Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cine să se opună suveraniștilor?

omeni pe strada in bucuresti - Inquam Photos / Stefan Constantin

Foto: Inquam Photos / Stefan Constantin

Nu prea există mulți care să li se opună suveraniștilor. Cu argumente, cu soluții alternative, cu tăria cu care ei vituperează și înfierează, cu determinarea cu care ei duc astăzi pe toate planurile lupta de clasă și revoluția lor populară (proletară).

Sindicaliștii? Sindicaliștii de la noi (și nu doar de la noi) urăsc visceral capitaliștii și multinaționalele. Îi consideră stăpâni de sclavi, colonizatori, profitori, evazioniști (nu declară profiturile care sigur sunt imense dar sunt ascunse bine). Mulți lideri de sindicat de la noi rezonează cu toată ființa lor cu suveraniștii. Nu au cum să îi combată. Sunt în aceeași barcă cu ei. Unde mai pui că cele mai numeroase și puternice sindicate sunt în jurul unor caste de angajați la stat care trebuie mereu apărate de oricine vrea reforme, vrea privatizare, vrea stat minimal.

Politicienii? Politicienii de la noi nu iubesc inițiativa privată, antreprenorii, capitalul privat. Pentru cei mai mulți dintre ei, statul (pentru care lucrează) este esențial, puterea și implicarea lui în economie trebuie să fie dominante. Cât timp statul este puternic și omniprezent, ei au putere. Au ce împărți. Au ce oferi. Au voturi. Au liniște. Privatul este mereu ticălos și lacom, iar politicienii sunt singurii (lacomi și ticăloși și ei) în măsură să îi țină cu botul pe labe. Mai ales pe străinii colonizatori și rău intenționați. Mulți politicieni de la noi de la vârf, și nu numai, rezonează cu ”valorile” suveraniste. Unde mai pui că unii sunt comuniști de-a dreptul, cei mai suveraniști dintre toți câți au existat pe aici.

Antreprenorii? Cei mai mulți antreprenori de la noi vor protecționism. Simt ei, evident greșit, că nimeni nu îi apără de concurență, mai ales de concurența străină. Că străinii le fac rău, nu bine, când îi concurează. Că multinaționalele sunt greu de învins, aproape imposibil. Că produsele românești (adesea mai scumpe, cu calitate mult mai slabă și mult mai rare) sunt marginalizate și ținute departe de consumatori, defavorizate și că nu există o alegere liberă a consumatorului, atunci când sunt puse în raft lângă cele din străinătate. Integrarea și globalizarea sunt și pentru ei periculoase, riscante și dificile. Izolaționismul și protecționismul, consideră mulți antreprenori de aici, sunt soluția clară pentru prosperitate. A lor, mai ales. Unde mai pui că mulți antreprenori sunt dependenți de ajutoare de stat, sunt dependenți de amnistii, de facilități, de controalele statului care mereu te găsește cu ceva în neregulă. Pe aici nu ai cum să reziști dacă te opui, dacă nu colaborezi, dacă nu ești prieten cu cineva sus pus. Dacă nu ai pe cineva. Așa se explică un mare paradox: mulți capitaliști și antreprenori de la noi sunt și suveraniști. 

Salariații? Aproape o treime din ei sunt angajați la stat, astăzi în România. Orice vânt de furtună, orice adiere de reforme (administrativ-teritorială, de exemplu), orice digitalizare aplicată exemplar, orice modernizare, orice criteriu de performanță sau competență, orice audit serios sperie. Ei vor apăra mereu suveranitatea statului. Adică, locul lor de muncă. Privilegiile cu care vine la pachet. Își vor apăra statutul special prin care extrag rente din buzunarele cetățenilor. De preferabil, fără să ofere foarte mare lucru. Ei nu vor emigra niciodată. Dimpotrivă, vor face tot posibilul ca alții (cei pe care îi storc de taxe) să rămână pe aici, să fie dependenți de ștampila lor, să nu aibă alternative și oportunități prea multe. Să nu scoată capul prea mult.

Suveranismul românesc este de fapt forma extremă de intervenționism. Nicidecum „a treia cale”. Nicidecum o soluție. Nicidecum o alternativă viabilă și dătătoare de speranță sau de un viitor mai bun. A ajuns unde a ajuns pentru că o societate devastată și devalizată de niște politicieni rapace (suverani și ei, evident) este disperată. Și ușor de manipulat și manevrat. De Oamenii Noi. Care, în afară de a fi revoluționari și justițiari, nu au multe soluții de oferit. Dimpotrivă, au lanțurile pregătite pentru o și mai puțină libertate...

Și un sfat pentru 2025: Nu uitați, oamenii care nu pot fi liberi, nu pot fi fericiți!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Cred că toți care iubesc libertatea și democrația ( iar acestea se găsesc numai în UE și America,nu în mârlănia și prostia rusească) ar trebuii să se opună jigodiilor suveraniste, Oricine e suveranist trebuie considerat, Dușman Personal, și tratat ca atare . Simplu,Nu? Cine vrea răul ,mie și familiei mele ( că asta vor suveraniștii gen Georgescu, Simon și Șosoacă&Comp , răul tuturor,) e dușman personal,
    • Like 2
  • pixel check icon
    statul minimal e visul umed al tuturor superescrocilor. iată-l pomenit din nou. joaca cu etichete n-o mai vezi decât la filosofi, un poker jegos plătit de victime. oamenii liberi sunt suverani. autorului îi scapă termenul lămuritor: impostură, impostori, sărind inutil de direct la jugulara stării. ori e cu intenție?
    • Like 0
    • @ pixel
      Mihai check icon
      Statul minimal nu presupune un paradis fiscal iar ceea ce avem noi, adică un stat umflat plin de personaje angajate pe baza PCR este departe. Pe deasupra însă este și un paradis pentru tot felul de escroci iar instituțiile statului deși umflate și extrem de bine plătite tot nu își fac treaba, ba chiar sunt de partea infractorilor. A se vedea aici judecătorii care au format un grup infracțional pentru a scăpa corupții în funcție de interesele lor. În concluzie, dacă s-ar minimiza un asemenea stat, lucrurile nu se vor schimba substanțial, ci doar se vor reduce costurile iar dacă vom alege politicieni competenți cum a fost cazul lui Bolojan la Oradea și județul Bihor, lucrurile vor merge chiar mai bine.
      • Like 1
    • @ Mihai
      pixel check icon
      ați rostit cuvântul magic judecători. ați văzut vreodată articulată, concertată, acțiune mediatică împotriva mafiei devenită justiție? când ea devine stat în stat? securiștii și ”judecătorii” au confiscat toată puterea în așa-zisul stat.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    "..nu declară profiturile care sigur sunt imense dar sunt ascunse bine..."
    Nu cred că este cazul să explicăm unui analist economic principiile de bază ale optimizării fiscale!
    Nu ascunde nimeni profiturile, pur și simplu au grijă să nu existe, prin diverse externalizări..." Noi am vrea să plătim, dar ce să vezi, a trebuit să plătim firmei mamă consultanță pentru know how-ul de a deschide calculatorul și suntem pe minus, nu e vina noastră!"
    Spre deosebire de firmele românești călcate de trei ori pe zi și o dată seara, organele de control "habar n-au" că există și multinaționale!
    • Like 2
    • @ RazvanP
      mg check icon
      ..corect. Mai e și situația în care firma din România este forțată de firma mamă (vitregă..) să exporte către aceasta produsele chiar și sub prețul de cost, exportând cu ocazia asta și profitul corespunzător vânzării acelorași produse pe piața internă.
      Urmarea directă e incapacitatea de a plăti salariile. Iar soluția falimentară e, de obicei, aceia de a concedia o parte din angajați.

      În timpul ăsta firma mamă vinde produsele cumpărate (la prețuri infime) din România, la prețuri de 3-4 sau 5 ori mai mari, păpând de una singură profitul..
      • Like 1
  • mg check icon
    ..puteți adăuga, fără teama de-a greși, USR-ul, veșnicul Gică-contra, cel bănuit c-ar fi bun, doar pentru că nu prinde niciodată echipa..

    După ce la singura lor guvernare, au demisionat în bloc (la scurtă vreme..) votând și moțiunea de cenzură împotriva propriului executiv, acum au fost mai precauți, părăsind (la timp..) coaliția aia pentru care se zbătea Lasconi, înainte de anularea alegerilor prezidențiale.

    Toate trompetele USR (din presă și tv) dau și ele cu pietre de după gard, la unison cu suveraniștii, punând într-o situație și mai grea o guvernare și așa dificilă. Și încă n-a-nceput campania pentru noile alegeri..

    Se văd cu toții salvatorii democrației, dar le suflă puternic în pânze suveraniștilor, cu o consecvență demnă de o cauză mai bună..
    • Like 2
    • @ mg
      USR nu a plecat de la guvernare, au fost alungați de la guvernare, pentru că nu au acceptat corupția și compromisurile liberalilor
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      mg check icon
      ..știe (aproape..) toată lumea că Dan Barna a anunțat în septembrie 2021, demisia în bloc a miniștrilor USR.
      Restul e victimizare..
      • Like 1
  • Mihai check icon
    E clar ca o grămadă nu sunt competitivi în țara asta și atunci nu pot face față concurenței globale.
    • Like 2
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Absolut. Cu precizarea că e cam greu să faci față concurenței globale finanțată la dobânzi la care tu poți doar visa în România și netulburate vreodată de un control sau o poprire pentru un leu...
      "Buei serele, de ce nu ești adaptat să concurezi cu multinaționala cu sediul într-un paradis fiscal, mă?"
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Ca peste tot sunt avantaje și dezavantaje. Ideea este să știi să te folosești de primele. Finanțare poți găsi și în exterior și din fonduri europene dar trebuie să ai un plan de afaceri solid. Controalele vin la cei care nu sunt protejați sau la cei care fac concurență unor protejați. Aici e marea problemă pentru oamenii de afaceri onești, ai degrabă decât firmele străine.
      • Like 1
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Concurența între firmele autohtone și multinaționale este sublimă dar lipsește cu desăvârșire în România, indiferent cum ai suci-o.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Cei de la Dedeman, Digi și marile firme românești care lucrează în infrastructură ar fi de altă părere. Probabil ca mai sunt și alte domenii dar sunt mai puțin cunoscute.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult