Foto Facebook Ministerul Finanţelor Publice
Ministerul Finanțelor a publicat luni execuția bugetară la primul trimestru. Cifrele anunță o premieră istorică în România: toate veniturile statului din luna martie (19,4 mld RON) s-au dus către plata salariilor (8,9 mld RON) și pensiilor (10,6 mld RON). După analiza cifrelor, cele mai importante concluzii ale mele sunt:
- Veniturile publice din martie 2020 au scăzut cu 27% față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce cheltuielile cu salariile din sectorul public au crescut cu 8%, iar cele privind pensiile cu 19%. Toate veniturile statului din luna martie se duc pentru plata pensiilor și salariilor din sectorul public, față de o medie de 74% în 2019 (cifrele ilustrate în graficul 1).
- Veniturile din impozitul pe profit al companiilor au scăzut cu 34%, taxele pe proprietate -56%, iar contribuțiile de asigurări -16%. Cea mai mare scădere este înregistrată la venitul din TVA (-83% în luna martie, an-la-an), ceea ce arată clar că firmele au optat pentru amânarea plății TVA (Atenție: este efectul despre care am avertizat la mijlocul lunii martie, primele anunțuri ale guvernului au făcut plata taxelor opțională, aspect reglat la începutul lunii aprilie) – cifrele ilustrate în graficul 2.
- Deficitul fiscal la primul trimestru crește de 3 ori față de aceeași perioadă a anului anterior, în condițiile în care deficitul din luna martie este dublu față de media lunară din 2019 – cifrele ilustrate în graficul 3;
Rezultatele sunt foarte proaste, mai ales că vorbim despre veniturile publice din luna martie, când s-au plătit taxele pentru activitatea din luna februarie. Deci momentan vedem doar efectul amânării la plată a taxelor, dar în luna aprilie vom vedea și efectul de bază (scade semnificativ activitatea din economie).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.