Uneori, istoria le pare copiilor doar o înșiruire de fapte și date de care se simt la fel de apropiați ca de o carte de telefon din deceniul trecut. Asaltați de informații pe toate canalele de comunicare, copiii sunt adesea prea puțin motivați să își îndrepte atenția asupra consecințelor unei lupte de acum câteva secole, asupra uneltirilor unor sfetnici ori capriciilor unui domnitor. Un profesor bun este capabil să le trezească fascinația față de povestea de demult și să le dea contextul și rigoarea de care au nevoie pentru a-și îmbogăți cultura și a învăța lecțiile transmise de vremurile apuse. La fel cum Istori@, o nouă secțiune a aplicației Biblioteca Digitală, realizată de Vodafone România în colaborare cu editura Humanitas, le deschide o cale digitală spre trecut.
Profesori, creative technologists, developeri, designeri și ilustratori, 30 la număr, au creat o resursă pentru elevi, în care faptele prezentate cu acuratețe sunt însoțite de benzi desenate inspirate din iconografie. Secțiunea, pornită de la manualul de istorie de clasa a VIII-a editat de Humanitas, face o reverență benzilor desenate ale anilor ‘80 și reușește să le trezească sensibilitatea și celor care sunt astăzi adulți, spune Iustina Croitoru, redactor-șef dezvoltare editorială al editurii Humanitas.
Menirea aplicației, să stimuleze curiozitate și dorința de cunoaștere
„Iconografia, care a reprezentat punctul de pornire în realizarea ilustraţiilor, a fost dublată de o bibliografie de specialitate cât se poate de cuprinzătoare, deoarece această aplicaţie nu se adresează doar elevilor de clasa a VIII-a, ci și copiilor de orice vârstă, precum şi adulţilor pasionaţi de istorie. Suntem pe deplin încredinţaţi că adulţii vor şti să aprecieze o dată în plus prezentarea grafică absolut remarcabilă a benzilor desenate, pentru că talentaţii ilustratori care le-au realizat au făcut o frumoasă reverenţă benzilor desenate ale anilor ’80, recreându-le în cheie modernă atmosfera aparte. Iată cum, deşi a plecat de la manual şi poate fi activată cu ajutorul markerilor din paginile acestuia, în acest moment aplicaţia a devenit accesibilă oricui vrea să şi-o descarce pe telefon. Menirea ei e să stimuleze curiozitatea şi dorinţa oricărei persoane de a cunoaşte mai mult. Credem că, pornind de la ea, cititorii de toate vârstele se vor simţi îndemnaţi să se îndrepte către cărţile de istorie, ca să-şi lămurească întrebările rămase fără răspuns şi să afle şi alte amănunte interesante care în mod obiectiv n-au putut fi cuprinse într-o imagine sintetică, oricât de izbutită ar fi ea, de dimensiunea unui ecran de telefon”.
„Benzile desenate sunt cu adevărat filmice și surprind istoria în mișcare”
Documentarea iconografică, explică Iustina Croitoru, a fost laborioasă și a avut la bază gravuri, picturi ori fotografii ale unor personaje istorice, precum și fotografii ale unor obiecte sau înscrisuri relevante pentru momentele care urmau a fi ilustrate. Criteriul suprem în selectarea lor a fost adevărul istoric.
„Ştim însă că pentru anumite epoci și momente istorice iconografia pe care o avem la dispoziţie este bogată, în vreme ce pentru altele, nu, iar preocuparea noastră, precum și a ilustratorilor, a fost ca acest lucru să nu transpară în desene, iar imaginile care rezultă să fie vii, puternice. Suntem bucuroşi că am reuşit, iar benzile desenate sunt cu adevărat filmice, izbutind să dea viaţă unei galerii de personaje întipărite în efigie în memoria noastră şi să surprindă istoria în mişcare”, spune Iustina Croitoru.
„Fiecare lecție a fost transformată în poveste, cu o narațiune specifică”
La Istori@ au lucrat două echipe, cea a Humanitas și cea a Vodafone România.
„A fost un proces extrem de complex din toate punctele de vedere. A trebuit să aducem la aceeași masă o editură, Humanitas, o seamă de creative technologists, developeri, designeri, ilustratori, consultanți, specialiști în securitatea informațiilor etc. Desenul a fost, încă de la început, piesa centrală, pentru că asta face secțiunea Istori@, transformă în bandă desenată manualul de istorie de clasă a VIII-a de la Humanitas, adăugând învățării o dimensiune interactivă, pe limba acestei generații. Fiecare lecție a fost transformată în poveste, cu o narațiune specifică, accentuând anumite momente ale subiectului și dând în acest fel firul epic care respectă întocmai adevărul istoric și cerințele didactice, dar transmite informații într-un mod inedit, sub formă de benzi desenate. De aceea a trebuit păstrat specificul estetic al vremii din fiecare lecție și adăugat “layer”-ul de bandă desenată, iar aici ilustratorii au fost esențiali. Peste 30 la număr, din toate colțurile țării, fiecare a dat o notă personală câte unui capitol”, arată Claudiu Dobrița, Chief Creative Officer la FCB Bucharest, agenția care a lucrat la proiectul Istori@.
Un rol important în realizarea ei l-au avut autorii manualului de istorie de clasa a VIII-a, Sorin Oane și Maria Ochescu, care, împreună cu o echipă de redactori, au asigurat documentarea, controlul ştiinţific şi editarea textelor.
„E interactivă, ușor de utilizat și reprezintă un mod inedit de a descoperi istoria românilor. E viitorul”
Claudiu Dobrița este de părere că secțiunea, care a apărut din nevoia elevilor de a accesa informațiile în format digital, „e interactivă, ușor de utilizat și reprezintă un mod inedit de a descoperi istoria romanilor. E viitorul”.
În opinia sa, tehnologia trebuie să devină parte a procesului educativ. „Uitați-vă la ce face Finlanda în sensul acesta. De la reformele fundamentale în educație până la faptul că dreptul la internet e garantat prin lege. În principiu, odată cu democratizarea surselor de informare se petrece și o disoluție a sistemului de învățare în forma clasică. De aceea e important să inspirăm mai mult decât să evaluăm, să fim acolo unde e nevoia de cunoaștere cu răspunsuri care redefinesc standardul, să folosim tehnologia și comunicarea pentru a crea legături, a experimenta și, mai ales, pentru a da acces cât mai multora la educație”, susține Claudiu Dobrița.
Istori@ este cea mai noua sectiune a aplicației Biblioteca Digitală, care este disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.