Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Lista celor cinci măsuri pe care Guvernul ar trebui să le aibă acum pe masă

taxi - strada - Foto Jaap Arriens / ddp USA / Profimedia)

Foto Jaap Arriens / ddp USA / Profimedia

Câteva idei despre situația economiei românești în vremea coronavirusului:

  • Premierul vorbește despre un plan de investiții fără precedent în următorii ani și înlocuirea măsurilor de subvenționare cu cele de stimulare. Este exact ceea ce are nevoie economia românească, un plan vizionar de reconstrucție și stimulare a competitivității economiei, bazat pe investiții care să ducă la bunăstare și consum (exact opusul planului stupid promovat în ultimii 3 ani „wageledgrowth”)
  • În starea de urgență Guvernul a adresat 3 din cele mai importante 4 cheltuieli ale companiilor: subvenționarea salariilor, amânarea obligațiilor fiscale, perioadă de grație la credite. Mai este nevoie de o măsură pentru a completa tabloul: deblocarea accesului la creditul comercial (obținerea de produse/servicii cu plată la termen), principalul canal de finanțare al firmelor din România. 8 țări din UE au implementat, sau sunt în curs de implementare, a unor scheme de garantare a creditului comercial, iar premierul României vorbește despre o soluție similară și pentru România. Definirea și aprobarea unei asemenea soluții devine esențială pentru relansarea și reconstrucția economiei. IMM invest (accesul la capital financiar) și implementarea unei scheme de garantare a creditului comercial (accesul la creditul furnizor) pot deveni pilonii de relansare a economiei românești!
  • Privind către viitor, rămân 5 provocări esențiale pentru reconstrucția economiei: (i) digitalizarea administrației publice și fiscale (va contribui la eficientizarea colectării veniturilor publice și ajustarea aparatului public prin modernizarea economiei); (îi) stimularea sistemelor de pensii administrate privat (Pilonul ÎI, III și IV), ceea ce va susține dezvoltarea pieței de capital prin furnizarea de lichiditate și stabilitate (datorită strategiilor de investiții pe termen lung buy-and-hold); (iii) stimularea antreprenoriatului și a locurilor de muncă noi create (regândirea și reluarea Start-Up Nation și stimulente pentru noi angajări); (iv) executarea planului de investiții publice în perioadă 2021-2025 (transporturi, comunicații, digitalizare, educație, sănătate, sport); (v) măsuri pentru schimbarea structurii demografice deficitare (stimularea natalității și repatrierea românilor izgoniți de fostele guvernări).
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Creșterea dobânzilor persoanelor fizice la depozitele în valută la 2 - 3 % ar stimula depunerile și ar deveni o sursă financiară care ar suplini o parte a unor împrumuturi externe ( dar la dobânzi mai mici și fără presiunea rambursării la scadență ) ..
    • Like 0
  • o singura masura mai lipseste: alocarea unor sume de ordinul miliardelor de euro pentru constructia de autostrazi si masuri de impiedicare a sifonarii acestor bani.
    • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult