Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cine va fi viitorul președinte al României? „S-ar putea să avem și candidați pe care momentan nu-i știm, dar care să apară cumva din joben” - politologul Marius Ghincea

Colaj Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu/Alex Nicodim/George Călin

Colaj Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu/Alex Nicodim/George Călin

În luna septembrie românii vor merge la vot ca să-și aleagă noul președinte. Nimeni nu și-a anunțat în mod oficial candidatura pentru Palatul Cotroceni, dar în spațiul public se vorbește deja că personajele politice cu cele mai mari șanse sunt Mircea Geoană, Nicolae Ciucă, și Marcel Ciolacu. Politologul Marius Ghincea, cu un doctorat la Institutul Universitar European din Florența, spune într-un interviu pentru Republica că în contextul geopolitic actual, provocările ne cer un om în funcția de președinte care să aibă experiență în sfera de politică externă și care înțelege marile dinamici.

Marius Ghincea. Foto: Arhivă Personală

-Cine crezi că ar putea să ajungă la Palatul Cotroceni? 

Cred că este încă neclar care vor fi candidații. Știm că domnul Geoană se pregătește deja și are două asociații care lucrează pentru dânsul în acest sens. Cred că partidele mari se vor decide cu adevărat după alegerile din iunie, în funcție de cum vor performa acolo. Știm că, spre exemplu, domnul Rareș Bogdan, care este vicepreședinte al PNL și mâna dreaptă a președintelui partidului, comentează destul de activ zilele astea, anunțând că domnul Ciucă este candidatul partidului, iar PSD-ul, cel mai probabil va merge pe linia candidatului Ciolacu. Iar la USR o să-l avem pe domnul Drulă, pentru că i-am văzut fața pe toate afișele din orașe în precampanie, în condițiile în care nu e candidat la europarlamentare sau la locale. Deci e promovat pentru a-i crește notorietatea.

Cred că în momentul de față este extrem de neclar cine are șansele cele mai mari să câștige funcția de președinte. Ce pot să spun eu este că avem nevoie de o persoană care are experiență în sfera de guvernare la nivel înalt și care să înțeleagă provocările principale din sfera de politică externă. S-ar putea să avem și candidați noi, poate independenți. Poate s-ar putea să avem și candidați pe care momentan nu-i menționăm, nu îi știm, dar care să apară cumva din joben.

Sondajele pe care le vedem îl pun pe domnul Mircea Geoană pe primul loc, dar asta pentru că nu este foarte clar cine vor fi candidații celorlalte partide. Și mai e ceva timp până în toamnă, când când sunt alegerile prezidențiale.

Ce pot să spun este că în contextul geopolitic actual, provocările ne cer un om care are experiență în sfera de politică externă, care înțelege marile dinamici. Asta nu înseamnă că trebuie să fie neapărat domnul Geoană. Dar domnul Geoană s-ar putea să fie unul din candidații de top care au expertiză.

Deci, oricine ar fi, trebuie să fie o persoană care să aibă un profil suficient de educat în sfera aceasta de politică externă. De ce? Pentru că președintele are ca principale atribuții coordonarea și conducerea politicii externe și de securitate a României. Iar contextul geopolitic este extrem de tensionat și cu extrem de multe riscuri, vulnerabilități și amenințări la nivel regional și global.

- Ce provocări va întâmpina viitorul președinte al României?

Nu știm ce se va întâmpla în Statele Unite, unde avem alegeri prezidențiale. De asemenea, nu știm care va fi evoluția războiului din Ucraina, cât de mult va dura și cu ce implicați regionale din sfera economică și de securitate. Nu știm cum vor evolua situațiile din Orientul Mijlociu și în Europa vedem un val din ce în ce mai în creștere a forțelor de extremă dreapta. Deci avem tensiuni interne în UE, tensiuni și competiții externe în afara Uniunii Europene, în special în zonele de graniță, unde exact noi ne poziționăm, în Balcanii de Vest, unde China, Rusia, Turcia și alți actori exercită din ce în ce mai multe influență. 

Avem tensiuni în ce în ce mai mare între Kosovo și Serbia, avem tensiuni și în alte părți ale Balcanilor, avem războiul activ din Ucraina, avem tensiuni extrem de mari interne în Georgia, avem un proces de stabilizare și de pace între Armenia și Azerbaijan, dar care se poate reactiva destul de lejer și avem situația din Moldova, unde nu știm cât de bine va performa Maia Sandu și partidul său PAS în alegeri. Iar la Chișinău avem deja o coalizare a unor mișcări pro-rusești pentru capturarea statului. Iar dacă asta se va întâmpla în urma alegerilor prezidențiale de anul acesta și alegerilor parlamentare de anul viitor, atunci o să ne trezim cu o blocare a parcursului european al Moldovei și cu o situație extrem de vulnerabilă pentru noi la nivel regional.

Nu știm pe termen lung cât de credibilă mai este garanția de securitate oferită de Statele Unite, iar acest lucru va depinde foarte mult dacă Donald Trump va ajunge sau nu președinte. Iar din punctul ăsta de vedere, avem nevoie de un președinte și un stat care pot să navigheze toate aceste tensiuni și să maximizeze beneficiile, să minimizeze costurile, să protejeze securitatea națională.

La sfârșitul acestei situații extrem de tensionate, acestei competiții globale geopolitice între marile puteri și cele regionale, trebuie să ne asigurăm că România rămâne pe o cale a prosperității, cu democrație și libertate și pe partea bună a liniei de demarcație dintre marile puteri.

Elitele noastre politice, cu toate deficiențele lor, trebuie să se asigure că la sfârșitul acestei competiții, atunci când cu siguranță vom avea din nou o demarcare la nivel global între diversele grupuri de state, cădem pe partea occidentală a graniței, a cortinei, ca să zicem așa. Altfel, copiii noștri și nepoții noștri s-ar putea să repete vicisitudinile prin care au trecut părinții și bunicii noștri și nu vrem asta. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Ciucă, Ciolacu, Geoană? Nu, niciunul! Drulă? Nici pe atât. Atunci? Nu știu! Mult hulitul Iohannis, chiar că lasă un loc greu de umplut, cel puțin în ceea ce privește atribuțiile pe plan extern ale președintelui.
    Îi vedeți pe vreunul din cei enumerați mai sus, mișcându-se cu aceeași nonșalanță prin summit-urile de la Bruxelles? Vorbind engleză sau germană cu naturalețea lui Iohannis? Poate doar Geoană (in engleză), însă el arată deja ca o epavă obosită și insomniacă. Președinte pentru o noapte, (cu "Mihaela, dragostea mea!") a rămas la fel de penibil în amintirile românilor, ca la ultima lui "înfruntare" cu Băsescu, după ce, cu o seară mai înainte, îl vizitase pe Vântu, care să-i mai ridice moralul.
    Ciucă e un personaj de umplutură, liberalii neavând, la ora actuală un candidat credibil și capabil care să aibă și acoperire populară, și competență la vârf ca om politic. A slujit în armată, pare, în plus, un om bun, dar nu e suficient.
    Ciolacu e un șmecher populist, care o face pe umilul când nu e arogant. Iar când arogant, aruncă miștouri în stânga și-n dreapta cu insolența unui manelist care se crede Dumnezeul PSD-ului și, în curând, și al românilor.
    Drulă? În spate cu niște partidulețe de dreapta, oricât de vocale și de ipocrite, nu poate să facă minuni. USR, până la urmă, nu e nici "partidul altfel", nici "partidul cu oameni noi". E un partid cu aceleași metehne, aceleași aroganțe, ipocrizii și incompetențe, chiar dacă, punctual, pot avea și reușite. I-am și votat, cândva.
    Concluzie: Clasa noastră politică a ajuns la un nivel destul de coborât. Nu mai avem elite, ne aflăm în fața unor alegeri la care nu mai ai de unde alege.
    • Like 3
    • @ Ovidiu
      V-am oferit un Like ,dar parerea mea este ca raul cel mai mic ,ar fi Domnul Drula cu Alianta . Pe acolo inca mai sunt Oameni cu Cap Limpede . Nu sunt prea multi dar ,fata de psd, sau pnl ,,cred ca au puterea sa faca mai mult decat ,,psd,pnl,,sau extremistii aur-olacii ,etc,,Restul no coment .
      • Like 0
  • Niciunul dintre foștii președinți nu a avut cine știe ce experiență în domeniul afacerilor externe sau al securității. Cât despre Geoană, electoratul s-a prins o dată că nu este decât o marionetă, maestru al gafelor de neuitat. Uite unde era marele strateg!
    Viitorul președinte trebuie să aibă consilieri competenți, nu să le știe el pe toate, să fie un model de integritate, fermitate, bun negociator, carismatic, să asigure consens pentru întreaga societate și să nu fie condus de interese de partid.
    Acestea fiind criteriile pe care le am eu în vedere pentru funcția prezidențială, ca simplu cetățean, între Ciucă și Ciolacu l-aș alege fără să clipesc pe Drulă.
    • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      FELICITARI STIMATE DOMN ,,pentru cuvintele intelepte !!!
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Acest articol este o pledoarie voalată pentru domnul Geoană. Încă nu știm candidații la funcția de președinte, dar știm deja că „prostănacul” (n-am zis-o eu, o spunea cândva însăși „marele strateg” Ion Iliescu!) are cele mai mari șanse să-și așeze fundul în jilțul prezidențial...

    „Dar domnul Geoană s-ar putea să fie unul din candidații de top care au expertiză”, glăsuiește analistul intervievat. Da, în comparație cu Ciucă sau Ciolacu, așa este! Dar cu ce naiba am păcătuit noi, alegătorii, de suntem din nou puși în situația de a alege între niște nulități?

    „În contextul geopolitic actual, provocările ne cer un om în funcția de președinte care să aibă experiență în sfera de politică externă și care înțelege marile dinamici”, spune Marius Ghinea. Așa este. Dar îndeplinește Geoană aceste condiții? Unii spun că da, eu mă îndoiesc.

    Mai e mult până la toamnă. Vom trăi și vom vedea...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult