectat că a făcut experimente neautorizate pe copii şi că a luat mită. În acest caz, s-au desfășurat cinci percheziţii, care au vizat domiciliul medicului şi Spitalul Marie Curie. Daniel Buzatu, managerul Spitalului "Marie Curie", a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că nu a primit reclamaţii, nici de la pacienţi, nici de la colegi. Burnei ar fi cerut sume cuprinse între 1.000 de lei şi 1.000 de euro pentru o operaţie, au spus însă, sâmbătă, surse judiciare, pentru agenția de știri. Acestea au adăugat că pe numele chirurgului ortoped au fost deschise două dosare distincte, intrumentate însă de acelaşi procuror. Unul dintre ele a fost deschis în urmă cu aproximativ două luni, pentru luare de mită, după ce părinţii unuia dintre copiii operaţi de medic au făcut un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie. Anchetatorii l-au supravegheat pe medic şi au constatat că el cerea sume cuprinse între 1.000 de lei şi 1.000 de euro, pentru o operaţie, au mai arătat sursele.
Al doilea dosar al lui Burnei este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi vizează acuzaţii de vătămare corporală gravă şi tentativă de omor, potrivit surselor citate.
Audierea și perchezițiile au avut loc după ce jurnalista Luiza Vasiliu a publicat, pe Casa Jurnalistului, o anchetă în care vorbea despre operații experimentale, despre implanturi cu dispozitive neomologate, fără număr de lot și fără serie de fabricație, fără etichetă și contraindicații.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
un hot de fierara betonist ajuns general in 8 ani de pace - ajutat de 30 de inconstienti din fruntea unui stat
vs
un spagar medic care greseste 4 operatii in 20 de ani - toate pe barba lui !
care dintre cei doi :
- a furat banul direct nelivrand nimic la schimb ?
- ar fi putut produce un dezastru mai teribil ?
- este mai toxic pt tineret ?
stiu raspunsul : hotul va fi alesul poporului si iisus va ramane rastignit !
nu este cazul lui iisus aici, dar stim cine este hotul !
De unde stim ca a gresit numai 4?
I-am cerut factura si a zis ca o sa vina un domn sa mi-o aducă si mi-a adus-o. Substanța se numea (alumerix ) un praf care leagă oasele. De operație am fost mulțumit deocamdată.
1. dorinta omului de a accede => incercarea de a-si depasi limitele
2. placerea omului de a inventa/fabula => religia, istoria, mass media in general
3. faptul ca oamenii nu sunt la fel, astfel bipezii care au la baza teoria lui darwin depasesc in numar cerebralii care au fost creatia Domnului => difera limita in ceea ce priveste pct 1 si 2
obs. fenomenul este
a) uman - disparitia fenomenului ar avea consecinta disparitia omului =>
b) global - presupunand ca este lichidat punctual el ramane viral
c) saracia este factorul de mediu in care bipezii se inmultesc geometric :)
Inovatia in medicina nu se face direct pe pacient. Ea trebuie sa parcurga niste etape premergatoare, sa fie validata prin studii care indeplinesc anumite criterii.
La fel dispozitivele si substantele folosite.
Nu mai poate fi numit nici medic, darmite chirurg stralucit. Interventiile corecte si reusite nu sunt o scuza pentru suferinta si mutilarea produsa altor pacienti, prin ignorarea unor reguli elementare. Este jignitor pentru medicina romaneasca faptul ca nu exista un mecanism functional de prevenire a unor asemenea anomalii.