Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lista celor cinci măsuri pe care Guvernul ar trebui să le aibă acum pe masă

taxi - strada - Foto Jaap Arriens / ddp USA / Profimedia)

Foto Jaap Arriens / ddp USA / Profimedia

Câteva idei despre situația economiei românești în vremea coronavirusului:

  • Premierul vorbește despre un plan de investiții fără precedent în următorii ani și înlocuirea măsurilor de subvenționare cu cele de stimulare. Este exact ceea ce are nevoie economia românească, un plan vizionar de reconstrucție și stimulare a competitivității economiei, bazat pe investiții care să ducă la bunăstare și consum (exact opusul planului stupid promovat în ultimii 3 ani „wageledgrowth”)
  • În starea de urgență Guvernul a adresat 3 din cele mai importante 4 cheltuieli ale companiilor: subvenționarea salariilor, amânarea obligațiilor fiscale, perioadă de grație la credite. Mai este nevoie de o măsură pentru a completa tabloul: deblocarea accesului la creditul comercial (obținerea de produse/servicii cu plată la termen), principalul canal de finanțare al firmelor din România. 8 țări din UE au implementat, sau sunt în curs de implementare, a unor scheme de garantare a creditului comercial, iar premierul României vorbește despre o soluție similară și pentru România. Definirea și aprobarea unei asemenea soluții devine esențială pentru relansarea și reconstrucția economiei. IMM invest (accesul la capital financiar) și implementarea unei scheme de garantare a creditului comercial (accesul la creditul furnizor) pot deveni pilonii de relansare a economiei românești!
  • Privind către viitor, rămân 5 provocări esențiale pentru reconstrucția economiei: (i) digitalizarea administrației publice și fiscale (va contribui la eficientizarea colectării veniturilor publice și ajustarea aparatului public prin modernizarea economiei); (îi) stimularea sistemelor de pensii administrate privat (Pilonul ÎI, III și IV), ceea ce va susține dezvoltarea pieței de capital prin furnizarea de lichiditate și stabilitate (datorită strategiilor de investiții pe termen lung buy-and-hold); (iii) stimularea antreprenoriatului și a locurilor de muncă noi create (regândirea și reluarea Start-Up Nation și stimulente pentru noi angajări); (iv) executarea planului de investiții publice în perioadă 2021-2025 (transporturi, comunicații, digitalizare, educație, sănătate, sport); (v) măsuri pentru schimbarea structurii demografice deficitare (stimularea natalității și repatrierea românilor izgoniți de fostele guvernări).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Creșterea dobânzilor persoanelor fizice la depozitele în valută la 2 - 3 % ar stimula depunerile și ar deveni o sursă financiară care ar suplini o parte a unor împrumuturi externe ( dar la dobânzi mai mici și fără presiunea rambursării la scadență ) ..
    • Like 0
  • o singura masura mai lipseste: alocarea unor sume de ordinul miliardelor de euro pentru constructia de autostrazi si masuri de impiedicare a sifonarii acestor bani.
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult