Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Review: am testat Biblioteca Digitală. Plusurile și minusurile aplicației care oferă acces la peste 500 de titluri ce pot fi descărcate în telefon în format EPUB

Tanara citeste

(Foto: Guliver/Getty Images)

Unui locuitor al României i-au revenit, în medie, 2,4 volume din colecţiile bibliotecilor publice, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică, valabile pentru anul 2016. Aproape trei milioane și jumătate de utilizatori activi au împrumutat peste 34 de milioane de volume în același an.

Pe ușa bibliotecii se poate intra însă și digital. Piața este încă la început, dar câștigă adepți datorită tehnologiei. Cărțile pe care le vrei își fac loc direct în smartphone-ul tău, pe tabletă sau chiar în calculator și poți avea avea acces la ele de oriunde, în orice moment. Eu citesc folosind telefonul cel mai mult prin București, pe distanțele mai lungi, în mașină, în taxi sau Uber, când petrec timp în trafic, înaintând greu spre destinație.

Am testat de curând Biblioteca Digitală - un proiect realizat de Vodafone România. M-am jucat cu aplicația după ce am auzit despre lansarea celei mai noi secțiuni, Istori@, (făcută cu sprijinul editurii Humanitas) și anunțată la sfârșitul lui 2017.

Evaluarea aplicației a durat câteva zile, simultan pe trei terminale performante - un Samsung Note8, un Samsung S7 Edge și un iPhone 8 de la Apple. Nu am folosit Biblioteca Digitală pe smartphone-urile din categoriile medii, dar având în vedere calificativele bune - peste 4 stele și în App Store și în Google Play- probabil că se mișcă ok, întrucât utilizatorii par să fie mulțumiți.

Experiența de navigare este plăcută. Am apreciat tot timpul tool-urile și website-urile bazate pe principiul Keep It Simple, iar aplicația Biblioteca Digitală este intuitivă și ușor de folosit.

Numărul de titluri la care ai acces, dar mai ales varietatea lor te surprinde.

Numai în categoria Proză sunt sute de fișiere, de la Avarul lui Moliere, până la King Lear al lui Shakespeare sau Metamorfoza lui Franz Kafka. Și volumul 20.000 de leghe sub mări semnat de Jules Verne este în listă, chiar unul dintre cele mai populare.

Stocul de cărți arată destul de limpede profilul căruia se adresează aplicația. Este gândită în primul rând pentru elevi, însă pasionații de lectură - indiferent de vârstă - pot găsi titluri pe care le caută, din mai toate categoriile, de la beletristică la istorie și mitologie, limbi străine, poezie sau știință.

Pentru a face cât mai ușoară găsirea unui titlu în aplicație, conținutul a fost împărțit în categorii de genuri (Proză, Poezie, Cultură Generală), Cele mai noi și Cele mai vizualizate.

Aplicația e un proiect în evoluție, bazat pe inovație. Biblioteca Digitală a fost lansată la metroul din București, în 2012, printr-un parteneriat cu Editura Humanitas. Călătorii puteau descărca volumele digitale scanând cu telefoanele codurile QR asociate unor titluri. Mai târziu, în 2013, Biblioteca Digitală a marcat o premieră - Mircea Cărtărescu a oferit atunci autografe pe ediția digitală a cărții sale Ochiul căprui al dragostei noastre. Mai târziu, Biblioteca Digitală a ajuns în peste 300 licee din țară.

Aplicația, disponibilă azi pentru telefoanele care utilizează sistemele Android și iOS, oferă utilizatorilor acces la 500 de titluri. Proiectul a continuat în 2017 cu lansarea secțiunii Istori@, realizată în parteneriat cu Editura Humanitas.

Și dacă în era tehnologiei avem acces la topuri de muzică sau trending topics pe rețelele de socializare în timp real, a fost interesant pentru mine de aflat și care sunt cele mai populare titluri, așa cum arăta topul la realizarea acestui review (cele mai vizualizate nu sunt, probabil, și cele mai descărcate titluri din aplicația Biblioteca Digitală):

Locul 1: 20.000 de leghe sub mări (Jules Verne)

Locul 2: Aritmetica în versuri (Costel Postolache)

Locul 3: Anatomia omului (Ștefan Burlacu)

Locul 4: Caragiale (Renata Roșu, Adina Mareș)

Locul 5: Amintiri din copilărie (Ion Creangă)

În ceea ce privește experiența cititului, vestea bună este că aplicația permite descărcarea fișierelor în format EPUB, recunoscut ca standard la nivel mondial. Descărcați, testați, e plăcut, mai ales dacă telefonul mobil are funcția de blue light filter (pe Note8), care aduce senzația mai aproape de cititul de pe hârtie și nu obosește ochii.

Celor care vor să țină și o evidență a cărților descărcate, citite, aplicația le oferă posibilitatea să-și facă un cont. Procedura trece prin toți pașii, va fi nevoie să confirmați că nu sunteți un robot și veți primi un email care vă testează autenticitatea adresei. Interesant, așa am descoperit că Biblioteca Digitală are și o versiune web, la https://bibliotecapemobil.ro/.

Acolo găsiți profilul cu toate informațiile, exact ca pe mobil. Acest feature mai arată o dată că cei care au schițat proiectul l-au făcut cel mai ușor de folosit pentru elevi. Când vă veți face contul, îmi veți da dreptate. :)

O parte bună a aplicației - într-o lume în care suntem bombardați cu informații și devine dificil să-ți amintești să folosești tot ce ai descărcat în telefon - e funcția de notificări. Am primit push-uri cu ce e nou apărut, iar acestea au fost trimise cu grijă, nu foarte des și doar la ore potrivite.

În prima săptămână a lui decembrie 2017, în Biblioteca Digitală a apărut o nouă categorie - Istori@. Noutatea adusă de această secțiune e că poți descoperi istoria romanilor într-o manieră relaxată, amuzantă, cu ajutorul benzilor desenate. Biblioteca Digitală devine astfel prima aplicație din România care folosește această metodă alternativă amuzantă pentru a studia istoria.


„Etnogeneza românească se înscrie în procesul general european de formare a entităților etno-lingvistice neolatine (italiană, franceză, spaniolă, portugheză)”.

Acest text este un fragment din lecția a treia de istorie (Etnogeneza) din manualul Humanitas pentru clasa a VIII-a. Vă invit să descoperiți istoria romanilor... ilustrată digital, direct din telefon.

La final, pe scurt, ușor de parcurs, câteva plusuri și ce aș face mai bine la aplicație.

Plusuri:

  • Poate fi folosită și pe telefoane, atât cele care rulează Android, cât și iOS.
  • Dimensiunea rezonabilă, având în vedere cantitatea de informație adăugată prin ultimul feature Istori@ (în total, 48.8 MB în varianta iOS, 45.4 MB în varianta Android). Celor interesați, pentru un ordin de mărime, aplicațiile rețelelor sociale stau în jurul a 500-800 de MB.
  • Ușor de folosit, intuitivă, se mișcă repede.
  • Număr mare de titluri în principala categorie a aplicației- Biblioteca școlară.
  • Cărțile pot fi descărcate și sub formă de fișiere PDF & EPUB.
  • Unele volume (Kafka, A Hunger Artist) sunt disponibile în limba engleză - îl consider un mare plus, mai ales pentru cei care doresc să citească în alte limbi decât română.

Ce aș îmbunătăți:

  • În categoria Cele mai noi din Biblioteca școlară, titlurile adăugate nu au în descriere și data când au fost adăugate în aplicație.
  • Un număr mai mare de zone de interacțiune cu cititorii ar încuraja mai mult feedback din partea celor care descarcă fișierele. Mi-ar plăcea ca aplicația să-mi dea posibilitatea de a spune ce aș vrea să citesc în format digital.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toate bune si frumoase.
    Ce aș îmbunătăți:
    - o diversificare a domeniilor abordate
    - o impartire a literaturii pe tipuri de subiecte
    - daca tot se adreseaza tinerilor, ar fi de mare folos o varianta in romana a cartilor existente in limbi straine
    - posibilitatea de up-load din partea utilizatorilor, bineinteles cu respectarea regulilor de copyright.
    • Like 0
  • check icon
    Un lucru bun și sper cu succes pt. tânăra generație cam reticentă cu lectura la modul general. Eu personal prefer ebook-reader-ul pt. citit datorită ecranului mult mai mare și a facilităților specifice. Smart-ul e bun pt. citit presa și alte prostioare în drumul cu metroul sau alt mijloc de transort, cred eu.
    • Like 0
  • Superb. Şi când te gândeşti că multe din aceste cărţi eu le-am cumpărat de la Elefant, iar aici sunt gratis.
    Nu aţi menţionat însă eReaderul, care este un mare salt înainte faţă de mobil: nu oboseşte ochii, neavând ecran luminos, bateria ţine săptămâni de zile, foarte uşor, etc. Dar, e adevărat, mobilul e tot timpul la îndemână.
    • Like 1


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult