Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cine l-a învins pe Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Este oficial, premierul Florin Cîțu trimite la Cotroceni hârtiile cu revocarea din funcție a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu și a secretarului de stat Andreea Moldovan. Șeful Executivului propune ca interimatul să fie asigurat de vicepremierul Dan Barna.

Dificil de înțeles, după patru luni de mandat, care a fost strategia lui Vlad Voiculescu. 

Ministrul Vlad Voiculescu (alături de echipa sa) este autorul unei serii de gafe greu de explicat și greu de scuzat. Cele mai multe legate de lipsă de tact, de maturitate, de spirit de echipă și de comunicare cu colegii. Te întrebi cum este posibil ca oameni care au experiență în management să nu se consulte cu șefii și ceilalți membri ai cabinetului într-o chestiune atât de serioasă (schimbarea criteriilor după care se decide intrarea în carantină a unei localități) și să iasă cu un act în Monitorul Oficial. 

În câteva luni de ministeriat, Vlad Voiculescu nu a reușit să urnească absolut niciun individ cu greutate și metehne vechi din minister, din acei faraoni care stăpânesc sistemul, indivizi și mai ales individe fără de care nu mișcă nimic. Ar fi putut și cred că ar fi avut și susținere publică, mai ales în primele săptămâni, dar nu a reușit. Sau poate nici nu și-a propus asta. Dacă ar fi vrut să scape de baronii de la Sănătate și ar fi fost demis din cauza asta, atunci Vlad Voiculescu ar fi meritat să primească toate aplauzele.

Rămâne destul de pronunțată și percepția că războiul a fost pornit și câștigat de unele instituții media, cercuri de influență și găști, care l-au tocat mărunt săptămâni la rând, fie că el era în culpă sau nu. 

De exemplu, în cazul incidentului cu TIR-ul ATI, Vlad Voiculescu era ultimul care purta o vină. TIR-ul era primit de către DSU, spitalul este în administrarea primăriei. În cazul transformării spitalului Foișor în unitate de tratare a pacienților COVID-19, deciziile au fost împărțite, iar directorul spitalului a jucat un rol cheie în spectacolul mutării pacienților în mijlocul nopții.

Cel mai câștigat în urma scandalurilor din această coaliție este PSD. De pe margine, social-democrații aplaudă frenetic, făcând absolut nimic. Cresc în sondaje fără nicio reformă sau program coerent.

Auto-victimizarea este cea mai proastă carte de jucat. Vlad Voiculescu trebuie să analizeze foarte atent unde este problema, dacă dorește să aibă un viitor în politică. Probabil că ar trebui să se întrebe ce anume face greșit, dacă nici primarul general Nicușor Dan nu-i răspunde la telefon. De ce nu reușește să aibă un dialog cu colegii din Guvern, dar mai ales de ce simte nevoia să provoace atât de multe dezbateri sterile și violente pe teme aproape deloc relevante?

Eșecul de proporții de la ministerul Sănătății are valoare de simbol. Este foarte puțin probabil ca Vlad Voiculescu să primească o a treia șansă de a schimba sistemul, din poziția de ministru, așa cum au sperat milioane de români după tragedia de la Colectiv. Ratarea primului mandat din cauza lipsei de susținere a guvernului tehnocrat este mai puțin gravă decât plecarea la mai puțin de 4 luni de la desemnare, într-o coaliție care are majoritate în Parlament. 

Cel mai mare defect al politicianului Vlad Voiculescu este inabilitatea de a negocia susținere pentru a-și pune în aplicare viziunea. Înainte de a-și continua cariera, ar trebui, probabil, să participe la niște cursuri din care să învețe cum să-i determine pe cei din jur (chiar dacă a avut dispute cu ei) să-i răspundă la telefon sau cum să nu organizeze conferință de presă simultan cu șeful său direct.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In opinia mea, VV ar fi intrat in istorie ca salvator al Romaniei, daca inainte de a se fi ocupat de jaful de la Unifarm, de mortii din 2020 si de mafia din sanatate, s-ar fi ocupat de punerea in functiune a unor spitale de campanie pe intreg teritoriul Romaniei si ar fi gasit solutii pentru instruirea unor tineri (ce oricum nu isi gasesc de lucru) in scopul de a ajuta sistemul medical ce abia mai face fata.
  In loc sa faca asa ceva s-a comportat ca un elev obraznic ce scoate limba la profesor cand acesta este cu spatele la clasa ca sa obtina in felul acesta simpatia colegilor de clasa.
  • Like 0
 • Latrina 3 e aici? Și aici?! Păi ce-ați făcut mă nene, l-ați primit și pe ăsta detașat direct de la poponețul varanului? Dacă n-ai fost încă angajat la Antene, Livadarule, poți să-ți depui CV-ul liniștit, ai toate calitățile necesare!
  • Like 0
 • Vlad Voiculescu a fost învins de ciuma galbenă și de pseudo-jurnaliștii sclăveți care i-au căutat nod în papură la comandă și l-au acuzat de cele mai penibile cretinisme posibile pe care niște propagandiști ticăloși le pot născoci din creierașele lor servile.
  • Like 2
 • Cine l-a învins pe Vlad Voiculescu? Propriul caracter!
  • Like 3
  • @ Stroe Adriana
   Ești sigură că știi ce e ăla caracter?
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Și-a făcut-o cu mâna lui Voiculescu, știa de când a venit în fruntea ministerului sănătății că hienele din sistem ( majoritar psd -iste) nu vor lăsa halca de carne macră din gură și-l vor ataca din toate părțile,dar se pare că nu ia păsat deloc de asta și acum plecă scheunând .
  • Like 1
 • Propria lui prostie si iresponsabilitate l-a dat jos.
  • Like 1
 • Da. Bâlbe, gafe, ezitări... Primul semnal (de alarmă) mi s-a activat t când am vizionat filmul „Colectiv”, Acolo unde juca rolul unui rezoneur fără prea multă consistență în ideile (?) emise. Păcat. Curat vorba lui Iordache: „S-a tras lotul... a murit francul”
  • Like 1
 • se pare că noi pierdem întotdeauna din cauza orgoliilor, bîrfelor și a încapacității de comunicare - de unde și cutremurătoarea lipsă de încredere între membrii coaliției de guveranare - rămînem la Caragiale, nu putem mai mult?!
  • Like 2
 • profun check icon
  Bravo! Deci se poate și cu articole mai echilibrate.

  Doar paragrafele 5, 6 și 7 au fost mai de umplutură, dar nu la modul supărător. O percep ca situația când scriitorului pare să i se facă milă de ceea ce i-a pregătit personajului negativ. În rest ... neașteptat de corect, elegant, fără a-l „călca pe cap” pe cel încondeiat.
  • Like 1
  • @ profun
   Domnul pro... este cumva jurnalist? Sau un mărunt diriginte la o școală de periferie?
   • Like 2
  • @ Vladimir Bogdan
   profun check icon
   Tataie Volodea, te-au gonit și babele de la bârfa pe margine șanțului dar matale tot te visezi pe post de ....
   p r o f i l e r - hi, hi, hi!
   • Like 1
 • Daca trebuia sa miste personaje din minister care sunt acolo pe viata cred ca nici un ministru nu o pate face decat cu sprijin substantial(vezi actiunea RANGA) ori Voiculescu cred ca nu avea sustinere decat la Dna Andreea Moldovan care lucra pentru el iar ceilalti erau Gica contra, ori asa ...???? Asa ca Catu a atacat la propriu USR PLUS . S-ar putea sa-i explodeze in fata miscarea asta!!!
  • Like 4


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult