Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Anunțul lui Dacian Cioloș azi: „Vă invităm să veniți alături de noi, să vă alăturați echipei Platformei România 100. Vă invităm să schimbăm România. Împreună!”

Fostul premier Dacian Cioloș a lansat miercuri ONG-ul Platforma România 100, „o mişcare cetăţenească, deschisă, activă, care are ca obiective transformarea mediului civic şi politic românesc şi atingerea adevăratului potenţial de dezvoltare a României”, potrivit unui comunicat de presă.

Între inițiatorii Platformei România 100 se numără nouă miniştri, secretari şi consilieri de stat din fostul guvern tehnocrat, dar şi oameni de afaceri şi specialişti în politici publice.

„Schimbarea este posibilă și trebuie să înceapă cu felul în care este guvernată România – transparent, deschis, cu onestitate, în dialog cu oamenii. Anul trecut am început să facem acest lucru împreună cu o echipă de oameni extraordinari, dedicați, încrezători că România poate și merită mai mult. Suntem convinşi că suntem mulți, foarte mulți care credem același lucru. Ca popor, putem mai mult decât am arătat până acum. Schimbarea României poate să vină doar de la o implicare cetățenească activă şi masivă. Vă invităm să veniți alături de noi, să vă alăturați echipei Platformei România 100. Vă invităm să schimbăm România. Împreună!”, declară într-un comunicat Dacian Cioloș, împreună cu Vlad Voiculescu, Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache şi Alin Mituța, membri fondatori ai Platformei.

„Cetățenii care doresc să participe la transformarea României, să se implice într-un proiect care să schimbe societatea românească şi modul de face politici publice în România, sunt invitaţi să se înscrie în Platformă sau să sprijine mişcarea la www.ro100.ro”, se mai arată în comunicat.

Platforma România 100

* este o mişcare conectată la societate, pornită de la dorinţa fiecăruia dintre noi de a ne asuma un grad mai mare de conştiinţă şi activare civică

* promovează idei şi strategii de dezvoltare în domenii cheie pentru creşterea României, propuneri de măsuri legislative necesare, cu aprecieri pertinente ale resurselor necesare pentru aplicarea lor

* propune cetățenilor un alt mod de a face politică, responsabil, onest, profesionist, cu oameni implicați în construirea viitorului politic al ţării

* activează pentru un mediu politic transparent şi integru, sancţionează derapajele populiste şi demagogice şi promovează o Românie dinamică, prosperă, europeană.

Înființată la începutul acestui an de şi în jurul echipei fostului Guvern Cioloş, Platforma România 100 este o organizație deschisă, care îşi are rădăcinile în valorile şi principiile Manifestului România 100 propus partidelor politice de fostul premier Dacian Cioloş în toamna anului 2016, mai arată sursa menționată.

Într-o primă etapă, mișcarea va funcționa ca o platformă on-line la www.ro100.ro şi va fi organizată în comunităţi de participare socială, civică şi de îmbunătățire a politicilor publice. În perioada următoare, mişcarea va prezenta public temele strategice şi campaniile pe care intenționează să le promoveze în anii următori, anunță Dacian Cioloș în comunicat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este cea mai buna ideie de la un adevarat politician cu suflet pentru romani.Ramane sa vedem ,cati dintre noi sunt cu adevarat romani ? Eu cred si sunt sigur ca se pot rezolva toate problemele , daca ne alaturam acestei platforme. Este ultimul tren ! Doamne ajuta ! Hai Romania !
    • Like 0
  • A venit si vremea romanilor !!!Tot sprijinul acestor oameni !!!Unirea face puterea ! E timpul sa ne unim in jurul unui lider onest !!!
    • Like 0
  • Domnule Ciolos, va sustinem de la Berlin, mult succes si spor in tot ceea ce faceti. Doamne ajuta!
    • Like 0
  • check icon
    Mda, OK... Q: de ce nu a făcut asta de la bun început, de anul trecut? S-a tot cîcîit că nu candidează, apoi a apărut pe toate afișele PNL-ului, după care s-a dat la fund, acum reapare cu suta-n catarg. Știu și eu? No clear answer.
    Poate face ceva, uns este, experență are... Doar să nu i se alăture niște ratați incurabili din USB ~ USR, că o iau la fugă... Deocamdată șed și cujet.
    • Like 0
  • Felicitari si mult succes
    • Like 0
  • As dori sa Fiu alaturi de domnul Ciolos de 19 ani locuiesc an Germania dar ami iubesc tara ! Vreau sa ma antorc acasa sunt hotarat sa fac ceva pentru Tara Mea!ca mine suntem milioane!
    • Like 0
  • In sfarsit , a venit si ziua cea mare. Succes .
    • Like 0
  • Cred ca inceputul este unul corect . Si am sa incerc sa si argumentez . Un partid puternic si viabil trebuie sa se sprijine pe o constructie solida , o constructie care sa fie capabila a furniza materialul uman . Procesul cuprinde o faza de atragere a celor ce au alte asteptari privitoare la viitorul tarii . Nu trebuiesc facute promisiuni . Trebuie sa existe o oferta care pe o analiza minima sa se dovedeasca viabila " La firul ierbii " este cea mai importanta actiune a unui inceput politic . Mai ales in situatia in care politicianul traditional nu mai este demn de incredere ( in mod evident pot exista si exceptii ) . Si astfel i-am raspuns in parte si lui Florin . Evident va exista un partid . Dar un partid nou trebuie sa fie rezultanta unei operatiuni de triere , de cunoastere a capabilitatilor celor ce vor reprezenta acest partid . De unde apar acesti oameni ? Evident din structura de baza , adica exact ONG- ul propus . ONG - ul va fi cel ce va propune . Si de ce nu , va si vota aceste propuneri . Daca tot exista spatiul virtual , sa-l folosim nu numai pentru divertisment . Ci si in acest scop . Exista multi tineri specializati in IT . De ce sa nu-i folosim ? De ce sa nu ne bucuram de creativitatea lor ?
    • Like 1
  • Florin check icon
    Cioloş îmi lasă impresia că nu ştie ce vrea. Platforma asta are statutul juridic de ONG. De ce ONG şi nu partid? O avea lumea repulsie faţă de partide, dar asta înseamnă lipsă de curaj, ipocrizie. Cu un ONG nu poţi să schimbi cu adevărat modul de a face politică, ci doar cu un partid, participând la competiţia electorală. E fix aceeaşi strategie ca la alegerile parlamentare trecute. Chiar dacă iniţial a spus că nu se va implica în alegeri, a acceptat în cele din urmă să participe la mitinguri electorale ale PNL-ului şi USR-ului şi să-i fie folosită imaginea în afişe şi sloganuri electorale, dar făcând iar afirmaţii contradictorii. Nu în ultimul rând sunt şase parlamentari USR care au făcut parte din guvernul Cioloş, doi miniştri şi patru secretari de stat/consilieri.
    Dacă mergem şi mai departe şi ne uităm la componenţa şi prestaţia guvernului pe care l-a condus, lucrurile sunt şi mai dezavantajoase pentru Cioloş: miniştri proveniţi din zona PSD (Dîncu, Tobă), sau total incompetenţi (Comănescu - provenit din administraţia prezidenţială), gafe peste gafe, probleme gestionate prost (epidemia de e-coli, scandalul dezinfectanţilor), campanii de imagine eşuate total (Cuminţenia Pamântului), stagnarea investiţiilor în infrastructură etc.
    Dacă mergem şi mai departe, la modul în care Cioloş a fost numit prim-ministru, trebuie să ne punem nişte întrebări. Chiar dacă formal, procedural, preşedintele propune prim-ministrul, acesta trebuie să fie susţinut de o majoritate parlamentară. Parlamentul era controlat de PSD. Vi se pare că Cioloş a fost susţinut de PSD? Evident că nu. Păi, atunci cum? Eu cred că Iohannis a negociat cu Dragnea, total netransparent, care a acceptat, bineînteles că nu fără a cere ceva în schimb. Ce? Nu ştiu, eu pot cel mult să presupun Cel mai bine ar fi să-l întrebaţi pe Iohannis. Nici nu prea mai are importanţă, ce contează e rezultatul : o guvernare mediocră, neputincioasă şi fără sprijin parlamentar şi, mai rău, cel mai bun rezultat al partidului lui Iliescu, dacă nu luăm în considerare alegerile din duminica orbului. Dar, asta e, unii se uită doar la declaraţiile decente ale lui Cioloş şi le compară cu nesimţirea crasă a lui Ponta sau Dragnea. Cam superficial, totuşi...
    • Like 0
    • @ Florin
      eu cred că aberezi maxim...
      • Like 1
    • @ Florin
      Vorba aia, intai invata sa mergi, si dupa aia sa alergi. sau dvs doriti ca din flori sa apara un super partid, onest, cinstit ,care sa schimbe Romania pana la Revelion? Fara ca societatea sa produca oameni potriviti pentru aceasta schimbare, care au si altruismul de a-si pune timpul la dispozitie pentru societate, nu va exista niciodata asemenea miscare. Dar cum 95% din popor e manelist si voteaza cu 2 maini hotii, nu m-ar mira ca abia viitorii mei copii sa prinda ceva cinstit si onest care sa schimbe Romania in totalitate.
      • Like 1
  • o alta fasaiala gen usr.
    • Like 2
    • @ Dorin Ambrozie
      0d1n check icon
      De abia s-a lansat, si deja stiti rezultatul ??
      Puteti sa-mi imprumutati si mie ghiocul ?
      Vreau sa joc la lotto si sa ma imbogatesc...
      • Like 6
    • @ Dorin Ambrozie
      fâsâială sau nu... măcat încearcă să facă ceva! Dumneata doar te fâsâi pe facebook
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult