Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premieră istorică negativă în finanțele din România: toate veniturile statului din luna martie s-au dus către plata salariilor și pensiilor

Florin Citu - Guvern - Foto  Ministerul Finanţelor Publice

Foto Facebook Ministerul Finanţelor Publice 

Ministerul Finanțelor a publicat luni execuția bugetară la primul trimestru. Cifrele anunță o premieră istorică în România: toate veniturile statului din luna martie (19,4 mld RON) s-au dus către plata salariilor (8,9 mld RON) și pensiilor (10,6 mld RON). După analiza cifrelor, cele mai importante concluzii ale mele sunt:

  • Veniturile publice din martie 2020 au scăzut cu 27% față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce cheltuielile cu salariile din sectorul public au crescut cu 8%, iar cele privind pensiile cu 19%. Toate veniturile statului din luna martie se duc pentru plata pensiilor și salariilor din sectorul public, față de o medie de 74% în 2019 (cifrele ilustrate în graficul 1).


  • Veniturile din impozitul pe profit al companiilor au scăzut cu 34%, taxele pe proprietate -56%, iar contribuțiile de asigurări -16%. Cea mai mare scădere este înregistrată la venitul din TVA (-83% în luna martie, an-la-an), ceea ce arată clar că firmele au optat pentru amânarea plății TVA (Atenție: este efectul despre care am avertizat la mijlocul lunii martie, primele anunțuri ale guvernului au făcut plata taxelor opțională, aspect reglat la începutul lunii aprilie) – cifrele ilustrate în graficul 2.
  • Deficitul fiscal la primul trimestru crește de 3 ori față de aceeași perioadă a anului anterior, în condițiile în care deficitul din luna martie este dublu față de media lunară din 2019 – cifrele ilustrate în graficul 3;

Rezultatele sunt foarte proaste, mai ales că vorbim despre veniturile publice din luna martie, când s-au plătit taxele pentru activitatea din luna februarie. Deci momentan vedem doar efectul amânării la plată a taxelor, dar în luna aprilie vom vedea și efectul de bază (scade semnificativ activitatea din economie).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult