Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ciuma psihică. Moartea ca mod de a fi

Spuneam, după măcelul cu camionul de la Nisa, că trăim o epidemie de ciumă psihică. Ea nu se transmite ca aceea fizică, prin contact sau apropiere, ci la mari distanțe, prin rețelele tehnologiei informaționale.

Ceea ce a reușit să creeze ISIS e un air du temps al morții, dincolo de religii și ideologii politice. Suportul acestei atmosfere este masa virtuală, o mulțime de indivizi care nu se găsesc toți în același loc, dar care generează efectul unei mase concentrate în acțiune. Ucigașii de polițiști și homosexuali din SUA, „tiristul” de pe Coasta de Azur, afghanul cu topor, sirianul cu macetă, irano-germanul cu pistol semiautomat, sinucigașii cu rucsac explozibil din Germania sau Kabul și toți cei care urmează să ucidă și să fie uciși în atentate pe tot globul sunt reprezentanți ai acestei mase virtuale, al cărei vuiet surd îl auzim în fiecare clipă în computere și pe telefoanele mobile.

Internetul, pe care, în nuvela SF Pythia, scrisă acum 30 de ani, îl numeam INFORMONDIA, și nu Islamul, e principala cauză a omorurilor, purtătorul ciumei psihice. 

Pentru prima dată în istoria umanității, omul oarecare poate să se facă auzit și văzut de milioane de oameni. Metafora lui Shakespeare, lumea ca scenă, nu mai e astăzi o metaforă, lumea chiar este o scenă. Marea majoritate a ucigașilor sinucigași sunt bărbați. La masculul de homo erectus asta înseamnă thymos, self-esteem, amour propre, dorință de recunoaștere. Pierderea în marile aglomerări urbane, nebăgați în seamă, alienarea, senzația de a nu exista, deși ești în viață, mai rău, spaima de a nu fi existat vreodată, căci vei dispărea ca și cum n-ai fi fost, îi fac să vadă în moarte un mod de a fi. Moartea altora și a lor în fața a mari mase de spectatori îi poate asigura că au fost și vor fi. 

Mulțimea virtuală comite mii de crime virtuale pe zi prin postările pe net. Mânați de aceeași dorință de recunoaștere cu orice preț, postamaniacii agresează în scris tot ce mișcă, doar-doar or strânge ceva audiență. Unii dintre ei, tot mai mulți, fac pasul în stradă. Dar după ce ucid și mor acolo, tot pe internet așteaptă să se întoarcă, ca semizei inspiraționali, asta e Valhalla lor.

Cea mai puternică metodă de a lupta împotriva asasinilor publici nu este dublarea numărului de jandarmi sau interdicția pentru cetățeni de a purta poșete și genți. Nu e nici măcar eficientizarea serviciilor secrete și poliției, de care ar fi mare nevoie.

Ceea ce îi poate într-adevăr descuraja este blocajul informațional. Dacă s-ar putea aplica o convenție prin care orice urmă a acestor crime, și în primul rând a numelor făptuitorilor, audio, video sau scrisă, nu ar ajunge la conștiința colectivă prin tv, radio și site-urile de internet legal înregistrate, ar mai apărea niște comunicații-pirat, individuale sau de rețea teroristă, dar răspândirea ar fi mult limitată.

Cvasianonimatul e dușmanul de moarte al terorismului.

Această soluție naște însă o nouă întrebare, și mai rea: masa, din sintagma mass-media, ar accepta în sufletul ei, căci creier nu are, să nu mai vadă, la ora știrilor, scene cu morți, răniți și sinucigași?

Moartea altora pe ecran, dar tot moartea, nu e și pentru acești spectatori un mod de a-și întări convingerea că ei există, în viețile lor cenușii?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca maestrul CTP are dreptate dar chestia cu internetul mi se pare putin exagerata ! Personal, eu cred ca adevarata cauza a criminalitatii si a terorismului este lipsa razboaielor, ca sursa de milioane de morti si rauri de sange ! Fiara asta care se crede superioara, adica omul, are nevoie de sange, de mult sange, pentru a fi stimulata sa creeze, sa progreseze si daca stam sa ne gandim, RAZBOIUL si tehnicile lui fac lumea sa progreseze !
  • Like 0
 • check icon
  „Moartea altora pe ecran, dar tot moartea, nu e și pentru acești spectatori un mod de a-și întări convingerea că ei există, în viețile lor cenușii?” /// Interesant unghi! Plus altele privind restul articolului.
  • Like 0
 • Sunteți sigur că de asta se sinucid teroriștii? Vă bazați convingerea pe dovezi exacte, sau doar pe o intuiție? Este imprudent să mușamalizăm știri pe baza unei intuiții contestabile.
  Credeți că masele ar fi bucuroase să vadă cum presa cenzurează știri de interes internațional în numele unui țel îndoielnic? S-a mai încercat o mușamalizare la Koln de anul nou, iar social media a explodat (pe bună dreptate). Ce mesaj dați poporului, decât că nu vă pasă de el, și că doriți să îl țineți în întuneric?
  Generația mea are oricum destul scepticism față de mainstream media, care este deja destul de tendențioasă în vest.
  • Like 1
 • Este cel mai corect si cel mai lucid comentariu ,,antiislamotero,, ever, sper sa citeasca si cine trebuie acest comentariu.
  Asta este solutia BLOCAJ INFORMATIONAL dupa cum urmeaza:
  1. blocarea informatiei jihadistilor catre posibilele tinte din Europa, adica catre toti nebunii potentiali sinucigasi.
  2. blocarea prezentarii imaginilor cu crimele comise de nebuni de catre mass media europeana pentru a nu putea fi prezentate drept acte de bravura.
  3.neprezentarea pe tv a imaginilor cu decapitari din siria sau iraq dublata de vanarea in liniste a teroristilor unul cate unul.
  4. incercuirea militara a zonelor ocupate de jihadisti pe principiul ,,nimeni nu intra nimeni nu iese,, si taierea circuitelor informationale si financiare.
  • Like 0
 • Foarte interesant e articolul! Dupa parerea mea nu o forma de cenzura e solutia ci aducerea localului in prim plan in locul globalului. Aici ma refer la faptul. ca daca un vasluian il omoara pe vecinul lui cu sapa ziua in amiaza mare imi pare la fel de crud precum scena devapitarii preotului insa info din Vaslui e considerata stire locala de majoritatea TV poate mai putin stirile PRO TV. Ce vreau sa zic este ca pe net ne simtim prezenti peste tot si orice stire pare locala si pare ca trenuie sa ne afevteze profund.
  • Like 0
 • Blocajul informațional... Adică cenzură, supravegherea tuturor cetățenilor... dupaia progresăm la note informative... Ai idee cam câte crime s-au comis în ultimii 5 ani împotriva crestinilor din Orientul Mijlociu și Africa, fără ca în presă să fie publicat ceva ? Este vorba despre sute de mii de victime despre care nimeni nu vrea să știe... Acum tu vrei să le refuzi și dreptul la memorie acestor victime. Ce facem, stergem și holocaustul din istorie, holdomorul, genocidul armean, apartheidul, etc ? Și dupaia ce facem, o luăm de la capăt ?
  • Like 0
  • @ Dragos Negoitescu
   @ Dragos Negoitescu
   Infloriti o supozitie perfect rationala a autorului cu interpretari fara legatura cu subiectul!
   • Like 0
 • Adevarat. Ignoranta, individuala, colectiva si media, este arma ce poate ucide terorismul si orice alta manifestare de gen. Scopul si puterea lor consta in doua lucruri, unul este socul si violenta faptei, si doi propagarea in masa a efectelor psihice cauzate de acestea. Este gresit sa credem ca prima poate fi stavilita sau prevenita, prin urmare trebuie actionat asupra celui de-al doilea factor; daca tot ce fac ei n-ar gasi ecou sa se propage si mai ales ar intampina, in loc de frica si teroare psihica, indiferenta si opacitatea media, atunci nimeni n-ar mai fi terrorist... pentru ca nu merita efortul.
  • Like 0
 • 100% corect, dar as adauga si accesul nelimitata la arme in europa, consider ca modelul american baga frica in toata familia si toti amicii de taina ai criminalului ! nebunia si armele nu pot fi eradicate, dar armele date tuturor, la discretie, limiteaza numarul celor care "fac" pe nebunii !
  • Like 0
 • Cred ca ctp are mare dreptate. Isis si orice alt nebun care comite astfel de crime au nevoie de internet ca de aer.
  • Like 1
 • Exact la acelasi lucru m-am gandit de cand cu al Zarqawi si pe urma cu Jihadi John. Impactul a fost imens in mass-media si in randul internautilor. E plina lumea de deraiati mintal care n-au viata normala au tot felul de frustrari de neimpliniri si un atac de genul Nisa ii face celebri, pentru ca stiu dinainte cum vor fi prezentati pe toate tv si saiturile, ca au vazut de la ceilalti. Si asa ajung celebri si cu putin noroc adulati/revendicati de ISIS si de dusmanii vestului. Oameni care n-au nimic de pierdut. Si mai e adevarata ipocrizia si asimetria cu care sunt prezentate atacurile in vest si prin alte parti gen Irak sau Afganistan. Desi acolo sunt mai multe victime. Se pare ca 80 de afgani nu fac cat 2 nemti sau francezi. Asta si pentru ca in vest crima e o raritate, sau era, pe cand in Orientul Mijlociu face parte din viata de zi cu zi de zeci de ani.
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult