Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cioloș, despre intenția PSD de a renegocia PNRR: Ar însemna „o întoarcere la zero”

Dacian Ciolos - captura

Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat la Digi24 că renegocierea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar putea fi făcută doar în 2023, iar o modificare mai devreme de această dată a reformelor la care s-a angajat România ar însemna ca totul să se reia de la zero. 

„Eu le doresc succes, să-l renegociere. Pentru domnul Cîțu ar fi penibil, pentru că este premierul care a semnat PNRR-ul cu doamna președintă. Nu mi-e clar ce vrea domnul Ciolacu să renegociere. (…) Dacă vrea să renegocieze reforme la care România s-a angajat, văd o mare problemă”, a declarat Dacian Cioloș sâmbătă la Digi24, scrie G4Media.

„Acolo nu a fost ușor nici pentru noi să le negociem, pentru pensii sau pentru altele. Pentru pensii Comisia Europeană a cerut modificarea vârstei de pensionare, să o ducem mai sus. Colegii noștri din Guvern au convins să nu fie o obligativitate, să fie un criteriu opțional pentru fiecare cetățean dacă vrea să se pensioneze. Acesta deja a fost un element sensibil. Au fost și altele.

Dacă vor să majoreze alocările bugetare, din nou, acestea sunt legate de niște reforme. În acest cadru, în care PNRR nici nu a fost lansat, o renegociere ar însemna o readucere la zero. Ar trebui rediscutat, renegociat și ar urma să fie implementat la începutul anului viitor”, a spus Dacian Cioloș sâmbătă, la emisiunea „În fața ta, de la Digi24.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus marți seara la România TV, că aprobarea PNRR, de către Comisia Europeană, nu înseamnă că programele de investiții nu mai pot fi negociate. „Vom merge cu cei de la PNL la Comisia Europeană și vom negocia anumite capitole din PNRR. (...) O spun cu toată sinceritatea. Vom merge împreună și vom demonstra ce este sustenabil și ce nu este, ce ne angajăm, ce nu ne angajăm. Vreți să-mi asum eu tot ce a făcut USR-ul în guvern?”, a spus Ciolacu.

Întrebat sâmbătă dacă PNRR mai poate fi rediscutat la Comisia Europeană, așa cum ar dori social-democrații, Florin Cîțu a declarat: „Eu ştiu că nu. Dacă PSD are influenţă la Comisia Europeană şi poate să rediscute PNRR-ul vom vedea ce se poate discuta. Eu, care am negociat PNRR şi am discutat şi cu preşedinta Comisiei de mai multe ori, nu ştiu că se poate rediscuta. Dar, dacă se poate, PSD are poate altă influenţă acolo şi atunci vom vedea”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la sediul PNL, notează Agerpres.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm