Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ciolac peste pupăză

Marcel Ciolacu și Viorica Dăncilă

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Ultrascurte de la CEx:

 • La înmormântare, familia mortului face pomană la ieșirea din biserică, împărțind vin și colăcei. În unele părți ale țării, colăceii împletiți în formă de cuib de pasăre se numesc pupeze. De aceea, expresia „colac peste pupăză” înseamnă că un necaz nu vine niciodată singur. Oamenii știu că un necaz este înlocuit cu un necaz și mai mare. La PSD, Ciolacul peste pupăză a venit luni seara cu bocetele Gabrielei Firea și fețele mortuare ale baronilor strânși la parastas.
 • În noua noapte „a cuțitelor lungi”, doamna Dăncilă a tras cuțitul scurt. A fost cea mai scurtă descăpățânare a unui șef de partid din istoria sângeroasă a Partidului. Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta au așteptat luni de zile până la execuție. Duminică seara, nici n-a apucat să piardă bine alegerile și doamna Dăncilă a fost împinsă pe scări fără nicio milă. Măștile au căzut, Partidul și-a arătat fața feroce.
 • La conducerea PSD vine un domn Ciolacu decis să nu întineze nobilele idealuri ale dăncilismului. „N-a căzut niciun capăt”, a anunțat, la finalul descăpățânării, noul Dăncilă, care n-a aflat că organul acela pe care îi crește barba se numește cap. Va afla cu siguranță la propria lui descăpățânare, care va veni, mai devreme sau mai târziu.
 • Acum nu mi-e rușine nici cu celelalte capete ale acestui nou balaur care conduce PSD. Dat jos de pe tractor, Paul Stănescu, zis și Artmetică, a simțit nevoia de noi colegi: „Să vină intelectualii în partid!” Arc peste timp, pe doamna Dăncilă au judecat-o și au executat-o colegii ei, intelectualii. Capul face, capul trage, din fericire pentru doamna Dăncilă pierderea capului la dânsa nici nu s-a simțit.
 • Doamna Firea, cea mai deșteaptă, cea mai bună și cea mai cu cap femeie din lume, a avut aseară o nouă deziluzie. A aflat cât de ingrat este partidul aceasta care nu o apreciază la adevărata ei valoare. Tocmai acum, când dorea să se sacrifice și să fie dânsa capul răutăților la PSD. După ce au huiduit-o oamenii ăia pe Arena Națională, după ce a creat un tsunami de ură atacând spitalul pentru copii, doamna Firea a fost făcută „manevristă securistă” de Marian Oprișan. Doamna Firea se plânge că nu are un PR bun… PR să fie, că minte ce-i mai trebuie…
 • Teodorovici l-a făcut pe Fifor „șobolanul partidului”. O zi întreagă domnul Fifor a părăsit corabia și s-a întors pe ea, postându-și demisia pe Facebook și revenind asupra ei, de s-a năucit inclusiv pe sine. După ce s-a tot învârtit în jurul cozii, dl. Fifor a amețit și s-a lovit la cap: „Eu plecasem de la partid cand a avut loc aceasta ieșire a dlui Teodorovici. Domnul Teodorovici are un limbaj mai colorat, nu e supărare…”
 • A fost un „CEx matur”, a tras linie dl. Ciolacu la final. Până acum, PSD a făcut CEx de împăcare, CEx de despărțire, CEx paralel, CEx on the beach la Mamaia, CEx cu tătucul. Noul președinte a observat că „tătucul” nu mai e, drept urmare PSD va avea o „conducere colectivă”. Tătucii maturi din Kiseleff n-au reușit până la această oră să se înțeleagă care va fi șeful, prin urmare vor sta „cu cuțitele pe masă” și vor aștepta, ca mortul colacul, Congresul „ordinar” care să-l pună pe unul dintre ei în fruntea bucatelor. Înghesuite la colectiva de partid, marile familii locale ale PSD, Gambino, Gotti, Fettuccine, Penne și Quattro Formaggi cu praz și măsline, vor sta cu ochii ficși în următoarele luni pe coliva PSD, ca nimeni să nu și-o ia hoțește acasă.
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dupa perioada Cucul si Pupaza a venit vremea lui ciolac peste pupaza. Dar se para ca cucul competitiv e inca pe functie si de pupaza tot n-o sa scapam , ca merge la doamne . Se pare ca Liviu Dragnea stia el ce stia cind ii tinea pe toti in custi mici si aurite. In rest orice discutie despre reformarea PSD este un fel de banc cu Radio Erevan.
  • Like 1
 • Domnule Negrutiu,esti delicios ! Am ris cu lacrimi, te urmaresc si pe Romania TV, imi infrumusetezi zilele si....noptile !!! Felicitari !
  • Like 0
  • @ Olteanu Elena Anelia
   Teodora check icon
   Domnul Negrutiu la România TV? Cand?
   • Like 0
 • Am râs cu lacrimi!
  Un articol atât de savuros n-am citit de mult.
  Felicitări domnului Negruțiu!
  • Like 1
 • Paul check icon
  Babuinii astia turbați încrucișați cu javre jegoase reprezintă conducerea celui mai puternic partid din România, considerând perioada de după “revolutie“. Pe mine ma apuca rasu-plânsu când ii compar pe astia cu politicienii celor mai puternice partide din Franța, Germania, Spania sau chiar Italia. Gândiți-va ca arătările astea împreuna cu restul jivinelor pesediste asemănătoare lor de prin țara au fost votați de cam 3 milioane de cetățeni romani adulti! Cum sa le aduci lumina in cap acestor concetățeni? Eu nu cred ca ne putem permite sa pierdem încă 3 milioane de romani...
  • Like 4
 • check icon
  Stilul scrisului e super, chiar dacă nu e nimic nou sub soare vis-a-vis de comportamentul PSD. E bine și un pic de umor.
  • Like 1
 • Filbert check icon
  "CEx matur" inseamna "18+", adica au adus cipăndelii si stripteozele la parastas...
  • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  "Măștile au căzut, Partidul și-a arătat fața feroce". Pentru un om de bună-credință e șocant: dna Dăncilă aplaudată, adulată, pupat mâna, etc. N-a zis unul nici pâs! Că n-ar fi bine acolo, sau dincolo, nimic, nada, nix. Acum după, nu mai e bună... Domnilor pesediști, nu-i mai mult decât ciudat?
  Și cum să nu fie așa? Până acum au avut un ciolan suculent din care s-au înfruptat toți, mai cu mârâituri, dar au avut. Acum ciolanul nu mai e, așa că au început hienele să se mănânce între ele.
  Poftă bună!
  • Like 4
  • @ Delia MC
   da. ciolanul nu mai e. L-au mancat. Nota de plata o s-o achitam noi.
   • Like 4
 • Dle Negruțiu, să știți că am râs, ceea ce e și bine și adevărat, deoarece eu nu mă aflu în imediata influență a celor de mai sus, deci pot să râd. Vreau să vă spun că stilul hazliu vă stă mai bine ca cel serios. Îmi permiteți să vă spun de ce. Dacă sunteți prea serios, atingeți prea mult, devine prea "greu". Dar când aveți stilul acesta de glumă (care oricum e perfect în situația dată), iese și bine și sunteți fără îndoială autentic!
  • Like 4
 • exact as aface pesedeul de 30 de ani, in buna traditie a executiilor comuniste.
  Dar o intrebare este necesara. Cum ramane cu cei 3,3 mil de votanti? Tot timpul la pesede este vorba despre cum se preia partidul la varf. Niciodata nu este luata in calcul baza. Doar la vot. Eu unul sunt socat cum 3 mil de oameni voteaza lista indiferent ce pui pe lista. Atunci poate ca e normal sa se intample asa la varf din moment ce baza voteaza oricum.
  Singurul partid (sau alianta) la ora actuala unde multe lucruri pornesc de la baza (fie ca sunt bune sau rele) este usr plus. Sunt zeci de mii de oameni care au avut ocazia in usr sa voteze si sa spuna daca sa ramana Barna sau nu. Asta e diferenta.
  • Like 6
 • Razvan G check icon
  Un articol pe cat de savuros pe atat de corect.
  Ce Umbre sau Vlad, o sa avem o telenovela gratuita, pe toate posturile, fara sa mai platim Netflix sau HBO Go :-)))))))))))
  • Like 5


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult