Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Bani pentru jurnalism. Cum ajung investițiile în publicitate să finanțeze uneori fenomenul fake news, via clickbait și conținut „viral”. O nouă dezbatere EIDOS Talks

Eidos TALKS episodul 6

În ultimul episod EIDOS Talks din acest sezon se discută despre bani. Banii esențiali pentru investițiile în dezvoltarea unui ecosistem jurnalistic solid.

Realizatorii pornesc discuția de la ceea ce numesc o dilemă inconfortabilă: ce rol joacă industria de publicitate în finanțarea fake news, a site-urilor și a instituțiilor media care promovează dezinformări și teorii ale conspirației? Sunt orientate bugetele de publicitate azi și pe criterii etice sau doar cantitative?

„Este „dictatura audienței” singurul etalon de care trebuie să țină cont industria de media și advertising, azi?”, se întreabă realizatorul acestei ediții, Dragoș Stanca – fost jurnalist, la rândul său antreprenor în domeniul digital media.

Websiteuri dominate de titlurile înșelătoare (click bait) sau care fac din fake news un nou „model de business” sunt, în acest moment al dezvoltării ecosistemului media, mai eficiente în comparație cu orice proiect online care relatează știri obiective și corecte.

Realizatorii EIDOS Talks dau un exemplu pentru a sublinia dezechilibrele produse mai ales de automatizarea totală a alocărilor de bugete: influencerul Dorian Popa și cățelul său, Cheluțu’, câștigă din publicitate mai mult decât veniturile atrase de întreaga redacție Recorder.

Cel mai recent episod EIDOS Talks aduce în discuție o nouă industrie a absurdului: fake advertising.

Adică publicitate falsă, care folosește cu succes tehnici de clickbait și fake news pentru a vinde produse și servicii. O companie care operează după acest model și pe teritoriul României a ajuns deja la peste 600 de angajați, după cum mărturisește chiar un reprezentant al acesteia - într-o înregistrare cu camera ascunsă.

„Industria de media și publicitate abundă de oameni valoroși care ar trebui să se întrebe, fără ipocrizie, dacă nu cumva în goana după profit și rezultate au devenit mai mult parte a problemei decât a soluției. Discuția publicată azi e o încercare de-a găsi un răspuns la această frământare dar și o invitație la o dezbatere constructivă pe o temă incomodă dar importantă”, spune Dragoș Stanca, partener Thinkdigital, moderator și co-organizator al EIDOS Talks.

Potrivit realizatorilor, noul episod e cea mai complexă producție din această serie EIDOS Talks de până acum: 4 experți media de top în studio, intervenții în duplex ori înregistrate de la alți 14 invitate și invitați la car se adaugă 2 reportaje care oferă o imagine clară asupra unei probleme complexe și importante, care ne afectează și ne privește direct pe fiecare dintre noi.

Înregistrarea integrală și mai multe detalii despre acest episod găsiți aici.

La discuție au participat, în studioul DIGI 24, oameni care au avut un impact major în istoria recentă a industriei media din România:

 • Mihnea Vasiliu - CEO al Ringier România
 • Florin Alexandrescu - Chief Business Officer al PROTV
 • Răzvan Ionescu - co-fondator RECORDER
 • Elena Calistru - co-fondator și președinte al fundației Funky Citizens - care editează „Buletin de București” și realizează proiectul „Factual”

Prin duplex live au participat și alte voci importante, relevante în context.

Despre perspectiva asupra investițiilor în media realizate nu doar pe baza unor criterii pur cantitative:

 • Anca Ungureanu, prim vice-președinte al UniCredit Bank,

Reprezentați ai noului val jurnalistic:

 • Adrian Mihălțianu, director editorial al publicației PressOne
 • Vlad Stoicescu, co-fondator și jurnalist la DeLa0.ro
 • Andrei Ciurcanu, jurnalist la RISE Project

Opinii de la mulți alți jurnaliști cunoscuți de investigație invitați în episoade anterioare:

 • Cătălin Tolontan și Mirela Neag – Libertatea
 • Claudiu Leonte și Cosmin Savu – ProTV / „România, Te Iubesc!”
 • Mihai Voinea și Alex Nedea - Recorder
 • Diana Oncioiu - DeLa0
 • Atilla Biro – RISE Project
 • Claudiu Pândaru – Republica și DIGI 24
 • Petrișor Obae – Pagina de Media

EIDOS Talks este o producție posibilă cu sprijinul UniCredit Bank și al reprezentanței Comisiei Europene în România

Din același demers a făcut parte și seria de expoziții World Press Photo 2021, ediția a 10-a din România – care s-a desfășurat anul aceasta la București, Cluj și Timișoara.

Seria EIDOS Talks e co-produsă de Fundația EIDOS și platforma UPGRADE 100 și e un demers sprijinit și de parteneri instituționali importanți precum Ambasada SUA оn România, UNICEF România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București, Centrul Cultural Clujean și de mulți alți parteneri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult