Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMag.

Lista celor cinci măsuri pe care Guvernul ar trebui să le aibă acum pe masă

taxi - strada - Foto Jaap Arriens / ddp USA / Profimedia)

Foto Jaap Arriens / ddp USA / Profimedia

Câteva idei despre situația economiei românești în vremea coronavirusului:

  • Premierul vorbește despre un plan de investiții fără precedent în următorii ani și înlocuirea măsurilor de subvenționare cu cele de stimulare. Este exact ceea ce are nevoie economia românească, un plan vizionar de reconstrucție și stimulare a competitivității economiei, bazat pe investiții care să ducă la bunăstare și consum (exact opusul planului stupid promovat în ultimii 3 ani „wageledgrowth”)
  • În starea de urgență Guvernul a adresat 3 din cele mai importante 4 cheltuieli ale companiilor: subvenționarea salariilor, amânarea obligațiilor fiscale, perioadă de grație la credite. Mai este nevoie de o măsură pentru a completa tabloul: deblocarea accesului la creditul comercial (obținerea de produse/servicii cu plată la termen), principalul canal de finanțare al firmelor din România. 8 țări din UE au implementat, sau sunt în curs de implementare, a unor scheme de garantare a creditului comercial, iar premierul României vorbește despre o soluție similară și pentru România. Definirea și aprobarea unei asemenea soluții devine esențială pentru relansarea și reconstrucția economiei. IMM invest (accesul la capital financiar) și implementarea unei scheme de garantare a creditului comercial (accesul la creditul furnizor) pot deveni pilonii de relansare a economiei românești!
  • Privind către viitor, rămân 5 provocări esențiale pentru reconstrucția economiei: (i) digitalizarea administrației publice și fiscale (va contribui la eficientizarea colectării veniturilor publice și ajustarea aparatului public prin modernizarea economiei); (îi) stimularea sistemelor de pensii administrate privat (Pilonul ÎI, III și IV), ceea ce va susține dezvoltarea pieței de capital prin furnizarea de lichiditate și stabilitate (datorită strategiilor de investiții pe termen lung buy-and-hold); (iii) stimularea antreprenoriatului și a locurilor de muncă noi create (regândirea și reluarea Start-Up Nation și stimulente pentru noi angajări); (iv) executarea planului de investiții publice în perioadă 2021-2025 (transporturi, comunicații, digitalizare, educație, sănătate, sport); (v) măsuri pentru schimbarea structurii demografice deficitare (stimularea natalității și repatrierea românilor izgoniți de fostele guvernări).
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Creșterea dobânzilor persoanelor fizice la depozitele în valută la 2 - 3 % ar stimula depunerile și ar deveni o sursă financiară care ar suplini o parte a unor împrumuturi externe ( dar la dobânzi mai mici și fără presiunea rambursării la scadență ) ..
    • Like 0
  • o singura masura mai lipseste: alocarea unor sume de ordinul miliardelor de euro pentru constructia de autostrazi si masuri de impiedicare a sifonarii acestor bani.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult