Este oficial, premierul Florin Cîțu trimite la Cotroceni hârtiile cu revocarea din funcție a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu și a secretarului de stat Andreea Moldovan. Șeful Executivului propune ca interimatul să fie asigurat de vicepremierul Dan Barna.
Dificil de înțeles, după patru luni de mandat, care a fost strategia lui Vlad Voiculescu.
Ministrul Vlad Voiculescu (alături de echipa sa) este autorul unei serii de gafe greu de explicat și greu de scuzat. Cele mai multe legate de lipsă de tact, de maturitate, de spirit de echipă și de comunicare cu colegii. Te întrebi cum este posibil ca oameni care au experiență în management să nu se consulte cu șefii și ceilalți membri ai cabinetului într-o chestiune atât de serioasă (schimbarea criteriilor după care se decide intrarea în carantină a unei localități) și să iasă cu un act în Monitorul Oficial.
În câteva luni de ministeriat, Vlad Voiculescu nu a reușit să urnească absolut niciun individ cu greutate și metehne vechi din minister, din acei faraoni care stăpânesc sistemul, indivizi și mai ales individe fără de care nu mișcă nimic. Ar fi putut și cred că ar fi avut și susținere publică, mai ales în primele săptămâni, dar nu a reușit. Sau poate nici nu și-a propus asta. Dacă ar fi vrut să scape de baronii de la Sănătate și ar fi fost demis din cauza asta, atunci Vlad Voiculescu ar fi meritat să primească toate aplauzele.
Rămâne destul de pronunțată și percepția că războiul a fost pornit și câștigat de unele instituții media, cercuri de influență și găști, care l-au tocat mărunt săptămâni la rând, fie că el era în culpă sau nu.
De exemplu, în cazul incidentului cu TIR-ul ATI, Vlad Voiculescu era ultimul care purta o vină. TIR-ul era primit de către DSU, spitalul este în administrarea primăriei. În cazul transformării spitalului Foișor în unitate de tratare a pacienților COVID-19, deciziile au fost împărțite, iar directorul spitalului a jucat un rol cheie în spectacolul mutării pacienților în mijlocul nopții.
Cel mai câștigat în urma scandalurilor din această coaliție este PSD. De pe margine, social-democrații aplaudă frenetic, făcând absolut nimic. Cresc în sondaje fără nicio reformă sau program coerent.
Auto-victimizarea este cea mai proastă carte de jucat. Vlad Voiculescu trebuie să analizeze foarte atent unde este problema, dacă dorește să aibă un viitor în politică. Probabil că ar trebui să se întrebe ce anume face greșit, dacă nici primarul general Nicușor Dan nu-i răspunde la telefon. De ce nu reușește să aibă un dialog cu colegii din Guvern, dar mai ales de ce simte nevoia să provoace atât de multe dezbateri sterile și violente pe teme aproape deloc relevante?
Eșecul de proporții de la ministerul Sănătății are valoare de simbol. Este foarte puțin probabil ca Vlad Voiculescu să primească o a treia șansă de a schimba sistemul, din poziția de ministru, așa cum au sperat milioane de români după tragedia de la Colectiv. Ratarea primului mandat din cauza lipsei de susținere a guvernului tehnocrat este mai puțin gravă decât plecarea la mai puțin de 4 luni de la desemnare, într-o coaliție care are majoritate în Parlament.
Cel mai mare defect al politicianului Vlad Voiculescu este inabilitatea de a negocia susținere pentru a-și pune în aplicare viziunea. Înainte de a-și continua cariera, ar trebui, probabil, să participe la niște cursuri din care să învețe cum să-i determine pe cei din jur (chiar dacă a avut dispute cu ei) să-i răspundă la telefon sau cum să nu organizeze conferință de presă simultan cu șeful său direct.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In loc sa faca asa ceva s-a comportat ca un elev obraznic ce scoate limba la profesor cand acesta este cu spatele la clasa ca sa obtina in felul acesta simpatia colegilor de clasa.
Doar paragrafele 5, 6 și 7 au fost mai de umplutură, dar nu la modul supărător. O percep ca situația când scriitorului pare să i se facă milă de ceea ce i-a pregătit personajului negativ. În rest ... neașteptat de corect, elegant, fără a-l „călca pe cap” pe cel încondeiat.
p r o f i l e r - hi, hi, hi!