Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Leul a ajuns la cel mai slab nivel în raport cu euro din istorie. Tăriceanu: Sunt acțiuni speculative pentru a afecta imaginea României

bani

Leul s-a prăbușit luni, ajungând la cel mai slab nivel în raport cu euro, pe fondul tensiunilor din politica româneacă și al incertitudinilor provocate de schimbările fiscale. La ora 13:00, Banca Națională a României a anunțat o cotație 4,6495 lei/euro - un nivel mai slab al leului decât precedentul record negativ, înregistrat pe 3 august 2012: 4,6481 lei/euro. 

Este cea de-a cincea zi de scădere consecutivă pentru moneda națională, care a început să se devalorizeze marți, când Executivul a anunțat că va trece OUG pentru modificarea Codului Fiscal în ședința de miercuri. 

Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului și lider al ALDE, a declarat că deprecierea leului are la bază „acțiuni speculative”, care sunt parte a unor jocuri de culise. ”Pe cursul de schimb sunt acţiuni speculative, fără îndoială, care sunt determinate fie de teama unora dintre cei care sunt jucători în piaţă, fie de cei care încearcă în mod deliberat ca parte a unei campanii de a afecta imaginea şi situaţia economică cu astfel de jocuri de culise”, a spus Tăriceanu, citat de News.ro

El a susținut că ar putea fi chiar un atac asupra leului: „Să ştiţi că poate să fie un atac asupra leului. şi în 2008 a fost un atac masiv pe leu pe care BNR l-a contracarat şi care s-a soldat şi cu două măsuri la vremea respectivă: doi traderi de valută de la două bănci importante au fost daţi afară din sistemul bancar”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anon check icon
    Da, da, da, e o conspiratie! Nu sunteti voi incompetenti, nuu. Totdeauna sunt altii de vina.
    • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult