Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cinci tineri le demonstrează politicienilor români cum ar trebui să arate o dezbatere constructivă

Eidos Talks

Schimbul de idei, cu argumente și cu un eventual câștigător al acestei “confruntări”, aproape că a dispărut din practica politică și democratică din România.

Fenomenul a devenit tot mai vizibil mai ales o dată cu ascensiunea social media și a altor canale digitale de comunicare directă între politicieni și public.

Problema care apare, în context, așa cum a reieșit din mai multe dezbateri organizate în cadrul primei serii EIDOS Talks la care au participat anul acesta peste 30 de jurnaliști, antreprenori și reprezentanți ai societății civile este că, tot mai des, ce i se prezintă publicului ca fiind interviuri cu oamenii-cheie din stat sunt doar niște discuții cu întrebări pre-negociate.

  • De asemenea, un alt lucru îngrijorător semnalat în dezbateri a fost că politicienii refuză să mai ofere date și informații, chiar și de interes public, chiar și jurnaliștilor – preferând lumea comodă a comunicării controlate, via social media, doar cu publicul care le aplaudă orice postare.

Dar cum ar putea să arate o discuție constructivă, civilizată, argumentată pe o temă de interes public real?

EIDOS Talks a organizat, la finalul primului sezon, o ediție specială unde cinci tineri care au ca pasiune debate-ul profesionist le oferă politicienilor români un exemplu demn de urmat.

Câteva întrebări-cheie, la care s-a căutat răspuns în cadrul dezbaterii a cărei concluzie nu e deloc cea așteptată sunt:

  • Mai sunt dezbaterile reale și deschise între politicieni necesare, în democrație? 
  • A anulat explozia digitalului și senzația conectării directe – cu “dezbateri” aprinse, izolate în “bule” – ideea de dezbatere în sensul real al cuvântului?
  • Ar trebui sau nu să fie aceste dezbateri obligatorii, chiar legal, pentru cei care ne cer votul?

Ca arbitru și moderator a fost invitat Șerban Pitic. În echipa pro-dezbateri au argumentat Laura Drăgoi și Alexandru Dănescu. În cea anti-dezbateri electorale între politicieni Flavia Negoescu și David Moscovici.

Toți sunt multiplu premiați la competiții internaționale de debate – prezentarea lor detaliată, episodul intregral, precum și alte detalii puteți citi și viziona aici.

EIDOS Talks a ajuns la 3,3 milioane de români

“Pentru finalul sezonului 1 al EIDOS Talks, care coincide și cu perioada Sărbătorilor de Iarnă, vrem să credem în miracole: să vedem dezbateri reale și în viața publică din România, nu doar în competiții academice.

E “cadoul” pe care îl oferim politicienilor români, cu speranța că vor găsi inspirație și că vor urma exemplul”, spun co-organizatori seriei, foștii jurnaliști Dragoș Stanca, fondator al platformei Upgrade 100 și Cristian Movilă, co-fondator al fundației EIDOS (foto, de la stânga la dreapta).

  • UniCredit Bank și Reprezentanța Comisiei Europene în România au fost principalii parteneri ai primei serii EIDOS Talks – care poate fi urmărită, integral, pe site-ul eidostalks.org.

Conform monitorizărilor și studiilor specializate, mesajul proiectului a ajuns, cumulat în cele 6 luni cât a durat primul sezon, la peste 3,3 milioane de români, via expoziția World Press Photo 2021 (derulată în perioada iunie-august, în București, Cluj și Timișoara) la care s-a adăugat sprijinul media oferit de emisiunile radio și TV, mesajele social media și spoturile de promovare TV, FM și online difuzate de DIGI 24, PRO TV, Digi FM, Republica, Radio Guerrilla, Libertatea, RISE Project, Recorder, Superscrieri, Pagina de Media, Spotmedia, Newsweek - și mulți alții.

Nu au lipsit campanii OOH și digital, precum și foarte multe preluări social media din partea unor cunoscuți jurnaliști și formatori de opinie cu audiențe largi.

Partenerii instituționali ai proiectului au fost US Embassy, British Council, Institut Français, Unicef, Unesco, Centrul Cultural Clujean, EUNIC România precum și Avanpost (editare video) și Thinkdigital (media și comunicare).

Episodul EIDOS Talks - Special de Sărbători este disponibil și pe Youtube.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult