Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premieră istorică negativă în finanțele din România: toate veniturile statului din luna martie s-au dus către plata salariilor și pensiilor

Florin Citu - Guvern - Foto  Ministerul Finanţelor Publice

Foto Facebook Ministerul Finanţelor Publice 

Ministerul Finanțelor a publicat luni execuția bugetară la primul trimestru. Cifrele anunță o premieră istorică în România: toate veniturile statului din luna martie (19,4 mld RON) s-au dus către plata salariilor (8,9 mld RON) și pensiilor (10,6 mld RON). După analiza cifrelor, cele mai importante concluzii ale mele sunt:

  • Veniturile publice din martie 2020 au scăzut cu 27% față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce cheltuielile cu salariile din sectorul public au crescut cu 8%, iar cele privind pensiile cu 19%. Toate veniturile statului din luna martie se duc pentru plata pensiilor și salariilor din sectorul public, față de o medie de 74% în 2019 (cifrele ilustrate în graficul 1).


  • Veniturile din impozitul pe profit al companiilor au scăzut cu 34%, taxele pe proprietate -56%, iar contribuțiile de asigurări -16%. Cea mai mare scădere este înregistrată la venitul din TVA (-83% în luna martie, an-la-an), ceea ce arată clar că firmele au optat pentru amânarea plății TVA (Atenție: este efectul despre care am avertizat la mijlocul lunii martie, primele anunțuri ale guvernului au făcut plata taxelor opțională, aspect reglat la începutul lunii aprilie) – cifrele ilustrate în graficul 2.
  • Deficitul fiscal la primul trimestru crește de 3 ori față de aceeași perioadă a anului anterior, în condițiile în care deficitul din luna martie este dublu față de media lunară din 2019 – cifrele ilustrate în graficul 3;

Rezultatele sunt foarte proaste, mai ales că vorbim despre veniturile publice din luna martie, când s-au plătit taxele pentru activitatea din luna februarie. Deci momentan vedem doar efectul amânării la plată a taxelor, dar în luna aprilie vom vedea și efectul de bază (scade semnificativ activitatea din economie).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult