Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Leul a ajuns la cel mai slab nivel în raport cu euro din istorie. Tăriceanu: Sunt acțiuni speculative pentru a afecta imaginea României

bani

Leul s-a prăbușit luni, ajungând la cel mai slab nivel în raport cu euro, pe fondul tensiunilor din politica româneacă și al incertitudinilor provocate de schimbările fiscale. La ora 13:00, Banca Națională a României a anunțat o cotație 4,6495 lei/euro - un nivel mai slab al leului decât precedentul record negativ, înregistrat pe 3 august 2012: 4,6481 lei/euro. 

Este cea de-a cincea zi de scădere consecutivă pentru moneda națională, care a început să se devalorizeze marți, când Executivul a anunțat că va trece OUG pentru modificarea Codului Fiscal în ședința de miercuri. 

Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului și lider al ALDE, a declarat că deprecierea leului are la bază „acțiuni speculative”, care sunt parte a unor jocuri de culise. ”Pe cursul de schimb sunt acţiuni speculative, fără îndoială, care sunt determinate fie de teama unora dintre cei care sunt jucători în piaţă, fie de cei care încearcă în mod deliberat ca parte a unei campanii de a afecta imaginea şi situaţia economică cu astfel de jocuri de culise”, a spus Tăriceanu, citat de News.ro

El a susținut că ar putea fi chiar un atac asupra leului: „Să ştiţi că poate să fie un atac asupra leului. şi în 2008 a fost un atac masiv pe leu pe care BNR l-a contracarat şi care s-a soldat şi cu două măsuri la vremea respectivă: doi traderi de valută de la două bănci importante au fost daţi afară din sistemul bancar”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anon check icon
    Da, da, da, e o conspiratie! Nu sunteti voi incompetenti, nuu. Totdeauna sunt altii de vina.
    • Like 2


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult