Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premieră istorică negativă în finanțele din România: toate veniturile statului din luna martie s-au dus către plata salariilor și pensiilor

Florin Citu - Guvern - Foto  Ministerul Finanţelor Publice

Foto Facebook Ministerul Finanţelor Publice 

Ministerul Finanțelor a publicat luni execuția bugetară la primul trimestru. Cifrele anunță o premieră istorică în România: toate veniturile statului din luna martie (19,4 mld RON) s-au dus către plata salariilor (8,9 mld RON) și pensiilor (10,6 mld RON). După analiza cifrelor, cele mai importante concluzii ale mele sunt:

  • Veniturile publice din martie 2020 au scăzut cu 27% față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce cheltuielile cu salariile din sectorul public au crescut cu 8%, iar cele privind pensiile cu 19%. Toate veniturile statului din luna martie se duc pentru plata pensiilor și salariilor din sectorul public, față de o medie de 74% în 2019 (cifrele ilustrate în graficul 1).


  • Veniturile din impozitul pe profit al companiilor au scăzut cu 34%, taxele pe proprietate -56%, iar contribuțiile de asigurări -16%. Cea mai mare scădere este înregistrată la venitul din TVA (-83% în luna martie, an-la-an), ceea ce arată clar că firmele au optat pentru amânarea plății TVA (Atenție: este efectul despre care am avertizat la mijlocul lunii martie, primele anunțuri ale guvernului au făcut plata taxelor opțională, aspect reglat la începutul lunii aprilie) – cifrele ilustrate în graficul 2.
  • Deficitul fiscal la primul trimestru crește de 3 ori față de aceeași perioadă a anului anterior, în condițiile în care deficitul din luna martie este dublu față de media lunară din 2019 – cifrele ilustrate în graficul 3;

Rezultatele sunt foarte proaste, mai ales că vorbim despre veniturile publice din luna martie, când s-au plătit taxele pentru activitatea din luna februarie. Deci momentan vedem doar efectul amânării la plată a taxelor, dar în luna aprilie vom vedea și efectul de bază (scade semnificativ activitatea din economie).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult