
Când îți iubești țara cu adevărat, o inunzi. Acesta ar putea deveni, dacă am fi cu adevărat onești, sloganul suveranist în România. Și, fără candidatura lui Victor Ponta, n-am fi știut asta, că trecuse destul de multă apă pe Dunăre de atunci. Și totuși ceva s-a întâmplat, că adevărul a ieșit la lumină după atâția ani chiar din gura acum suveranistului care a luat decizia aceea în 2014.
Dar haideți întâi să clarificăm. Într-un podcast difuzat recent, Victor Ponta a povestit, cu seninătate, că în 2014, când era premierul României și Serbia era lovită de unul dintre cele mai grave episoade de inundații din istoria ei, el a preferat să inunde satele românești de pe clisura Dunării pentru a proteja Belgradul. Lucru care i-a și adus cetățenia sârbă, clarificând astfel și motivele care au stat la baza obținerii ei, după ce multă lume se întreba de unde și până unde. Ei bine, acum știm: Victor Ponta a devenit cetățean sârb, pentru că în 2014 a luat decizii împotriva propriei lui țări și în beneficiul Serbiei. Curat suveranist!
Acum, însă, nu mai are nevoie de ea. De cetățenie. Că vrea să fie președintele țării pe care a inundat-o atunci.
„Mi-au dat-o fiindcă i-am ajutat cu o chestie extraordinară, pe care o s-o scriu în cartea mea de memorii. În timpul inundațiilor am dat eu ordin peste structurile românești să se deschidă barajul de la Porțile de Fier și în felul asta nu s-a inundat Belgradul. Ai noștri nu voiau să deschidă, fiindcă s-ar fi inundat partea românească. Dar am vorbit cu ISU, am mutat oamenii, am dat despăgubiri repede, n-ați aflat nimic voi, presa. Au fost sate în aval inundate.”
Simplu și la obiect! Cumva devin clare multe aspecte din povestea asta, mai puțin unul: de ce a detonat Victor Ponta această bombă în campanie?
Oricâte lucruri negative am putea crede despre el, totuși Ponta nu este lipsit de inteligență. Și are și studii juridice. El știe că poate fi acuzat de trădare pentru povestea asta și, la câteva ore după publicarea interviului, un partid i-a și făcut plângere penală pentru înaltă trădare. Ba chiar unii dintre cei care au fost inundați atunci anunță acum că îl vor da în judecată.
“I-am chemat la doișpe noaptea, era într-o vineri noaptea, i-am chemat deci la Guvern pe toți, dimineață la cinci au fost jandarmii și ISU în satele românești de pe Clisură… Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci și de-aia și acum nu mă mai cheamă măcar la un ciolan… Că el întotdeauna e cu ciolanul. Dar i-am dat despăgubiri, i-am dat mai mult decât făcea coșmelia lui de la Cetate.”
Ciudate mărturii! Și totuși, de ce le face? Și, mai ales, de ce acum? Ei bine, cel mai probabil, Victor Ponta a citit un manual de marketing politic tot încercând să obțină puterea din nou, după tragedia Colectiv. Și, tot cel mai probabil, a citit în el una dintre primele reguli ale comunicării de criză: “dacă e ceva rău de spus despre tine, spune chiar tu!”
Regula funcționează. În sensul că spunând singur ce ai făcut, poți împacheta răul în forma lui cea mai inofensivă. Și mintea oamenilor e în așa fel construită, încât are tendința să creadă întotdeauna prima versiune a poveștii pe care o aude. Ca atare, dacă tu spui ce ai făcut, poți controla povestea.
Numai că Ponta putea spune povestea și până acum. Motivul pentru care o face abia acum e acela că, foarte probabil, cineva l-a anunțat că știe totul și va face public în campanie momentul acela. Și, ca să evite acest risc, Ponta a decis să detoneze primul bomba în felul lui, la o emisiune prietenoasă, în care se putea adresa realizatorului pe numele mic.
N-a luat, însă, în calcul faptul că el concurează pentru un electorat de tip suveranist. Care va înțelege ușor că Ponta, în calitate de premier, și-a trădat țara pentru cetățenia sârbă. Și n-a luat în calcul, culmea, consecințele legale ale unei astfel de spovedanii publice.
În acest moment, lui Ponta i se cere retragerea din cursa prezidențială de către premierul suveranist Marcel Ciolacu, care remarcă trădarea, dar n-o acuză pe cale legală, în timp ce tot restul lumii începe să-și recapete memoria.
“Fă, Doino, aveai chef de niște inundații?”, barca lui Dragnea, copiii de la Colectiv, “avem de toate”, “de ce la investiții am tăiat?” - toate astea ne revin parcă tot mai clar în minte și vedem cine a fost Ponta pentru România. Și sigur ne determină să ne întrebăm ce blestem a căzut peste neamul ăsta să fie atât de atractiv pentru hoți, mincinoși și trădători?
Chiar si suveraniștii văd acum clar. Cu Marcel Ciolacu în frunte: “Când ești prim-ministru sunt multe momente în care ești nevoit să iei decizii grele. Dar ele nu trebuie ascunse niciodată de proprii cetățeni. Să recunoști senin – după ani de zile! - că ai fost de acord, în calitate de prim-ministru al României, să inunzi sate românești pentru a salva orașe străine și să te lauzi că, drept recompensă, ai primit cetățenia altui stat, e clar că joaca de-a suveranismul nu mai ține! Orice scuză ai invoca, fiecare cetățean al acestei țări așteaptă de la un demnitar - fie el președinte, premier sau orice altceva, să-și apere propria țară și proprii cetățeni! În niciun caz nu te mai crede nimeni că ești suveranist și că mori cu toți de gât pentru poporul și țara ta! Victor, ia măcar acum o decizie înțeleaptă! Retrage-te din cursă ! Niciun pesedist nu îl vrea pe Nicușor Dan președinte! Răscumpără-ți măcar în al doisprezecelea ceas imensa greșeală făcută atunci! Pune măcar acum România, cu adevărat, pe primul loc!”
Ce va face Victor Ponta după această spovedanie publică nu e încă foarte clar. Dar poate face inclusiv niște închisoare. O fi meritat? Greu de spus acum. Cert este că, după ce USR s-a debarasat de propriul candidat, și suveraniștii rămân cu o alternativă în minus. Iar scena de campanie începe să se așeze într-o cu totul altă lumină.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cu toate acestea, este vorba despre un pesedist, consilier al lui Ciolacu. La acele inundații, ciolacu era consilierul lui ponta. Practic, aceeași mocirlă.
C.g. e "suveranist adevărat" cum sunt eu popă. Simion așijderea. Toți "suveranistii" iubesc vasalitatea față de puternicii zilei putin și mai nou trump. C.g. așteaptă în permanentă semne favorabile de la sceleratul trump, sau măcar de la vreun pitifelnic de pe lângă el. Se mândrește cu eventuala nerecunoastere a alegerilor de către sua. La fel ca și tradatoarea fugita de la balamuc hidoasa sosoaca mândră că datorită ei nu au românii visa waiver. Nu m-ar mira la cât căcat au mâncat pe acolo și golanul simion și nebuna. Nici maimuțoiul mongoloid ponta nu-i mai prejos. Astia-s "suveranistii" mioritici dintotdeauna, fuga să pupe, nu doar papucul, la vreo înaltă poartă. Nu contează unde este.
Ponta nu are nicio calitate sau competența. Nu are merite. A fost un nimeni ridicat de cel mai mare și ticalos borfas adrian nastase sinucigasul ratat. Nu uit ce mutra de imbecil a avut împreună cu proasta aia de la finanțe când le-a amintit Băsescu de mto. A fost edificator ca si lașitatea cu care a fugit după tragedia colectiv.
La fel de perfizi, hoți și lași sunt și"suveranistii" pe care îi adulezi.
- România TV e a lui Ghiță și îl ridică în slăvi pe Ponta, dar și pe Georgescu, în încercarea de a-l vopsi, indirect, și pe Ponta în suveranist. În schimb îi dă în cap lui Simion într-un mod tendențios și fake pe față, fără rușine. Aici au emisiune Ciutacu, Andreea Crețulescu etc.
- Realitatea Plus e a lui Păcuraru și aici are emisiune Anca Alexandrescu. Aici i se dă în cap lui Ponta și sunt promovați suveraniștii, cu Georgescu în frunte, dar și cu Simon și toți ceilalți.
P.S. Cred și eu că îți place CTP. E la fel de negru în cerul gurii ca și tine, îi put toți și toate, are în el o ură uriașă, numai că are un stil mai elevat ca tine de a-și vărsa ura, fiindcă totuși e un gazetar și un scriitor de talent. Păcat că are sufletul ăla distorsionat și negreala aia în cerul gurii, după cum ziceam.
Altfel nici nu ar putea să spună și să aibă anumite atitudini uneori.
Digi și b1, euronews sunt puținele care încearcă să fie cât de cât obiective. Și astea au "stapani", dar mai maleabili.
În privința asemănării mele cu ctp: e bine să vorbești fiecăruia pe limba lui și să-i arăți sentimente reciproce. Detest "diplomația" falsă, de complezenta. Nu de alta dar riști să fii luat de prost.
Dealtfel și tu ești la fel dar mult mai prefăcut și mai manipulator. Și nu-ți da prin cap că ai putea greși. Persisti în încarcenare.